Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z klimatronikiem - kolejny przypadek

Featured Replies

Napisano

Witam

No to chwile nie zanudzałem - to teraz nadrobię. Dodam że temat usiłuje zgłębić z archiwum ale nie znalazłem identycznego przypadku. Otóż dwie sprawy. Z rana z okolic klimatronika słychać klepanie przekaźników przez dobrą chwilę. Nic się poza tym złego się nie dzieje tylko to klepanie przekaźników (chyba że to coś innego). Co to ????? I druga sprawa. Najczęściej mam ustawioną temeraturę na 16oC. Rano jak samochód zapalę i zagrzeje się silnik to z nadmuchów leci lekko ciepłe powietrze (powiedzmy takie jak powinno być przy ustawionych 20 - 21oC). Muszę ustawić temperaturę na HI przez chwilę i potem wrócić do 16 i wtedy jest takie zimne jak być powinno. Jak ustawię na LO to też zrobi się zimne tylko że po powrocie do 16 znowu ciepłe. Myślę że nie zamotałem tego okropnie ??? Dodam że z wszystkich nawiewów leci takie z taką samą temp. Kalibrację klimatronica robiłem i nic nie pomogło. Który to aktywator w takim wypadku jest uszkodzony ?? I jak tam się dostać ?????

Dzięki z góry za podpowiedź.

Napisano

> z okolic klimatronika słychać

> klepanie przekaźników

Naładuj akumulator.

> przez dobrą chwilę.

Do momentu aż alternator trochę podładuje.

> Najczęściej mam

> ustawioną temeraturę na 16oC. Rano jak samochód zapalę i zagrzeje się silnik to z nadmuchów

> leci lekko ciepłe powietrze (powiedzmy takie jak powinno być przy ustawionych 20 - 21oC).

> Muszę ustawić temperaturę na HI przez chwilę i potem wrócić do 16 i wtedy jest takie zimne jak

> być powinno. Jak ustawię na LO to też zrobi się zimne tylko że po powrocie do 16 znowu ciepłe.

> Myślę że nie zamotałem tego okropnie ??? Dodam że z wszystkich nawiewów leci takie z taką samą

> temp.

Wszystko OK, klimatronik stara się jak najszybciej podnieść temperaturę do zadanej.

Pozdrawiam BAS

Napisano
nie wiem o co chodzi z tym klepaniem przekaźników, ale co do temperatur... Jak masz ustawioną 16* to masz naniższą tem jaką da się ustawić. Jak zapalasz auto kiedy temp na zew jest niższa, a masz ustawione full auto, to na poczatku słabo wieje, najpierw zimne, potem lekko ciepłe, do momentu złapania pewnej temp silnika (żeby diesla nie wychłodzić za bardzo) potem zaczyna się wichura - klimatronik usiłuje dogrzać jak najszybciej do zadanej temperatury. Jak temp wewnątrz zbliża się do zadanej to prędkość nawiewu spada, jak osiągnie, to wentylator idzie w zasadzie na najniższej prędkości - 1 albo 2 kreski (nie pamiętam teraz). Także wg mnie wszystko ok.
Napisano
  • Autor

No wiec jednak nie zrozumieliście mnie - opisałem to trochę po Chińsku frown.gif Chodzi o to że przy ustawionych 16oC auto mi GRZEJE ZA BARDZO !!!! Dopiero ustawienie na MAX i powrót do niższych sprawia że ustawiane temp. robią się takie jak być powinny !!! Dawniej było OK. Teraz 16oC wieje tak jakby był ustawione 21 a może i więcej !!!

Napisano

Witam!

Objaw normalny.

Na zewnatrz masz ok 11C wewnatrz chcesz 16.

Elektronika szybko nagrzewa auto do zadanej, po czym zmiejszy obroty wentylatora i zmniejszy temperature.

U mnie jest tak samo, na samym poczatku grzeje mocna, potem slabnie i po jakis kilku minutach juz leci chlodne.

Niestety nie ma mozliwosci ustawienia chlodnego powietrza na samym poczatku wlaczenia klimatronika.

Napisano

z tym pykaniem przekaźników to jest tak że w układzie nagrzewnicy są zamontowane dodatkowe grzałki elektryczne które w chłodne dni pomagają szybciej odmrozić szybę,nagrzać w kabinie mikolaj.gif a z tą różnicą temperatur jest tak że czujniki temp. przesyłają dane do centralki klimatronika a on dąży do jak najszybszego uzyskania zadanej temp. w kabinie(auto, ful auto)nie zmieniaj ustawień na HI a przekonasz się że temp. po pewnym czasie ustabilizuje się drive.gif

Napisano

> z tym pykaniem przekaźników to jest tak że w układzie nagrzewnicy są zamontowane dodatkowe grzałki

> elektryczne które w chłodne dni pomagają szybciej odmrozić szybę,nagrzać w kabinie a z tą

> różnicą temperatur jest tak że czujniki temp. przesyłają dane do centralki klimatronika a on

> dąży do jak najszybszego uzyskania zadanej temp. w kabinie(auto, ful auto)nie zmieniaj

> ustawień na HI a przekonasz się że temp. po pewnym czasie ustabilizuje się

Grzałki elektryczne hmm.gif czy aby na pewno? Pierwszy raz słysze o tym w Stilo. Moze ktoś rozwinąć temat? gdzie są zamontowane, czy wszystkie klimatroniki to mają?

Grzałka musi mieć duży pobór prądu wiec gdzie bezpiecznik i przekaźnik? hmm.gif

Napisano

> No wiec jednak nie zrozumieliście mnie - opisałem to trochę po Chińsku Chodzi o to że przy

> ustawionych 16oC auto mi GRZEJE ZA BARDZO !!!! Dopiero ustawienie na MAX i powrót do niższych

> sprawia że ustawiane temp. robią się takie jak być powinny !!! Dawniej było OK. Teraz 16oC

> wieje tak jakby był ustawione 21 a może i więcej !!!

wydaje Ci się, dlatego, że wiatrak szybciej wieje... nie może dmuchać cieplej, bo nie nie ma skąd wziąć ciepłego powietrza, skoro silnik się ledwo nagrzewa. No chyba, że masz webasto to może wtedy takie zjawisko mogłby wystąpić. hmm.gif

Napisano

polecam poczytać instrukcję obsługi, dodatkowe grzałki były montowane w jtd z kimatronikiem w zależności od rynku sprzedaży i upodobań kupującego,jak ściągniesz obudowę aby dostać się do filtra kimatyzacji to u góry są te przekaźniki, będzie także widać grube przewody elektryczne, polecam także poczytać na FIAT FORUM też niektórzy mieli wątpliwości także i ja zlosnik.gif

Napisano

Witam!

Tez mam grzalke elektryczna dodatkowa, potwierdzam.

Wlacza sie przy niskich temperaturach, ponizej 12s okolo i dziala cyklicznie do uzyskania temperatury przez silnik

Napisano

Witam,

ja przyłącze się do tematu. W chłodne dni gdy silnik nie jest nagrzany zaraz po jego uruchomieniu gdy włączę nawiew na temperaturę powyżej LO (>16 C) to też słyszę takie cykanie/pykanie i nierównomierną pracę nagrzewnicy, tak jakby się włączała i wyłączała. Gdy silnik złapie temperaturę jest już ok. Dodam, że klima działa wporządku, dzieje się to przy uruchomionym nawiewie.

Może to ja się czepiam i TTTM.

Pozdrawiam smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie zmieniaj

> ustawień na HI a przekonasz się że temp. po pewnym czasie ustabilizuje się

Rozumiem to co mi tłumaczysz ale... On tak grzał przy ustawionych 16 nawet gdy na polu było 30 !!!! Ja to odbieram w taki sposób jakby był gdzieś "zawieszony" i dopiero po pokazaniu mu gdzie jest MAX odnajdował prawidłowe ustawienie klapy.

Napisano
  • Autor

> wydaje Ci się, dlatego, że wiatrak szybciej wieje... nie może dmuchać cieplej, bo nie nie ma skąd

> wziąć ciepłego powietrza, skoro silnik się ledwo nagrzewa. No chyba, że masz webasto to może

> wtedy takie zjawisko mogłby wystąpić.

Wybacz że zacytuje sam siebie "Rano jak samochód zapalę i zagrzeje się silnik to z nadmuchów leci lekko ciepłe powietrze"

Napisano

no to być może aktywator się zawiesza confused.gif

Napisano

> polecam poczytać instrukcję obsługi, dodatkowe grzałki były montowane w jtd z kimatronikiem w

> zależności od rynku sprzedaży i upodobań kupującego,jak ściągniesz obudowę aby dostać się do

> filtra kimatyzacji to u góry są te przekaźniki, będzie także widać grube przewody elektryczne,

> polecam także poczytać na FIAT FORUM też niektórzy mieli wątpliwości także i ja

Rozumiem, że jeśli jest zimno (np dziś około 10*C) i samochod jest wychłodony to na samym zapłonie po włączeniu ogrzewania poczuję ciepło z kratek nawiewu?

Napisano

auto musi być zapalone, pobór przy grzałkach jest taki że kontrolki lekko przygasają(ok 700w)i występuje falowanie obrotów (bynajmiej u mnie tak się dzieje zlosnik2.gif)przy samym zapłonie układ nie pozwoli na rozładowanie aku

tu macie zdjęcie poglądowe grzałki znajdują się tam gdzie jest naklejka z kodem kreskowym (1 zdjęcie) chipsy.gifhttp://moto.allegro.pl/nagrzewnica-kombain-fiat-stilo-klima-europa-i1221983900.html#gallery

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że jeśli jest zimno (np dziś około 10*C) i samochod jest wychłodony to na samym zapłonie

> po włączeniu ogrzewania poczuję ciepło z kratek nawiewu?

Nie.. dopiero po zapaleniu - inaczej umarłby aku... W Scenicu tak mam, teraz się dowiedziałem że w Stilaku też - nie miałem go w zimie.

Napisano
  • Autor

> no to być może aktywator się zawiesza

Ale który ?? Bo z prawej i lewej mam to samo, czyli w jakimś wspólnym dla obu stron miejscu. Chyba że mieszanie odbywa się niezależnie dla każdej ze stron - a to by oznaczało z kolei że dwa aktywatory wraz nie padły i problem jest gdzie indziej - albo ja sobie szukam problemu tam gdzie go nie ma smile.gif

Napisano

jak ściągniesz prawą osłone od strony pasażera przy nogach to masz ten aktywator (silniczek) no bo jak masz różnie po pr i ler stronie no to grubsza sprawa

jak masz dojście do kompa z programem diagnostycznym to się podłącz może wyświetli błąd tuk.gif

Napisano

Ostatni raz wtrącam swoje 3 grosze podpięte pod ten wątek ...

Grzeje po pierwszej minucie od startu zimnego silnika i to mocno przy temp na zewnątrz 8*C. Mam grzałki yay.gif (falowanie na obrotach czy jakieś większe obciążenie alternatora nie zaobserwowałem - piąty tłok robi swoje cfaniak.gif)

Zimą zawsze lekki nawiew na szybę i nie zwracałem uwagi czy od razu leci cieple powietrze irked.gif.

• 7 miesięcy później...
Napisano

odgrzeję nieco temat,

Witek1974 - jak u ciebie temat się rozwinął ? Rozwiązałeś go jakoś ?

ostatnio też borykam się z "nadmiarem" ciepłą oddawanego przez auto do środka,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.