Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E39 525D 530D dac sobie spokoj?

Featured Replies

Napisano

Hej,

zaczyna mnie meczyc ochota na zakup takiej piątki w sedanie w m-pakiecie.

Co powiecie na jej temat?

Rocznik bodajze od 2001

musi miec skore i ori navigacje.

O klapkach w silniku czytalem, jak ze spalaniem? tam jest pasek czy lancuch? Jaka kwote szykowac na takie bmw?

dzieki z odpowiedzi pzdr 20.GIF

Napisano

> Hej,

> zaczyna mnie meczyc ochota na zakup takiej piątki w sedanie w m-pakiecie.

> Co powiecie na jej temat?

> Rocznik bodajze od 2001

> musi miec skore i ori navigacje.

> O klapkach w silniku czytalem, jak ze spalaniem? tam jest pasek czy lancuch? Jaka kwote szykowac

> na takie bmw?

> dzieki z odpowiedzi pzdr

Nie wiem o jakich "klapkach" czytałeś.

M57 jest "na łańcuchu"

Spalanie w ruchu kombinowanym oscyluje w granicach 7 litrów

Napisano

> Nie wiem o jakich "klapkach" czytałeś.

Pewnie o tych w dolocie - na samo słowo klapki powinien kolega juz wiedziec OCB

Napisano

> jak ze spalaniem?

Miedzy 8 a 12l / 100km grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> M57 jest "na łańcuchu"

> Spalanie w ruchu kombinowanym oscyluje w granicach 7 litrów

o tych w dolocie co to sie urywaja, a ze niby mozna je usunac i nic sie wielkiego nie stanie, podobno niektore silniki je mialy niektore nie, nie doczytalem jeszcze tego dokladnie.

jakies bolaczki tych diesli jakies wady aut? czego sie spodziewac, jakie koszty eksploatacyjne filtry swiece zawiesznie itp?

Napisano

> M57 jest "na łańcuchu"

> Spalanie w ruchu kombinowanym oscyluje w granicach 7 litrów

7litrow przy bardzo delikatnej jezdzie...

moje m57 nie spala 8-9 miasto... 7 trasa przy 150km/h - 160kmh i to w e46...

Napisano

> o tych w dolocie co to sie urywaja, a ze niby mozna je usunac i nic sie wielkiego nie stanie,

> podobno niektore silniki je mialy niektore nie, nie doczytalem jeszcze tego dokladnie.

> jakies bolaczki tych diesli jakies wady aut? czego sie spodziewac, jakie koszty eksploatacyjne

> filtry swiece zawiesznie itp?

mam silnik m57 - czyli 3.0D 184KM i nie widze zadnych problemow.. koszty utrszymania to wymiana oleju 7litrow castrol 0w30 sport... + filtry co sa w cenie filtrow opla biglaugh.gif do tego wszystkie nic tylko leje i jezdze.... smile.gif

Sprzeglo okolice 800zl

Wahacz - 400zl 500zl original

posuszki silnika 150zl

mocowanie wahacza takie tuleje 120zl sztuka

ceny do e46 ale musle ze do e39 podobnie bedzie.

drosze sa podzespoly elektronicze w razie awari np najczeszcza awaria jest uklad pomp hamowania i tu koszty rozne rozniste ale najtaniej da sie zrobic cos w okolicach 350zl ale ........:)

Napisano

> Miedzy 8 a 12l / 100km

33mile na galownie grinser006.gifhehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Sprzeglo okolice 800zl

> Wahacz - 400zl 500zl original

> posuszki silnika 150zl

> mocowanie wahacza takie tuleje 120zl sztuka

> ceny do e46 ale musle ze do e39 podobnie bedzie.

z przodu w e39 jest wielowahacz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> z przodu w e39 jest wielowahacz

a nadwozie? ocynk czy nie?

wilowahacz, alu ? zeby.GIF

Napisano

> z przodu w e39 jest wielowahacz

icon_rolleyes.gif kurcze a powienien to wiedziec bo mam na stanie e39 wink.gif lecz ujezdzam zadko wink.gif

Napisano

> a nadwozie? ocynk czy nie?

nie wiem tongue.gif

> wilowahacz, alu ?

w e46 wahacze są alu... wieć obstawiam ze w e39 wielowahacz też bedzie alu zlosnik.gif

ale na 100% nie wiem

Napisano

Też się bardzo poważnie zastanawiam nad zakupem 530d lub 330d około 2001-2002 rok, do 30 kzł.

Podłączę się pod temat - czy są jakieś istotne różnice z punktu widzenia użytkownika między wersją silnikową 184km w e46 a 193km w e39?

Ustaliliśmy że e46 ma jeden wahacz a e39 wielowahacz, więc na pewno podnosi to koszty serwisowania zawieszenia (sworznie chyba w obu modelach są niewymienne).

Poza tym chyba żadnych wyraźnych różnic w kosztach obsługi nie będzie, w e46 330d z tego co wiem to felga minimum 17" wchodzi na tarczę, do e39 na zimę 16 się zmieści.

Może ktoś jeszcze czymś zaargumentuje co lepiej wybrać e39 czy e46???

Napisano

> Też się bardzo poważnie zastanawiam nad zakupem 530d lub 330d około 2001-2002 rok, do 30 kzł.

> Podłączę się pod temat - czy są jakieś istotne różnice z punktu widzenia użytkownika między wersją

> silnikową 184km w e46 a 193km w e39?

> Ustaliliśmy że e46 ma jeden wahacz a e39 wielowahacz, więc na pewno podnosi to koszty serwisowania

> zawieszenia (sworznie chyba w obu modelach są niewymienne).

> Poza tym chyba żadnych wyraźnych różnic w kosztach obsługi nie będzie, w e46 330d z tego co wiem to

> felga minimum 17" wchodzi na tarczę, do e39 na zimę 16 się zmieści.

> Może ktoś jeszcze czymś zaargumentuje co lepiej wybrać e39 czy e46???

powiem tak mam w posiadaniu i E39 ale 2.8 i e46 3.0d i musze powiedziec ze oba samochody maja cos lecz nie warto ich porownywac bo to 2 rozne auta i 2 rozne klasy..

Najwazniejsze jest okreslic sie co jest potrzebne do szczescia... cos malego lub cos wiekszego..

Ogolnie jak chcesz cos co bedzie jezdzic wygodnie i bedzie dosc sporym samochodem polecam 5tke bo miejsca ma sporo jest strasznie wygodnym samochodem i mozna za ta sama kwote miec lepsze wyposazenie niz w e46.. jak nie potrzebujesz auta duzego a bardziej twardego lecz wygodnego polecam e46 auto swietnie sie spisuje do tego wielkosc ma taka uniwersalna ze nawet jezdzac samemu nie ma sie wrazenia ze wozimy tylko powietrze...

Mysle ze powiniens najpierw sie zastanowic jak duze uto potrzebujesz wink.gif

Napisano

> nie wiem

> w e46 wahacze są alu... wieć obstawiam ze w e39 wielowahacz też bedzie alu

> ale na 100% nie wiem

alu alu

Napisano

> Ustaliliśmy że e46 ma jeden wahacz a e39 wielowahacz,

mowa oczywiście o przodzie bo z tyłu e46 ma wielowahacz

> zawieszenia (sworznie chyba w obu modelach są niewymienne).

normalne jak to w alu... aczkolwiek słyszałem ze ludzie wymieniają i twierdzą że tak można biglaugh.gif

Napisano

Polecam e46 3.0d ale 204Ps. Ponad rok taką ujeżdżam i jestem BARDZO ZADOWOLONY! Osiągi naprawde dobre a spalanie średnie 8-8,5L.

Napisano

> 7litrow przy bardzo delikatnej jezdzie...

No to któryś z nas ma coś popsute...

> moje m57 nie spala 8-9 miasto... 7 trasa przy 150km/h - 160kmh i to w e46...

130km/h niecałe 6l/100km.

Napisano

> No to któryś z nas ma coś popsute...

> 130km/h niecałe 6l/100km.

jestes jedna z niewielu osob ktora mowi ze osiaga takie spalanie wiec albo delikatnie jezdzisz albo masz oszczedniejsza technikie jazdy 20.GIF

ps- wkradl mi sie blad tez bo napisalem ze "nie spala 8-9" a mialem napisac ze "spala"

Napisano

> jestes jedna z niewielu osob ktora mowi ze osiaga takie spalanie wiec albo delikatnie jezdzisz albo

> masz oszczedniejsza technikie jazdy

> ps- wkradl mi sie blad tez bo napisalem ze "nie spala 8-9" a mialem napisac ze "spala"

Może hasłem/klucz jest "manual"?

Muszę naprawdę mocno popier*alać, żeby spalanie wyszło powyżej 8l.

Ostatnio zrobiłem trasę do Sanoka i spowrotem, gdzie jak wiadomo droga nie jest idealna. Wyruszyłem o 6:00 wróciłem o 19:00. Na DK7 do Radomia pociągnąłem mocno ponad limit, potem korki w Radomiu, Tarnobrzegu i Rzszowie. Spalanie wyszło 7.4l/100km.

Napisano

> Może hasłem/klucz jest "manual"?

> Muszę naprawdę mocno popier*alać, żeby spalanie wyszło powyżej 8l.

> Ostatnio zrobiłem trasę do Sanoka i spowrotem, gdzie jak wiadomo droga nie jest idealna. Wyruszyłem

> o 6:00 wróciłem o 19:00. Na DK7 do Radomia pociągnąłem mocno ponad limit, potem korki w

> Radomiu, Tarnobrzegu i Rzszowie. Spalanie wyszło 7.4l/100km.

a ty masz manuala czy auto?? bo ja manuala... i mi pokazuje 30mil na galon albo 32... hmm galon to 4.5 litra i jezcze na dosc krotkich odcinkach bez palowania... hmm

i mam czipsa na 214KM...

ale przed czipsem bylo podobnie..

aha na silniku mam tylko jeden blad swice zarowa lub te urzadzenie co zarowa steruje... myslisz ze to moze miec wplyw na spalanie?

Napisano

> a ty masz manuala czy auto??

Manual

> bo ja manuala... i mi pokazuje 30mil na galon albo 32... hmm galon to

> 4.5 litra i jezcze na dosc krotkich odcinkach bez palowania... hmm

No wiesz. Ja do roboty mam 40km z czego 20 km jadę "dwupasmówką" przez 15minut, a drugie 20 km wjeżdżając do Wwy przez 45 minut. 893goodvibes.gif

> i mam czipsa na 214KM...

> ale przed czipsem bylo podobnie..

U mnie standard, na razie bez extrasów...

> aha na silniku mam tylko jeden blad swice zarowa lub te urzadzenie co zarowa steruje... myslisz ze

> to moze miec wplyw na spalanie?

Teoretycznie "żarówka" w dieselu potrzebna jest tylko do rozruchu ale IMHO do czasu nagrzania silnika może mieć wpływ na wysokość spalania

Napisano

> Manual

> No wiesz. Ja do roboty mam 40km z czego 20 km jadę "dwupasmówką" przez 15minut, a drugie 20 km

> wjeżdżając do Wwy przez 45 minut.

> U mnie standard, na razie bez extrasów...

> Teoretycznie "żarówka" w dieselu potrzebna jest tylko do rozruchu ale IMHO do czasu nagrzania

> silnika może mieć wpływ na wysokość spalania

hmm kurcze to musze chyba sie zajac tym problemem.. zerkne jaki kod i co pisze i zapodam tutaj nowy temat bo nie bardzo wiem gdzie szukac i jak sie za to zabrac wink.gif

Napisano

> hmm kurcze to musze chyba sie zajac tym problemem.. zerkne jaki kod i co pisze i zapodam tutaj nowy

> temat bo nie bardzo wiem gdzie szukac i jak sie za to zabrac

hmm przecież Ty masz silnik z CRem

generalnie mieszanka powinna sie zapalić sama z siebie, takie jest ciśnienie...

świeci Ci się kontrolka od grzania ściec??

bo chyba w normalnych warunkach nie powinna sie świecić, no chyba ze duży mróz...

Napisano

> hmm przecież Ty masz silnik z CRem

> generalnie mieszanka powinna sie zapalić sama z siebie, takie jest ciśnienie...

> świeci Ci się kontrolka od grzania ściec??

> bo chyba w normalnych warunkach nie powinna sie świecić, no chyba ze duży mróz...

swieci sie przez sekunde i gasnie po czym odpalam auto ale jak inpa sprawdzalem to pokazuje blad.. moze jednej swiecy albo kontrolera... nie wiem..

I jeszcze po odpaleniu silnika zapala sie na zolto kontrolka oleju , ale to podobno od czujnika stanu ze jest padniety lub pada... tak wyczytalem bo w sumie nie wiem czy jest inna mozliwosc niewiem.gif

Napisano

> swieci sie przez sekunde i gasnie po czym odpalam auto ale jak inpa sprawdzalem to pokazuje blad..

> moze jednej swiecy albo kontrolera... nie wiem..

ja miałem niesprawne dwie świecie i po wymianie nie zauważyłem zeby mniej palił grinser006.gif

tyle ze 2.0d

> I jeszcze po odpaleniu silnika zapala sie na zolto kontrolka oleju , ale to podobno od czujnika

> stanu ze jest padniety lub pada... tak wyczytalem bo w sumie nie wiem czy jest inna mozliwosc

no, jak pali sie na żółto to jest niski poziom oleju

ale jak masz poziom na bagnecie ok to coś z czujnikiem pewnie

Napisano

> ja miałem niesprawne dwie świecie i po wymianie nie zauważyłem zeby mniej palił

padnięte świece nie mają praktycznie wpływu na spalanie, może minimalnie ciężej uruchomić ale zwłoka nie będzie dłuższa niż kilka sekund, po tem świece mogą sie żazyc jeszcze tylko przez chwile

Napisano

> bo chyba w normalnych warunkach nie powinna sie świecić, no chyba ze duży mróz...

Mi zaczynało grzać w okolicach -5st ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.