Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opadnięta podsufitówka

Featured Replies

Napisano

Mam problem z podsufitówką w swojej astrze tz. w kilku miejscach oddzieliła sie od reszty podbicia i teraz sufit wygląda jakby auto było po dachowaniu smile.gif

Czy jest jakiś klej którym można to podkleić???

Pozdrawiam

Napisano

ja to sobie naprawilem tak: Kupilem material : granatowy polarek: do tego 20m tasmy 2 stronnej i zrobilem sobie nowe obicie dachu.

Napisano

Mi też podsufitka sypneła się, i zabardzo nie wiedziałem jak to naprawić. Rozebrałem boczne plastiki te które trzymają podsufitke w sumie koło 8-10 śrub do odkręcenia. Podsufitke powoli wysunołem ku tyłowi aż wyszła mi cała przez tylne drzwi. Zaniosłem do tapicera, on zerwał starą szmate 270751858-jezyk.gif i przykleił nową, szkoda ze urzył kleju tapicerskiego który wytrzymuje max 30C', a w lato w aucie na słońcu jest z 60-70C smile.gif wiec zaczeła się odklejać na rogach, łukach. Trzeba poszukać kleju który wytrzymuje wysokie temperatury. Tapicer powinien też materiał troche zawinac na drugą strone tak by się nie odlepiał, ale tam użyłem kleju ośmierniczka i jest GIT, no i dostałem jeszcze takie zaślepki które mozna wbic w podsufitke, wbiłem w kilku miejscach i wyglada wszystko jak nowe. Koszt max 100zł + robota na 2h. Jak bym dzisaj to robiłjeszcze raz użył bym lepszego kleju i wiecej zawinoł materiału. Pozdro!

Napisano

Sami to sobie róbcie ! a nie dawajcie zarabiac tapicerom , którzy i tak nie wiedza czym to kleic , handluje autami podsufitek juz robiłem z 15 ! na poczatku też tapicer , aż sie wkurwiłem , i sam robie , jaki klej !? ten za niecałem 7 zł , ten sam co sie przylepia kasetony z steropianu na sufit ! tak tak ! zaden inny , i w lato na bank sie nie odklei.I nic zawijac nie trzeba ! zlosnik.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano

> Sami to sobie róbcie ! a nie dawajcie zarabiac tapicerom ,

> którzy i tak nie wiedza czym to kleic , handluje autami

> podsufitek juz robiłem z 15 ! na poczatku też tapicer , aż

> sie wkurwiłem , i sam robie , jaki klej !? ten za niecałem

> 7 zł , ten sam co sie przylepia kasetony z steropianu na

> sufit ! tak tak ! zaden inny , i w lato na bank sie nie

> odklei.I nic zawijac nie trzeba !

Witam.

Nie będzie widac przebarwień na podsufitówce od tego kleju? Wytrzyma latem w wysokich temperaturach. Zastanawiam się jakiego użyć kleju, bo moja już zaczyna odłazić i muszę się za nią zabrać.

Napisano

> Witam.

> Nie będzie widac przebarwień na podsufitówce od tego kleju? Wytrzyma

> latem w wysokich temperaturach. Zastanawiam się jakiego użyć

> kleju, bo moja już zaczyna odłazić i muszę się za nią zabrać.

Mi tapicer dał trefny klej i mi sie odkleja na allegro są wyjebiste kleje które wytrzymują nawet 80*C, szkoda ze takiego nie użyłem. Ale odkleje mi sie głównie na łukach, to tęż nabyłem fajne zaślepki do podsufitek i wygląda całkiem nieźle, jak to nie pomoże ściagam podsufitke i robie po swojemu!

Napisano

Zrob to sam smile.gif

Koszt to jakies 20zł za material (z gabka - identyczny jest na podsufitkach) i klej jakies 12zł, czyli w 35zł sie zmiescisz smile.gif

Ja zrobilem tak:

odkrecilem plastiki ktore trzymaja podsufitke. Nastepnie ja delikatnie wysunalem przez otwarty bagaznik. Zdarlem caly material i wyskrobalem utleniona gabke - to ona jest przyczyna opadania podsufitki...

Potem wysmarowalem ja klejem - kupilem taki ktory polecaja szewcy - trzyma jak cholera i bardzo szybko przylepia. Poczekalem az pierwsza warstwa wyschnie. Przesmarowalem drugi raz i delikatnie na jeszcze swiezy klej zaczalem klasc material - wazne jest, zeby klasc go stopniowo, poniewaz bardzo latwo o odksztalcenia. Najwiecej zabawy jest ptzy boczkach i wglebianiach na oslonki przeciwsloneczne - i wlasnie tutaj nalezy polozyc wiecej kleju. Rownie wazne jest to, aby wyciachac wiecej materialu i pozawijac go na bokach/rogach - rzecz jasna przyklejajac go smile.gif

A tu pare fotek z operacji:

Tak wygladala po zdarciu materialu...

zdj281cie711cd.jpg

Tak po wyczyszczeniu z gabki

zdj281cie453yu.jpg

Zawijanie na bokach:

zdj281cie759td.jpg

I efekt koncowy - mam szyberdach wiec w jednym miejscu wyglada jakby sie material odksztalcil smile.gif

zdj281cie776ab.jpg

Napisano

> Zrob to sam

> Koszt to jakies 20zł za material (z gabka - identyczny jest na

> podsufitkach) i klej jakies 12zł, czyli w 35zł sie zmiescisz

> Ja zrobilem tak:

> odkrecilem plastiki ktore trzymaja podsufitke. Nastepnie ja

> delikatnie wysunalem przez otwarty bagaznik. Zdarlem caly

> material i wyskrobalem utleniona gabke - to ona jest przyczyna

> opadania podsufitki...

> Potem wysmarowalem ja klejem - kupilem taki ktory polecaja szewcy -

> trzyma jak cholera i bardzo szybko przylepia. Poczekalem az

> pierwsza warstwa wyschnie. Przesmarowalem drugi raz i delikatnie

> na jeszcze swiezy klej zaczalem klasc material - wazne jest,

> zeby klasc go stopniowo, poniewaz bardzo latwo o odksztalcenia.

> Najwiecej zabawy jest ptzy boczkach i wglebianiach na oslonki

> przeciwsloneczne - i wlasnie tutaj nalezy polozyc wiecej kleju.

> Rownie wazne jest to, aby wyciachac wiecej materialu i pozawijac

> go na bokach/rogach - rzecz jasna przyklejajac go

> A tu pare fotek z operacji:

> Tak wygladala po zdarciu materialu...

> Tak po wyczyszczeniu z gabki

> Zawijanie na bokach:

> I efekt koncowy - mam szyberdach wiec w jednym miejscu wyglada jakby

> sie material odksztalcil

Witaj.

Mi właśnie chodzi o klej. Możesz podać jego nazwę? Jesteś pewien, że nie puści latem od wysokiej temperatury?

Pozdr

Napisano

Mnie też odeszla i prubowalem sam przykleic (butaprem)ale nic z tego nie wyszlo frown.gif po tygodniu zaczeło sie to samo,i zawiozłem do tapicera i jak z salonu !!!! i za 120zl facet zna sie na rzecze zreszta widać po jego warsztacie i parkingu jakie autka stoja do roboty!!Jesli jest ktoś z okolic leszna moge dać namiary.no i mala rada na przyszłość nie prac podsufitki chyba ze chcecie dac komuś zarobić lub samemu sie bawić

Napisano

U mnie to samo odpada materiał.

Podajcie jaki klej zastosować ??

Napisano

> Witaj.

> Mi właśnie chodzi o klej. Możesz podać jego nazwę? Jesteś pewien, że

> nie puści latem od wysokiej temperatury?

> Pozdr

Klej zawiozlem na dzialke... ale jak tam bede to go poszukam. W kazdy razie jest to klej do obuwia smile.gif Podsufitke robilem chyba w listopadzie i do teraz trzyma jak szalona biglaugh.gif

Ja akurat naleze do tych co lubia cos zmajstrowac samemu, a do tego zaoszczedzic smile.gif Dzieku temu za 100zł moglem sobie zrobic nowa podsufitke i kupic licznik z obrotkiem grinser006.gif

Napisano

> U mnie to samo odpada materiał.

> Podajcie jaki klej zastosować ??

Witam. Ja przerabialem to w tamtym roku. Poprzednio podsufitka byla przyklejana juz budaprenem ale ten klej calkowicie sie nie sprawdza w tym przypadku. Ja zastosowalem klej który kupilem w sklepie z farbami. Nazywal sie bodajze SuperFix (w tubie jak silikon; sprawdze jeszcze potem to podam dokladnie jego nazwe). Klej ten jest po wyschnoieciu elastyczny wiec sie nie wykruszy. Pozatym jest dosc gęsty i nie przecieknie przez material. Nie radze probowac czegos zadkiego w rodzaju kropelki bo potem material juz moze sie do niczego nie nadawac. Podsufitka juz lato i zimowe mrozym przetrzymala wiec mam nadzieje ze juz tak zostanie.

Co do samego klejenia to standardowo trzeba wyjac podsufike z auta i sie bawic.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam!

Chciałem odświeżyć ten wątek, aby nie zakładać nowego! smile.gif

Kilka osób tu pisało jaki klej zastosować - klej polecany przez szewca, klej do kasetonów itp., czy ktoś jednak może mi podąć konkretną nazwę kleju który sprawdzi się w tych warunkach? Proszę także o wskazówki jak i czym nakładać klej aby materiał nie przemakał?

Będę wdzięczny za wskazówki, które na pewno pomogą nie tylko mi, bo tych ciepłych dni nasze podsufitki niestety nie wytrzymują grinser006.gif

Napisano

Za Chiny nie pamietam nazwy kleju...

A co do samego nakladnia to robilem to za pomoca pedzla. Obie warstwy nakladalem TYLKO I WYŁĄCZNIE na podsufitke, a nie na material

Napisano

> Witam!

> Chciałem odświeżyć ten wątek, aby nie zakładać nowego!

> Kilka osób tu pisało jaki klej zastosować - klej polecany przez

> szewca, klej do kasetonów itp., czy ktoś jednak może mi podąć

> konkretną nazwę kleju który sprawdzi się w tych warunkach?

> Proszę także o wskazówki jak i czym nakładać klej aby materiał

> nie przemakał?

> Będę wdzięczny za wskazówki, które na pewno pomogą nie tylko mi, bo

> tych ciepłych dni nasze podsufitki niestety nie wytrzymują

Witam.

Ja kupiłem klej do kasetonów (styropianu) w Castoramie. Dokładna jego nazwa, to "Styropian GLUE" firmy DRAGON. Pomarańczowa plastikowa butelka. Nakładałem pędzlem, ale nie należało to do łatwych czynności, bo jest strasznie gęsty.

Polecam odczekać od 1 do 2 dni na całkowite wyschnięcie jak i na odparowanie specyficznego zapachu. Ja założyłem po 8 godzinach i przez kilka dni mi śmierdziało tym klejem.

Pozdrawiam

Napisano

W sobote zabrałem sie w końcu za wymiane materiału w podsufitce. Użyłem kleju do styropianu - Tytan (klej montażowy do styropianu), kosztowal całe 7,50 grinser006.gif

Jak narazie wszystko ładnie sie trzyma, zobaczymy co bedzie dalej cool.gif

Pozdrawiam

Napisano

Witam. Też muszę wymienić materiał na podsuwitce (dotyka mi już głowy). Mam pytanie jak duże zakładki robcie, Jak przyklejacie w miejscach przetłoczeń (uchywty i daszki przeciwsłoneczne).

Napisano

> Witam. Też muszę wymienić materiał na podsuwitce (dotyka mi już

> głowy). Mam pytanie jak duże zakładki robcie, Jak przyklejacie w

> miejscach przetłoczeń (uchywty i daszki przeciwsłoneczne).

Witaj,

w tych miejscach poprostu dawałem troche więcej kleju i wszystko ładnie sie formowało.

Napisano

> Witaj,

> w tych miejscach poprostu dawałem troche więcej kleju i wszystko

> ładnie sie formowało.

A jak kładłeś materiał (o ile miałeś z gąbką), czy dociskałeś do podłoża bo boję sie, że jak docisnę materiał z gąbką to albo klej wsiąknie w gąbkę i bedzie gorzej trzymał albo w miejscu gdzie nacisk będzie większy to będzie wgłebienie bo klej złapie głębsze obszary gąbki.

Napisano

> A jak kładłeś materiał (o ile miałeś z gąbką), czy dociskałeś do

> podłoża bo boję sie, że jak docisnę materiał z gąbką to albo

> klej wsiąknie w gąbkę i bedzie gorzej trzymał albo w miejscu

> gdzie nacisk będzie większy to będzie wgłebienie bo klej złapie

> głębsze obszary gąbki.

Materiał miałem bez gąbki, ale jego zaletą napewno bylo to, że mogłem dociskać go do podłoża i klej w żadnym miejscu nie przesiąkał i łapał równomiernie.

Napisano

> Zrob to sam

> Koszt to jakies 20zł za material (z gabka - identyczny jest na

> podsufitkach) i klej jakies 12zł, czyli w 35zł sie zmiescisz

> Ja zrobilem tak:

> odkrecilem plastiki ktore trzymaja podsufitke. Nastepnie ja

> delikatnie wysunalem przez otwarty bagaznik. Zdarlem caly

> material i wyskrobalem utleniona gabke - to ona jest przyczyna

> opadania podsufitki...

> Potem wysmarowalem ja klejem - kupilem taki ktory polecaja szewcy -

> trzyma jak cholera i bardzo szybko przylepia. Poczekalem az

> pierwsza warstwa wyschnie. Przesmarowalem drugi raz i delikatnie

> na jeszcze swiezy klej zaczalem klasc material - wazne jest,

> zeby klasc go stopniowo, poniewaz bardzo latwo o odksztalcenia.

> Najwiecej zabawy jest ptzy boczkach i wglebianiach na oslonki

> przeciwsloneczne - i wlasnie tutaj nalezy polozyc wiecej kleju.

> Rownie wazne jest to, aby wyciachac wiecej materialu i pozawijac

> go na bokach/rogach - rzecz jasna przyklejajac go

> A tu pare fotek z operacji:

> Tak wygladala po zdarciu materialu...

> Tak po wyczyszczeniu z gabki

> Zawijanie na bokach:

> I efekt koncowy - mam szyberdach wiec w jednym miejscu wyglada jakby

> sie material odksztalcil

Też mam materiał z gąbką, czy materiał tylko kładłeś, czy go dociskałeś?

Napisano

Nieco inne pytanie. Może macie jakies skuteczne metody pozbycia sie gąbki która została na podsufitce. Skrobanie nie za bardzo sie sprawdza bo zostaje minimalnej grubości warstwa gąbki, a przy mocniejszym nacisku cierpi sama podsufitka. crazy.gif Z drugiej stronie wyrywanie po kawałku bedzie trwalo calutki dzień furious.gif ale za to nic gabki nie zostaje. Jednym słowem - jakies pomysly, metody na skuteczne i szybkie pozbycie się gabki ?

Napisano

No cóz chciałem być delikatny i nie zrobić krzywdy podsufitce ale w końcu do zdzierania gąbki uruchomiłem wiertarke ze szczotką i wszystko ładnie poszło.

Klej który zostosowałem, za radą szanownych forumowiczów, to Śnieżka - Klej do styropianu Polimerowy puszka 0,8 L koszt 7,71 zł. Pszły 3 puszki a to dlatego że po usunięciu gąbki pierwszaq poszła na wypełnienie dziurek pomiedzy tymi włókienkami. Późiej delikatnie zeszlifowałem drobnym papierem ściernym i juz zabawa z materiałem. Materiał, nazwy nie podam bo on się chyba nie nazywa jakos fachowo, po prostu materiał obiciowy. Musze powiedzieć że nie było łatwo go dostać, w końcu udało się w Tychach (Dla zainteresowanych moge podac adres). Acha material z gąbką idealny do takiej zabawy. Koszt, no cóż za 2,3 m2 (kombi) zapłaciłem 69 zł, 1m2 = 30 zł. Do tanich nie należy ale no cóż.

Teraz wszystko ładnie schnie, jutro drobne poprawki i do autka cool.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam, chcialbym odswierzyc temat podsufitowki. Nie bardzo wiem, gdzie dostac taki material, najelpiej zeby byl odrazu z gabka. Jak macie jakies namiary?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.