Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebna pomoc - nie wchodzi 2 i 4 bieg

Featured Replies

Napisano

Witam. Potrzebuję pomocy w zagadnieniu jak w temacie. Mam w przyszłym tygodniu wyjazd na drugi koniec Polski, a dzisiaj rano gdy wyjechałem samochodem na miasto okazało się, że 2 i 4 bieg nie wchodzą, a dokładnie wygląda to tak jakby skok lewarka w tył był za krótki. Nie ma problemów z wysprzęglaniem i nie towarzyszą temu żadne inne objawy typu zgrzyty. 1, 3 i wsteczny wchodzą normalnie, a w przypadku opisanych 2 i 4 to nawet jak się uda wrzucić to wyskakują. Myślę, że przyczyna jest błaha ale akurat z tym zagadnieniem nie miałem nigdy styczności i nie mam tu żadnego doświadczenia. Mogę dodać, że samochodem jeździłem ostatnio dwa dni temu i nie było tego problemu.

Napisano
Na dole fotka sworznia nr 18, który powoduje takie objawy. Sprawdź czy nie zużył się, albo nie wypadł częściowo.
Napisano
  • Autor

> Na dole fotka sworznia nr 18, który powoduje takie objawy. Sprawdź czy nie zużył się, albo nie

> wypadł częściowo.

I samochód znowu mnie zaskoczył. Po południu, przed wyjściem do pracy wyciągnąłem mieszek lewarka i sprawdziłem biegi - i cud! wchodziły normalnie. Założyłem mieszek i pojechałem do pracy bez najmniejszych problemów. Nie wiem co jest grane. Mimo wszystko jeszcze dzisiaj zerknę na ten sworzeń bo nie chciałbym mieć niespodzianek w planowanej trasie.

Napisano

sprawdz srube skrecajaca obejme drazka wzdluznego mech . masz problem z biegami do tylu . podejrzeam ze masz tam luz i ruch drazka nie do konca przeklada sie na ruchy mechanizu . z biegiem czasu bedzie to samo z biegami do przodu . inaczej mowiac drazek wzdluzny ci knoci . chipsy.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> sprawdz srube skrecajaca obejme drazka wzdluznego mech . masz problem z biegami do tylu .

> podejrzeam ze masz tam luz i ruch drazka nie do konca przeklada sie na ruchy mechanizu . z

> biegiem czasu bedzie to samo z biegami do przodu . inaczej mowiac drazek wzdluzny ci knoci .

Która to obejma? Sytuacja robi się ciekawa bo gdy zaglądałem na wspomniany powyżej sworzeń to bezpośrednio pod mechanizmem zmiany biegów znalazłem kawałki chleba wyschnięte na kamień. Raczej tego chleba wcześniej tam nie było, gdyż dość często zaglądam pod maskę (oczywiście z ciekawości smile.gif) Kojarząc fakty to samochód stał nie ruszany od wtorku popołudnia do dzisiaj rano. Może jakieś zwierzę spragnione ciepła się tam zadomowiło i wciągnęło te kawałki do środka w jakiś sposób blokując mechanizm zmiany biegów. Wiem, wiem teoria mocno naciągana, ale chyba prawdopodobna, tym bardziej, że jak pisałem wcześniej gdy parkowałem samochód we wtorek to z biegami nie miałem problemów. Pomimo wszystko zrobiłem zdjęcie krzyżaka na drążku zmiany biegów i zobaczcie czy ten sworzeń powinien tak wystawać (zdjęcie w załączniku - nie najlepsza jakość bo robione telefonem przy słabym oświetleniu) przy okazji pod spodem widoczne są jeszcze okruszki po chlebie.

Byłem przed chwilą jeszcze raz przy samochodzie i zaglądałem pod maskę w to miejsce, gdzie leżał chleb i teraz już nie mam żadnych wątpliwości, że to było przyczyną problemów z biegami.

post-39496-14352510080774_thumb.jpg

Napisano

sworzen nie moze tak wystawac . jest najprawdopodobniej do d....py . wyciagnij porownaj z orginalem na zdjeciu i zobaczysz czego brakuje . . srube znajdziesz na ramieniu od kostki sworznia w lewo i w dol laczy pajaka z walkiem idacym do drazka zmiany biegow . . najpierw zajmij sie sworzniem . ma byc wbity az po glowke . przy okazji s[rawdz stan lacznika plastykowego w w tym uchu . sciana.gif

tu masz srube na rys. http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284273286&an=0&page=0#Post284273286

Napisano
  • Autor

. . najpierw zajmij sie

> sworzniem . ma byc wbity az po glowke

Patrzyłem na Allegro na używane mechanizmy i wygląda na to, że on tak ma wystawać - zresztą po nowym sworzniu widać, że zabezpieczenie jest około 1 cm poniżej jego zakończenia i tyle musi wystawać ponad krzyżak.

Napisano

> . . najpierw zajmij sie

> Wygląda na to, że on przeszedł na wylot i główka jest z drugiej strony

nie . sworzen na koncu ma zupelnie inny wymiar . wkladany od gory oczko ma srednice 8 , dolne oczko ma w orginale wymiar 6 mm . sworzen jest na dole zatoczony

sciana.gif

Napisano

> nie . sworzen na koncu ma zupelnie inny wymiar . wkladany od gory oczko ma srednice 8 , dolne

> oczko ma w orginale wymiar 6 mm . sworzen jest na dole zatoczony

nie mam zdjecia gora sworznia 8 dol ok 5-7 mm ma wymiar 6 mm lepek sworznia ma wiecej jak 8 mm i ci nie przeleci na wylot

chyba ze juz ktos tam rzezbil i przewiercil dolne oczko na 8 to pozostaje skrecic to sroba 8

szykaj w manualach na astra auto pl powinno byc w dziale napraw to sam

- oile dobrze pamietam

Napisano

Marpas dobrze gada waytogo.gif. Sworzeń ma być wsunięty do końca, prawie pod sam kołnierz. Wystaje i to jest właśnie powód Twoich problemów.

A chleb to standard. Ja u siebie znajdowałem już bułki i suszoną kiełbasę food.gifgrinser006.gif

Napisano

> A chleb to standard. Ja u siebie znajdowałem już bułki i suszoną kiełbasę

Heh u mnie w zeszłym roku jak włączałem nagrzewnice to pojawiał się czasami zapach właśnie palonego chleba i nie mogłem zlokalizować zapachu.

Nawet ten zapach pojawił się w aucie Tosha, ale on nigdy na to nie zwracał uwagi.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Marpas dobrze gada . Sworzeń ma być wsunięty do końca, prawie pod sam kołnierz. Wystaje i to jest

> właśnie powód Twoich problemów.

> A chleb to standard. Ja u siebie znajdowałem już bułki i suszoną kiełbasę

Śmiech, śmiechem, ale na 100 % to pieczywo było winne, a raczej jakiś kocur który je tam wciągnął. Chleb był zeschnięty na kamień i znalazłem miejsce,gdzie ocierał się o elementy mechanizmu zmiany biegów (są wyraźne wytarcia) i blokował załączenie 2 i 4 - jak wspominałem wyglądało to tak jakby drążek zmiany biegów coś trzymało i nawet jak udało mi się dwójkę wrzucić to tak połowicznie i za chwilę wyskakiwała - obecnie problem zniknął. Co do sworznia to sprawdziłem (u mnie zresztą są dwa takie sworznie założone) i jest on wsunięty do końca, a to co wystaje to jest ta cieńsza końcówka i ona musi tak wystawać, gdyż inaczej zabezpieczenie (sprężynujący drut) by nie zaskoczyło, tak więc wszystko jest w porządku. Dla przykładu tutaj jest nowy sworzeń gdzie widać wyraźnie to zabezpieczenie SWORZEŃ. Pozdrawiam i dzięki za szybki odzew na zaistniały problem.

Napisano

> Ja u siebie znajdowałem już bułki i suszoną kiełbasę

Ja kiedyś w maluchu łeb karpia. Byle mysz tego tam nie wtargała zlosnik.gif Aż strach było jeździć... panic.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.