Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] do remontu X16XEL Gdzie i co kupić?

Featured Replies

Napisano

Mój X16XEL zastukał i powiedział, że dalej nie pojedzie. Muszę ściągać głowicę. Podejrzenie padło na zawory. Jutro będę wiedział na stówę, ale jak stukało, to pewnie nie będzie ciekawie. Teraz, na wolnych obrotach kręci się, tak jakby jeden cylinder nie miał kompresji.

Proszę o radę, gdzie i jakie części kupić. Chodzi mi o uszczelki (głowicy, pokrywy itd.), pasek rozrządu, pompę, rolkę i napinacz.

Może macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę na Allegro, albo niedrogi sklep internetowy.

Napisano

> Proszę o radę,... jakie części kupić. Chodzi mi o uszczelki (głowicy, pokrywy itd.)

elring, victor reinz...

> pasek

> rozrządu

tylko conti... wink.gif

> pompę

skf, dolz...

> rolkę i napinacz.

ina, meile...

> Może macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę na Allegro, albo niedrogi sklep internetowy.

ja przez internet nie kupuję takich rzeczy, tak że Ci nie doradzę

ale po sklepach można pojeździć i popytać o ceny wink.gif

Napisano

> Może macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę na Allegro, albo niedrogi sklep internetowy.

ja rozrząd kupowałem u zielika

milo szybko a przede wszystkim wyszukał dobre części (jak w poście powyżej) w bardzo dobrych cenach - o ile się nie mylę wtedy przebił najtanszego sprzedawcę z allegro wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jeżeli kogoś interesuje, to napiszę co się porobiło z silnikiem. Wiem, że byli zainteresowani remontem X16XEL z powodu picia oliwy. Też się nad tym zastanawiałem, no i teraz byłem już zmuszony. Mój pił właściwie tylko w jeździe miejskiej około 0,5l na 1kkm (przed wymianą uszczelniaczy około 0,7l na 1kkm). Na trasie zużycie było znikome. Po 2kkm ledwo zauważyłem ubytek.

Okazało się, że to tylko wydmuchana uszczelka pomiędzy 3 i 4 cylindrem i to w czasie jazdy pod górę wydawało dźwięki podobne do stukania. Pozostałe cylindry też już miały nadpalone metalowe obręcze uszczelki.

Za remont głowicy zapłaciłem 470PLN. Wymiana dwóch zaworów, które miały jakieś wżery, a reszta uszczelniana. Wymienione też 3 prowadnice zaworowe i uszczelniacze. Plus oczywiście planowanie głowicy. Montaż/demontaż robiłem sam. Do wymiany poszedł olej, płyn chłodniczy i rozrząd, ponieważ miał już 50kkm. Wszystkie uszczelki i simmeringi też nowe. Wymieniłem też przy okazji wszystkie pierścienie tłokowe. Miały przerwę około 1mm.

Na razie nie wiem czy zużycie oleju spadło, ale po 300km jazdy miejskiej nie zauważyłem żadnego ubytku. Może za jakiś czas napiszę dokładnie ile oliwy pije.

Napisano

> Jeżeli kogoś interesuje

ja jestem ,choć pytam profilaktycznie.czy założyłeś części firm jak tu polecają koledzy ? napisz jaka cena rozrządu i zrobienia dołu uszczelki ,pierścienie itp.

Napisano

> wszystkie pierścienie tłokowe. Miały przerwę około 1mm.

to nie na długo się zda, to taki półśrodek. Już to kilka razy przerabiałem frown.gif

Napisano
  • Autor

> to nie na długo się zda, to taki półśrodek. Już to kilka razy przerabiałem

a jaki jest pełny środek??? bo zrobiłem remont głowicy (prowadnice, zawory, uszczelniacze), wymianę wszystkich uszczelek i simmeringów. Właściwie wszystko co miało sens w danej sytuacji. Gładź cylindrów była idealna. Przy takim remoncie grzechem było by nie wymienić pierścieni, szczególnie że to X16XEL z przebiegiem ponad 170kkm.

> ja jestem ,choć pytam profilaktycznie.czy założyłeś części firm jak tu polecają koledzy ? napisz jaka cena rozrządu i zrobienia dołu uszczelki ,pierścienie itp.

Nie udało mi się zdobyć dokładnie tych samych części, bo trzeba było zamawiać i czekać, a głowicę zrobili mi szybko. Nie chciałem żeby samochód stał i czekał na poskręcanie, bo potrzebny mi jest do pracy.

Uszczelka pod głowicę Elring, dolot chyba też, a resztę musiał bym sprawdzić. Śruby do głowicy też Elring. Uszczelki pod pokrywę i miskę kosztowały po około 40PLN i nie pamiętam marki. Pasek Gates, rozrząd komplet SKF, pompa KWP, bo dobra cena i znajomy sprzedawca mi ją polecił. Miał też SKF i Hepu, ale KWP była w dobrej cenie.

Zrobienie dołu to koszt uszczelki 40PLN i pierścieni 150PLN. Robocizna nie wiem, bo robiłem sam.

Napisano

> a jaki jest pełny środek???

jak oceniałeś gładź cylindra na oko? Jak dla mnie to szlif, tłoki nadwymiarowe, pierścienie i jazda.

bo zrobiłem remont głowicy (prowadnice, zawory, uszczelniacze), wymianę

> wszystkich uszczelek i simmeringów. Właściwie wszystko co miało sens w danej sytuacji.

jest teraz sporo szansa, że za chwile zacznie brać więcej oleju bo uszczelniłeś górę, przerabiałem to w kilku przypadkach.

Gładź

> cylindrów była idealna.

w jaki sposób to weryfikowałeś? Nie ma możliwości aby ścierały się tylko pierścienie.

> szczególnie że to X16XEL z przebiegiem ponad 170kkm.

170tyś km, to spory przebieg?

Gdy mói zacznie brać olej zrobię kompletny i całkowity remont, dowiadywałem się zrobienie dołu (bo tego we własnym zakresie zrobić się nie da) już z tłokami wyjdzie ok 2tyś, górę zrobię sam do tego uszczelki, rozrząd wyjdzie pewne z 3,5tyś.

Na obecną chwile auto śmiga na pełnym syntetyku i ubytek miałem tylko dwa razy (dolewka ok 0,2l) na 10tyś km ale to tylko po trasie w której non stop pedał gazu w podłodze.

Napisano
  • Autor

> jak oceniałeś gładź cylindra na oko? Jak dla mnie to szlif, tłoki nadwymiarowe, pierścienie i

> jazda.

Dokładne oględziny i macanie przy dobrym świetle pod różnymi kątami. Przecież do tego nie trzeba mikroskopu. Nowe pierścienie po wciśnięciu w cylinder schodziły się idealnie. Stare miały około 1mm przerwy. Poza tym nie jestem wszechwiedzący i sprawę konsultowałem z dwoma mechanikami pracującymi przy remontach silników. Zarobili by więcej, gdybym dał im też dół do remontu, ale nie było do tego podstaw. Wątpię żeby teraz brał więcej oliwy, ale napiszę za miesiąc ile jej spożywa. Jak na razie ubytku nie ma, ale to jeszcze za wcześnie na ocenę.

Napisano

> Dokładne oględziny i macanie przy dobrym świetle pod różnymi kątami.

na oko się nie da nic stwierdzić, trza mierzyć (tutaj niech się fachowiec od remontów może wypowie) ale jak byłem dostarczyć blok do szlifu i powiedziałem, że na oku wygląda ok to facet się zapytał, czy ma naprawiać na oko czy dokładnie grinser006.gif

Przecież do tego nie trzeba

> mikroskopu.

fakt, mikroskop się nie przyda.

Nowe pierścienie po wciśnięciu w cylinder schodziły się idealnie. Stare miały

> około 1mm przerwy. Poza tym nie jestem wszechwiedzący i sprawę konsultowałem z dwoma

> mechanikami pracującymi przy remontach silników.

i to właśnie wychodzi polskie partactwo, oczywiście bez urazy do Ciebie ale wież mi żaden profesjonalny mechanik by czegoś takiego nie proponował, ty, bardziej bez dokładnego sprawdzenia cylindrów. (Moja opinia wygenerowana jest na podstawie kilku silników oraz kilku firm które robią same remonty silników a nie mechaników którzy zlecają kapitalkę komuś innemu)

Zarobili by więcej, gdybym dał im też dół do

> remontu, ale nie było do tego podstaw. Wątpię żeby teraz brał więcej oliwy, ale napiszę za

> miesiąc ile jej spożywa.

obym się mylił i żebyś miał szczęście, bo szkoda kasy by było za planowanie i za rozrząd.

Jak na razie ubytku nie ma, ale to jeszcze za wcześnie na ocenę.

U mnie zaczął brać coraz więcej po jakieś 5-6tyś, potem był zrobiony dół (jak ja to niemiło wspominam zimno jak diabli a ja silnik wyciągam) dobrze, że to było 1.2 w relatywnie spore budzie to jakoś poszło.

Napisano
  • Autor

Pożyjemy, zobaczymy. Człowiek uczy się też na błędach. Wiem że pewnie trzeba było też zmierzyć czy cylinder nie jest owalny. Nie wiem wszystkiego i opierałem się na opinii kogoś kto remontuje silniki. Zdaję sobie też sprawę, że u "fachowców" działa rutyna i czasem partactwo.

Napisano
  • Autor

Przejechałem około 1kkm w cyklu mieszanym. Na razie nie zauważyłem żadnego ubytku oleju. Przed remontem musiał bym dolać około 0,4l. Ciekawe co będzie dalej...

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zrobiłem 5kkm (większość w cyklu miejskim) i nie ma żadnego ubytku oleju. Nie oszczędzałem silnika. Zwykle kręcę go średnio do 4000 RPM.

Czy to może oznaczać, że dół silnika jest ok?

Napisano

> Czy to może oznaczać, że dół silnika jest ok?

Wobec podanych przez Ciebie informacji mozna zaryzykowac takie twierdzenie. Oby tak dalej waytogo.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Wobec podanych przez Ciebie informacji mozna zaryzykowac takie twierdzenie. Oby tak dalej

> Pozdrawiam

to tak jak u mnie, miałem jedną dolewkę ale to dlatego, że zagadałem się podczas wymiany filtra oleju i go nie dokręciłem. Teraz po trasie w obie strony ok 2800km z prędkością średnio 130-140km/h nie dolałem grama oleju a leje 0w40

Napisano
  • Autor

> to tak jak u mnie, miałem jedną dolewkę ale to dlatego, że zagadałem się podczas wymiany filtra

> oleju i go nie dokręciłem. Teraz po trasie w obie strony ok 2800km z prędkością średnio

> 130-140km/h nie dolałem grama oleju a leje 0w40

Przed remontem nie brał mi oleju na trasie prawie wcale. Np. jechałem 2x po 1200km i właściwie ubytek był tak mały, że właściwie trudno stwierdzić, czy to nie błąd odczytu.

Po mieście potrafił spalić ponad 0,5l na 1kkm.

Teraz jeżdżę głównie po mieście i po przejechaniu około 5kkm (po remoncie głowicy i wymianie pierścieni) nie ma żadnego ubytku oleju. To dla mnie niecodzienna sprawa, gdy sprawdzam olej i zawsze jest tyle samo smile.gif Chyba wywalę z bagażnika 4-litrową butlę na dolewkę smile.gif

Krzysiek, Ty też masz X16XEL?

Napisano

> Krzysiek, Ty też masz X16XEL?

tak dokładnie, po zakupie dowiedziałem się, że to najgorszy silnik na jaki mogłem trafić, ale jak dla mnie nie jest źle, jest trochę mułowaty ale to może dlatego, że poprzedni właściciel był dziadkiem. Przed następną wymianą rozrządu zwalę głowicę i poddam ją obróbce może trochę da się z niego wykrzesać lub chociaż powrócić do serii. Bo jak na te 101KM jedzie mało dynamicznie, taki śpiący królewicz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Ja miałem podobnie, też dowiedziałem się po fakcie, że to najgorszy możliwy silnik. Konsultowałem tylko ze znajomym gaziarzem, czy da się LPG II gen. założyć. No i chociaż tyle dobrego, bo nie narzekam ani na spalanie ani na usterkowość i kulturę pracy instalacji LPG. Tylko tą uszczelkę wydmuchało, ale przy przebiegu prawie 200kkm to chyba i tak było prawdopodobne. Poza tym była dobra strona tej awarii, bo zrobiłem remont i nie pije już oliwy.

Napisano

> Ja miałem podobnie, też dowiedziałem się po fakcie, że to najgorszy możliwy silnik. Konsultowałem

> tylko ze znajomym gaziarzem, czy da się LPG II gen. założyć. No i chociaż tyle dobrego, bo nie

> narzekam ani na spalanie ani na usterkowość i kulturę pracy instalacji LPG. Tylko tą uszczelkę

> wydmuchało, ale przy przebiegu prawie 200kkm to chyba i tak było prawdopodobne. Poza tym była

> dobra strona tej awarii, bo zrobiłem remont i nie pije już oliwy.

Ja mam sekwencje brc, ,mam nadzieje, że uszczelki mi nie wydmucha przed następną wymianą rozrządy czyli jeszcze z 50tyś chce zrobić, liczę, że w połowie przyszłego roku zwalę głowicę nie czekając aż uszczelka sama padnie i się nią zajmę. Obecnie mam ok 177tyś przebiegu który wydaje się być prawdziwy.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Jest już około 8kkm i na bagnecie ubytek nie większy jak 3mm. Pierwszy raz w tym aucie mam brudny olej smile.gif bo do remontu przez dolewanie zawsze był czysty. Chyba wywalę z bagażnika 4-litrową butle oleju, która dotąd była nieodłącznym wyposażeniem smile.gif

Napisano

> Wymieniłem też przy okazji

> wszystkie pierścienie tłokowe. Miały przerwę około 1mm.

A nie było czasem tak że pierścienie były zapieczone na tłokach.

Wtedy właśnie jest luz jak w d..... i chleje olej.

Ja tak miałem w Z16XE.

Chlał prawie litra na 1000km.

Zrobiłem głowicę plus pierścienie i teraz chleje ale 0,5-0,7 na 10 000 km.

U mnie pierścienie olejowe były przywarte do tłoków plus uszczelniacze zaworowe twarde jak platik.

Ale u mnie wynikało to bardziej z przeglądów co 30 tyś.

Napisano
  • Autor

> A nie było czasem tak że pierścienie były zapieczone na tłokach.

> Wtedy właśnie jest luz jak w d..... i chleje olej.

Jeden był trochę zapieczony, ale nie aż tak bardzo, żeby były problemy ze ściągnięciem. Ogólnie w tym cylindrze było więcej nagaru niż w pozostałych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.