Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z uruchomieniem... PII FL 1.2 8V

Featured Replies

Napisano

Witam,

ostatnio pojawil mi sie problem z rozruchem Punciawki. Po dluzszym postoju trzeba nim troche pokrecic zeby odpalil. Na razie nie jest to wielki problem, ale przyjdzie zima i kazde takie krecenie przy -10 skonczy sie tym ze bede musial codzinnie targac akku do domu.

Po odpaleniu problem zanika, moge go gasic i odpalac raz za razem i jest wsio ok, ale postoi przez noc i nastepnego dnia znowu musze pokrecic min 5s zeby odpalil.

W serwisie nie moga niczego znalezc, komp pokazuje co trzeba, pompa paliwo pompuje jak trzeba. Regulowali mi zawory (ze wzgledu na instalacjie LPG), ale to tez nie pomoglo. Zrobili update oprogramowania centralki, tez nie pomoglo. Macie jakies pomysly co moze byc przyczyna?

Dla przypomnienia, problem wystepuje tylko po dluzszym postoju rzedu kilku godz.

pozdro

Napisano

Sprawdź szczelność reduktora wink.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź szczelność reduktora

A nieszczelny reduktor moze miec wplyw na problemy z odpalaniem na benzynie?

Napisano

> A nieszczelny reduktor moze miec wplyw na problemy z odpalaniem na benzynie?

Jeśli podaje gaz po zgaszeniu to może

Napisano
  • Autor

> Jeśli podaje gaz po zgaszeniu to może

Sorki za kolejne pytanie... ale nie bardzo kumam, jak moze podawac gaz po zgaszeniu? A jezeli nawet podaje to w jaki sposob? I jaki ma to pozniejszy wplyw na odpalaniu na benzynie? Bo odpalac na gazie nie moge, nie mam takiej fizycznej mozliwosci.

Napisano

Spróbuj przed zgaszeniem przełączyć na benzynę niech chwilę pochodzi i sprawdź czy później też będą problemy wink.gif

Napisano
  • Autor

> Spróbuj przed zgaszeniem przełączyć na benzynę niech chwilę pochodzi i sprawdź czy później też będą

> problemy

Oki, zobacze czy cos to da smile.gif dzieki za porady

Napisano

W mojej skodzince ( I gen ) po nocy musze poczekać ze 4 - 5 s żeby trochę gazu naleciało do miksera, to zapali od razu. Może więc spróbuj poczekać trochę i spróbuj zapalić ?

Napisano

> W mojej skodzince ( I gen ) po nocy musze poczekać ze 4 - 5 s żeby trochę gazu naleciało do

> miksera, to zapali od razu. Może więc spróbuj poczekać trochę i spróbuj zapalić ?

facepalm.gif co Wy tak z tym gazem, kolega pisze ze zapala na benzynie a nie na gazie.

Co do problemu zapalania, sprawdz ciśnienie na listwie paliwa czy po dłuższym postoju nie spada do "0". Spotkałem sie ostatnio z takim problemem, ze trzeba było długo kręcić po postoju. Okazało się, ze regulator ciśnienia paliwa (przy pompie) był uszkodzony, po wymianie?naprawie wszystko OK.

Napisano

> co Wy tak z tym gazem, kolega pisze ze zapala na benzynie a nie na gazie.

> Co do problemu zapalania, sprawdz ciśnienie na listwie paliwa czy po dłuższym postoju nie spada do

> "0". Spotkałem sie ostatnio z takim problemem, ze trzeba było długo kręcić po postoju.

> Okazało się, ze regulator ciśnienia paliwa (przy pompie) był uszkodzony, po wymianie?naprawie

> wszystko OK.

Bo instalacja gazowa moze miec wplyw na odpalanie na benzynie, a dokladniej sam reduktor smirk.gif. Jesli jest gdzies nieszczelny na ktorej membramie, to popuszcza gaz do kolektora dolotowego. Efekt jest taki, ze przy uruchamianiu po dluzszym postoju silnik dostaje wiecej paliwa niz powinien (polaczenie benzyny z gazem) i go zalewa. Mialem kiedys tak w swoim PII.

Napisano

> Czyli u mnie =też przyczyną problemów z odpaleniem może być właśnie reduktor (zwłaszcza, że go nie

> szanowałem - zaraz po odpaleniu silnika przełączałem na lpg)?

Pojezdzij jeden dzien na benzynie, nie przelaczaj na gaz. Jesli kolejnego dnia odpali normalnie, to reduktor jest uszkodzony.

Napisano

> Pojezdzij jeden dzien na benzynie, nie przelaczaj na gaz. Jesli kolejnego dnia odpali normalnie, to

> reduktor jest uszkodzony.

Dobrze gadasz waytogo.gif Dla 100 % pewności niech na jeden dzień zakręci na dodatek zawór czy butli i niech wyssie gaz z instalacji przełączajac na gaz do puki nie zgasnie, wtedy będzie 100 % pewności wink.gif

U mnie było podobnie z rana przy pierwszym odpaleniu palił niby ok ale po kilku sekundach wariowały obroty przy przełączeniu na gas zdychał, po przejechaniu na gazie kilku km były problemy z odpalaniem crazy.gif

Po przeprowadzeniu regeneracji reduktora jak ręka odjął zlosnik.gif koszt 55 zł w przypadku reduktora tartarini

Napisano

Miałem to samo. Regeneracja lub wymiana reduktora na nowy pomogła. Tak jak koledzy wcześniej napisali po pewnym czasie membrana w reduktorze puszcza i dlatego te problemy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.