Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna 2.0T automat - ile to pali?

Featured Replies

Napisano

Chyba jest/byl u nas posiadacz takowej

Jak mniej wiecej wyglada spalanie miasto/poza miastem

Jezdzilem kiedys Laguna 2 z takim motorem tylko w manualu i dosyc sporo w trasie lykala, ale jazda tez dynamiczna byla...

Napisano

> Chyba jest/byl u nas posiadacz takowej

> Jak mniej wiecej wyglada spalanie miasto/poza miastem

> Jezdzilem kiedys Laguna 2 z takim motorem tylko w manualu i dosyc sporo w trasie lykala, ale jazda

> tez dynamiczna byla...

katalog mowi

miasto 13

poza 6,5

srednio 8,8

dodalbym po litrze i pewnie tak by bylo zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> katalog mowi

> miasto 13

> poza 6,5

> srednio 8,8

> dodalbym po litrze i pewnie tak by bylo

no to 14 w miescie to troche gruba

w takiej liczbie mozna sie zmiescic juz czyms fajniejszym smile.gif

zobaczymy co praktycy powiedza zeby.GIF

BTW ten silnik jest gazowalny?

Napisano

> nie mam zielonego pojecia

Toż to zwykły F4R z turbiną. Całkiem gazowalny, tak jak VAGowe 1.8T. Tylko gazownik musi być Gazownik, a nie dupa.

Napisano

Jesli mowisz o silniku z II to moge sie wypowiedziec:

-miasto Lodz - dojazdy do pracy ok 8km, sklep itp pali ok 11 l/100. Jezdze zwykle normalnie jak ruch miejski...

-poza miastem - nie udalo mi sie zejsc ponizej 8 l/100 jak i powyzej 10 l/100

-średnio zaleznie czy lato czy zima komp pokazuje 9,5-10,5 l/100

-autostradowo przy predkosciach przelotowych 160km/h zuzywa rowniez 10 l/100

Ogolnie porównujac np do BMW tez z 2.0 silnikiem ale bez turbo Laguna wypada blado, bo konsumuje 30% wiecej noPb.

Jesli pytasz o silnik z III to sie nie wypowiem bo cos chyba zostalo tam zmienione w porowniu do II.

Napisano

> Ogolnie porównujac np do BMW tez z 2.0 silnikiem ale bez turbo Laguna wypada blado, bo konsumuje

> 30% wiecej noPb.

Do ktorego BMW ? Do np. 520i ? Chyba przesadziles nieco, 520 pali tyle samo lub wiecej (mam taka w rodzinie, rocznik 2000).

Napisano

> Do ktorego BMW ? Do np. 520i ? Chyba przesadziles nieco, 520 pali tyle samo lub wiecej (mam taka w

> rodzinie, rocznik 2000).

520 ma silnik 2.3 litra.

Moja 318 z 2.0 silnikiem z stop&go systemem pali 30% mniej niz dane podane dla Laguny.

Napisano

> 520 ma silnik 2.3 litra.

To zalezy ktora, ta z roku 2000 ma 2 litry.

> Moja 318 z 2.0 silnikiem z stop&go systemem pali 30% mniej niz dane podane dla Laguny.

KM jakby mniej, momentu "troche" mniej, osiagi chyba rowniez "troszke" slabsze... Wedle wiki, Laguna 2.0T (manual) pali srednio 8.4, chcesz powiedziec, ze BMW 318i pali srednio 6.5 (6.5*1.3 = 8.45)?

Napisano
  • Autor

> KM jakby mniej, momentu "troche" mniej, osiagi chyba rowniez "troszke" slabsze... Wedle wiki,

> Laguna 2.0T (manual) pali srednio 8.4, chcesz powiedziec, ze BMW 318i pali srednio 6.5

> (6.5*1.3 = 8.45)?

on porownywal swoje BMW ze swoja Laguna a jemu Laguna pali wiecej srednio

Napisano

Porownuje pojemnosci a nie KM bo inaczej to nie ma zadnego sensu.

Ponadto jak przeczytasz wyzej Laguna pali srednio 10 a BMW 7 z malym hakiem dochadzacym czasami w zimie do 7,5

Napisano

A i jeszcze jedno - to srednie spalanie z Wiki mozna miedzy bajki wlozyc bo tak jak pisalem wyzej nigdy nie zszedlem ponizej 8l/100 wiec srednio uzyskac taki wynik....nierealne akurat w moim przypadku.

Napisano

> Porownuje pojemnosci a nie KM bo inaczej to nie ma zadnego sensu.

> Ponadto jak przeczytasz wyzej Laguna pali srednio 10 a BMW 7 z malym hakiem dochadzacym czasami w

> zimie do 7,5

no tak - moje auto ma 1.4 i 97km (w serii 75) ( ale astra z tamtego okresu również 1.4 posiada całe 60km i pali więcej a oferuje mizerną dynamikę w porównaniu nawet do seryjnej Meganki oraz gorszą elastyczność więc to porównanie pojemności ma średni sens. Golf 1.4 TSI, który jest mocniejszy od mojego auta o ponad 40 kucy - mowa o mocniejszej wersjii na pewno ma lepsze osiągi, również dzięki Nm ale na pewno w praktyce pali więcej mimo całej świetnej niemieckiej technologii biglaugh.gif i co z tego, że w książeczce napiszą, np. 6.3l/ 100kim hehe.gif Tutaj piszesz o Lagunie jak się domyślam z doładowaną benyzną, która "wciąga" beemkę a przynajmniej powinna w kwestii przyspiesznia, elastyczności i komfortu podróżowania doładowaną, elastyczną benzyną. Ale spalanie w BMW z motorem 2.0 napędem RWD i masą powyżej 1.5t to można opowiadać chłopakom pod sklepem przy piwku biglaugh.gif

Napisano

> Porownuje pojemnosci a nie KM bo inaczej to nie ma zadnego sensu.

IMVHO lepiej wlasnie porownac KM niz pojemnosci, a najlepiej to cos o zblizonych pojemnosciach i KM.

> Ponadto jak przeczytasz wyzej Laguna pali srednio 10 a BMW 7 z malym hakiem dochadzacym czasami w

> zimie do 7,5

Ok, ale jak to Mariusz napisal, jest to Twoja Laguna i Twoje BMW.

Napisano

> A i jeszcze jedno - to srednie spalanie z Wiki mozna miedzy bajki wlozyc bo tak jak pisalem wyzej

> nigdy nie zszedlem ponizej 8l/100 wiec srednio uzyskac taki wynik....nierealne akurat w moim

> przypadku.

Tak, tyle, ze opisujesz wylacznie wlasny przypadek ok.gif Akurat mnie sie regularnie udaje schodzic ponizej 8 w trasie (ba, 2x nawet ponizej 7, w miescie jakies 11l wciaga) i nie sadze, zeby przy identycznym stylu jazdy jakies auto o zblizonej mocy i gabarytach (rowniez napedzane benzyna) spalilo mi o 30% mniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.