Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II z silnikiem 1.4 twinport - prośba o opinie.

Featured Replies

Napisano

> i to by było na tyle w kwestii rewelacji pana dyrektora castrola

dokładnie,

oczywiście to, że w przytoczonym przykładzie zrobił się szlam pozostaje też pewnie kwestią tego jaki olej wlali w fabryce, a nie ma się co łudzić, wlali pewnie najtańszy dopuszczony w specyfikacji silnika więc pewnie jakiś półsyntetyk a może nawet minerał - tym bardziej, że wówczas interwały zalecane między wymianami były co 15kkm, my klientom radziliśmy wymienić fabryczny olej po 1500km (na serwisie lali Aral 0W40 -porządny olej, aż się łezka w oku kręci - lub Mobil 5W50) i później już co 15kkm, część ludzi uważała, że chcemy ich "naciągnąć" ale ci którzy tak zrobili cieszyli się długą bezproblemową eksploatacją ok.gif

brat

Napisano

ojciec mi już daaawno temu wpoił zasadę - wymieniaj olej regularnie co 10tys km - nie musi być najdroższy grunt żeby wymieniać regularnie i nie za rzadko. Od lat leję do moich aut lotosa, wymieniam co 10tys... i mam spokój z silnikami

Napisano

> ojciec mi już daaawno temu wpoił zasadę - wymieniaj olej regularnie co 10tys km - nie musi być

> najdroższy grunt żeby wymieniać regularnie i nie za rzadko. Od lat leję do moich aut lotosa,

> wymieniam co 10tys... i mam spokój z silnikami

to prawda, filozofia różnic pomiędzy olejami to szczegóły i ładne etykietki, ja akurat lubię Mobila z sentymentu - dodatkowo przekonało mnie do niego jeszcze jedna rzecz - huragan Katrina który w 2005 r spustoszył południowe wybrzeże USA, w jego wyniku zamknięte zostały rafinerie produkujące syntetyczne bazy olejów Exxon Mobil i wstrzymane/ograniczone dostawy syntetycznych olejów Mobil do Europy,

na pewno 100 razy lepiej zmieniać Lotosa co 10kkm niż raz na 30kkm zalać drogiego Castrola (na butelce którego jest napisane syntetyk tymczasem jest olejem mineralnym hyrokrakowanym),

brat

Napisano

> Niekoniecznie. W przytoczonych przykładach ani olej ani filtr nie był wymieniany. Dziadek Dyrektor

> zaleca regularną wymianę filtra

może jestem debilem ale jak wymienić filtr bez wymiany oleju? Czy ja sie mylę czy po odkreceniu filtra wyleci mi olej ? zlosnik.gif

Napisano

> może jestem debilem ale jak wymienić filtr bez wymiany oleju? Czy ja sie mylę czy po odkreceniu

> filtra wyleci mi olej ?

Nie powinno wylecieć więcej jak szklanka, czyli mniej więcej pojemność filtra smile.gif No, chyba że silnik tuż po zgaszeniu i olej dopiero ścieka do miski, wtedy trochę więcej.

Nie bronię poglądów Mr. Castrola, piszę tylko że tak jak on zalecał to jeszcze nikt nie próbował.

Napisano

> to prawda, filozofia różnic pomiędzy olejami to szczegóły i ładne etykietki

Nie przekonuje mnie teza że oleje silnikowe tej samej klasy, spełniające te same normy .... w rzeczywistości różnią się tylko etykietką. Dlaczego mam wątpliwości ? Po prostu doświadczenie zawodowe z branży chemicznej. Nigdy powtarzam nigdy nie ma tak aby wszystkie produkty z jednego rodzaju były tej samej jakości. Bywa oczywiście że produkty cenionych, uznanych na rynku producentów mają zbliżone parametry. Nie chodzi mi o normy, certyfikaty, dopuszczenia etc. Mało tego często świetny producent ma 2-3 produkty udane a reszta jest przeciętna. Są producenci których chemia ma skład identyczny, formulację identyczną, papiery identyczne, opakowanie identyczne, świetną sprzedaż, a jednak produkty w praktyce słabe.

Nie mam pojęcia czy taka prawidłowość jest także w branży petrochemicznej ale jak tak jest ze wszystkim to dlaczego nie może być z olejem silnikowym. cool.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.