Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

napinacz rozrządu brava 1.6

Featured Replies

Napisano

witam

niedawno wymieniałem pasek rozrządu w brava 1.6, zauważyłem , że silnik trochę inaczej pracuje więc sprawdziłem paski, napinacze (nowe), wydaje mi się, że napinacz paska rozrządu jest za mało naciągnięty, mogły ktoś rzucić okiem na foto w załączniku i wytłumaczyć mi w którym położeniu powinna być strzałka napinacza i ewentualnie podpowiedzieć jak naciągnąć go bez specjalnego przyrządu.

rozrząd wymieniałem z sąsiadem, ponad 20 lat grzebie w silnikach przeważnie zachodnich, więc trochę się zna na rzeczy, nie mam blokad ani przyrządu do napinania napinaczy ale jakoś daliśmy radę m.in. dzięki poradom z autokącika.

wolę się upewnić, aby później nie mieć kłopotów.

pasek gates, rolki skf.

post-108628-14352510069761_thumb.jpg

Napisano

Zeby naciagnac napinacz, potrzebujesz solidny plaski wkretak i cos do wypelnienia przestrzeni miedzy napinaczem, a kolem pompy wody. Opierasz owe cos o kolo pasowe pompy, tworzy Ci to podpore do dzwigni z wkretaka. Koncowke wkretaka opierasz na podstawie napinacza, najlepiej na wysokosci wycinka na zabek, bo najbardziej wystaje i dzialajac na zasadzie dzwigni, pchasz napinacz ile wlezie.

Napisano

> Widoczny ząbek powinien pokrywać się z wycięciem.

Zgadza się, ze zdjęcia wydaje się więc, że napinacz jest za mocno naciągnięty. Ale nie do końca musi to być prawda. Na zdjęciu - w górnym lewym rogu widać taką jakby szczerbinkę i otworek. Prawidłowo naciągany napinacz za pomocą narzędzia specjalnego ciągnie się za ten właśnie otworek - powoduje to przemieszczanie się całego napiancza razem z jego metalową podstawą a zarazem naciąganie paska. I wtedy, jak już kolega wcześniej napisał należy ustawić ząbek na trójkątne wycięcie.

Co do sposobu opisanego przez mamila to skoro był przetestowany i działa to i tak mozna sobie poradzić w przypadku braku narzędzia specjalnego.

Napisano

> Zgadza się, ze zdjęcia wydaje się więc, że napinacz jest za mocno naciągnięty.

Za slabo, jest tylko dostawiony do paska, nie napiety. Spojz na naciecie na zabek stabilizujacy, wiekszosc podstawy napinacza wystaje

Napisano
  • Autor

> Za slabo, jest tylko dostawiony do paska, nie napiety. Spojz na naciecie na zabek stabilizujacy,

> wiekszosc podstawy napinacza wystaje

mnie się też wydaje że za słabo jest napięty, właśnie dlatego pytam bo chciałbym go mocniej docisnąć a boję się coś urwać albo zniszczyć

Napisano

Wskażnik naciągu + trójkątne nacięcie wskazują na nadmierne napięcie, ale tylko pozornie - tak jak piszecie.

"Ząbek stabilizacyjny" jest w złym położeniu względm podstawy napinacza. Tu się zgadzamy, tylko chyba niezbyt jasno się wyraziłem w poprzednim poście. Czyli, odpowiedni naciąg to nie tylko ustawienie wskażnik - trójkątne nacięcie ale też "ząbek" i przesunięcie podstawy napinacza względem niego.

Napisano

A ja zadam inne pytanie. Czy w momencie robienia zdjęcia, tłok pierwszego cylindra był ustawiony w GMP ? , oraz czy wał w ogóle był kręcony ręcznie do przodu przed sprawdzeniem naciągu paska?

Napisano
  • Autor

> A ja zadam inne pytanie. Czy w momencie robienia zdjęcia, tłok pierwszego cylindra był ustawiony w

> GMP ? , oraz czy wał w ogóle był kręcony ręcznie do przodu przed sprawdzeniem naciągu paska?

prawdę mówiąc to ja tylko pomagałem w wymianie paska ale widziałem sąsiad robił tak jak w opisach w autokąciku ustawił pierwszy tłok w GMP porobił znaki na kołach rozrządu na kole pasowym i silniku, po wymianie kręciliśmy wałem aby sprawdzić czy nie ma kolizji

sprawdzałem też czy się napinacz nie odkręcił ale jest przykręcony solidnie

zdjęcie robiłem po wymianie silnik chodzi auto jeżdzi normalnie tylko chciałem się upewnić czy tak ma być ale widzę że napinacz trzeba od nowa ustawić

chyba poszukam jakiegoś innego mechanika

Napisano

> A ja zadam inne pytanie. Czy w momencie robienia zdjęcia, tłok pierwszego cylindra był ustawiony w GMP ?

No wlasnie, tez dzis o tym pomyslalem, to podstawa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.