Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siena 1.4 i cisnienie oleju

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pewien problem w Sienie z silnikiem 1.4. Pewnego razu stojąc w korku zauważyłem, że świeci się kontrolka oleju na wolnych obrotach. Sprawdziłem poziom oleju - był OK. Później wymieniłem czujnik ciśnienia - nic nie dało. Co jeszcze może być przyczyną, że na wolnych obrotach kontrolka świeci? Gdy dodaję leciutko gazu to gaśnie. Czy to może pompa oleju?

Pozdrawiam

PS. dodam, że ma na liczniku 180tyś,

Napisano

jak nie czujnik to pewnie pompa pada, chociaz przy tym przebiegu to nic jej nie powinno byc

Napisano

> jak nie czujnik to pewnie pompa pada, chociaz przy tym przebiegu to nic jej nie powinno byc

podepnij manometr w miejsce czujnika oleju i sprawdź. Tam jest gwint m14x1,5 na pewno jakiś mechanik ma taką przejściówkę do podłączenia.

Napisano

> kontrolka oleju na wolnych obrotach. Sprawdziłem poziom oleju - był OK. Później wymieniłem

> czujnik ciśnienia - nic nie dało. Co jeszcze może być przyczyną, że na wolnych obrotach kontrolka świeci?

A olej masz klasyfikacji 10W40?? Z pewnego żródła?? Nie eksperymentowałeś z olejami syntetycznymi klasy 0W??

Jeśli jeszcze nie wymieniałeś oleju po tym jak zapaliła Ci się kontrolka to na Twoim miejscu zrobiłbym to, bo może masz w silniku jakieś siki wink.gif Filtr oczywiście też bo on też może być winowajcą - miałem właśnie taki przypadek, że nowy filtr oleju był całkowicie niedrożny.

> Co jeszcze może być przyczyną, że na wolnych obrotach kontrolka świeci? Gdy dodaję leciutko gazu to gaśnie. Czy to może pompa oleju?

Jeśli nie jest to wina zbyt rzadkiego oleju to oczywiście może być pompa oleju a dokładniej zabudowany w niej regulator ciśnienia - jak były robione jakieś eksperymenty z olejami różnej lepkości to wypłukane syfy mogły go przytkać...

Ciśnienie może też "uciekać" przez zużyte panewki korbowe silnika lub inne nieszczelności kanałów olejowych wewnątrz silnika... ale panewki jakby były w agonalnym stanie to byś je słyszał....

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi.

Do mechanika na pewno pojadę i pewnie będzie sprawdzał ciśnienie ale najpierw spróbuje we własnym zakresie wykonać proste czynności.

Eksperymentów z olejami nigdy nie robiłem. Zawsze wlewałem 10W40. Wcześniej Valvoline, pozniej Mobil. Olej wymieniałem razem z filtrem jakieś 1100km temu. Jutro wymienię olej i filtr na nowe i zobaczę czy to pomoże.

A po czym poznać że panewki są wyrobione? Jakaś charakterystyczna praca silnika?

Napisano

> Olej wymieniałem razem z filtrem jakieś 1100km temu.

Nie ma sensu wymieniać skoro zrobiłeś to niedawno.

IMO wyrzucone pieniądze.

Napisano

> Nie ma sensu wymieniać skoro zrobiłeś to niedawno.

> IMO wyrzucone pieniądze.

A ja bym jednak wymienił - z tego co zrozumiałem to lampka zaczęła zapalać się w niedługim okresie po wymianie - inaczej nie wyeliminuje się jako źródła kłopotów oleju i filtra. Można jedynie wcześniej zrobić pomiar ciśnienia w warsztacie aby się nie okazało, że uszkodzony był też nowy czujnik ciśnienia oleju.

Napisano
  • Autor

Kontrolka zgasła samoistnie w piątek tydzień temu ale wczoraj znowu się zaświeciła. Wymieniłem więc olej z filtrem na nowy ale dalej jest tak samo.

Byłem umówiony u mechanika na poniedziałek ale niestety kontrolka nie świeciła na wolnych obrotach i mechanik nie podjął żadnych działań. Stwierdził że może czas przejść na olej mineralny 15W40.

Myślicie, że już czas lać mineralny?

Napisano

> Kontrolka zgasła samoistnie w piątek tydzień temu ale wczoraj znowu się zaświeciła. Wymieniłem więc

> olej z filtrem na nowy ale dalej jest tak samo.

> Byłem umówiony u mechanika na poniedziałek ale niestety kontrolka nie świeciła na wolnych obrotach

> i mechanik nie podjął żadnych działań. Stwierdził że może czas przejść na olej mineralny

> 15W40.

> Myślicie, że już czas lać mineralny?

nie, niech sprawdzi ciśnienie oleju, dla mechanika to żaden problem a jak coś to kup sobie manometr do pomiaru, wkręć w blok i sam sprawdz

Napisano

> Kontrolka zgasła samoistnie w piątek tydzień temu ale wczoraj znowu się zaświeciła. Wymieniłem więc

> olej z filtrem na nowy ale dalej jest tak samo.

> Byłem umówiony u mechanika na poniedziałek ale niestety kontrolka nie świeciła na wolnych obrotach

> i mechanik nie podjął żadnych działań. Stwierdził że może czas przejść na olej mineralny

> 15W40.

rozumiem, że wydaje Ci się, że na mineralnym auto Ci się naprawi samoistnie ? rotfl.gif

Napisano

. Stwierdził że może czas przejść na olej mineralny

> 15W40.

haha ale diagnoza rotfl.gif

Napisano

> rozumiem, że wydaje Ci się, że na mineralnym auto Ci się naprawi samoistnie ?

tym bardziej że u mnie wg wskaźnika większe ciśnienie było na 10w40 niż na 15w40

a konstrukcja silnika ta sama

Napisano
  • Autor

Przed chwilą przyjechałem z pracy.

Po przejechaniu 15km i staniu w korkach kontrolka ciśnienia oleju nie zaświeciła ani razu na wolnych obrotach (biegu jałowym).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.