Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pug 307 SW do oceny

Featured Replies

Napisano

Witam.

Być może będę zmuszony do zmiany wozidełka. Natrafiłem na Taki oto egzemplarz .

Czy warto się tym interesować? Pomijam wgniecenie progu i przycierkę zderzaka z przodu. Coś was niepokoi w tym konkretnym autku? Jak się sprawuje ten silnik. Dodam, że max w roku robię 10-12 tysi. Szukam czegoś co ma właśnie max 4-5 lat.

Będę wdzięczny za opinię szanownego grona bow.gif

Napisano

> Witam.

> Być może będę zmuszony do zmiany wozidełka. Natrafiłem na Taki oto egzemplarz .

> Czy warto się tym interesować? Pomijam wgniecenie progu i przycierkę zderzaka z przodu. Coś was

> niepokoi w tym konkretnym autku? Jak się sprawuje ten silnik.

Mam htb z tym motorem (EW10A), auto ma 106 tys i problemów nie zanotowałem. Jedynie 2x poleciał termostat i raz zgłupiała elektronika po gruntownym umyciu auta.

Dynamika całkiem przyjemna, ale spalanie dosyć wysokie.

Przy 70tys zamontowaliśmy instalkę LPG, jak narazie silnik nieźle ją znosi.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam,

Od maja jestem posiadaczem Puga 307 SW 1.6 110km, r. prod. 2006/7, aktualny przebieg to 62 tys. km. Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy jestem zadowolony z tego zakupu.

Na 307kę przesiadłem się z XSARY 1.8 90KM, auta - choć niby też z francuskiej szkoły budowania kompaktów - jak się później okazało zupełnie odmiennego

307 SW ma kilka cech (nawet nie nazwałbym ich mankamentami) o których warto wiedzieć przed zakupem. Najistotniejszą jest masa (powyżej 1400kg) tego auta i cechę tę można rozpatrywać zarówno na plus jak i minus. Minus to oczywiście zaledwie poprawna dynamika, bez wyższych obrotów niewiele się zdziała. Duża masa to naturalnie spore spalanie, w lecie w mieście dochodziło do 12l. Po jesiennym przeglądzie na 60 tys. km i przestaniu używania klimatyzacji spadło do ok. 9.8l. Choć muszę przyznać, że te 12 litrów z lata powoduje, iż staram się jeździć spokojnie (starzeję się i to pewnie jeden z objawów). Gdy kupiłem auto komputer miał zliczone spalanie z 2000 km poprzedniego kierowcy i wynosiło 8,5l. Jak takie kiedyś osiągnę będę się baaaardzo cieszył.

Plusem wynikającym z masy auta jest jego stabilność. Jadąc autostradą miałem spore problemy aby nie przekraczać 150 km/h bo tak przyjemnie się nim jechało. XSARA, która z uwagi na swoją masę była na tle 307ki bardzo zwinną miejską pszczółką, przy takich prędkościach już zaczynała nieprzyjemnie myszkować.

307 SW ma też dość twarde zawieszenie, szczególnie tylne. Wynika to z faktu, że jest 7-osobowy i zawieszenie musi być przygotowane do takiego obciążenia. Przy standardowym dla mnie obciążeniu 2os. dorosłe + małe dziecko bywa twardawo. Jednak przy większym obciążeniu sytuacja wyraźnie się poprawia.

To tyle zastrzeżeń. Reszta to cała fura pozytywów, jak choćby: bardzo przestronne - jak na swoje wymiary zewnętrzne - wnętrze, dodatkowo optycznie powiększane przez szklany dach; dobre materiały wewnątrz; awarii jakichś nie odnotowałem.

Wskazany przez Ciebie egzemplarz, jest super! Ta skórka - miodzio. Silnik 2.0 z pewnością dużo lepiej poradzi sobie z masą auta, niekoniecznie kosztem dużo wyższego spalania.

Podsumowując - kupuj!

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Od maja jestem posiadaczem Puga 307 SW 1.6 110km, r. prod. 2006/7, aktualny przebieg to 62 tys. km.

> Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy jestem zadowolony z tego zakupu.

> Na 307kę przesiadłem się z XSARY 1.8 90KM, auta - choć niby też z francuskiej szkoły budowania

> kompaktów - jak się później okazało zupełnie odmiennego

> 307 SW ma kilka cech (nawet nie nazwałbym ich mankamentami) o których warto wiedzieć przed zakupem.

> Najistotniejszą jest masa (powyżej 1400kg) tego auta i cechę tę można rozpatrywać zarówno na

> plus jak i minus. Minus to oczywiście zaledwie poprawna dynamika, bez wyższych obrotów

> niewiele się zdziała. Duża masa to naturalnie spore spalanie, w lecie w mieście dochodziło do

> 12l. Po jesiennym przeglądzie na 60 tys. km i przestaniu używania klimatyzacji spadło do ok.

> 9.8l. Choć muszę przyznać, że te 12 litrów z lata powoduje, iż staram się jeździć spokojnie

> (starzeję się i to pewnie jeden z objawów). Gdy kupiłem auto komputer miał zliczone spalanie z

> 2000 km poprzedniego kierowcy i wynosiło 8,5l. Jak takie kiedyś osiągnę będę się baaaardzo

> cieszył.

> Plusem wynikającym z masy auta jest jego stabilność. Jadąc autostradą miałem spore problemy aby nie

> przekraczać 150 km/h bo tak przyjemnie się nim jechało. XSARA, która z uwagi na swoją masę

> była na tle 307ki bardzo zwinną miejską pszczółką, przy takich prędkościach już zaczynała

> nieprzyjemnie myszkować.

> 307 SW ma też dość twarde zawieszenie, szczególnie tylne. Wynika to z faktu, że jest 7-osobowy i

> zawieszenie musi być przygotowane do takiego obciążenia. Przy standardowym dla mnie obciążeniu

> 2os. dorosłe + małe dziecko bywa twardawo. Jednak przy większym obciążeniu sytuacja wyraźnie

> się poprawia.

> To tyle zastrzeżeń. Reszta to cała fura pozytywów, jak choćby: bardzo przestronne - jak na swoje

> wymiary zewnętrzne - wnętrze, dodatkowo optycznie powiększane przez szklany dach; dobre

> materiały wewnątrz; awarii jakichś nie odnotowałem.

> Wskazany przez Ciebie egzemplarz, jest super! Ta skórka - miodzio. Silnik 2.0 z pewnością dużo

> lepiej poradzi sobie z masą auta, niekoniecznie kosztem dużo wyższego spalania.

> Podsumowując - kupuj!

> Pozdrawiam

2.0 ze dwa litry więcej wypije z tego co widzę wink.gif Ale też dynamika z tym silnikiem nie powala jakoś na kolana, inna sprawa że w tym samochodzie nie czuć prędkości tak jak w megane np. Kilka razy już się na autostradzie łapałem że zamiast 130 jadę 170 hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.