Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reflektory w Corsie C

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z reflektorem do Corsy C z 2002 roku. Potrzebuję wymienić prawą lampę. Dziwne jest to, że w samochodzie mam potencjometr do regulacji położenia lamp natomiast jak go ruszam ich położenie nie zmienia się. Lampy, które sa na allegro mają miejsce na silniczek do regulacji położenia a mój wygląda jak na załączonym zdjęciu. Czy jest to reflektor przystosowany do ręcznej regulacji położenia czy nie ma on jej w ogóle? po co zatem potencjometr w kabinie? Drugim problemem jest oprawka do żarówki kierunkowskazu, tzn. moja od starego reflektora nie pasuje do nowego (określany jako "typ valeo". Rozwiejcie proszę moje wątpliwości - czego mam szukać w sklepie?

post-3380-14352509837741_thumb.jpg

Napisano

> Drugim problemem jest oprawka do żarówki kierunkowskazu, tzn. moja od starego reflektora nie pasuje do nowego (określany jako "typ valeo".

W corsie C montowane były 2 rodzaje lamp. Jedne na żarówkę H4 drugie na H7. Różnił je też sposób montażu żarówki.

Napisano

Reflektor z załącznika to BOSCH AL, gdzie silniczek jest schowany pod zaślepką z czterema otworami na około.

Silniczek można wymienić, w ASO jest dostępny zestaw naprawczy, w skład którego wchodzi silniczek, zaślepka i wkręty. Wycina się nożykiem istniejącą zaślepkę, przekłada silniczek i nową zaślepkę przykręca dołączonymi wkrętami.

Wszystkie Corsy C miały elektryczną regulację położenia reflektorów, jeśli nie działają Ci obydwa silniczki to może problem leży w samym przełączniku, uszkodzenie dwóch silniczków jest chyba mało prawdopodobne, choć oczywiście możliwe smile.gif

Zdjęcie przedstawiające różnice w reflektorach:

8560343011.jpg

O żarówkach H4 w Corsie C pierwsze słyszę, gdyż dla świateł mijania i drogowych są oddzielne żarówki.

Napisano

> O żarówkach H4 w Corsie C pierwsze słyszę, gdyż dla świateł mijania i drogowych są oddzielne żarówki.

W poprzednim Combo z 2004r miałem H4, teraz w aucie z 2006r są H7

Napisano

> W poprzednim Combo z 2004r miałem H4, teraz w aucie z 2006r są H7

A co było w miejscu żarówki od "długich"?

Napisano

> A co było w miejscu żarówki od "długich"?

Nie wiem, nigdy się nie spaliła więc tam nie zaglądałem zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem, nigdy się nie spaliła więc tam nie zaglądałem

Więc skoro była od długich żarówka H7 to po kiego grzyba dawać w mijania H4 o dwóch włóknach? Jakaś podróba to musiała być.

Napisano

Teraz trzeba by zapytać nowego właściciela co tam dokładnie za żarówka siedzi

Napisano

A może to była lampa soczewkowa, bo tam siedzi H1 z tego co pamiętam?

Napisano

> A może to była lampa soczewkowa, bo tam siedzi H1 z tego co pamiętam?

To była zwykła lampa

Napisano

>w samochodzie mam potencjometr do regulacji położenia lamp natomiast jak go ruszam ich

> położenie nie zmienia się.

hmmm... regulacja reflektorów jest możliwa dopiero po włączeniu świateł mijania - może tu tkwi błąd/problem?

> czy nie ma on jej w ogóle?

auta od 1996 roku muszą mieć regulację lamp z kabiny.

> po co zatem potencjometr w kabinie?

do regulacji właśnie, ale tuż obok niego masz drugi potencjometr od podświetlania zegarów - nie mylisz ich?

Napisano

Równie dobrze mogą nie działać, bo reflektor może być uszkodzony mechanicznie - silniczek może "cykać", ale bez reakcji...

Napisano

> W corsie C montowane były 2 rodzaje lamp. Jedne na żarówkę H4 drugie na H7. Różnił je też sposób

> montażu żarówki.

Były/są: H7/H7 i mix H7/H1 - dla reflektora Valeo. Bosch zapewne podobnie.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i zdjęcia poglądowe.

Problemem nie jest uszkodzony silniczek tylko rozwalony klosz. chciałem wymienić cały reflektor ale widzę, że gdybym kupił typ Valeo musiał bym dokupić także silniczek. Niestety na allegro nie widzę typu Bosch więc chyba zostanie mi grzebanie po szrotach.

Napisano
  • Autor

> hmmm... regulacja reflektorów jest możliwa dopiero po włączeniu świateł mijania - może tu tkwi

> błąd/problem?

światła były włączone chociaż nie pamiętam przy którym położeniu stacyjki (silnik nie był odpalony).

> auta od 1996 roku muszą mieć regulację lamp z kabiny.

tak też mi się wydawało

> do regulacji właśnie, ale tuż obok niego masz drugi potencjometr od podświetlania zegarów - nie

> mylisz ich?

nie no, bez przesady zlosnik.gif jeszcze rozróżniam piktogramy...a poza tym sprawdziłem to od razu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.