Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana zameldowania a dowód rejestracyjny

Featured Replies

Napisano

Taka hipotetyczna sytuacja: muszę się przemeldować a więc robię to zmieniając dowód osobisty. Nie zmieniam dowodu rejestracyjnego, w którym zostaje stary adres.

No i nagle przychodzi mi ochota sprzedać samochód - będą jakieś problemy? Np. czy kupujący może mieć problem w swoim urzędzie, że na umowie jest inny mój adres a w dowodzie rejestracyjnym inny?

Albo czy ja mogę mieć z tego tytułu jakieś problemy?

Napisano

w identycznej sytuacji sprzedałem auto, ani ja ani nowy właściciel nie mieliśmy problemów ok.gif

Napisano

Kiedyś była tu opisywana identyczna sprawa. Z tego co pamiętam to sprzedający napisał oświadczenie, że od tego dnia nastąpiła zmiana adresu zameldowania i WK to uznał.

Napisano

rozszerzmy pytanie... Co w przypadku kontroli drogowej? Na wprowadzenie zmiany w DR mamy te 30 dni. Wiadomo, że za "niewprowadzenie" takiej zmiany ustawodawca nie przewidział żadnych kar. Tak więc kupując samochód nie musimy go np. przerejestrowywać na siebie... Ale... jak urzędnikowi przy zmianie właściciela jest wszystko jedno to jak się do sprawy może ustosunkować policja? Czy DR bez wprowadzonej zmiany nie jest DR nieważnym? Hmm.. a może to trochę dziwne... zlosnik.gif

Napisano

No mi w czasie kontroli busted.gif zwrócili uwagę, że od ponad pół roku powinienem mieć wymieniony DR i PJ. Wszystko przez to, że pokazałem dowód osobisty z nowym adresem sciana.gif

Napisano

> rozszerzmy pytanie... Co w przypadku kontroli drogowej?

Zaraz Ci tu odpowiedzą, że policjant zabierze Ci dowód i da mandat, ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, kury przestaną dawać mleko, a krowy przestaną się nieść. Dodatkowo żona zacznie Cię zdradzać, a córka poinformuje, że jest lesbijką.

Wielokrotnie cytowałem stosowne przepisy, ale niektórych "wielepów" nie przekonasz.

Napisano

No właśnie mi o to chodzi, bo jak autem jedzie nie właściciel to problemu brak.

Napisano

> Taka hipotetyczna sytuacja: muszę się przemeldować a więc robię to zmieniając dowód osobisty. Nie

> zmieniam dowodu rejestracyjnego, w którym zostaje stary adres.

> No i nagle przychodzi mi ochota sprzedać samochód - będą jakieś problemy? Np. czy kupujący może

> mieć problem w swoim urzędzie, że na umowie jest inny mój adres a w dowodzie rejestracyjnym

> inny?

> Albo czy ja mogę mieć z tego tytułu jakieś problemy?

Wiosną sprzedawałem auto, gdzie nie tylko oboje właścicieli mieli inne miejsca zamieszkania, ale żona nawet miała już inne nazwisko.

W umowie wpisaliśmy nowe dane z adnotacją o zmianie miejsca zamieszkania z ... na ... oraz zmianie nazwiska z ... na ...

W obu urzędach nie było problemów ok.gif

Napisano

> rozszerzmy pytanie... Co w przypadku kontroli drogowej? Na wprowadzenie zmiany w DR mamy te 30 dni.

> Wiadomo, że za "niewprowadzenie" takiej zmiany ustawodawca nie przewidział żadnych kar. Tak

> więc kupując samochód nie musimy go np. przerejestrowywać na siebie... Ale... jak urzędnikowi

> przy zmianie właściciela jest wszystko jedno to jak się do sprawy może ustosunkować policja?

> Czy DR bez wprowadzonej zmiany nie jest DR nieważnym? Hmm.. a może to trochę dziwne...

Ja przez pewien czas miałem inny adres w dowodzie osobistym inny w rejestracyjnym, a jeszcze inny w prawie jazdy (dwukrotna zmiana miejsca zamieszkania w krótkim czasie, za pierwszym razem zmieniłem dowód rejestracyjny). W tym czasie miałem stłuczkę, przy której była policja. I... nic. Musiałem tylko określić, który adres jest aktualny (do korespondencji). Nie było problemów ani z policją, ani z ubezpieczycielem sprawcy (Warta).

Napisano

> Taka hipotetyczna sytuacja: muszę się przemeldować a więc robię to zmieniając dowód osobisty. Nie

> zmieniam dowodu rejestracyjnego, w którym zostaje stary adres.

> No i nagle przychodzi mi ochota sprzedać samochód - będą jakieś problemy? Np. czy kupujący może

> mieć problem w swoim urzędzie, że na umowie jest inny mój adres a w dowodzie rejestracyjnym

> inny?

Temat przerabiałem. Wystarczy adnotacja w umowie. "Zmiana adresu z - na"

> Albo czy ja mogę mieć z tego tytułu jakieś problemy?

To zalezy na kogo trafisz. Jeden odpuści, a inny się czepi.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za info. Niedługo będę się musiał przemeldować i zastanawiałem się czy nie zmienić dowodu rejestracyjnego ale skoro nie widać różnicy to po co przepłacać zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.