Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyżby padła skrzynia biegów?

Featured Replies

Napisano

Objawy.

Próbowałem dzisiaj wyjechać z parkingu, a tu nic z tego. Po wrzuceniu biegu i puszczeniu sprzęgła , coś tylko mocno zahrobotało, aż całym samochodem zatrzęsło i nic. Silnik pracuje, sprzęgło wysprzęgla, biegi wchodzą, ale auto nie chce jechać ani do przodu, ani do tyłu, a terkotanie jest przeraźliwie głośne i trzęsie aż całym samochodem.

Auto ma 190 tys. przebiegu. Jakieś 15 tys. temu wymieniane sprzęgło.

Takich problemów jeszcze z padaką nie miałem. Nie wiem, czego się spodziewać. Czy może to mieć związek z wymianą wahaczy? W piątek wymieniałem oba przednie wahacze.

Będę wdzięczny za sugestie.

Napisano

Wygląda na to że padł przegub.Kwestia tylko zlokalizowania który to no i wymiana się kłania.

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to że padł przegub.Kwestia tylko zlokalizowania który to no i wymiana się kłania.

Przegub? To by jeszcze nie było tak źle. Ale nie miałem wcześniej żadnych objawów. Jak w poprzednim samochodzie miałem problem z przegubem, to pierwszym objawem było terkotanie przy mocno skręconych kołach, a tu od razu trach i nie da się jechać.

Napisano
  • Autor

Jak rozpoznać, czy to przegub, czy mechanizm różnicowy?

Jakie mogą być koszty naprawy? Czy jak mechanizm różnicowy, to tylko wymiana skrzyni biegów?

Jak ewentualnie sensownie kupić używaną skrzynię i mieć pewność, że się jakiegoś szmelcu nie dostanie?

Napisano
  • Autor

Jednak skrzynia... oslabiony.gif

Znalazłem skrzynię na Alledrogo za 350 zł. Samochód podobno po przebiegu 120 tys.

Koleś który ją sprzedaje, to nie żaden handlarz, tylko prywatna osoba, która wyprzedaje swoją Bravkę po stłuczce.

Już ją zaklepałem.

Z jakimi kosztami poza olejem do skrzyni trzeba się jeszcze liczyć? Ile może kosztować sama wymiana?

Napisano

Mi w zeszłym roku powiedzieli że wyjęcie od 150 zeta.Wyjąłem sam.Przekładka pewnie coś koło tego..albo 2 razy tyle mad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.