Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nierówna praca i zamulenie 1,4

Featured Replies

Napisano

Mam mały problem z moim stiol.

Krótka biagrafia:

1,4

rok 2005

przebieg 45000 (oryginalny)

Problem pojawia się jedynie na zimnym silniku. Po odpaleniu silnik pracuje równo, ale przy ruszeniu jest zamulony. Dziś nawet po wciśnięciu gazu do podłogi było słychać spalanie w kolektorze (ciche strzały). Wystarczy dosłownie jedno przegazowanie, albo kilkadziesiąt metrów przejechać i wszystko jest OK. Żadna kontrolka się nie zapala, komputer żadnych błędów nie pamięta.Co to może być?

Napisano

> Mam mały problem z moim stiol..... <

Witam,

A Kolega świece już wymieniał ?

Ostatnio miałem dokładnie takie same objawy w P II. Wymiana świec pomogła ok.gif. Świece firmy Denso.

Napisano

Tak jak kolega napisał - świece do wymiany ok.gif

Napisano
  • Autor

> Witam,

> A Kolega świece już wymieniał ?

> Ostatnio miałem dokładnie takie same objawy w P II. Wymiana świec pomogła . Świece firmy Denso.

świec nie ruszałem są od nowości fabryczne.Będę musiał się za to zabrać. Denso lepsze nież ngk??

Napisano

> Denso lepsze nież ngk??

Od dawna używam NGK we wszystkich fiatach.

Jak problem ustąpi, nie będą wypadać zapłony to znaczy, że świece są ok.

Pozdrawiam BAS

Napisano

>Denso lepsze nież ngk??

Wg mnie tak. Zjeździłem w 1.4 3 komplety NGK i teraz mam Denso (bo były tańsze) i w końcu falowanie obrotów ustąpiło.

Napisano

> świec nie ruszałem są od nowości fabryczne.Będę musiał się za to zabrać. Denso lepsze nież ngk??

Zastosowałem Denso, bo miały według mnie najwięcej pochlebnych opinii na kąciku Punto. Ponadto pojawiły się głosy jakoby zaczęto podrabiać NGK.

Napisano
  • Autor

świece zmienione, ale problem nie ustąpił. Pokazał się błąd. Wypadający zapłon na pierwszym cylindrze. Jeżeli znowu pojawi się błąd na pierwszym cylindrze to myślę nad zmianą kolejności cewek (wykluczę uszkodzenie cewki). Który to pierwszy cylinder, od rozrządy, czy od skrzyni biegów?

Napisano

a nie masz przypadkiem lpg/--jesli nie to moze i cewka hmm.gif mam w piwnicy do 1.4 -moglbym pozyczyc "na probe"

Napisano
  • Autor

> a nie masz przypadkiem lpg/--jesli nie to moze i cewka mam w piwnicy do 1.4 -moglbym pozyczyc "na

> probe"

mam lpg, ale odpalanie zawsze na benzynie i tylko na benzynie jest problem. Po tych kilku sekundach "rozgrzewki" silnik pracuje bardzo dobrze na benzynie i na lpg

Napisano

> mam lpg, ale odpalanie zawsze na benzynie i tylko na benzynie jest problem. Po tych kilku sekundach

> "rozgrzewki" silnik pracuje bardzo dobrze na benzynie i na lpg

Jaką masz instalację LPG?

Pozdrawiam BAS

Napisano

gaz przeadoptowal ci benzyne-tez sie z tym borykalem--musisz zalac dobrej pb i przejechac na benzynie kilkaset km(ja mialem nawet ze 600km)--wtedy ponownie komp przejdzie adaptacje na pb--potem pod te nowe-prawidlowe mapy ustawic gaz

Napisano

> gaz przeadoptowal ci benzyne-tez sie z tym borykalem

Do tego zmierzałem, ale dziwne, że stało się to przy sekwencji.

> --musisz zalac dobrej pb i przejechac na

> benzynie kilkaset km(ja mialem nawet ze 600km)--wtedy ponownie komp przejdzie adaptacje na

> pb--potem pod te nowe-prawidlowe mapy ustawic gaz

Wersja prostsza i tańsza to podjechać na komputer i zresetować autoadaptację.

Pozdrawiam BAS

Napisano

przeadaptuje sie wlasnie przy sekwencji ,do tego nawet stopnia ze nie chce odpalic --nie slyszalem o mozliwosci wylaczenia autoadaptacji moze powiesz cos wiecej--moim zdaniem trzeba ja zostawic--zeby samochod reagowal na zmiane jakosci paliwa--z moich obserwacji wynika ze trzeba przejechac nawe 600-700km yikes.gif---zeby jazda na benzynie odzyskala dawne walory sednem problemu jest prawidlowe zestrojenie instalacji lpg

Napisano

> przeadaptuje sie wlasnie przy sekwencji ,do tego nawet stopnia ze nie chce odpalic --nie slyszalem

> o mozliwosci wylaczenia autoadaptacji moze powiesz cos wiecej

Nie powiedziałem, że ją się wyłącza, powiedziałem że ją się resetuje.

> --moim zdaniem trzeba ja

> zostawic--zeby samochod reagowal na zmiane jakosci paliwa--z moich obserwacji wynika ze trzeba

> przejechac nawe 600-700km ---zeby jazda na benzynie odzyskala dawne walory

Zamiast jeździć kilkaset kilometrów wystarczy podłączyć autko pod komputer i zresetować autoadaptacja.

Przeczytaj sobie ten wątek, od mojego pytania.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie powiedziałem, że ją się wyłącza, powiedziałem że ją się resetuje.

> Zamiast jeździć kilkaset kilometrów wystarczy podłączyć autko pod komputer i zresetować

> autoadaptacja.

> Przeczytaj sobie ten wątek, od mojego pytania.

> Pozdrawiam BAS

konkluzja tego wątku jest taka, że sekwencja nie powoduje rozjechania się map, czyli coś tu nie pasuje.

Napisano
  • Autor

> Do tego zmierzałem, ale dziwne, że stało się to przy sekwencji.

> Wersja prostsza i tańsza to podjechać na komputer i zresetować autoadaptację.

> Pozdrawiam BAS

przedstawione rozwiązanie są nie do przyjęcia. Oba powodują, że mapy znowu się rozjadą. Co zrobić, żeby wszystko na stałe było OK?

Napisano

> konkluzja tego wątku jest taka, że sekwencja nie powoduje rozjechania się map, czyli coś tu nie

> pasuje.

Niom.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> przedstawione rozwiązanie są nie do przyjęcia. Oba powodują, że mapy znowu się rozjadą. Co zrobić,

> żeby wszystko na stałe było OK?

Zacząć od podłączenia auta pod komputer i zobaczenia co go tak naprawdę boli bo jak na razie to sobie strzelasz i mam wrażenie, że pudłujesz.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Zacząć od podłączenia auta pod komputer i zobaczenia co go tak naprawdę boli bo jak na razie to

> sobie strzelasz i mam wrażenie, że pudłujesz.

> Pozdrawiam BAS

no właśnie nic go nie boli. Żadnych błędów. Pojawił się tylko raz (wypadający zapłon na pierwszym cylindrze) na kilkanaście, a może nawet kilkadziesiąt "problemowych" odpaleń samochodu.

Napisano

> no właśnie nic go nie boli. Żadnych błędów. Pojawił się tylko raz (wypadający zapłon na pierwszym

> cylindrze) na kilkanaście, a może nawet kilkadziesiąt "problemowych" odpaleń samochodu.

Chcesz to mam na zbyciu używane cewki do 1.4 w dobrym stanie smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> no więc chyba nie w tym problem....

I tak i nie. Adaptacja potrafi się rozjechać nawet w aucie bez LPG.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Chcesz to mam na zbyciu używane cewki do 1.4 w dobrym stanie

> Pozdrawiam BAS

najpierw muszę mieć pewność, że są uszkodzone smile.gif

Napisano

rozjezdzaja sie mapy jak nic--wlasnie dzis zostawilem samochod do ponownego mapowania--mialem takie objawy jak ty--co ciekawe po przegladach gazu po 15 i 30 tys nie wierzysz--przejedz na pb ze 200 300 km--zobaczysz jak to leczy zlosnik.gif

Napisano

> najpierw muszę mieć pewność, że są uszkodzone

Pewność to będzie jak cewki tafią na specjalne stanowisko do badania w warsztacie elektrycznym.

Skoro świece zostały wymienione i dalej brak poprawy, to nastepnym elementem są cewki zapłonowe. Wystarczy kupić jedną i metodą podmiany sprawdzić układ cewek.

Napisano
  • Autor

> rozjezdzaja sie mapy jak nic--wlasnie dzis zostawilem samochod do ponownego mapowania--mialem takie

> objawy jak ty--co ciekawe po przegladach gazu po 15 i 30 tys nie wierzysz--przejedz na pb ze

> 200 300 km--zobaczysz jak to leczy

jaka jest metoda na naprawę problemu, a nie eliminację objawów. Co zrobić, żeby nie mieć problemu w przyszłości?

Napisano
  • Autor

> Do tego zmierzałem, ale dziwne, że stało się to przy sekwencji.

> Wersja prostsza i tańsza to podjechać na komputer i zresetować autoadaptację.

> Pozdrawiam BAS

da się zresetować autoadaptację za pomocą FES,czy tylko ASO? ile w ASO trzeba zostawić?

Napisano

> da się zresetować autoadaptację za pomocą FES,czy tylko ASO? ile w ASO trzeba zostawić?

FES da radę.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> FES da radę.

> Pozdrawiam BAS

jak możesz, to poprowadz mnie za raczke, jak to zrobic smile.gif mam FES i kabel kkl

Napisano

> jak możesz, to poprowadz mnie za raczke, jak to zrobic mam FES i kabel kkl

Weź laptopa i vag'a, idź do samochodu, podłącz vaga do samochodu i laptopa, włącz laptopa, włącz FES, włącz zapłon, w FES wybierz stilo 1.4, wybierz silnik, wciśnij F10, wciśnij F7, wciśnij F10, wciśnij y, wciśnij F2, wciśnij F11, zapal silnik, niech chodzi na jałowym aż się ugrzeje(do załączenia wentylatora), zwiększ obroty do co najmniej 4500rpm i utrzymuj przez co najmniej 3 sekundy, puść pedał gazu, zwiększ obroty do co najmniej 4500rpm i utrzymuj przez co najmniej 3 sekundy, puść pedał gazu, zwiększ obroty do co najmniej 4500rpm i utrzymuj przez co najmniej 3 sekundy, adaptacja zakończona, kontrolka MIL nie powinna już mrugać(po resecie adaptacji może mrugać aż do zakończenia procedury).

Zgaś silnik, włącz zapłon, w FES wybierz stilo 1.4, wybierz silnik, wciśnij F10, wciśnij F3, wciśnij F10, wciśnij F2, wciśnij F11, wyłącz zapłon, wyłącz laptopa, odłącz Vaga od samochodu, zamknij samochód, odnieś laptopa do domu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

prawidlowe strojenie lpg(ale przy prawidlowych mapach)-samochod zostawilem wczoraj o 18 odebralem dzisiaj o 17(mowa o gazownikach--stwierdzili ze mapy byly kompletnie inne niz 2 tygodnie temu----testy i strojenie zajelo im sporo czasu i 30km jazdy--piersze wrazenie bardzo dobre--zobaczymy jak przejade z 1000km-bedzie mozna cos pewniejszego powiedziec

Napisano

no ja ich pomeczylem---napisze za tydzien dwa jak jezdzi

Napisano

> niestety muszę mieć zarejestrowaną wersję

Hmm, a którą wersję FES masz?

Najnowsza to 2.4.1, w którejś starszej był problem, który powodował, że darmowe moduły były płatne.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Hmm, a którą wersję FES masz?

miałem chyba 2.3, ale ściągnąłem jakąś starą 2.1 chyba i udało się. zobaczymy, co będzie jutro rano. na pewno o tym napiszę smile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

odswiezam temat--udalo sie koledze rozwiazac problem?

Napisano
  • Autor

> odswiezam temat--udalo sie koledze rozwiazac problem?

jest znaczna poprawa. Okazało się, że była za uboga mieszanka przy wolnych obrotach. Gazownik wzbogacił i jest prawie dobrze. Mówię prawie, bo 2 razy mi się problem powtórzył, ale tylko jak długo stał na mrozie i przy ruszaniu dałem za mało gazu ( prawie zdławiło silnik), to pracował nierówno i nie mógł dojść do siebie. Przy następnej wizycie poproszę jeszcze o podniesienie temperatury przełączanie na gaz, bo teraz przy zimnym silniku zdarza się, że śmierdzi gazem.

Napisano

ja doszedlem do wniosku ze problem tkwi w reduktorze--nie potrafi dogrzac odpowiednio gazu (ZARAZ PO PRZEJSCIU) i do fazy cieklej ida skropliny co powoduje ze jest za bogato wiec przestawia mapy w kierunku ubogiej hmm.gifhmm.gifi opatulilem chama gabka i jak reka odjal inny samochod--skonczyly sie podrygi podskoki i bledy mam 40st przejscie i dodatkowo podgrzewacz i na lpg przechodzi teraz tak po ok 1-1,3 km

Napisano
  • Autor

ja mam wtryskiwacze pan evo, na które brc ogłosiło akcję naprawczą. Problem w tym, że wtryskiwacze nie są w stanie pracować przy niskich temperaturach zewnętrznych. Za niewielką dopłatą wymieniają je na wtryskiwcze BRC i tego właśnie będę się domagał od gazownika

Napisano

tzn latem nie miales problemow hmm.gif u mnie to nie mialo znaczenia---wydaje mi sie ze problem tkwi w reduktorze--tak czy siak pomoglo wyizolowanie i jezdzi sie teraz dobrze nawiasem mowiac dzwonilem do gazownikow z tymi rewelacjami to zaproponowali mi podgrzewacz fazy lotnej zasilany z ukladu chlodzenia silnika shocked.gif no bo jakie zadanie w tym kontekscie spoczywa na parowniku hmm.gif

Napisano

Poprzedniej zimy miałem niezłe jazdy przy przełączaniu na gaz. Szarpało strasznie. Przełączało mi przy 25 stopniach. W tym roku wymieniłem wtryski Valteki na Hana2000. Problemy się skończyły

Napisano
  • Autor

> tzn latem nie miales problemow

nie, latem wszystko było ok. Byłem dzisiaj u gazownik i w środę wymieniamy wtryskiwacze. O akcji wymiany dowiedziałem się z forum lpg. Problem z tymi wtryskiwaczami jest taki, że przy niskiej temp zew nie prqcują proawidłowo. BRC już zrezygnowało z ich montażu.

Napisano
  • Autor

> oby pomoglo--pochwal sie po wymianie

wymienione, na razie działa, zobaczymy co będzie później

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.