Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaz samochodu, zwrot OC - jak?

Featured Replies

Napisano

Takie pytanko mam, bo nie wiem jaka jest procedura. Mianowicie sprzedaje samochod, dla ktorego oplacilem OC meisiac wczesniej. Samochod chce sprzedac tak, zeby firma ubezpeiczeniowa zwrocila mi nadplacona czesc polisy. Nowy wlasciciel sie na to zgadza, bo nei chce tej polisy - bedzie wykupowal wlasna. Samochodem nie musi jechac gdzies w Polske - wszystko mozna zalatwic namiejscu za jednym zamachem, tylo jak? Czy w umowie KS powinien byc jakis dodatkowy punkt (a jesli tak to jaki?), ze nowy wlasciciel rezygnuje z polisy, czy ma to byc normalna umowa i nowy wlasciciel pisze oswiawdczenie, ze rezygnuje z polisy i ten dokument wysylam do swojego ubezpeiczyciela? Ktora opcje lepiej zastosowac?

Napisano

> Takie pytanko mam, bo nie wiem jaka jest procedura. Mianowicie sprzedaje samochod, dla ktorego

> oplacilem OC meisiac wczesniej. Samochod chce sprzedac tak, zeby firma ubezpeiczeniowa

> zwrocila mi nadplacona czesc polisy. Nowy wlasciciel sie na to zgadza, bo nei chce tej polisy

> - bedzie wykupowal wlasna. Samochodem nie musi jechac gdzies w Polske - wszystko mozna

> zalatwic namiejscu za jednym zamachem, tylo jak? Czy w umowie KS powinien byc jakis dodatkowy

> punkt (a jesli tak to jaki?), ze nowy wlasciciel rezygnuje z polisy, czy ma to byc normalna

> umowa i nowy wlasciciel pisze oswiawdczenie, ze rezygnuje z polisy i ten dokument wysylam do

> swojego ubezpeiczyciela? Ktora opcje lepiej zastosowac?

Kiedyś zadeklarowałem w umowie, że zrzeknę się z OC w ciągu iluś dni i wykupię swoje. Właścicielka dała mi swoją polisę, którą ja wypowiedziałem za kilka dni. Kopię wypowiedzenia z odnotacją ubezpieczalni wysłałem jej. Nie było reklamacji z jej strony, więc pewnie odzyskała składkę.

Napisano

Ty musisz zgłosić sprzedaż pojazdu do ubezpieczyciela a kupujący musi wypowiedzieć polisę do 30 dni od zakupu.

Napisano

nie musi wypowiedzieć umowy polisy devil.gif

ale jeśli chce to oczywiście może zlosnik.gif wtedy żuraw musi tego pilnować biglaugh.gif

Napisano

> nie musi wypowiedzieć umowy polisy

> ale jeśli chce to oczywiście może wtedy żuraw musi tego pilnować

Musi wypowiedzieć OC zbywcy, jeżeli nie chce żeby ta polisa przeszła na niego.

Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Napisano

no tak tak, zgadzam się.

chodzi mi o to, że jak przepisze na siebie to zuraw nie dostanie nawet 50gr zlosnik.gif

Napisano

TUTAJ czytamy zlosnik.gif

Przypilnuj kupującego, żeby napisał wypowiedzenie polisy, dostarcz je do TU i jednocześnie wydaj dyspozycję zwrotu niewykorzystanej składki.

Pozdrawiam.

Napisano

> Takie pytanko mam...

Tylko pamiętaj, że zwrócą ci kasę nie za okres od daty sprzedaży auta, tylko od miesiąca później ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.