Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co to za silnik bezynowy?

Featured Replies

Napisano

Ponieważ w silnikach bezynowych sie nie orientuje prosze o pomoc co to za silnik?

1 Czy ten silnik jest bezkolizyjny?

2 Jak wyglada tolerowanie gazu przez ta jednostke napedowa?

3 Czy ten na fotce ma instalacje gazowa?

silnik.th.png]

Napisano

Widac instalke gazu

Silnik znosi dobrze gaz, jak to stare 8V w oplu.

Nie wiem czy to 1.4? 1.6? 1.6 sa bezkolizyjne, co do 1.4 nie wypowiem sie.

Napisano

> Ponieważ w silnikach bezynowych sie nie orientuje prosze o pomoc co to za silnik?

> 1 Czy ten silnik jest bezkolizyjny?

> 2 Jak wyglada tolerowanie gazu przez ta jednostke napedowa?

> 3 Czy ten na fotce ma instalacje gazowa?

> ]

1,6 8V x16sz lub x16szr - mówią że bezkolizyjny.

Na gazie chodzi podobno pięknie.

Wyglada na to że ma - sterownik po prawej stronie nad syreną alarmu ale pewny nie jestem.

Napisano

> Wyglada na to że ma - sterownik po prawej stronie nad syreną alarmu ale pewny nie jestem.

W okolicy wtrysku widac z prawej strony silniczek krokowy gazu, oraz wąż gumowy doprowadzajacy gaz do przepustnicy.

Napisano

na 99% jest to 1,4 8V niestety kolizyjny, ale pewnie swap z corsy gdyż ma DISa. Jedyną rzeczą, która nakierowała mnie, że to silnik 1,4 to plastikowa pokrywa zaworów.

Edit:

A no i instalacja gazowa na bank, II generacja

Edit II:

Jednak jest to 1.6 niekolizyjny, poznałem po EGR.

PZDR VEN

Napisano

1.6 SZ 8 V, niekolizyjny . Znakomita jednostka do gazu i motor "nie do zajechania".Prosta konstrukcja , tanie czesci.Potrafi wziac troche oleju zwlaszcza przy dlugich trasach po autostradach. Mam takowy motor z gazem fabrycznym Opla ( Opel Gass).Nigdy mnie nie zawiodl. Dobra dynamika i moc na gazie choc nie ma sie co oszukiwac - rakieta to nie jest hehe.gif. Spalanie : ok. 7,5 l. ( srednie) choc w trasie przy spokojnej jezdzie ( 100-120 km/h)mialem tez wyniki w granicach 6,5 l.Aha, jak to na gazie , tlumik koncowy nie wytrzymuje zbyt dlugo - 3 lata max.

Napisano

rura i krokowy widać

a parownik (reduktor) to gdzie?? czyżby tam za dolotem upchnięty przy grodzi??

Czy parownika nie powinno się montować wzdłuż pojazdu a nie w poprzek?

Napisano

> Czy parownika nie powinno się montować wzdłuż pojazdu a nie w poprzek?

Dokładnie za rurą z dolotem powietrza, i sądząc po małej części obudowy, wyłania się obudowa filtra gazu dalej dedukując jest to reduktor tomasseto, i ustawiony jest wzdłuż.

284256977-TOM.R.100AT-07.jpg

zdjęcie zapożyczone z serwisu allegro.

PZDR VEN

post-53807-14352509956664_thumb.jpg

Napisano

Jako, że widzę że obeznany z lpg jesteś - wzdłuż to tak jak na małej czy dużej focie z Twojego załącznika?? Bo szczerze mówiąc nie bardzo widzę jak to leży w tym silniku.

Ja mam u siebie w ogóle chińszczyznę bo mam skosem a naokoło trochę miejsca, to może bym poprawił smile.gif

Napisano

Podpowiem smile.gif Najlepsze miejsce dla parownika jest pod podszybiem obok zbiornika na plyn do spryskiwacza.

> Jako, że widzę że obeznany z lpg jesteś - wzdłuż to tak jak na małej czy dużej focie z Twojego

> załącznika?? Bo szczerze mówiąc nie bardzo widzę jak to leży w tym silniku.

> Ja mam u siebie w ogóle chińszczyznę bo mam skosem a naokoło trochę miejsca, to może bym poprawił

post-16946-14352509957715_thumb.jpg

Napisano

> Ja mam u siebie w ogóle chińszczyznę bo mam skosem a naokoło trochę miejsca, to może bym poprawił

A dzieje się coś złego? Np gaśnie przy hamowaniu czy ostrym skręcie czy coś w tym guście? Bo jak działa to ja bym nie ruszał, zgodnie z prawem Murphy'ego smile.gif

Napisano

> Jako, że widzę że obeznany z lpg jesteś

Hehe tyle co z obserwacji, poza tym mam ten sam reduktor

> - wzdłuż to tak jak na małej czy dużej focie z Twojego załącznika??

Przyjrzyj się dokładnie twojemu zdjęciu, obudowa filtra gazu w reduktorze jest bliżej silnika, więc wnioski same się nasuwają, ale tak jak jeden kolega wcześniej radził idealne miejsce na reduktor pod LPG jest koło zbiorniczka z płynem do spryskiwaczy - neutralne miejsce, pozostaje jeszcze dużo miejsca na jakiekolwiek manewry przy silniku.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za opinie, jeszcze mam jedno pytanie jakies bolaczki tego silnika? gdzie zajrzec? co sprawdzic? jade w sobote z kolezanka ogladac takiego woza w jedynym slusznym nadwoziu smile.gif i chcialbym conieco wiedziec, szczegolnie o LPG w tym bolidzie.

Napisano

to niech się użytkownicy wypowiedzą, ale jak dla mnie jest to super auto sam bym chciał mieć taki silnik w aucie ale wyszło inaczej. Co do LPG te silniki wręcz kochają LPG, a wrazie czego koszt regulacji mniej więcej 30 pln a regulacji jakoś może 200 pln nie więcej.

PZDR VEN

Napisano

mam 1,6 sz w hb. sprawdz na styku glowicy z blokiem po prawej str . jest wybity typ . w kwesti gazu potwierdzam nie ma zadnego problemu jezeli inst zalozy kumaty gazownik . nawet przy dosc ostrej jezdzie po autostradzie nie wychodzi poza 7,5 l/100.

Napisano
  • Autor

> Dzieki wszystkim za opinie, jeszcze mam jedno pytanie jakies bolaczki tego silnika? gdzie zajrzec?

> co sprawdzic? jade w sobote z kolezanka ogladac takiego woza w jedynym slusznym nadwoziu i

> chcialbym conieco wiedziec, szczegolnie o LPG w tym bolidzie.

No i jak to bywa z zakupami mialo byc kombi 1,6 8v z gazem w szampanskim metaliku, a na podworku stoi granatowy potwor 1,6 16v ale na szczescie kombi, i pytanie czy juz moge zaczac sie bac tego silnika? dynamika bardzo fajna ale ja kapelusz jestem , blacha w zadziwiajaco dobrym stanie, zeby nie bylo za sielankowo podczas jazdy po okolo 200km zapalila sie kontrolka check engine, po tankowaniu i ponownym uruchomieniu spokoj, zapalila sie ponownie tez po okolo 150 km? co ja moze bolec? nie mam interfejsu aby sprawdzic bledy.

Napisano

> 1.6 SZ 8 V, niekolizyjny .

Raczej X16SZR -na pierwszy rzut oka pokrywa zaworów jest inna. Poza tym reszta się zgadza.ma tyko 4KM więcej i odrobinę więcej pali:)

> Znakomita jednostka do gazu i motor "nie do zajechania".Prosta

> konstrukcja , tanie czesci.Potrafi wziac troche oleju zwlaszcza przy dlugich trasach po

> autostradach. Mam takowy motor z gazem fabrycznym Opla ( Opel Gass).Nigdy mnie nie zawiodl.

> Dobra dynamika i moc na gazie choc nie ma sie co oszukiwac - rakieta to nie jest . Spalanie :

> ok. 7,5 l. ( srednie) choc w trasie przy spokojnej jezdzie ( 100-120 km/h)mialem tez wyniki w

> granicach 6,5 l.Aha, jak to na gazie , tlumik koncowy nie wytrzymuje zbyt dlugo - 3 lata max.

Mój pierwszy SZ palił ok. 5 litrów benzyny na setkę. na gazie też było super.

IMO godny polecenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.