Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

World Series By Renault-Silverstone

Featured Replies

Napisano

Witam

Miałem przyjemność obejrzeć dziś kilka wyścigów z serii WSBR na torze Silverstone.

img2410mz.jpg

Bardzo fajna impreza, można było wszędzie wejść i sporo zobaczyć. Firma Renault pokazała sporo fajnych aut wyścigowych, które walczyły na torach w różnych latach.

img0083k.jpg

Tu jest renault 5 turbo, którego driver każdy zakręt robił bokiem i ogólnie fajnie "szalał".

img2086w.jpg

img2091c.jpg

Tu jest bolid przystosowany do jazdy po publicznych drogach, ma drogowe światła, duże lusterka.... Jakiś farciarz wylosował przewózkę po torze.

img0084fi.jpg

img0085uh.jpg

Były wyścigowe meganki 3,5, szybkie bestie

img0088oa.jpg

Dosyć ciekawe były wyścigi "juniorów" w formule euro 4. Silniki tylko 1,6, ale auta niewiele większe od gokartów, wykonane profesjonalnie, włókno węglowe, nie jakaś mata szklana. Kierowcy mniej doświadczeni, więc popełniali sporo błędów, co skutkowało efektownymi wyprzedzaniami, kilko wycieczkami poza tor-kilka aut zjechało na lawecie.

img2105r.jpg

img0087p.jpg

Najszybszymi autami (poza jednym, ale to później clown.gif) były bolidy formuły 3,5.. niektóre malowania znane wszystkim-redbull, lotus.

img2189o.jpg

ten pan wygrał wyścig (drugi, pierwszego nie widziałem), na starcie trochę stracił, ale potem nieźle cisnął, kilka okrążeń naciskał na jadącego na pirwrszej pozycji redbull'a i na przedostatnim okrążeniu go wyprzedził, manewr jak z F1 ok.gif

img2177g.jpg

Na pierwszym okrążeniu, wprost na przeciwko mnie doszło do wypadku w stylu Webber vs. Kovalainen. Niestety samego lotu tego niebieskiego nie zdołałem uchwycić, ale był ostro, auto leciało coś około 2m nad ziemią, opadło na ten czerwony, kasyjąc mu cały tył. Sprawca oczywiście pojechał dalej.

img2226d.jpg

img2227m.jpg

img2228a.jpg

Ten kolega troszkę przesadził na wyjściu z łuku i stanął na zjeździe. Efektownie to wyglądało, jak i ruszenie z tego miejsca-prawie władował się w inne auto.

img2291k.jpg

Sporą atrakcją było pojawienie się auta F1. Co prawda w starym pakiecie aero i na deszczówkach, za kierownicą nie RK, a D'Ambrosio, ale i tak było ostro. Najpierw można było podejść i obejrzeć z bliska, potem zrobił kilka okrążeń i ładnie spalił te deszczówki. Tempo nieporównywalnie wyższe od wszystkich innych, po prostu przepaść, do tego ten ryk grinser006.gif

img0086kk.jpg

img2068r.jpg

img2170m.jpg

img2398m.jpg

img2403r.jpg

Mogło być trochę więcej atrakcji w stylu pokazów driftu etc. ale i tak była to nieźle zorganizowania impreza. Mi najbardziej podobało się to, że można było oglądać pracę mechaników z bliska, oglądałem np. jak w 45minut poskładali auto po wypadku, żeby wystartowało w kolejnym biegu-wszystko z odległości dosłownie 3m. Ludzie się nie pchali, każdy spokojnie spacerował... ogólnie spokój. Polecam ok.gif

Napisano

Fajne ujęcia. Takie imprezy zawsze na długo pozostają w pamięci. Tak, jak mówisz, są auta sportowe, mniejsze serie wyścigowe, które jeżdżą naprawdę szybko, później długo, długo nic i możliwości torowe F1. Mi w pamięci utkwił moment, gdy na Hockenheim obejrzałem bolidy GP2, zrobiły ogromne wrażenie, następnie na starcie do wyścigu stanęło 20 bolidów F1. Zapaliły się czerwone światła i w promieniu kilku kilometrów ludzie usłyszeli ryk. Pierwsze kółka, na których jechali obok siebie o mało nie wysłały moich gałek ocznych w kosmos, a moment, gdy Robert wyprzedził Kimiego w pierwszym okrążeniu (uchwyciłem aparatem) spowodował szał otaczających mnie kibiców z Polski.

Napisano
  • Autor

> Fajne ujęcia. Takie imprezy zawsze na długo pozostają w pamięci. Tak, jak mówisz, są auta sportowe,

> mniejsze serie wyścigowe, które jeżdżą naprawdę szybko, później długo, długo nic i możliwości

> torowe F1. Mi w pamięci utkwił moment, gdy na Hockenheim obejrzałem bolidy GP2, zrobiły

> ogromne wrażenie, następnie na starcie do wyścigu stanęło 20 bolidów F1. Zapaliły się czerwone

> światła i w promieniu kilku kilometrów ludzie usłyszeli ryk. Pierwsze kółka, na których

> jechali obok siebie o mało nie wysłały moich gałek ocznych w kosmos, a moment, gdy Robert

> wyprzedził Kimiego w pierwszym okrążeniu (uchwyciłem aparatem) spowodował szał otaczających

> mnie kibiców z Polski.

rok temu byłem na F1 na Silverstone, atmosfera nie do opisania, watro choć raz w życiu to przeżyć. Nawet moja serce.gif która w TV nigdy nie ogląda i się nie interesuje, chce jechać jeszcze raz. Dźwięku F1 nie da się porównać z niczym innym.

Napisano

Ps. Ten bolid z prezentacji ma tegoroczną konfiguracją aero - generalnie to jakaś hybryda zlosnik.gif

Ps2 Fajna imprezka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ps. Ten bolid z prezentacji ma tegoroczną konfiguracją aero - generalnie to jakaś hybryda

miałem na myśli, że nie jest to najświeższy pakiet. Nie miał kanału F, wydech skierowany do góry i stary przedni spojler. Pewnie jak znowu wprowadzą poprawki, to obecnie używane graty będą jeździć na prezentacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.