Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[MW] Klejenie nakładki na klapę tylnią

Featured Replies

Napisano

Była sobie kiedyś nakładka na klapę tylnią jak to przeważnie spotykana w Dynamicach MW. Ku mojemu zdziwieniu na samym dole tam gdzie owa nakładka styka się ze zderzakiem powstała rdza, którą postanowiłem się zająć, dodając, że nakładka w połowie odchodziła od klapy postanowiłem zdjąć delikwenta i założyć porządnie po raz kolejny.

Zanim zabiorę się za robotę może ktoś z kolegów podsunie jakiś fajny pomysł jak te dziadostwo pięknie i porządnie przykleić do samochodu?

Z tego co widzę nakładka klejona była na klej do szyb. Jedna osoba mówi, aby kleju nie ściągać i nakleić na jakiś inny bazując, co już mamy teraz. Kolega mechanik samochodowy, jest zdania aby klej ściągnąć ( tzn. ściąć go do minimum z lakieru ) przejechać primerem, i nakleić na nowy.

Którą bramkę wybrać?

1.jpg

2.jpg

Napisano

Wg mnie to ściągnąć cały stary klej i nakleić na nowo za pomocą gąbczastej taśmy dwustronnej. Taka sama tyle, że cienka stosowana jest to naklejania znaczków/emblematów. Na grubej klejone są plastikowe progi w np. w Stilo. Czy spojler tylniej szyby również w Stilo( +2 sruby).

Taśmę widziałem u blacharzy i lakierników czyli gdzieś w specjalistycznym sklepie jest dostępna.

Napisano
  • Autor

Też się nad tym zastanawiałem, ale ściągnąć ten klej do szyb graniczy chyba z cudem nie uszkadzając lakieru, może czymś to potraktować? Obawiam się że benzyna ekstrakcyjna nic tu nie pomoże, a coś bardziej rozpuszczalnikowego zniszczy lakier frown.gif

Napisano

Spróbuj moze podgrzać ten klej suszarką do włosów i zerwać ręcznie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Spróbuj moze podgrzać ten klej suszarką do włosów

Albo pistoletem oporowym do kleju w pałeczkach ?

Napisano

> Albo pistoletem oporowym do kleju w pałeczkach ?

Nie wiem jaka tam temperatura jest? no.gif

Ale najpierw spróbuj dobra suszarką do włosów ok.gif

Napisano

> Nie wiem jaka tam temperatura jest?

> Ale najpierw spróbuj dobra suszarką do włosów

Albo opalarką ok.gif

Napisano

> Albo opalarką

Ale w tej opcji to ostrożnie...

tak czy siak musisz to podgrzać by zeszło. estrakcyjna sobie nie poradzi inne środki zjedzą lakier tongue.gif

Napisano

> Ale w tej opcji to ostrożnie...

> tak czy siak musisz to podgrzać by zeszło. estrakcyjna sobie nie poradzi inne środki zjedzą lakier

Hmmm, nie wiem jak to wygląda ale przyszedł mi jeszcze jeden pomysł, można by to 'odkroić' samym blacikiem z nożyka do styropianu, tnąc tą szlifowaną stroną do wewnątrz można naprawdę blisko lakieru to uciąć nie niszcząc go, a tak usunąłem naklejkę z numerem rejestracyjnym na szybie nie zostawiając ani jednej ryski..... jedyny problem to taki że z ta naklejką bawiłem się z 2h wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Odpada - szybe nie porysujesz tak łatwo jak lakier.

Napisano

> Kolega mechanik samochodowy, jest zdania aby klej ściągnąć ( tzn. ściąć go do minimum z lakieru ) przejechać primerem, i

> nakleić na nowy.

Z usunięciem tego kleju jest ciężko (kiedyś odrywałem tę lakierowaną listwę nad wnęką na tablicę w MW - ona jest zamocowana do szyby w podobny sposób) - nie bardzo chce się poddawać jakiejś nieagresywnej chemii, temepratura też średnio na niego działa. IMO pozostaje usuwanie mechaniczne, ale tu zawsze jest groźba uszkodzenia lakieru.

Ja bym spróbował delikatnie odciąć żyletką tyle, ile się da, z góry godząc się na to, że jakaś cienka warstwa kleju starego pozostanie. hmm.gif

Napisano

Ostatnio przykleiłem do Cromy Spoiler... - tylna lotke... ( plastyk - metal ) trzyma jak diabli.... użyłem kleju tego: klej

Napisano
  • Autor

Na wielu klejach tego typu jest informacja jakie plastiki klei. Ten nieszczęsny spoiler to tworzywo typu PP czyli Polipropylen do którego jest bardzo mało klejów, albo kosztują sporo pieniędzy. Sprawdzałeś może czy nadaje się on do tego typu tworzywa?

Napisano

> Na wielu klejach tego typu jest informacja jakie plastiki klei. Ten nieszczęsny spoiler to tworzywo

> typu PP czyli Polipropylen do którego jest bardzo mało klejów, albo kosztują sporo pieniędzy.

> Sprawdzałeś może czy nadaje się on do tego typu tworzywa?

Ale to i tak nie ma znaczenia.... bo kleisz lakier do lakieru / klar a nie metal do metalu lub metal PP... no chyba, że nie masz lakierowanej części tylnej

Możesz sprawdzić na stronie producenta... ale to jest klej właśnie do takich celów...

Napisano

Ten nieszczęsny spoiler to tworzywo

> typu PP czyli Polipropylen do którego jest bardzo mało klejów, albo kosztują sporo pieniędzy.

Na bank przykleisz to trwale bezbarwnym silikonem uniwersalnym - sanitarnym. Z tym ze kup taki, który nie zawiera kwasu octowego. Czyli koniecznie sanitarny.

Pozdrwiam

Napisano
  • Autor

Dziś się za to zabieram. Jesteś przekonany że ten bezbarwny wytrzyma? Co się pytam każdy poleca mi aby skleić to jednak klejem do szyb że silikon może nie trzymać dostatecznie. Myślałem jeszcze nad PATTEXEM Total Fix PL700.

Napisano

> Dziś się za to zabieram. Jesteś przekonany że ten bezbarwny wytrzyma? Co się pytam każdy poleca mi

> aby skleić to jednak klejem do szyb że silikon może nie trzymać dostatecznie. Myślałem jeszcze

> nad PATTEXEM Total Fix PL700.

Pomyśl jeszcze nad przeźroczystym POXIPOLem, to cholerstwo tak trzyma że głowa mała, kleiłem tym owiewki w motorze i trzyma do dziś, z rok temu kleiłem też dwa z trzech uchwytów przedniej lampy w corolli znajomego, były całkowicie urwane, ponoć do dziś trzymają a jakie są nasze drogi każdy wie wink.gif

Poxipol ok.gif (tylko ten przeźroczysty, ten szary ponoć słabszy)

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Dzięki chłopaki za wszystkie rady. Dziś dokonałem tego czynu. Postanowiłem jednak użyć bardzo mocnego kleju, o którym pisałem wcześniej:

pattex-klej-total-fix-pl700-klej-uszczelniacz-bezbarwny.jpg

Poniżej krok po kroku kroki, jakie poczyniłem zeby.GIF

1. Usunięcie warstwy kleju do szyb specjalnym nożykiem dystansowym.

Pozostawiona warstwa to kleju to ok. 0.10 - 0.5 mm.

2. Zmatowienie papierem ściernym oraz gąbką ścierną obydwu warstw klejących na masce samochodowej, oraz spoilerze.

3. Odtłuszczenie klejonych warstw benzyną ekstrakcyjną.

4. Zaklejenie dużych dziur centrujących w masce taśmą izolacyjną i pozostawienie małych dziurek na kołki ( profilaktycznie )

5. Naklejenie dookoła spoilera dwustronnej taśmy piankowej.

6. Nałożenie kleju na wewnętrzne skrzydełka spoilera.

7. Nałożenie spoilera na przygotowaną wcześniej klapę i energiczne dociśnięcie.

8. Jako że miałem dostęp do ściany, zrobiłem mały patent smile.gif Podjechałem maksymalnie jak to możliwe do ściany ze stojącą rurą odprowadzającą deszczówkę, między rurę a spoiler wcisnąłem podnośnik samochodowy i delikatnie rozparłem aby spowodować docisk. Na lewym i prawym boku przyłożyłem dyktę która wygięła się ku górze. Na nią położyłem duże cegłówki, aby zwiększyć nacisk. Patenty rosyjskie, ale działają... screwy.gifbrawo.gif

No i zostawiłem na noc. Rano cyknę ikonka_photo2.gif aby rozpocząć dzień z bananem na buzi hyh banana-wave.gif

Napisano
  • Autor

UPDATE:

Proszę o umiarkowane rotfl.gif , zlosnik2.gif oraz zakrecony.gif

mw_1.jpg

mw_2.jpg

mw_3.jpg

brawo.gif Efekty: Trzyma bardzo dobrze, elastyczna spoina jest bardzo podobna do kleju do szyb. Zobaczymy jak wytrzyma test czasowy.

mw_4.jpg

Napisano

GRATULACJE brawo.gif

Z opisu patentu rosyjskiego nie mogłem sobie wyobrazić co zrobiłeś z podnośnikiem i dyktami ale ikonka_photo2.gif wyjaśniło moje błędne wyobrażenie całej konstrukcji.

Napisano
  • Autor

Zastanawiam się co lepiej skleiło ten próg wink.gif Rosyjski patent, czy niemiecki klej hahaha.gif

Napisano

Hehe, patent iście od Pana Kazia zlosnik2.gif

Ale najważniejsze że się trzyma i wygląda jak z fabryki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.