Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzenie auta na terenie prywatnym...

Featured Replies

Napisano

doszlo do uszkodzenia auta na terenie prywatnym przez wywrotke a raczej przez material ktory wykipowala. do kogo mam sie teraz zwrocic z ta sprawa? nr rej jest zdjecia sa swiadkowie sa, czy mam isc normalnie na policje? czy odrazu zakladac sprawe z powodztwa cywilnego?

help crazy.gif

Napisano

Niby jest nowe prawo (możliwe interwencje na terenie prywatnym ), zobacz jak działa, czyli na policję idź lub zadzwoń chociaż.

Napisano

> doszlo do uszkodzenia auta na terenie prywatnym przez wywrotke a raczej przez material ktory

> wykipowala. do kogo mam sie teraz zwrocic z ta sprawa? nr rej jest zdjecia sa swiadkowie sa,

> czy mam isc normalnie na policje? czy odrazu zakladac sprawe z powodztwa cywilnego?

IMO na policje i zlozyć zawaidomienie o szkodzeniu/zniszczeniu mienia

A potem moze z OC sprawcy?

Napisano

> Niby jest nowe prawo (możliwe interwencje na terenie prywatnym )

Nawet nie nowe prawo - w końcu zniszczenie mienia zawsze podchodziło pod policje....

Napisano

> doszlo do uszkodzenia auta na terenie prywatnym przez wywrotke a raczej przez material ktory

> wykipowala. do kogo mam sie teraz zwrocic z ta sprawa? nr rej jest zdjecia sa swiadkowie sa,

> czy mam isc normalnie na policje? czy odrazu zakladac sprawe z powodztwa cywilnego?

> help

Koparka jak ma rejstracje to na 100% ma OC, ale jesli koparka nie uszkodziła auta tylko towar ktory wykiprowala to na 90% ubezpieczyciel nie wyplaci z OC , ale warto zaryzykowac i zglosić sprawe moze akurat sie uda.

Jak odmowia wtedy albo dogadac sie ze sprawca albo sąd wink.gif

Napisano

> Nawet nie nowe prawo - w końcu zniszczenie mienia zawsze podchodziło pod policje....

ale z jakimi oporami przyjeżdżali i te ich gadki, że w sumie nie powinni w ogóle interweniować (doświadczenia ze stłuczki przy markecie)

Napisano

> wykiprowala to na 90% ubezpieczyciel nie wyplaci z OC ,

Kolega dostał 2-3 lata temu kasę za uszkodzenie spowodowane paleta przewozona na ciężarówce - z OC sprawcy. A z tego co kmówił nie było sprawy.....

Napisano

Jesli masz AC to ie nawet nie zastanawiaj i z niego naprawiaj...

Napisano

> Jesli masz AC to ie nawet nie zastanawiaj i z niego naprawiaj...

Porada dnia rotfl.gif

Napisano

> Porada dnia

nie no, mógł poradzić naprawę z własnej kieszeni zlosnik.gif

Napisano

> help

Jaki teren prywatny? Mogłeś tam auto postawić? Zapytałeś kogoś, czy możesz? Nie? To czego oczekujesz? Miał ktoś szukać łaskawcę który zostawił auto w miejscu prowadzonych robót? - zakładam, że to nie był parking sklepu tylko prywatna posiadłość.

Napisano

> ale z jakimi oporami przyjeżdżali i te ich gadki, że w sumie nie powinni w ogóle interweniować

> (doświadczenia ze stłuczki przy markecie)

Z doświadczenia: lusterko urwane na stacji benzynowej ( czyli teren prywatny ). Policja w oparciu o monitoring migiem ustaliła sprawcę. Naprawa z OC sprawcy, policjant kilkakrotnie dzwonił żeby dowiedzieć się, czy nie ma problemów, bo w razie czego służą pomocą przy pozwie cywilnym. Tak że nie jest do końca tak źle z naszą policją. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki teren prywatny? Mogłeś tam auto postawić?

Zapytałeś kogoś, czy możesz? Nie? To czego

> oczekujesz? Miał ktoś szukać łaskawcę który zostawił auto w miejscu prowadzonych robót? -

> zakładam, że to nie był parking sklepu tylko prywatna posiadłość.

parking pod firma w ktorej pracuje. jest jednoczesnie terenem depozytu miejskiego prowadzonego przez mojego kolege i mam prawo tam parkowac, ciezarowka przywiozla material do tego depozytu jednoczesnie uszkadzajac moje auto, z relacji swiadkow mam nr rej auta, jak rowniez kwit z data i godzina (od tego kolegi) ze auto bylo i zostawilo towar. mam tez zdjecia swojego auta przysypanego i kilku naoczynych swiadkow. tylko niewiem czy isc na policje czy to strata czasu. ale chyba jutro sie wybiore.

Napisano

> Koparka jak ma rejstracje to na 100% ma OC, ale jesli koparka nie uszkodziła auta tylko towar ktory wykiprowala to na 90% ubezpieczyciel nie wyplaci z OC , ale warto zaryzykowac i zglosić sprawe moze akurat sie uda.

> Jak odmowia wtedy albo dogadac sie ze sprawca albo sąd

Art. 34 ust. 2 p-kt 2 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych cyt.:

Quote:

Za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu mechanicznego uważa się również szkodę powstałą (...) bezpośrednio przy załadowaniu i rozładowaniu pojazdu mechanicznego.

Po raz kolejny miast radzić, dezinformujesz ... nie rób tego Please smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Art. 34 ust. 2 p-kt 2 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych cyt.:Quote:

> Za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu mechanicznego uważa się również szkodę powstałą (...)

> bezpośrednio przy załadowaniu i rozładowaniu pojazdu mechanicznego.

> Po raz kolejny miast radzić, dezinformujesz ... nie rób tego Please

bardzo dziekuje podepre sie tym art jutro u gliniarzy waytogo.gif

Napisano

> bardzo dziekuje podepre sie tym art jutro u gliniarzy

Jak najbardziej zdarzenie kwalifikujące się do rozpatrzenia w ramach odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego, w ujęciu prawa karnego również ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.