Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wpiecie parownika w uklad chlodzenia

Featured Replies

Napisano

Mam problem. Po wpieciu parownika w uklad chlodzenia powstal problemik z ogrzaniem wnetrza auta. Gdy nagrzewnica sie nagrzeje bez wentylatora to leci gorace powietrze, ale tylko przez chwile, potem leci coraz chlodniejsze i takie letnie ciagle leci. Maly obieg wyglada tak: Z kolektora ssacego wychodzi waz i idzie w trojnik. W lewo troche do gory do nagrzewnicy w prawo troche w dol do parownika. Z nagrzewnicy waz idzie do czwornika przed pompa wody, tak samo z parownika waz z powrotu jest wpiety trojnikiem przed czwornikiem przed pompa.

Wedlug mnie za duzo plynu leci przez parownik a za malo przez nagrzewnice. I teraz dwa sposoby, aby to sprawdzic:

1/ Zalozyc przed wejscie do parownika restryktor i ograniczyc przeplyw z oryginalnych wezy 16mm na n/p polowe czyli 8mm (nie wiem ile ma podkowa w parowniku SILVER), czyli cisnienie powinno troche wzrosnac i wiecej plynu leciec przez nagrzewnice

2/ Calkiew wbrew sztuce - przerobic uklad, tak aby po wyjsciu z kolektora ssacego, plyn szedl wezem do nagrzewnicy i z nagrzewnicy nie do czwornika tylko przez parownik i z parownika do czwornika.

Kwestia jest teraz taka jaka srednice ma przeplyw podkowa w parowniku, bo jak ma np 8-10mm to nie ma sensu to co zrobie. Najchetniej bym sprobowal jednak puscic obieg przez nagrzewnice do parownika.

Pozd

Napisano

Może odwrotnie podłączyłeś obieg do parownika bo to jest ważne, parownik przepuszcza wodę tylko w jednym kierunku.

Jeśli podłączyłeś odwrotnie to możesz to w prosty sposób sprawdzić, odpal silnik i zobacz czy parownik się nagrzewa razem z płynem chwilę to potrwa.

Jeśli jednak się nie nagrzewa tylko robi się coraz zimniejszy i zaczyna szronieć no to masz na bank odwrotnie podłączone przewody, wtedy je zamień na parowniku i powinno być dobrze.

Parownik nowy czy używany? jak używka to może z nim być coś nie tak

Napisano
  • Autor

> Może odwrotnie podłączyłeś obieg do parownika bo to jest ważne, parownik przepuszcza wodę tylko w

> jednym kierunku.

> Jeśli podłączyłeś odwrotnie to możesz to w prosty sposób sprawdzić, odpal silnik i zobacz czy

> parownik się nagrzewa razem z płynem chwilę to potrwa.

> Jeśli jednak się nie nagrzewa tylko robi się coraz zimniejszy i zaczyna szronieć no to masz na

> bank odwrotnie podłączone przewody, wtedy je zamień na parowniku i powinno być dobrze.

> Parownik nowy czy używany? jak używka to może z nim być coś nie tak

parownik robi sie goracy smile.gif problemem jest slabsze nagrzewanie sie nagrzewnicy biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> płynu masz odpowiedni stan ?

tak smile.gif i uklad dobrze odpowietrzony. Na moj gust za duzo plynu idzie na parownik a za malo na nagrzewnice i nie moze sie odpowiednio nagrzac

Napisano

> tak i uklad dobrze odpowietrzony. Na moj gust za duzo plynu idzie na parownik a za malo na

> nagrzewnice i nie moze sie odpowiednio nagrzac

Raczej nie.

A parownik nowy? czy używka?

rurka którą odchodzi płyn z parownika jest też gorąca? bo może parownik słabo przepuszcza jeśli jest używany to może tak być

Napisano

> rurka którą odchodzi płyn z parownika jest też gorąca? bo może parownik słabo przepuszcza jeśli

> jest używany to może tak być

Gdyby parownik nie przepuszczał to cały przepływ zasili nagrzewnicę.Kolega ma układ równoległy.

To co piszesz dotyczy układu szeregowego,

Napisano

> Najchetniej bym sprobowal jednak puscic obieg przez nagrzewnice do

> parownika.

Warunek.Nie ma zaworu na nagrzewnicy.

Latem po zamknięciu zaworu nie będzie grzania parownika.

Napisano

Miałem identyczną sytuację w Corsie B.

Nie zakładałem kryzy zmniejszającej przeplyw przez parownik, tylko z dwóch płaskich blaszek i dwóch śrub M4 zrobilem ściskacz węża doprowadzającego gorący płyn do parownika.

Należy ścisnąć wąż tyle, aby przeplyw był minimalny a parownik był gorący.

W kabinie buchnęło gorącem.

Napisano

a ja w nubirze i fronterze miałem bez trójników - szeregowo: silnik>parownik>nagrzewnica>silnik

Napisano

W Lanosie mam parownik wpięty w przewód zwrotny do zbiornika wyrównawczego. Brak problemów z trójnikami, ogrzewaniem i nagrzewaniem parownika.

Napisano
  • Autor

> Warunek.Nie ma zaworu na nagrzewnicy.

> Latem po zamknięciu zaworu nie będzie grzania parownika.

przeplyw jest ciagly. Otwiera sie tylko nagrzewnica i przeplywa przez nia plyn gdy chcemy ciepelko

Napisano
  • Autor

> a ja w nubirze i fronterze miałem bez trójników - szeregowo: silnik>parownik>nagrzewnica>silnik

tez bym tak zrobil, ale wielu ludzi mi mowilo ze to jest wbrew sztuce bo bede blokowal przeplyw w ten sposob

Napisano

> tez bym tak zrobil, ale wielu ludzi mi mowilo ze to jest wbrew sztuce bo bede blokowal przeplyw w

> ten sposob

jak nie masz zaworu w nagrzewnicy, a sądzę że nie masz, to co ma blokować przepływ? Sprawdziłem w dwóch autach ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak nie masz zaworu w nagrzewnicy, a sądzę że nie masz, to co ma blokować przepływ? Sprawdziłem w

> dwóch autach

skoro maly uklad ma przeplywu 16mm caly. Parownik moze miec mniej ok 12mm to przeplyw sie zmniejsza i przeplywa mniejsza ilosc plynu, stad moze dochodzic do mniejszej wydajnosci

Napisano

> skoro maly uklad ma przeplywu 16mm caly. Parownik moze miec mniej ok 12mm to przeplyw sie zmniejsza

> i przeplywa mniejsza ilosc plynu, stad moze dochodzic do mniejszej wydajnosci

W nubirze wejście na nagrzewnicę też ma większą średnicę niż wyjście

Napisano

> tez bym tak zrobil, ale wielu ludzi mi mowilo ze to jest wbrew sztuce bo bede blokowal przeplyw w

> ten sposob

Stosując uklad równoległy strumień płynu dzielisz na dwa.Szeregowo dlawisz przepływ.

Wybór należy do ciebie.

Napisano

> Może odwrotnie podłączyłeś obieg do parownika bo to jest ważne, parownik przepuszcza wodę tylko w

> jednym kierunku.

Nieprawda.

Napisano

> Mam problem. Po wpieciu parownika w uklad chlodzenia powstal problemik z ogrzaniem wnetrza auta.

> Gdy nagrzewnica sie nagrzeje bez wentylatora to leci gorace powietrze, ale tylko przez chwile,

> potem leci coraz chlodniejsze i takie letnie ciagle leci.

Imho zbyt wolny przepływ cieczy... zwęź przepływ na parowniku albo włącz go szeregowo najlepiej przed nagrzewnicą

Napisano

prosty spób na sprawdzenie zacisnąć przewód na reduktorze i sprawdzić na bęzynie jak daje.

podejrzewam zamulenie częściowe piecyka.

Napisano
  • Autor

> Imho zbyt wolny przepływ cieczy... zwęź przepływ na parowniku albo włącz go szeregowo najlepiej

> przed nagrzewnicą

sprobuje tak przepiac parownik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.