Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ścięło klina na kole i komp zwariował...

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda tak:

Od jakiegoś czasu coś się zaczęło źle dziać z silnikiem (jak w podpisie - 1.2 8v). Przy najwyższych obrotach EGT szło do góry, potem już przy niższych obrotach a na sam koniec przy każdych... aż stanął...

Okazało się, że odkręciło się koło na wale i ścięło klina.

Zmieniłem koło. Działa ale...

Ale nadal powyżej 6 krmp coś dziwnego się dzieje. Nagle komp benzynowy wali czasy jakieś kosmicznie długie (17ms) a mimo to nagle robi się skrajnie ubogo, EGT w kosmos i przestaje jechać..

Zupełnie rozjechały się mapy, muszę od nowa stroić gaz bo w różnych zakresach obrotów się wszystko pozmieniało, tu go zalewa, tam ubogo...

Czy można jakoś przywrócić kompa benzynowego do "normalności"?

Napisano

A autoadaptacje mu zrobiles?

Napisano
  • Autor

> A autoadaptacje mu zrobiles?

W sumie... to można powiedzieć, że nie... bo za krótko działał chyba (jest zimno i dlugo trzeba czekać żeby załączyć wentylator a nie miałem do tej pory tyle czasu). Dzisiaj mu zrobię jeszcze raz.

Napisano

> Ale nadal powyżej 6 krmp coś dziwnego się dzieje. Nagle komp benzynowy wali czasy jakieś kosmicznie

> długie (17ms) a mimo to nagle robi się skrajnie ubogo, EGT w kosmos i przestaje jechać..

Jak masz zalane, to w efekcie możesz mieć ubogo, bo gubisz zapłon od zalania. Jakiś to tam wpływ na EGT też ma, ale to Ci zaraz specjaliści powiedzą. Ale do rzeczy.

Jaki to jest komp?

17ms przy 6krpm wydaje mi się nieprawdopodobne. W kodzie jest ogranicznik, że wtrysk ma się zmieścić w jednym obrocie wału. Albo w dwóch zeby.GIF, nigdy mi się nie chciało tego rozpisać na drobne. Ale jeżeli przy jednym obrocie to byłoby to 10ms max. Przy dwóch faktycznie może być aż 20ms.

A tak wogóle jest do woda na młyn, nie dalej jak w zeszłym tygodniu usiłowałem tu gdzieś wytłumaczyć Tommiemu, że autoadaptacja potrafi taki numer wyciąć. Możesz albo próbować jeździć trochę i czekać aż się ustawi z powrotem na normalne wartości, tylko nie na bucie, a raczej usilnie na stałych średnio dużych obciążeniach przez długi czas. Albo można to zresetować testerem / programem diagnostycznym (moim w każdym razie, co do produktów oficjalnych to nie wiem), albo jakąś tam procedurą odłączania AKU itd, ale jaka ona jest to nie wiem.

Albo coś innego Ci się wysrało mechanicznie / elektrycznie i daje taki efekt na kompie (czujnik temp wody np.).

Napisano
  • Autor

> Jak masz zalane, to w efekcie możesz mieć ubogo, bo gubisz zapłon od zalania. Jakiś to tam wpływ na

> EGT też ma, ale to Ci zaraz specjaliści powiedzą. Ale do rzeczy.

> Jaki to jest komp?

> 17ms przy 6krpm wydaje mi się nieprawdopodobne. W kodzie jest ogranicznik, że wtrysk ma się

> zmieścić w jednym obrocie wału. Albo w dwóch , nigdy mi się nie chciało tego rozpisać na

> drobne. Ale jeżeli przy jednym obrocie to byłoby to 10ms max. Przy dwóch faktycznie może być

> aż 20ms.

> A tak wogóle jest do woda na młyn, nie dalej jak w zeszłym tygodniu usiłowałem tu gdzieś

> wytłumaczyć Tommiemu, że autoadaptacja potrafi taki numer wyciąć. Możesz albo próbować jeździć

> trochę i czekać aż się ustawi z powrotem na normalne wartości, tylko nie na bucie, a raczej

> usilnie na stałych średnio dużych obciążeniach przez długi czas. Albo można to zresetować

> testerem / programem diagnostycznym (moim w każdym razie, co do produktów oficjalnych to nie

> wiem), albo jakąś tam procedurą odłączania AKU itd, ale jaka ona jest to nie wiem.

> Albo coś innego Ci się wysrało mechanicznie / elektrycznie i daje taki efekt na kompie (czujnik

> temp wody np.).

Nie jest wykluczone, że to coś innego się wysrało ale te czasy 17ms to nie są wyssane z palca, gdyż sterownik od gazu to potrafi pokazać, zalogować i mam screena (tylko obroty się nie zgadzają, bo było źle ustawione i "widział" tylko 4880, mimo że było ponad 6000... teraz już te obroty zrobiłem, że widzi pełen zakres ale nic się nie zmieniło w pracy silnika).

Początkowo za wszystko obwiniałem gaz... ale gaz nie ma wpływu na czasy benzyny (jest odwrotnie) więc jak komp benzynowy wali 17ms... to musi być coś w samym silniku i/lub osprzęcie niewiem.gif albo właśnie w ECU...

No dobra, to jak najlepiej zrobić tą autoadaptację?

diegoglaca.jpg

Napisano

Sproboj standardowo czyli odepnij aku na jakies czas (ponoc 10 minut, ja zawsze robie wiecej), potem podepnij, odpal i poczekaj az sie zagrzeje waytogo.gif

Napisano

> Nie jest wykluczone, że to coś innego się wysrało ale te czasy 17ms to nie są wyssane z palca, gdyż

Wierzę i widzę, ale to się jeszcze zapytam, czy ten moduł od gazu na pewno to dobrze widzi? Tzn. czy gdzieś na łączu moduł - wtryski nie ma przekłamań... Nie twierdzę, ale sprawdź połączenia itd itp.

Test, który bym na Twoim miejscu zrobił, zanim nawet zaczniesz czytać to co niżej, to odłącz lambdę i zobacz czy będziesz miał zalany w całym zakresie obciążęń. Jeżeli nie, to daruj sobie autoadaptację i szukaj innych przyczyn. Jeżeli tak, to właśnie może być to.

> No dobra, to jak najlepiej zrobić tą autoadaptację?

Dalej nie wiem, jaki to komp, ale zakładam, że 8F/18F.

W przypadku tych kompów o haśle "zrobić autoadaptację" zapomnij. Ona się robi cały czas nieprzerwanie i nistrudzenie i trudno ją zatrzymać (można odłączając lambdę albo diagnostyką). Możesz ją co najwyżej:

- zresetować (albo diagnostyką, albo procedurą, która niestety mi nie jest znana, ale ma to coś wspólnego z odłączaniem AKU na dostatecznie długo).

- dać się jej ustawić w zdrowy zakres. Ale nie tą od wolnych obrotów, bo to jest anagdota, tylko tą od większych obciążeń (> 60kPa w dolocie). Do tego musisz pojeździć dla pewności tak z 10-15 minut na nagrzanym silniku z takim właśnie obciążeniem (nie musi być cały czas, ale ma być często i nie przerywane przez jakiś czas). I potem się modlić, żeby się to zapisało po wyłączeniu stacyjki i wyłączeniu przekaźnika głównego (mi się czasami nie zapisuje, nie wiem czemu).

Ale coś mi w głowie mówi, że to nie to, bo dosyć drastyczny ten wynik 17ms jest jak na autoadaptację...

Napisano

ten diego g3 to fajny sterownik. Wiesz czego mi tylko w nim brakuje ? Aby byla mozliwosc podlaczenia do niego czujnika polozenia walu i opozniac lub przyspieszac zaplon co jest przydatne na gazie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Sproboj standardowo czyli odepnij aku na jakies czas (ponoc 10 minut, ja zawsze robie wiecej),

> potem podepnij, odpal i poczekaj az sie zagrzeje

Odpiąłem i zajmuję się pracą... wieczorem podepnę i odpalę ale nie wiem czy będzie mi się chciało jeździć i sprawdzać bo padam z nóg...

Napisano
  • Autor

> ten diego g3 to fajny sterownik. Wiesz czego mi tylko w nim brakuje ? Aby byla mozliwosc

> podlaczenia do niego czujnika polozenia walu i opozniac lub przyspieszac zaplon co jest

> przydatne na gazie

Kto wie... może w G4 w wersji Dakar cfaniaczek.gif

U mnie jest tak - zrobiłem autoadaptację...

Po drobnych korektach jedzie wyśmienicie ale... powyżej 6krpm... to samo co było... ubogo i egt gwałtownie rośnie (alarm mam przy 840 więc od razu odpuszczam jak zapiszczy)

Co może jeszcze powodować taki nagły skok czasów?

Napisano

> Kto wie... może w G4 w wersji Dakar

> U mnie jest tak - zrobiłem autoadaptację...

> Po drobnych korektach jedzie wyśmienicie ale... powyżej 6krpm... to samo co było... ubogo i egt

> gwałtownie rośnie (alarm mam przy 840 więc od razu odpuszczam jak zapiszczy)

> Co może jeszcze powodować taki nagły skok czasów?

To posprawdzaj dobrze czujnik temperatury wody (może ma obluzowaną wtyczkę i przy 6krpm robi jaja). Korekcja temperatury wody jest jedną z tych, które na prawdę potrafią sporo dolać. Druga to korekcja ze względu na słabe napięcie w układzie, więc sprawdź altek i aku. Jeżeli masz walnięty altek i napięcie nagle spada przy 6krpm, to ta korekta może coś zrobić niemiłego (z tym, że na benzynie powinno być ok, po ta ta korekcja jest - słabe napięcie, wtryski się gorzej otwierają).

Napisano
  • Autor

> To posprawdzaj dobrze czujnik temperatury wody (może ma obluzowaną wtyczkę i przy 6krpm robi jaja).

> Korekcja temperatury wody jest jedną z tych, które na prawdę potrafią sporo dolać. Druga to

> korekcja ze względu na słabe napięcie w układzie, więc sprawdź altek i aku. Jeżeli masz

> walnięty altek i napięcie nagle spada przy 6krpm, to ta korekta może coś zrobić niemiłego (z

> tym, że na benzynie powinno być ok, po ta ta korekcja jest - słabe napięcie, wtryski się

> gorzej otwierają).

Prognozy były groźne ale przyczyna prozaiczna, tylko gorzej było do niej dojść spineyes.gif

Otóż cały czas szukałem problemu powyżej 6krpm, gdyż tam właśnie robiło się gorąco, ubogo i czasy benzynowe kosmicznie długie...

Dzisiaj rano zaeksperymentowałem i ... podbiłem czasy już od 5000... i jakie efekty? Takie, że wszystko gra i buczy, kręci się do 7krpm bez problemu i lata 200km/h z palcem w... wydechu cool.gif

Robiło się ubogo stopniowo i komp w desperacji wydłużał czasy ale było już za późno i nie dawał rady...

Po prostu po tej awarii koła musiały się mapy poprzestawiać a po autoadaptacji jak wszystko wróciło do normy to wymagało pewnych korekt... uff

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jakby to ten tego... powiedzieć... znowu ścięło klina klnie.gif

Myślałem, że jak dam klej do gwintów to nie puści. Teraz już wiem jak zblokować wał żeby DOWALIĆ tą śrubę na amen wrrr.gif

Napisano

> Jakby to ten tego... powiedzieć... znowu ścięło klina

> Myślałem, że jak dam klej do gwintów to nie puści. Teraz już wiem jak zblokować wał żeby DOWALIĆ tą

> śrubę na amen

zakladam, ze kolko bylo nowe....a sruba???????

Napisano
  • Autor

> zakladam, ze kolko bylo nowe....a sruba???????

Mam dać nową?

Napisano

> Mam dać nową?

jakim sposobem przykręcasz/odkręcasz koło? Bo ścięcie klina w 99% przypadków zdarza się w czasie odkręcania/dokręcania śruby...

Napisano

> Mam dać nową?

Nie wiem, czy kolega nie chce zasugerować, że one są trochę jak te od głowicy i się rozciągają albo coś.... Nie dowalaj tej śruby na max tylko weź książkę i sprawdź jakim momentem to ma być dokręcone, weź klucz i tak to dokręć, od tego te cyferki som waytogo.gif. Tak jak pisze Lesiu, to tutaj trzeba uważać (np. na pewno nie robić tego pneumatem). Ja włąsnie dwa dni temu urwałem klin przy odkręcaniu koła ze starego silnika. Śruba była tak przyrdzewiała, że klin nie miał najmniejszych szans, po zablokowaniu wału musiałem trzy przedłużki założyć i się nieźle zaprzeć, a klin pyknął jak bańka mydlana palacz.gif

Napisano
  • Autor

> jakim sposobem przykręcasz/odkręcasz koło? Bo ścięcie klina w 99% przypadków zdarza się w czasie

> odkręcania/dokręcania śruby...

Ja wiem jakim sposobem? Trzymam za koło i kluczem kręcę bo nie wpadłem na to jak wał zablokować. Teraz już wiem, że mogę włożyć łapkę w sprzęgło przez okienko i wał nie drgnie ale czy tak urwę klina?

Raczej on mi się urywa w czasie jazdy bo długo jest ok a nagle się odkręca.

Jak to zrobić, żeby nie popsuć?

Napisano

> Jak to zrobić, żeby nie popsuć?

musisz mieć ajkieś inne koło pasowe. Przyspawujesz do tego innego koła kawał brechy. Przykręcasz koło pasowe do kółka rozrządu i kręcisz nim tak, zeby brecha zaparła się o łapę silnika. Wtedy odkręcasz (albo dokręcasz) śrubę koła pasowego. I to jest jedyna dobra opcja bo jak zablokujesz przy sprzęgle to blokujesz wał a przy odkręcaniu kółko pasowe i tak będzie "się chciało odkręcać" i będzie mocno napierało na klin.

Napisano
  • Autor

> musisz mieć ajkieś inne koło pasowe. Przyspawujesz do tego innego koła kawał brechy. Przykręcasz

> koło pasowe do kółka rozrządu i kręcisz nim tak, zeby brecha zaparła się o łapę silnika. Wtedy

> odkręcasz (albo dokręcasz) śrubę koła pasowego. I to jest jedyna dobra opcja bo jak

> zablokujesz przy sprzęgle to blokujesz wał a przy odkręcaniu kółko pasowe i tak będzie "się

> chciało odkręcać" i będzie mocno napierało na klin.

Ok rozumiem, czyli blokować koło a nie wał.

Tylko nie mam koła i jutro nie zdobędę hmm.gif ale mogę dorobić sobie kawał blachy i nawiercić otwory tak żeby robiły za koło... będę knuł jutro jak kupię nowe koło i śrubę.

Myślę jeszcze, bo gwint przecież też zdrowo ciągnie, czy nie zadziała to z drugiej strony, że wał mi zetnie klina jak przytrzymam koło?

Napisano

> Myślę jeszcze, bo gwint przecież też zdrowo ciągnie, czy nie zadziała to z drugiej strony, że wał

> mi zetnie klina jak przytrzymam koło?

nie powinno, z tym kołem "zapasowym" z brechą to sprawdzona i skuteczna metoda jest zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> nie powinno, z tym kołem "zapasowym" z brechą to sprawdzona i skuteczna metoda jest

Aha... ok. To jutro będę walczył wrrr.gif A jakimś momentem czy rura na klucz i aż soki pójdą?

Napisano

> Ja wiem jakim sposobem? Trzymam za koło i kluczem kręcę bo nie wpadłem na to jak wał zablokować.

Nie wiem ile masz pary w łapach, ale coś mi się nie widzi, żebyś tą metodą był w stanie tą śrubę dociągnąć 100Nm, a tyle piszą w mądrych książkach.

Lesiu: a czy przypadkiem nie jest tak, że cały trick polega na tym, że klin przy dokręcaniu ma się "oprzeć" na wale, właśnie po to, żeby potem przy nadmiarze momentu się nie "przesunął" i "uderzył" w wał ? confused.gif sorry za same "", ale nie wiem jak to prościej wytłumaczyć palacz.gif

EDIT: Uznajmy, że tej drugiej uwagi nie było, przy dokręceaniu kółko się "oprze" o wał z drugiej strony niż ta która będzie na nie parła przy pracy silnika mlot.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem ile masz pary w łapach, ale coś mi się nie widzi, żebyś tą metodą był w stanie tą śrubę

> dociągnąć 100Nm, a tyle piszą w mądrych książkach.

> Lesiu: a czy przypadkiem nie jest tak, że cały trick polega na tym, że klin przy dokręcaniu ma się

> "oprzeć" na wale, właśnie po to, żeby potem przy nadmiarze momentu się nie "przesunął" i

> "uderzył" w wał ? sorry za same "", ale nie wiem jak to prościej wytłumaczyć

> EDIT: Uznajmy, że tej drugiej uwagi nie było, przy dokręceaniu kółko się "oprze" o wał z drugiej

> strony niż ta która będzie na nie parła przy pracy silnika

Zaraz bo ja się gubię.

Dokręcamy śrubę w tą samą stronę co kręci się wał, czyli klin dosunie się (jeśli ma luz) do tej powierzchni, która potem nie będzie na niego parła hmm.gif (przy założeniu, że trzymamy za wał) ale... jeśli trzymamy za koło to wał się wtedy dosunie i wszystko powinno być git hmm.gif - tak teraz mi pasuje waytogo.gif

Napisano

> Zaraz bo ja się gubię.

> Dokręcamy śrubę w tą samą stronę co kręci się wał, czyli klin dosunie się (jeśli ma luz) do tej

> powierzchni, która potem nie będzie na niego parła (przy założeniu, że trzymamy za wał)

> ale... jeśli trzymamy za koło to wał się wtedy dosunie i wszystko powinno być git - tak

> teraz mi pasuje

No tak właśnie też mi się wydaje waytogo.gif Co do luzu to zależy w jakim wymiarze na to patrzeć, na oko nie powinien mieć żadnego (wchodzi przecież mniej więcej na wcisk), ale jakaś tam mikro przerwa na pewno się robi. Ciakawe wogóle jak to filozofowanie ma się do praktyki zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

Napisano
  • Autor

> No tak właśnie też mi się wydaje Co do luzu to zależy w jakim wymiarze na to patrzeć, na oko nie

> powinien mieć żadnego (wchodzi przecież mniej więcej na wcisk), ale jakaś tam mikro przerwa na

> pewno się robi. Ciakawe wogóle jak to filozofowanie ma się do praktyki

Jak widać jakoś się ba bo jednak ścina go... ale moja wina - 2x za lekko dokręciłem sciana.gif

Za te dwa koła miałbym już nowy kolektor baran i przelot wrrr.gifwrrr.gifwrrr.gifwrrr.gifwrrr.gifwrrr.gifwrrr.gif

Napisano

> Za te dwa koła miałbym już nowy kolektor baran i przelot

Chłopie, co ja mógłbym mieć za wszystkie swoje błędy i powtórki przy sowoim projekcie to szkoda gadać...

Napisano

> Jak widać jakoś się ba bo jednak ścina go... ale moja wina - 2x za lekko dokręciłem

> Za te dwa koła miałbym już nowy kolektor baran i przelot

no nie przesadzaj....kolko+ sruba to 100pln jak nie mniej

Napisano
  • Autor

> no nie przesadzaj....kolko+ sruba to 100pln jak nie mniej

U mnie samo koło to 140. Mam do dyspozycji 1 sklep w promieniu 40km.

Napisano

> U mnie samo koło to 140. Mam do dyspozycji 1 sklep w promieniu 40km.

kazde dolne kolo jakie mialem mialo nawet odpowiednia dziurke, aby nawiercic i wbic nowego klina

Napisano
  • Autor

> kazde dolne kolo jakie mialem mialo nawet odpowiednia dziurke, aby nawiercic i wbic nowego klina

Moje też ma a skąd takiego klina wziąć? Dorobić?

Napisano

> Moje też ma a skąd takiego klina wziąć? Dorobić?

ja wzialem wiertlo o srednicy otworu, wbilem na goraco i trzyma

Napisano
  • Autor

> ja wzialem wiertlo o srednicy otworu, wbilem na goraco i trzyma

Jesteś wielki zlosnik.gif

Też tak zrobiłem, tylko teraz muszę sobie dorobić "trzymadełko" i dokręcić i kasa zaoszczędzona cool.gif

Napisano

> no nie przesadzaj....kolko+ sruba to 100pln jak nie mniej

Koło z szerokimi zębami kosztuje 90 zł

Koło z węższymi (23 zęby) kosztuje 140 zł

Śruba kosztuje ~ 15 zł.

Jpt1Y.jpg

Napisano

> Jesteś wielki

> Też tak zrobiłem, tylko teraz muszę sobie dorobić "trzymadełko" i dokręcić i kasa zaoszczędzona

nie ma problema smile.gif wiertla sa twarde wiec nie powinno sciac smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie ma problema wiertla sa twarde wiec nie powinno sciac

U mnie problem był w za słabym dokręceniu... luzowało się, koło dostawało wibracji i łamało klina.

Złożyłem, odpaliłem. Zaraz jadę zobaczyć jak to działa.

Napisano

> U mnie problem był w za słabym dokręceniu... luzowało się, koło dostawało wibracji i łamało klina.

> Złożyłem, odpaliłem. Zaraz jadę zobaczyć jak to działa.

ja zawsze na kleju wklejam waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> ja zawsze na kleju wklejam

Działa, znowu śmiga jak należy smile.gif

Napisano

> Działa, znowu śmiga jak należy

To zdradźcie jeszcze o jakich średnicach tu mówimy, i czy rozwiercamy tym samym wiertłem co potem wbijamy, czy mniejszym (stawiam, że mniejszym).

Napisano
  • Autor

> To zdradźcie jeszcze o jakich średnicach tu mówimy, i czy rozwiercamy tym samym wiertłem co potem

> wbijamy, czy mniejszym (stawiam, że mniejszym).

Mniejszym nie można bo na początku jest pełen otwór w kole a dopiero kilka mm dalej jest rowek na wale...

Ja rozwierciłem 4.2 najpierw na wylot a potem 4.5 tylko początek (ten pełen otwór) i dalej wbiłem bolec 4.5 już na ciasno.

Problemem jest w zasadzie samo rozwiercenie, gdyż jak weźmiesz samo koło to Ci się wiertło złamie po przejściu właśnie przez ten "pełen otwór"

Jak założysz na wał to nie podejdziesz wiertarką, poza tym kręci się, spada i wał można pokitrasić.

Ja wziąłem bolca o średnicy takiej jak wał, naciąłem na nim rowek szlifierką i przykręciłem do koła tak jakby koło siedziało na wale. Wkręciłem to w imadło i przewierciłem, wiertło się nie złamało.

Jak bardzo chcesz to zrobię video-manuala grinser006.gif

Tu fotka "trzymadełka" które zaproponował zrobić Lesiu

trzymadeko.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

Manuala na razie nie potrzebuję, szkoda Twojego czasu, ale powiedz ile ma to trzymadło długości? Bo ja akurat zapasowe koło pasowe bezużyteczne mam, to sobie do nie go kawałek żelastwa przyspawam.

Napisano
  • Autor

> Manuala na razie nie potrzebuję, szkoda Twojego czasu, ale powiedz ile ma to trzymadło długości? Bo

> ja akurat zapasowe koło pasowe bezużyteczne mam, to sobie do nie go kawałek żelastwa

> przyspawam.

Jakieś 22cm ale daj 25 to będzie pewne, że o łapę się oprze. Nie wiem jak jest z łapami w uno i cento, czy są takie same.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.