Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzypi mi buda

Featured Replies

Napisano

Na zakrętach, nierównościach itp.

To znak, że się kończy (wygląda na mega zdrową) czy to kwestia zawiasu betonowego, i że przez ten zawias skrzypi?

Napisano

> Na zakrętach, nierównościach itp.

> To znak, że się kończy (wygląda na mega zdrową) czy to kwestia zawiasu betonowego, i że przez ten

> zawias skrzypi?

Jeśli skrzypi to może być pęknięcie którego nie widać Obadaj na słupkach B w okolicy zamka/rygla.

Obadaj w całości słupki A

Obadaj okolice kielichów amorków

Napisano

> Jeśli skrzypi to może być pęknięcie którego nie widać Obadaj na słupkach B w okolicy zamka/rygla.

> Obadaj w całości słupki A

> Obadaj okolice kielichów amorków

podpinam sie mi cos skrzypi z tylu z prawej strony bardzie mi to wyglada na zawias ale wszystko nowe... wiec co to moze byc ????

Napisano

> podpinam sie mi cos skrzypi z tylu z prawej strony bardzie mi to wyglada na zawias ale wszystko

> nowe... wiec co to moze byc ????

pooglądaj miejsce w którym belka jest kręcona do budy

Napisano

> pooglądaj miejsce w którym belka jest kręcona do budy

hmm myslisz ze po 6 latach moglo tam cos peknac????

a tuleje wahacza moga skrzypiec???? bo mam jaies "no name"...

Napisano

> hmm myslisz ze po 6 latach moglo tam cos peknac????

> a tuleje wahacza moga skrzypiec???? bo mam jaies "no name"...

moga ok.gif

Napisano

> czy to kwestia zawiasu betonowego, i że przez ten

> zawias skrzypi?

polskie pseudo drogi i twarde zawieszenie takie właśnie daje efekty. Poza tym korozja robi swoje, jeśli jej nie widzisz polecam zapoznać się z zawartością profili.

Napisano
  • Autor

> polskie pseudo drogi i twarde zawieszenie takie właśnie daje efekty. Poza tym korozja robi swoje,

> jeśli jej nie widzisz polecam zapoznać się z zawartością profili.

Spoko, Twoje porady bardzo często są trafione - obadam temat.

A czy jakieś ew. pęknięcie budy da się jakoś pospawać - da to coś czy to takie zabezpieczanie dla zabezpieczania?

Napisano

> To znak, że się kończy (wygląda na mega zdrową) czy to kwestia zawiasu betonowego, i że przez ten

> zawias skrzypi?

Mam to samo, skrzypi, strzela na nierównościach, szczególnie na progach zwalniających jak przejeżdżam każdym kołem osobno. Stara buda + betonowy zawias od kilku lat i takie mamy efekty. A ruda? raczej nie ma tu nic do rzeczy

Napisano

> zawias skrzypi?

Mam tak samo na progach ale to raczej kwestia tego czy masz kanape czy nie. Bo ja to zauważyłem bo wyciągnięciu kanapy.

Napisano

> Mam tak samo na progach ale to raczej kwestia tego czy masz kanape czy nie. Bo ja to zauważyłem bo

> wyciągnięciu kanapy.

Faktycznie, wcześniej tego nie miałem ok.gif

Napisano

> Faktycznie, wcześniej tego nie miałem

W vanie nie masz kanapy i nie skrzypi yay.gif

Napisano

> W vanie nie masz kanapy i nie skrzypi

mi też coś jakby skrzypiło (tzn. na pewno to była buda) dlatego chce wrzucić klatke i przede wszsytki rozpurke na tył i pewnie problem zniknie... zlosnik.gif

Napisano

Tak ale jakie van ma seryjne zawieszenie a jakie my mamy w naszych bolidach

Napisano

> Spoko, Twoje porady bardzo często są trafione - obadam temat.

> A czy jakieś ew. pęknięcie budy da się jakoś pospawać - da to coś czy to takie zabezpieczanie dla

> zabezpieczania?

każde nadwozie samonośnie pracuje, tym bardziej przy utwardzeniu. Jednym ze sposobów ratowania sytuacji jest obspawanie karoserii, ale nie ma się co łudzić wiąże się to z późniejszą korozją w tych miejscach. Warto pomyśleć także o założeniu rozpórek na przodzie. Zwłaszcza górna sprawi, że podczas jazdy kielichy nie będą się schodziły co zapobiegnie trzeszczeniu deski rozdzielczej. Można też zamontować klatkę która w pewnym sensie także usztywni konstrukcje nadwozia.

Napisano

> każde nadwozie samonośnie pracuje, tym bardziej przy utwardzeniu. Jednym ze sposobów ratowania

> sytuacji jest obspawanie karoserii, ale nie ma się co łudzić wiąże się to z późniejszą korozją

> w tych miejscach. Warto pomyśleć także o założeniu rozpórek na przodzie. Zwłaszcza górna

> sprawi, że podczas jazdy kielichy nie będą się schodziły co zapobiegnie trzeszczeniu deski

> rozdzielczej. Można też zamontować klatkę która w pewnym sensie także usztywni konstrukcje

> nadwozia.

Dobrze gada, polać mu pub2.gif

Napisano

> Dobrze gada, polać mu

dzięki właśnie sobie polewam, już 4 mohito idzie grinser006.gif

Napisano

Twarde zawieszenie sprawia że więcej naprężeń przenoszone jest na budę, co osłabia jej newralgiczne miejsca np. zgrzewy. Skrzypienie występuje też jeśli auto jest po jakieś większej naprawie blacharskiej np. było naciągane, ma wspawaną ćwiartkę czy jakieś inne spawy choćby w miejscach gdzie się rudą łatało. Wszystkie te rzeczy powodują że buda sie osłabia. Podnieś auto na lewarku, jeśli nie dasz rady otworzyć drzwi to znaczy że buda jest słaba i ma prawo "skrzypieć". Co do kanapy to poniekąd działa ona też jako element tłumiący i gdy on jest zamontowana to w aucie jest ciszej niż bez niej, stąd złudzenie że z kanapą nie skrzypi, a bez kanapy skrzypi. Klatka znacznie poprawia sztywność nadwozia, a co za tym idzie likwiduje nieprzyjemnie dźwięki z niego dochodzące. Wiele rajdówek jest poskładana z kilku aut, budy są w wielu miejscach spawane, a mimo to nie rozpadają się na hopach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Podnieś auto na

> lewarku, jeśli nie dasz rady otworzyć drzwi to znaczy że buda jest słaba i ma prawo

> "skrzypieć".

Robiłem ten test - zero problemów, buda zdrowicha zlosnik.gif

Napisano

niebardzo ja mam Vana i skrzypi confused.gif

z kanapa czy bez dalej skrzypi prawa strona nawet przy wjezdzie do garazu i bujaniu recznie autem...

a zawiecho nie jest twarde wiec nie wiem z czego to :/

Napisano

> z kanapa czy bez dalej skrzypi prawa strona nawet przy wjezdzie do garazu i bujaniu recznie

> autem...

wyglada na amortyzator. latwo wykrecic na chwile i sprawdzic czy bez niego bedzie tak samo skrzypiec - o ile mowa o tyle zlosnik.gif.

Napisano

> wyglada na amortyzator. latwo wykrecic na chwile i sprawdzic czy bez niego bedzie tak samo

> skrzypiec - o ile mowa o tyle .

hmm amor ma chyba rok???? zaraz sie zwijam do garazu oblookac co mi tak skrzypi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.