Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaką instalację do Megane I 1.6 90KM

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

jestem laikiem w sprawach gazu, zawsze jeździłem dieslem i zarzekałem się, że tego nie zmienię. Życie trochę zweryfikowało moje założenia, zostałem "zmuszony" do zakupu benzynki, ale chciałbym obniżyć koszty eksploatacji.

Meganka pali mi ok. 7 litrów benzyny na 100 km, robię minimum 1600 km miesięcznie, raczej do 2000, więc myślę, że się opłaci.

Warsztat już znalazłem (Boston, Gliwice), polecany przez znajomych, natomiast panowie zdecydowanie oferują mi sekwencję. II generacja - 1800 PLN, sekwencja najtańsza firmy Forton - 2600 PLN. Wolałbym wydać mniej, ale zapytam fachowców - warto dopłacać do sekwencji?

Napisano

> warto dopłacać do sekwencji?

Za fachowca wprawdzie się nie uważam, ale z technicznego punktu widzenia lepsza będzie sekwencja.

Z sekwencją podobno(wolę nawet nie myśleć ile by mi palił na IIgen) mniej pali, nie strzela i jest generalnie mniej problemów.

Z wad to przełączanie na gaz, na które musisz trochę poczekać, zwłaszcza zimą bo przełączenie jest zależne od temperatury płynu chłodzącego.

U mnie przełączenie następuje po 1.5km jak się śpieszę, jak jadę super spokojnie to trochę muszę poczekać. Oczywiście można obniżyć temperaturę przełączania, ale zakład twierdzi, że zimą będę miał problemy jak mi przestawią...

Za 2600-2800 możesz mieć komplecik brc sequent24.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Za fachowca wprawdzie się nie uważam, ale z technicznego punktu widzenia lepsza będzie sekwencja.

> Z sekwencją podobno(wolę nawet nie myśleć ile by mi palił na IIgen) mniej pali, nie strzela i jest

> generalnie mniej problemów.

No to ja kontre daje bowiem mam instalke II GEN LOVATO,przez 8 lat, 189tkm na LPG nic nie dzieje sie, nawet kazalem odlaczyc czujnik wody , a sam i tak zanim uporam sie z otwieraniem.zamykaniem posesji to jakies 3 minuty,wiec chodzi sobie spokonie,potem PSTRYK i na LPG juz.

Zaraz pojawia sie slowa krytyki,ze tak nie mozna, a ja zapytam dlaczego?

Dodam dla niedowiarkow,ze reduktor mam ....OD NOWOSCI, 180tkm, tak od nowosci.

Nie wiem co to strzelanie, chodzi rowno, przyspiesza plynnie itd.

Odnosnie seksencji...dodac trzeba ze co jakisz czas wtryski ida OUT, ze trzeba kalibrowac listwe , wiec technicznie to nie az taki miod w odniesieniu do II GEN.

Dodam,ze instalke zakladalem w warsztacie, ktory jako jedyny mial AUTORYZACJE DAEWOO na montaz do aut na gwarancji(polowe taniej niz ASO)

Aaaa...spalanie, noPb w miescie palilo mi auto ok 9,510l, spokojnie jadac, lpg pali ok 11 z klima 12,ale wroclaw to jeden wielki korek:)

Na wakacje ok 9 wychodzi przy zaladowanym aucie i do 130kmh

Dodam rowniez, ze DAEWOO uchodza za dosc paliwozerne auta, a silnik 1.5 16V 100KM spalic musi.

Coz...dalej mialbym dylemat muszac wybierac.

UWAGA!!!

Podstawa to dobry warsztat,reszta to w praniu wychodzi.

Napisano

Zmie warsztat ok.gif za 2600 mozna miec BRC a za 2 z hakiem staga i to sekwencje blush.gifk;

W IIgen niewarto sie bawic bo roznica cenowa jest znikoma a jakosc jazdy to niebo a ziemia.

Napisano

> Odnosnie seksencji...dodac trzeba ze co jakisz czas wtryski ida OUT, ze trzeba kalibrowac listwe ,

> wiec technicznie to nie az taki miod w odniesieniu do II GEN.

Jak gowno zalozysz to gowno masz... no.gif

Montujesz porzadne wtryski i nic nie trzeba kombinowac ok.gif

II gen to przezytek i nie picuj jak to genialne chodzi bo palnik od kuchenki nigdy nie poda gazu tak dobrze jak wtryskiwacz ok.gif

Napisano

> Odnosnie seksencji...dodac trzeba ze co jakisz czas wtryski ida OUT,

Ja tam wolę "seksencję" smile.gifsmile.gif:):)

Napisano

> Jak gowno zalozysz to gowno masz...

no to widze,ze kolega ma same zle doswiadczenia z II gen:)

auto ktorym jezdze to 3 DU, 2x nubira 480tkm na PLG i lanos 180tkm

zakladal ten sam warsztat autoryzowany,majacy certyfikaty BOSCHa,lovato itp

I zapewniam, nic sie nie dzialo

ale wiesz rok 1999(pierwsze dwie nubiry) to inne sprzety gazowe

Jednak dobrze zalozona II gen to swiety spokoj

Sekwencja, ok, nowoczesne, sam teraz rozwazalbym jej zalozenie, ale po dlugim namysle, analizie kosztow, instalki itp.

Ale przelaczanie na LPG po...5?10km w zimie to jakas porazka skoro do pracy mam 8km:)

gdzie jest sens?

Napisano

> ale wiesz rok 1999(pierwsze dwie nubiry) to inne sprzety gazowe

> Jednak dobrze zalozona II gen to swiety spokoj

nieprawda... montaż tak prostej instalacji nie wymaga specjalnych umiejętności... ważna jest konserwacja... a to jest o wiele większy "wysiłek" niż przy sekwencie...

> Sekwencja, ok, nowoczesne, sam teraz rozwazalbym jej zalozenie, ale po dlugim namysle, analizie

> kosztow, instalki itp.

porównaj ergonomię i osiągi a dopiero potem rób analizę kosztów...

> Ale przelaczanie na LPG po...5?10km w zimie to jakas porazka skoro do pracy mam 8km:)

> gdzie jest sens?

A to my mamy zimę przez cały rok?

Napisano

> No to ja kontre daje bowiem mam instalke II GEN LOVATO,przez 8 lat, 189tkm na LPG nic nie dzieje

> sie, nawet kazalem odlaczyc czujnik wody , a sam i tak zanim uporam sie z

> otwieraniem.zamykaniem posesji to jakies 3 minuty,wiec chodzi sobie spokonie,potem PSTRYK i na

> LPG juz.

Taaaa... chciałbym to zobaczyć w zeszłą zimę przy -20C jak po trzech minutach pracy na jałowym osiągnął absolutne minimum pracy dla reduktora... Koniowi na ucho... Ja znałem takiego co dla oszczędności registrem kręcił... Każdy kombinuje widzę jak może dla tych paru groszy...

> Dodam dla niedowiarkow,ze reduktor mam ....OD NOWOSCI, 180tkm, tak od nowosci.

> Nie wiem co to strzelanie, chodzi rowno, przyspiesza plynnie itd.

Z doświadczenia wiem, że to względne pojęcie.

> Odnosnie seksencji...dodac trzeba ze co jakisz czas wtryski ida OUT, ze trzeba kalibrowac listwe ,

> wiec technicznie to nie az taki miod w odniesieniu do II GEN.

Co jakiś czas czyli jaki?

> Aaaa...spalanie, noPb w miescie palilo mi auto ok 9,510l, spokojnie jadac, lpg pali ok 11 z klima

> 12,ale wroclaw to jeden wielki korek:)

No i oczywiście napiszesz, że jest tak samo elastyczny, ma taką samą moc i przy wyprzedzaniu nie czujesz różnicy.

> Podstawa to dobry warsztat,reszta to w praniu wychodzi.

Wszystko wychodzi w praniu, ale biednego na byle co nie stać...

Napisano

> nieprawda... montaż tak prostej instalacji nie wymaga specjalnych umiejętności... ważna jest

> konserwacja... a to jest o wiele większy "wysiłek" niż przy sekwencie...

jaki wysilek?

kabelek do kompa, i wymiana filtra...fakt, kupa roboty:)

A zime klego to mamy 3 miesiace a z mrozami bedzie ze 30 dni albo lepiej:)

Napisano

> Taaaa... chciałbym to zobaczyć w zeszłą zimę przy -20C jak po trzech minutach pracy na jałowym

A wiesz co to garaz z temp minimum 10st C?:)

Bo wlasnie to jest noclegowania mojego auta wiec sam dostrzezesz roznice w czasie nagrzewania:)

A zareczam , nie musze oszczedzac, ale to ze mam luzne pieniadze to jestes racjonalnie rozrzutny, dlatego jezdze tylko DU od 8 lat bo.....

PO PROSTU SIE NIE PSUJE !!! to jego najwieksza zaleta, ma co daje wygode i chlodek wiec.....

Napisano

> jaki wysilek?

> kabelek do kompa, i wymiana filtra...fakt, kupa roboty:)

No trzeba chodzić z komputerem i kręcić śrubką przy reduktorze... Tak to jest kupa roboty. W sekwencie nie trzeba chodzić... Nie trzeba także przestrzegać rygoru kabli, świec i filtru powietrza...

> A zime klego to mamy 3 miesiace a z mrozami bedzie ze 30 dni albo lepiej:)

Ciężko te 30 dni pojeździć więcej na benzynce?

Napisano

> A wiesz co to garaz z temp minimum 10st C?:)

A wiesz, że nie każdy ma taki garaż?

> Bo wlasnie to jest noclegowania mojego auta wiec sam dostrzezesz roznice w czasie nagrzewania:)

A po co nagrzewasz? Możesz od razu odpalać na gazie...

> PO PROSTU SIE NIE PSUJE !!! to jego najwieksza zaleta, ma co daje wygode i chlodek wiec.....

A sekwent to taki bardzo awaryjny jest? Ciekawe...

Napisano

> Ciężko te 30 dni pojeździć więcej na benzynce?

A miales kiedys auto na dluzej(kilka lat) z LPG II gen?

Napisano

> A miales kiedys auto na dluzej(kilka lat) z LPG II gen?

Mam wóz który już 10 lat jeździ na 2gen. Do czego zmierzasz?

Napisano

> A wiesz, że nie każdy ma taki garaż?

> A po co nagrzewasz? Możesz od razu odpalać na gazie...

A po to odpalam na benzynie zeby reduktor wlasnie byl sprawny przez 180tkm i zeby wtryski sie nie zapiekly, ot caly powod

Napisano

> A po to odpalam na benzynie zeby reduktor wlasnie byl sprawny przez 180tkm i zeby wtryski sie nie

> zapiekly, ot caly powod

Reduktor siądzie i wtryski się zapieką niezależnie od Twojego rytuału. Tego się nie da przewidzieć kiedy...

Napisano

> Mam wóz który już 10 lat jeździ na 2gen. Do czego zmierzasz?

Ale masz same problemy, ze tak krytykujesz II Gen?

Ja nie wymieniam kablo, bo i po co?

swiece co 50tkm bo wypada

filtr powietrza co...nie wiem, 2,3 lata

cos jeszcze sie "psuje" przy II gen?

Napisano

> Ale masz same problemy, ze tak krytykujesz II Gen?

A to trzeba mieć problemy, żeby krytykować? 2gen to stary kapeć z którym trzeba się obchodzić jak z jajkiem... Sekwent nie wymaga od kierowcy niczego...

> cos jeszcze sie "psuje" przy II gen?

tego nawet nie da rady skomentować, bo nie w tym miejscu leży problem... jak go nie widzisz, to sorry... 2gen jest słitaśna...

Napisano

> Reduktor siądzie i wtryski się zapieką niezależnie od Twojego rytuału. Tego się nie da przewidzieć

> kiedy...

wiesz, raz na 8 lat to zadne zaskoczenie:)

a jak o wtryski sie dba, a nie zyluje benzynki na przepalenie to dluuugo posluza:)

Powiem tak, nie jestem ZNAWCA instalek, ale wkurza mnie opinia ze II Gen to do d...y, a sekwencja to och i ech, sam miod, nic tylko lac i ogien:)

gorzej jak ktos do pracy ma 8km a 3 km jedzie codziennie na benzynie:) bo sekswencja tak ma, a obnizyc temp nie zalecaja bo.....?

wlasnie bo co?

Napisano

> wiesz, raz na 8 lat to zadne zaskoczenie:)

> a jak o wtryski sie dba, a nie zyluje benzynki na przepalenie to dluuugo posluza:)

guzik prawda... możesz robić długie odcinki i tej benzynki niewiele zużyjesz... wtryskiwacze wtedy dostaną najbardziej...

> Powiem tak, nie jestem ZNAWCA instalek, ale wkurza mnie opinia ze II Gen to do d...y, a sekwencja

> to och i ech, sam miod, nic tylko lac i ogien:)

sorry, że prawda Cię tak boli. 2gen to szajs kosmosu przy sekwencie i nawet Twój łabędzi śpiew, że to tanio, och i nic się nie psuje, nie zakryją jego oczywistych wad które wymieniłem wcześniej. Nikt kto ma sekwenta nie chce już słyszeć o 2gen więc drogą dedukcji sam zrozumiesz dlaczego...

> gorzej jak ktos do pracy ma 8km a 3 km jedzie codziennie na benzynie:) bo sekswencja tak ma, a

> obnizyc temp nie zalecaja bo.....?

A szkłem też się podcierasz lub zjadasz spod siebie, bo taki obraz próbujesz tutaj nakreślić? Co to są te trzy kilometry na benzynie? Gdzie tu opłacalność montażu przy takich śmiesznych przebiegach?

Napisano

> guzik prawda... możesz robić długie odcinki i tej benzynki niewiele zużyjesz... wtryskiwacze wtedy

> dostaną najbardziej...

kolego bez urazy ale takich bzdur chyba jeszcze nei czytalem:)

przez 4 lata robilem dziennie 100km, w dwoch rozruchach i jakos wtryski maja sie dobrze wiec wsadz sobie miedzy bajki swoje teorie .

A czy ja powiedzialem ze sekwencja jest zla?

Czy ja napisalem ze II gen jest super?

Nie, twierdze tylko ze II gen to prosta, sprawdzona konstrukcja, a dobrze zalozona spisuje sie dobrze, a to podlaczenie kabelka, i spuszczenie sufu raz na rok to...czy to wazne?

Zatem niech zalozyciel watku sam sobie odpowie co chce sledzac owe wymiany doswiadczen

Apropos.

Kiedys gosciu mowil,ze swiece NGK to super, hiper nad ISKRA, ale..nie powiedzial dlaczego, tylko mowil, ze tak jest i juz:) zalosne

Napisano

> kolego bez urazy ale takich bzdur chyba jeszcze nei czytalem:)

> przez 4 lata robilem dziennie 100km, w dwoch rozruchach i jakos wtryski maja sie dobrze wiec wsadz

> sobie miedzy bajki swoje teorie .

Wow... 4 lata... no to respect... Uważasz, że wtryskiwacze zatykają się regularnie od jazdy?

> A czy ja powiedzialem ze sekwencja jest zla?

No nie, ale zachowujesz się jak komiwojażer z tele2... "A czy ja powiedziałem, że tepsa jest zła? Nie, ale moja oferta jest lepsza" Bez urazy, ale takie bzdury próbujesz tutaj propagować...

> Czy ja napisalem ze II gen jest super?

Nie użyłeś słowa "super"

> Zatem niech zalozyciel watku sam sobie odpowie co chce sledzac owe wymiany doswiadczen

Wątpię, żeby autor był na tyle nierozważny, żeby pakować się 2gen zwłaszcza po tym jak opowiedziałeś nam jak trzeba skakać jak pingpong, żeby to działało w miarę bezawaryjnie rotfl.gif

> Apropos.

> Kiedys gosciu mowil,ze swiece NGK to super, hiper nad ISKRA, ale..nie powiedzial dlaczego, tylko

> mowil, ze tak jest i juz:) zalosne

Jaki gościu?

Napisano

> gdzie jest sens?

Mam w jednym aucie II gen. a w drugim IV gen.

II gen jest w dużej czesci zestarajana mechanicznie, attuator tylko doregulowuje, występuje mniejszy lub wiekszy problem nieliniowosci parownika, rzadko jest dobrze w całym zakresie, albo dołem, albo górą obrotów jest odrobine słabszy.

Paramtery reduktora zmieniają sie w czsie a nie ma w tym kontekście istotnego sprzezenia zwrotnego, co implikuje, ze zmiane parametrów nalezy kompensowac strojeniem. W roznym stopniu to wystepuje, w zaleznosci od podzespolow, ale czasem na tyle zmieniaja sie parametry ze trzeba np. podregulowac kanalem obejsciowym wolne obroty. W IV gen dzieje sie to automatycznie przez petlę sprzezenia zwrotnego.

W II generacji występuje problem emulacji sondy lambda, w Lanosach istotny, co moze ujemnie wpływac na prace kompa benzynowego.

Mimo wszystko strojenie II gen. jest trudniejsze.

W IV gen nie wystepuje problem strojenia (doboru miksera)dolotu by osiągnąc odpowiednie podcisnienie.

Niska temperatura przełaczania jest szkodliwa wobu tych instalacjach.

Z kolei IV gen. no wiadomo inne koszty, jeżeli chodzi o montaz jak i eksploatacje - wtryskiwacze są newralgiczne i nie tanie, występują dwa filtry - fazy cieklej i lotnej a nie 1 jak w II gen.

Jak, dla mnie II gen jest ok, jak obroty szwankują, to podniose maske, pokrece srubą na reduktorze i jest ok, pamietam zeby za wczesnie nie przelaczac na gaz, ale dla kobiety to juz nie jest takie proste, gazu nie podreguluje, momentu przelaczania nie kontroluje - dopoki jedzie to jest ok i nie ma sie co martwic.

Regulacja, wspominałem juz o tym, ale jeszcze napisze, ze w IV gen mam mozliwosc regulacji ilości gazu w zależności od obciążenia silnika, to raz, dokorygowywania w zaleznosci od obrotów i temperatury, czyli tzw. mapy 3D.

W zasadzie to wpływa na jakieś może nie duże roznice w mocy pomiedzy II a IV gen. ale wyczuwalne i przyjemnie jest czuć, ze auto ma katalogową moc w zakresie całego obciążenie od minimalnych do max. obrotów a nie słabsze dołem albo górą.

Ja uwazam, ze dla tych niuansów warto, doinwestowac tą roznice w IV gen.

Napisano

> Ale przelaczanie na LPG po...5?10km w zimie to jakas porazka skoro do pracy mam 8km:)

> gdzie jest sens?

Widze ,ze kolega mial doswiadczenie z sekwencja zalozona w aucie z uszkodzonym termostatem grinser006.gif

Pamieta ,ze najdluzej na benzynie jechalem 3km i bylo to 1,5dniowym staniu auta na prawie 30stopniowym mrozie smile.gif

Przy temperaturach okolo -5c jest to najwyzej 1,5km smile.gif

Napisano

> A wiesz co to garaz z temp minimum 10st C?:)

> Bo wlasnie to jest noclegowania mojego auta wiec sam dostrzezesz roznice w czasie nagrzewania:)

Uwierz mi ,ze jak garazuje to auto przelacza sie na gaz po jakis 500m smile.gif

Napisano

> gorzej jak ktos do pracy ma 8km a 3 km jedzie codziennie na benzynie:) bo sekswencja tak ma, a

> obnizyc temp nie zalecaja bo.....?

Powielasz jakies wierutne bzdury o 3km... Przestan bo jeszcze ktos uwierzy w ten idiotyzm...

Napisano

> Powielasz jakies wierutne bzdury o 3km... Przestan bo jeszcze ktos uwierzy w ten idiotyzm...

czyli po 500m masz juz 35st C?

Skoro tak to dlaczego na portalach sa infomracje o 3,4 km zanim pstryk na LPG?

nie wyssalem sobie tego z palca, a jedynie wyczytalem

Zreszta niewazne, mam II gen, inni maja sekwencje i sa zadowoleni

kazdy towar ma nabywce ale..

jesli kupie OCTAVIE albo seata altea w benzynie to sekwencja jest konieczna wiec i ja bede mial:) z koniecznosci

pozdrawiam

Napisano

> czyli po 500m masz juz 35st C?

> Skoro tak to dlaczego na portalach sa infomracje o 3,4 km zanim pstryk na LPG?

> nie wyssalem sobie tego z palca, a jedynie wyczytalem

To jakbyś wyssał z palca ok.gif

Szczerze mamy 2010 rok i w dzisiejszych czasach montuje sie IVgen waytogo.gif

Napisano

> To jakbyś wyssał z palca

> Szczerze mamy 2010 rok i w dzisiejszych czasach montuje sie IVgen

to montujmy i dzielmy sie radoscia uzytkowania. Sam poprzez nabywanie wiedzy ogolnej chetnie poczytam bo na sekwencje jestesmy skazani w nowszych autach smile.gif

jak pisalem wyzej tez bede ja kiedys mial

no chyba ze ON ale czy warto jezdzac po miescie 30-40km dziennie pchac sie w ONa?

Napisano

> to montujmy i dzielmy sie radoscia uzytkowania. Sam poprzez nabywanie wiedzy ogolnej chetnie

> poczytam bo na sekwencje jestesmy skazani w nowszych autach

Jako uzytkownik sekwencji od 80kkm moge powiedziec jedno - jakbym sie nie interesowal to NIE MIALBYM BlADEGO POJECIA O NIEJ smile.gif ,gdyz jedyne co robie to jezdze i tankuje lpg waytogo.gif

Nie mam kabla itd

Napisano

> konserwacja... a to jest o wiele większy "wysiłek" niż przy

> sekwencie...

Yhm .... Do porównania użyję moich 3 aut z lpg:

- espero (lpg od 2001 do 2006, II gen.) - "konserwacja" polegała na wymianie gwarancyjnej kompa od gazu - 2 wizyty w serwisie,

- leganza (lpg od 2006 do 2008, II gen.) - "konserwacja" - 0 wizyt w serwisie

- rezzo (lpg od 2008 - nadal, stag 300) - niezliczona ilość wizyt w serwisach (kilku) przez 1 rok eksploatacji, później regularne czyszczenie, kalibrowanie i regenerowanie valteków co ok. 5 kkm, następnie wymiana listwy wtryskowej

Moja konkluzja - niestety to moje ostatnie auto z lpg, instalacje sekwencyjne są zbyt skomplikowane i za trudne dla przeciętnego gazownika.

Napisano

> Nikt kto ma sekwenta nie chce już słyszeć o 2gen

A ja to co - zniknąłem ?

Mam ten cud miód i orzeszki, a zdecydowanie lepiej wspominam II gen.

Napisano

> A ja to co - zniknąłem ?

> Mam ten cud miód i orzeszki, a zdecydowanie lepiej wspominam II gen.

Minuta. Piszesz o stagu? zlosnik.gif

Napisano

> Minuta. Piszesz o stagu?

Tak, zapomniałem o wzięciu tego w cudzysłów.

Napisano

> Moja konkluzja - niestety to moje ostatnie auto z lpg, instalacje sekwencyjne są zbyt skomplikowane

> i za trudne dla przeciętnego gazownika.

Zapomniales dodac ,ze uparles sie na swoja wydumke zamiast zalozyc gotowy zestaw 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Zapomniales dodac ,ze uparles sie na swoja wydumke zamiast zalozyc gotowy zestaw

Co? Koledzy z internetu doradzili lepsze graty? zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Zapomniales dodac ,ze uparles sie na swoja wydumke

Nie, zaufałem "specjaliście", który polecił taką wydumkę.

To dowodzi jakości "specjalistów".

Napisano

> Nie, zaufałem "specjaliście", który polecił taką wydumkę.

> To dowodzi jakości "specjalistów".

Nie. To dowodzi, że dostęp do części i wsparcia technicznego powinien być limitowany autoryzacją.

Napisano

> Nie. To dowodzi, że dostęp do części i wsparcia technicznego powinien być limitowany autoryzacją.

Ale niestety rynek wygląda jak wygląda. II gen. "specjaliści" mają ogarniętą, "sekwencji" nadal się uczą - na autach klientów.

Zobacz ilu użytkowników lpg robi rzeczy, których robić nie powinni - stroją komputery, zmieniają dysze czy kalibrują listwy wtryskowe - oszukując się przy tym, że to nic takiego, czysta eksploatacja.

Ciekawe ile razy w życiu korygowali ustawienia ECU samochodu, czyścili i kalibrowali wtryskiwacze benzynowe ?

Napisano

> Zobacz ilu użytkowników lpg robi rzeczy, których robić nie powinni - stroją komputery, zmieniają

> dysze czy kalibrują listwy wtryskowe - oszukując się przy tym, że to nic takiego, czysta

> eksploatacja.

Ale robią to na własne życzenie. To jest ich świadomy wybór podyktowany właśnie tym co opisałeś - możliwością samodzielnego grzebania. Ja wolę dopłacić do porządnej instalacji i mieć problem z głowy niż potem grzebać przy niej, poprawiać gazownika i uczyć się nowego fachu...

> Ciekawe ile razy w życiu korygowali ustawienia ECU samochodu, czyścili i kalibrowali wtryskiwacze

> benzynowe ?

Ja przyznam się, że miałem bardzo drogie wtryskiwacze lpg w samochodzie. Zrobiłem z nimi ponad sto tysięcy i sprzedałem auto. Instalacja przez nie nie była tania, ale nigdy nie miałem z nią żadnych problemów. Jeździłem tylko na przeglądy wg książki obsługi. Od dawna wiedziałem, że jakość musi kosztować, co niestety nadal budzi niezrozumienie u wielu fanów staga...

Napisano

> Ale robią to na własne życzenie. To jest ich świadomy wybór

Nie do końca.

> jakość musi kosztować, co niestety nadal budzi niezrozumienie u wielu fanów staga...

Niektórzy (jak ja) - zaufali "specjaliście", który tego stag-a polecił i zamontował. A że nie umiał, to się zaczęły zabawy.

Trafiłem na okres euforii i powszechnego zachwytu zestawem alaska-stag-valtek. To, że to chłam i badziewie okazało się po jakimś czasie.

Jeśli by "specjaliści" byli specjalistami - powiedzieli by jasno - tanio i chłamowato = stag, drogo i dobrze = BRC. Mi nikt tego wyboru nie dał, sprzedano mi staga jako rozwiązanie dobre.

Napisano

> jakość musi kosztować, co niestety nadal budzi niezrozumienie u wielu fanów staga...

STAG jako sterownik jest lepszy od sterowników w sekwencjach BRC. Łatwiej i dokładniej można go zestroić praktycznie z każdym autem. Także nie wiem skąd takie dziwne stwierdzenie, że jest niskiej jakości. Pozostałe graty to już kwestia gaziarzy - druciaży cisnących ludziom najtańsze graty. Zakładając sterownik STAG + dobry reduktor i dobre wtryski (np. KME GOLD + wtryski HANA 2000 lub Matrixy) masz 80 - 100 tyś. bez problemów. Tyle, że wtedy cena będzie podobna jak gotowych kitów BRC. Ale wybór jest i to moim zdaniem dobry. Zaletą STAGA jest tani serwis pogwarancyjny, bo w każdym serwisie LPG STAGA podłączą. Znalezienie dobrego to już inna sprawa, ale wymienić filtry to w każdym dadzą radę.

A co do autora tematu polecam STAG 300 + Tomasetto Alaska + Matrix HD344. Wyjdzie niewiele drożej od II generacji a wystarczy.

Pozdr

Napisano

> STAG jako sterownik jest lepszy od sterowników w sekwencjach BRC.

Owszem, ale piszę holistycznie. Pisząc Stag piszę nie tylko o sterowniku tak jak pisząc o BRC piszę o całej instalacji.

> Także nie wiem skąd takie dziwne stwierdzenie, że jest

> niskiej jakości. Pozostałe graty to już kwestia gaziarzy - druciaży cisnących ludziom

> najtańsze graty.

Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Gdyby od razu w zestawach oferowali dobre części to połowa żali by odpadła...

> Tyle, że wtedy cena będzie

> podobna jak gotowych kitów BRC. Ale wybór jest i to moim zdaniem dobry.

Tak jeżeli jeżeli dokonuje się go świadomie. I nie, bo z każdą konfiguracją trzeba iść po poradę do internetu.

> Zaletą STAGA jest tani

> serwis pogwarancyjny, bo w każdym serwisie LPG STAGA podłączą.

O jakich kwotach tutaj rozmawiamy? 20-30 złotych?

Napisano

> Widze ,ze kolega mial doswiadczenie z sekwencja zalozona w aucie z uszkodzonym termostatem

> Pamieta ,ze najdluzej na benzynie jechalem 3km i bylo to 1,5dniowym staniu auta na prawie

> 30stopniowym mrozie

> Przy temperaturach okolo -5c jest to najwyzej 1,5km

Jaką masz ustawioną temperaturę przełączenia? Bo u mnie 35*C i latem przełączenia po 1.5km a przy super spokojnej jeździe 2km.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jaką masz ustawioną temperaturę przełączenia? Bo u mnie 35*C i latem przełączenia po 1.5km a przy

> super spokojnej jeździe 2km.

Szczerze to nie wiem spytam przy nastepnym przegladzie zeby.GIF ale raczej taka jaka jest fabrycznie w brc.

Odleglosci sprawdzilem z google maps na mojej stalej trasie z domu do szpitala waytogo.gif

Napisano

> Jaką masz ustawioną temperaturę przełączenia? Bo u mnie 35*C i latem przełączenia po 1.5km a przy

> super spokojnej jeździe 2km.

> Pozdrawiam BAS

a zima jak jest -20 to ile km trzeba smignac? zeby przelaczylo?

Napisano

> a zima jak jest -20 to ile km trzeba smignac? zeby przelaczylo?

Nie wiem, założyłem LPG 25.06.2010.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a zima jak jest -20 to ile km trzeba smignac? zeby przelaczylo?

To zależy od sposobu jazdy.

Możesz przejechać wolno-korki - światła 1 km i się przełaczy i 3km szybko i się nie przełączy.

Napisano

> Ja przyznam się, że miałem bardzo drogie wtryskiwacze lpg w samochodzie. Zrobiłem z nimi ponad sto

> tysięcy i sprzedałem auto. Instalacja przez nie nie była tania, ale nigdy nie miałem z nią

> żadnych problemów. Jeździłem tylko na przeglądy wg książki obsługi. Od dawna wiedziałem, że

IMHO wtryskiwacze to chyba najbardziej newralgiczna czesc instalacji gazowej i niewiele tu ma do rzeczy marka sterownika, chyba że piszesz o cechach osobowościowych użytkowników, ale to NTG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.