Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.4 IE brak iskry

Featured Replies

Napisano

Sprawdziłem i wymieniłem czujnik położenia wału korbowego (wydawało mi się że amplituda szpilki może może być za mała więc wymieniłem ale bez efektu). Sprawdziłem również cewkę zapłonową w modelu z innym silnikiem (sprawdzenie pod obciążeniem pracuje poprawnie).

Niestety nie mam gdzie sprawdzić modułu zapłonowego digiplex2 MED 439M. Poszukuje kogoś z Warszawy lub okolicy u kogo mógłbym sprawdzić ten moduł.

Napisano

> Sprawdziłem i wymieniłem czujnik położenia wału korbowego (wydawało mi się że amplituda szpilki

> może może być za mała więc wymieniłem ale bez efektu). Sprawdziłem również cewkę zapłonową w

> modelu z innym silnikiem (sprawdzenie pod obciążeniem pracuje poprawnie).

> Niestety nie mam gdzie sprawdzić modułu zapłonowego digiplex2 MED 439M. Poszukuje kogoś z Warszawy

> lub okolicy u kogo mógłbym sprawdzić ten moduł.

podmień u kogoś ten moduł.

Sprawdź jeszcze jednak czy gdzieś czasem masa nie uciekła, posprawdzaj punkty masowe do silnika i do karoserii.

Napisano

Uzupełnij profil. Skąd jesteś etc.

Napisano

> Sprawdziłem i wymieniłem czujnik położenia wału korbowego (wydawało mi się że amplituda szpilki

> może może być za mała więc wymieniłem ale bez efektu). Sprawdziłem również cewkę zapłonową w

> modelu z innym silnikiem (sprawdzenie pod obciążeniem pracuje poprawnie).

> Niestety nie mam gdzie sprawdzić modułu zapłonowego digiplex2 MED 439M. Poszukuje kogoś z Warszawy

> lub okolicy u kogo mógłbym sprawdzić ten moduł.

Radziłbym Ci sprawdzić masę. Pod aku masz taką "choinkę" do której wpiętych jest co najmniej kilka przewodów masowych, Sprawdź te łączenia i popraw lub wymień wtyki. ok.gif

Napisano

> Radziłbym Ci sprawdzić masę. Pod aku masz taką "choinkę" do której wpiętych jest co najmniej kilka

> przewodów masowych, Sprawdź te łączenia i popraw lub wymień wtyki.

Słuszna rada.

Wyczyść porządnie te styki. Nie miałem iskry kiedy tam jeden cienki przewodzik się odpiął

Napisano
  • Autor

Masy sprawdzone i dla pewności zdublowane (Zasilanie również). Brak masy oraz zły styk na przewodzie z akumulatora (złączka) już przerabiałem wcześniej. Przejście przez czujnik położenia wału sprawdzane na stykach modułu zapłonowego.

Napisano

> Masy sprawdzone i dla pewności zdublowane (Zasilanie również). Brak masy oraz zły styk na

> przewodzie z akumulatora (złączka) już przerabiałem wcześniej. Przejście przez czujnik

> położenia wału sprawdzane na stykach modułu zapłonowego.

A do cewki dochodzi napięcie?

A z cewki wychodzi WN, jeszcze przed rozdzielaczem?

Napisano
  • Autor

Do cewki dochodzi napięcie.

A z cewki brak WN przed rozdzielaczem.

Kolega który sprawdzał czy są szpilki z czujnika położenia wału twierdził że po zmroku widać namiastkę iskry.

Napisano

> Do cewki dochodzi napięcie.

> A z cewki brak WN przed rozdzielaczem.

zatem pozostaje pomierzyć cewkę, czy ma odpowiednie parametry: rezystancję uzwojenia pierwotnego i wtórnego, możesz też zmierzyć, czy nie ma między uzwojeniami przebicia + ew. stan izolacji (induktorem).

wg książki powinieneś mieć cewkę typ Magneti Marelli BAE 504 D oraz następujące parametry: rezystancja uzw. pierowtnego (NN) 0,405 ~ 0,495 oma w tem. 18 ~ 28*C, ale ten parametr możesz zmarginalizować przy obecnej pogodzie; rezystancja uzw. wtórnego (WN) 4320 ~ 5280 omów. powodzenia waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Typ cewki zgadza się (Magneti Marelli BAE 504 D), ale jak już wspomniałem wcześniej cewka sprawdzona w innym samochodzie - sprawna. Ponadto mam drugą cewkę którą kupiłem okazyjnie wraz z modułem i ona tez jest sprawna. Niestety nadal nie mam jak sprawdzić modułu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.