Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poziom oleju w skrzyni biegów - mozna sprawdzić?

Featured Replies

Napisano

No wlasnie. Czy mechanik moze jakos sprawdzić poziom oleju w skrzyni czy tez wymienia w ciemno?

Napisano

> No wlasnie. Czy mechanik moze jakos sprawdzić poziom oleju w skrzyni czy tez wymienia w ciemno?

Poziom oleju powinien byc utrzymany, na poziomie korka wlewu, znajdujacego sie na przedniej scianie skrzyni. Jesli w otworze czujemy opuszka palca jeziorko, poziom jest prawidlowy. Jesli pytasz o stan oleju. Mozna go ocenic po stopniu zabrudzenia, gestosci w skrajnych przypadkach. Zaleca sie wymiane oleju w skrzyni po 120 000 km, a dedykowanym olejem dal Fiata jest TUTELA CAR ZC 75 SYNH

Napisano
  • Autor

Dzieki za fachowa odpowiedz.

A co to moze byc - jak silnik jest zupelnie zimny (np po nocy) i temp otoczenia jest mniejsza niz 10 stopni to na jalowym slysze takie terkotanie/grzechotanie. Po wcisnieciu sprzegla dziwek zanika po puszczeniu wraca. Gdy silnik troche sie rozgrzeje dzwiek praktycznie jest nieslyszalny ale jak sie czlowiek wslucha to jednak jest i tez ustaje po wcisnieciu sprzegla. Mam tak od 2 lat ale do tej pory myslalem ze to alternator jednak teraz zauwazylem ten motyw ze sprzeglem- wiec altek odpoada.

Jedno z moich podejrzen to niski stan oleju skrzyni choc 3 lata temu wymieniany a do 120 tys od tamtego czasu jeszcze bardzo daleko...

Napisano

spróbuj uzupełnić ... wtedy bedzięsz wiedział... ewentualnie jakieś łożsko w skrzyni się konczy... do skrzyni wystarczy Hipol 75w/90

Napisano

Jesli objawy reaguja na manipulacje pedalem sprzegla, moze byc to lozysko sprzeglowe, (wyciskowe).

Hmmmm Hipol, moze i moze, do silnika tez mozna lac Lotosa, tylko czy warto oszczedzac raz na 120 000 km

Napisano

ja wymienam ole w skrzyni co 60 tys.. bo za 40 zł warto

Napisano

> ja wymienam ole w skrzyni co 60 tys.. bo za 40 zł warto

Dziwne pojecie wartosci, zakladajac, ze "to co byc powinno" kosztuje 140 zl na 2 wymiany, tj 70 zl na 120 000 km. Pomijajac fakt, ze zbyt czesta wymiana oleju w skrzyni biegow, jest niewskazana. Tam nie ma efektu spalania i ekstremalnych temperatur, ale juz sie przyzwyczailem, do uzytkownikow wymieniajacych dobre, na nowe.

Napisano

> A co to moze byc

Mam identycznie, tylko, że u mnie na zimnym nic nie słychać, a jak się mocniej skrzynia rozgrzeje, to są szumy na biegu jałowym. Po wciśnięciu sprzęgła - cisza. Mam też wrażenie, że kończy mi się różnicówka, objawy są takie, że jak skrzynia jest rozgrzana, to podczas jazdy na 4 i 5 biegu kiedy nie hamuję silnikiem i nie przyspieszam (jazda z delikatnym gazem) coś czasami hałasuje w skrzyni. Słychać też szumy podczas hamowania silnikiem, na skręconych kołach, wysokich biegach i rozgrzanej skrzyni.

Chętnie wymieniłbym mechanizm różnicowy, dopóki mam jeszcze całą obudowę, ale problem w tym, że nigdzie nie mogę go kupić.

Napisano
  • Autor

>. Pomijajac fakt, ze zbyt czesta wymiana oleju w skrzyni biegow, jest

> niewskazana.

Niewskazana tzn szkodliwa?

Napisano

> Dzieki za fachowa odpowiedz.

> A co to moze byc - jak silnik jest zupelnie zimny (np po nocy) i temp otoczenia jest mniejsza niz

> 10 stopni to na jalowym slysze takie terkotanie/grzechotanie. Po wcisnieciu sprzegla dziwek

> zanika po puszczeniu wraca.

może łożysko oporowe... norma...

Napisano
  • Autor

> może łożysko oporowe... norma...

No ale jakby to bylo łozysko oporowe w sprzegle to po wciśnięciu sprzęgła nie powinno chyba przestawać terkotać? Jesli jakieś łożysko to chyba bardziej w skrzyni?

Napisano

> No ale jakby to bylo łozysko oporowe w sprzegle to po wciśnięciu sprzęgła nie powinno chyba

> przestawać terkotać? Jesli jakieś łożysko to chyba bardziej w skrzyni?

Lozysko oporowe, w momencie wcisniecia sprzegla, (a w zasadzie wycisniecia, ale nie komplikujmy) zostaje obciazone, przez co luz zostaje skasowany, po puszczeniu sprzegla, znowu pracuje luzno wiec halasuje

Napisano
  • Autor

> Lozysko oporowe, w momencie wcisniecia sprzegla, (a w zasadzie wycisniecia, ale nie komplikujmy)

> zostaje obciazone, przez co luz zostaje skasowany, po puszczeniu sprzegla, znowu pracuje luzno

> wiec halasuje

Bylem dzis u mechanika i powiedzial coś odwrotnego - "jak przy puszczeniu sprzęgła grzechotanie ustaje to jest to jakies łozysko w skrzyni. Skoro grzechocze tylko na zimnym to poki się nie rozpadnie nic z tym nie robić" icon_rolleyes.gif. Mechanik ze sporym doswiadczeniem ale w tym przypadku jakos mu nie ufam....

Napisano

> Bylem dzis u mechanika i powiedzial coś odwrotnego - "jak przy puszczeniu sprzęgła grzechotanie

> ustaje to jest to jakies łozysko w skrzyni. Skoro grzechocze tylko na zimnym to poki się nie

> rozpadnie nic z tym nie robić" . Mechanik ze sporym doswiadczeniem ale w tym przypadku jakos

> mu nie ufam....

Kolego, ale zupelnie odwrotnego do czego, bo mam wrazenie, ze zupelnie nie masz pojecia o czym piszesz. Ja pisalem o lozysku wyciskowym, a Pan Mechanik mogl mowic o lozysku walka sprzeglowego. Skrzynia biegow, to nie mlotek, to zlozony zestaw kol zebatych, ulozyskowanych w obudowie

Napisano
  • Autor

> Kolego, ale zupelnie odwrotnego do czego, bo mam wrazenie, ze zupelnie nie masz pojecia o czym

> piszesz. Ja pisalem o lozysku wyciskowym, a Pan Mechanik mogl mowic o lozysku walka

> sprzeglowego.

No przyznaje ze za bardzo sie nie znam. Mechanik mowil o łozysku oporowym. W kazdym razie stwierdził że związane to jest z łożyskiem w skrzyni A łozysko wyciskowe gdzie jest?

Napisano

> No przyznaje ze za bardzo sie nie znam. Mechanik mowil o łozysku oporowym. W kazdym razie

> stwierdził że związane to jest z łożyskiem w skrzyni A łozysko wyciskowe gdzie jest?

lozysko "wyciskowe" to wlasnie "oporowe" zadaniem tego lozyska, jest umozliwenie kontaktu obracajacego sie docisku, ze stalym elementem - dzwignia wylaczania sprzegla. Dzwignia przesuwa lozysko, ktore wciska docisk, i jego element stykajacy sie z dociskiem obraca sie razem z nim. Na logike, skoro podczas wciskania pedalu sprzegla, owe lozysko zostaje docisniete, do docisku, halas zanika, gdyz luzy sa kasowane zjawiskiem dociskania. No chyba, ze nawet wtedy halasuje, to trzeba szybciutko wymienic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.