Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do naszych lakierników - rdza. Looong.

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem zaatakować rdze na moim samochodzie, pojawiło się kilka wykwitów wielkości około 1 cm2. Postanowiłem że zrobie to sam a nie oddam do lakiernika, bo po poprostu nie mam kasy, a po drugie to rdza jest na kilku elementach samochodu. Przedstawię w jaki sposób będę robił zaprawki:

1. Likwiduje rdzę do gołej blachy za pomocą szczotki drucianej.

2. Nakładam na powierzchnię 2-3 warstwy Brunoxa.

3. Matuję go papierem ściernym 400.

4. Nakładam 1-2 warstwy podkładu reaktywnego, lub epoksydowego.

5 Matuje papierem ściernym 400.

6. Nakładam 2-3 warstwy podkładu akrylowego.

7. Matuję papierem 400.

8. Szpachluje żeby pokryć nierówności.

9. Szlifuję papierem 400 a następnie 800 w celu wrównani powierzchni.

10. Nakładam ponownie podkład akrylowy w 2 warstwach.

11. Szlifuje papierem 400 i dookoła matuję oryginalny lakier papierem 1500-2500 na mokro.

12. Nanoszę lakier w 3 warstwach.

Oczywiście pomiędzy poszczególnymi etapami odtłuszczam powierzchnie.

Jeśli coś nie tak prosze o wprowadzenie poprawek do powyższych punktów.

I teraz mam problem, po lakierowniu bedzie zapewne widać próg pomiędzy nowym i starym lakierem. Ponieważ są to niewielkie powierzchnie, jak to zrobić żeby nie było aż tak widać tych progów. Mam zamiar oczywiście spolerować wszystko po wyschnięciu lakieru, ale wiem że można przetrzeć stary lakier do podkładu, cieniowania nigdy nie robiłem i w sumie nie wiem czy stosuje się cieniowanie na takich niwielkich obszarach. Jesli tak to w jaki sposób to cieniować?

Pomyślałem że poprostu okleję miejsce robienia zaprawki i przed kładzeniem lakieru powiekszę obszar oklejenia.

Całą wiedzę zaczerpnąłłem z forum o lakierowaniu. Niestety nie posiadam ani pistoletu ani kompresora, dlatego będę zmuszony użyć lakieru w sprayu. Wiem że to zło ale nie mam innego wyjścia.

Wyszło troche długo, ale chciałem przedstawić jak ja to widze i być może pomóc innym w walce z rdzą, co nalezy po kolei robić.

I jeszcze jedno, czy na lakier nie metalizowany nakładamy lakier bezbarwny?

Wszystkim którzy napiszą żebym sobie darował dziekuję za uwagę, to jest mój samochód i to ja najwyżej nie bedę mógł na niego patrzeć jak spartole robotę.

Wszystkie inne sugestie dotyczące walki z rdzą sa mile widziane. Może nawet popełnię manual z fotkami do podwieszenia.

Napisano

Szlifuj dremlem elektrycznym te wykwity, szczotką drucianą nie dasz rady do gołej blachy zjechać. Pamietaj żeby sprawdzić tą blachę z drugiej strony, bo rdza może się brać stamtąd. Z swojego doświadczenia wiem, że jak nie zrobisz wstawki to miejsce które korodowało i zostaną na nim małe wżerki i tak prędzej czy później się to znowu rozrośnie.

Napisano
  • Autor

> Szlifuj dremlem elektrycznym te wykwity, szczotką drucianą nie dasz rady do gołej blachy zjechać.

> Pamietaj żeby sprawdzić tą blachę z drugiej strony, bo rdza może się brać stamtąd. Z swojego

> doświadczenia wiem, że jak nie zrobisz wstawki to miejsce które korodowało i zostaną na nim

> małe wżerki i tak prędzej czy później się to znowu rozrośnie.

Myślę że na wiertarce szczotką dam radę, nieraz tak robiłem i ładnie schodziło, pozatym żeby Brunox się trzymał powinna zostać małą warstwa rdzy. Niestety nie posiadam dremela, a o drugiej stronie blaszy naturalnie pamiętam.

Napisano

> Wszystkie inne sugestie dotyczące walki z rdzą sa mile widziane.

Ładnie opisałeś. Zapomniałeś na końcu dodać - "na wiosnę powtórzę".

Niestety, walka z rdzą jest walką przegraną.

Napisano
  • Autor

> Ładnie opisałeś. Zapomniałeś na końcu dodać - "na wiosnę powtórzę".

> Niestety, walka z rdzą jest walką przegraną.

Robiłem to już na nexii i jakoś rdza nie wyszła po zimie. Jesli wyjdzie to trudno, będę sie martwił dalej.

Napisano

> 1. Likwiduje rdzę do gołej blachy za pomocą szczotki drucianej.

> 2. Nakładam na powierzchnię 2-3 warstwy Brunoxa.

Ale Brunox jest właśnie na rdzę, a skoro ty ją całkiem usuniesz, to pkt.2 jest bez sensu. Ale ja mam nieudane doświadczenia z tym preparatem, rdza wyszła po pół roku.

Napisano

> Ale Brunox jest właśnie na rdzę, a skoro ty ją całkiem usuniesz, to pkt.2 jest bez sensu. Ale ja

> mam nieudane doświadczenia z tym preparatem, rdza wyszła po pół roku.

W takim razie z ciekawości zapytam: jak stosowałeś ten preparat? Bo słyszałem o nim różne opinie, takie jak twoja, ale były też zadowolone osoby. Czytałem też, że aby osiągnąć pożądany efekt (czyli żeby ruda nie wylazła po jakimś czasie) to trzeba się ściśle stosować do zaleceń producenta, inaczej to nie zadziała hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.