Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Landi Renzo A/1-V05-ER w E32 czyli nie ruszaj DZIADU!

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie zlosnik.gif

udało mi się dzięki uprzejmości dwóch kolegów z forum pobrać program a dzięki zakupionemu interfejsowi - połączyć z centralką w moim BMW E32 3.0 M30...

zrobiłem 4 screenshoty (do każdego mam pytania):

lr1.jpg

1) czy mogę przestawić tryb przełączania gaz-benzyna na hamowanie silnikiem bez skutków ubocznych? strasznie drażni mnie sposób w jaki załącza się on teraz (szarpnięcie)?

2)co to znaczy TPS - bez TPS?

3) czy temperatura 226 stopni oznacza że mam uszkodzony czujnik???

4) czy opóźnienie lambdy nie powinno być dłuższe?

lr2.jpg

1) czy to że lambda pokazuje teraz nagle 0V oznacza że jest uszkodzona?

2) co to jest to na dole, stała pozycja wyjsciowa attuatora?

lr3.jpg

1) co daje włączenie tych opcji?

lr4.jpg

1) co daje opcja ekonomicznej jazdy? ;-)

to z grubsza tyle, sorki ale jestem totalnie zielony w LPG

W TYM MOMENCIE AUTO CHODZI IDEALNIE NA noPB i bardzo dobrze w czasie jazdy na gazie. Mogłoby być jedynie odrobinę szybsze. Delikatnie (naprawdę) falują mu także wolne obroty - czuć drgania na tyłku, na obrotku nie widać. W programie wahały się w granicach 760-800obr/min. Zapłon cały zrobiony, zawory ustawione.

Napisano

> 1) czy mogę przestawić tryb przełączania gaz-benzyna na hamowanie silnikiem bez skutków ubocznych?

> strasznie drażni mnie sposób w jaki załącza się on teraz (szarpnięcie)?

Możesz śmiało przełączyć, nic się nie stanie. wink.gif

> 2)co to znaczy TPS - bez TPS?

Tzn. że komp od gazu ma podłączony czujnik otwarcia przepustnicy albo nie. Lepiej jakby go podpiąć, bo raczej na pewno go masz.

> 3) czy temperatura 226 stopni oznacza że mam uszkodzony czujnik???

Tutaj pewny nie jestem, ale raczej coś z nim jest nie tak.

> 4) czy opóźnienie lambdy nie powinno być dłuższe?

W obu autach mam właśnie 5 sek i jest ok.

> 1) czy to że lambda pokazuje teraz nagle 0V oznacza że jest uszkodzona?

Jeśli masz silniczek krokowy podpięty w układ, a raczej masz, to jest ok. Napięcie na sondzie powinno oscylować tzn. zmieniać się od 0 do prawie 1V.

> 2) co to jest to na dole, stała pozycja wyjsciowa attuatora?

Jest to pozycja którą zadajesz i wokoło niej oscyluje otwarcie attuatora czyli silniczka krokowego

> 1) co daje włączenie tych opcji?

Cut off czyli hamowanie silnikiem, jeśli to włączysz samochód na gazie będzie lepiej hamował silnikiem, ale nie w każdym aucie to dobrze działa, niektóre lubią przy włączonej tej opcji szarpać.

Pierwsza opcja to wzbogacanie mieszanki przy "pedale w podłodze" tzn. powyżej określonego otwarcia przepustnicy można wzbogacić mieszankę.

Jednak do obu opcji musisz mieć podłączony TPS.

> 1) co daje opcja ekonomicznej jazdy? ;-)

Jest ona raczej bez sensu gdyż zuboża mieszankę przy jeździe "na równym gazie"

> to z grubsza tyle, sorki ale jestem totalnie zielony w LPG

> W TYM MOMENCIE AUTO CHODZI IDEALNIE NA noPB i bardzo dobrze w czasie jazdy na gazie. Mogłoby być

> jedynie odrobinę szybsze. Delikatnie (naprawdę) falują mu także wolne obroty - czuć drgania na

> tyłku, na obrotku nie widać.

To że obroty falują występuje tylko na gazie? Byś może mieszanka na wolnych obrotach jest źle ustawiona. Musisz zobaczyć czy napiecie na sondzie oscyluje na wolnych obrotach.

Napisano

> 3) czy temperatura 226 stopni oznacza że mam uszkodzony czujnik???

Przewód czujnika temperatury pewnie ktoś podłączył do masy. Dzięki temu można od razu przełączyć na gaz bez czekania aż się parownik zagrzeje.

Aha. Typ przełączania Benzyna-Gaz ustawił bym na obroty spadające, czy jak tam masz u siebie. Nie będzie szarpało przy przełączaniu.

Napisano

zolta.gif za wielkość zdjęć, uprasza się o zmniejszanie rozdzielczości fotek

Nie podoba mi się PWA na 60 i cut-off również 60. Jeżeli sonda nie oscyluje to źle i właśnie złe ustawienie PWA i zakresów max i min może być tego powodem. Notorycznie uboga mieszanka to proszenie się o szybką wymianę głowicy.

5s wystarczy bo zapewne ma sondę z grzałką

Napisano

> To że obroty falują występuje tylko na gazie? Byś może mieszanka na wolnych obrotach jest źle

> ustawiona. Musisz zobaczyć czy napiecie na sondzie oscyluje na wolnych obrotach.

mogą troche falować jak oscyluje bo sonda daleko od silnika a parownik od mixera.

p.s

2-reduktory+wariator brc antares lub aries (niepamiętam dokładnie) i zapominasz o samochodzie obroty stabilne oscylacja bez falowania moc jak ma być i nie robi bum,bum jak depniesz ze swiateł.

Napisano
  • Autor

> Możesz śmiało przełączyć, nic się nie stanie.

ok.gif

> Tzn. że komp od gazu ma podłączony czujnik otwarcia przepustnicy albo nie. Lepiej jakby go podpiąć,

> bo raczej na pewno go masz.

ale widzisz, niby pokazuje że "bez TPS" a jak ruszam pedałem gazu to na kompie te takie kwadraciki 4 przy TPS zmieniają się tj gdy gaz jest odpuszczony pali się ten lewy i wraz z dodawaniem gazu zapalaja się te prawe. Więc chyba musi być podpięty???

> Tutaj pewny nie jestem, ale raczej coś z nim jest nie tak.

pytanie czy nie tak jest z czujnikiem w aucie?

jak wygląda ten czujnik na parowniku? bo już nie jestem pewien czy ja go mam czy nie...

> W obu autach mam właśnie 5 sek i jest ok.

ok.gif

> Jeśli masz silniczek krokowy podpięty w układ, a raczej masz, to jest ok. Napięcie na sondzie

> powinno oscylować tzn. zmieniać się od 0 do prawie 1V.

na wolnych lata właśnie od 0V do 0,80V

> Jest to pozycja którą zadajesz i wokoło niej oscyluje otwarcie attuatora czyli silniczka krokowego

ale skąd mam wiedzieć jaka to jest pozycja? jak to sie liczy?

> Cut off czyli hamowanie silnikiem, jeśli to włączysz samochód na gazie będzie lepiej hamował

> silnikiem, ale nie w każdym aucie to dobrze działa, niektóre lubią przy włączonej tej opcji

> szarpać.

ok.gif

> Pierwsza opcja to wzbogacanie mieszanki przy "pedale w podłodze" tzn. powyżej określonego otwarcia

> przepustnicy można wzbogacić mieszankę.

> Jednak do obu opcji musisz mieć podłączony TPS.

chyba bez gaziarza sie nie obejdzie... nie powiem że auto "nie jedzie" ale tych 188KM nie czuć specjalnie <lol>

> Jest ona raczej bez sensu gdyż zuboża mieszankę przy jeździe "na równym gazie"

> To że obroty falują występuje tylko na gazie? Byś może mieszanka na wolnych obrotach jest źle

> ustawiona. Musisz zobaczyć czy napiecie na sondzie oscyluje na wolnych obrotach.

oscyluje na wolnych jak pisałem wyżej, obroty falują tylko na gazie, cały zapłon mam wymieniony... wydaje mi sie że obroty moga być po prostu za niskie jakby ustawione i gdy spadają własnie za nisko to krokowiec lekko je podbija i tak w kółko co jakieś 3-4s confused.gif

Napisano
  • Autor

>i nie robi bum,bum jak depniesz ze

> swiateł.

ani razu mi nie strzeliła i się nie zapowiada, ciągnie dosłownie od 800 obr na pełnym gazie bez zająknięcia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przewód czujnika temperatury pewnie ktoś podłączył do masy. Dzięki temu można od razu przełączyć na

> gaz bez czekania aż się parownik zagrzeje.

to dobrze czy źle? ja i tak jade gdzieś tak z 500m na benzynie i włączam LPG... boje sie tylko co bedzie w zimie...

> Aha. Typ przełączania Benzyna-Gaz ustawił bym na obroty spadające, czy jak tam masz u siebie. Nie

> będzie szarpało przy przełączaniu.

tak zrobie ok.gif

Napisano
  • Autor

> za wielkość zdjęć, uprasza się o zmniejszanie rozdzielczości fotek

sorki chciałem żeby było czytelnie, jak się dorwę do serwera to pozmniejszam skromny.gif

> Nie podoba mi się PWA na 60 i cut-off również 60. Jeżeli sonda nie oscyluje to źle i właśnie złe

> ustawienie PWA i zakresów max i min może być tego powodem. Notorycznie uboga mieszanka to

> proszenie się o szybką wymianę głowicy.

ten cut-off jest wyłączony, zrobiłem tylko screenshota żeby pokazać jak wygląda po zahaczeniu tych opcji. Nie mam zamiaru go włączać. Jeśli chodzi o te cyferki "60" i inne takie to nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie ustala się że ma być 60 a nie 50 czy 125, nie rozumiem o co w tym chodzi w ogóle. hehe.gif

> 5s wystarczy bo zapewne ma sondę z grzałką

tak jest z grzałką... a myślicie że jest sens zmieniać profilaktycznie sondę w takim starym samochodzie z LPG?

Napisano

> sorki chciałem żeby było czytelnie, jak się dorwę do serwera to pozmniejszam

> ten cut-off jest wyłączony, zrobiłem tylko screenshota żeby pokazać jak wygląda po zahaczeniu tych

> opcji. Nie mam zamiaru go włączać.

bez TPS i tak nie będzie działać

>Jeśli chodzi o te cyferki "60" i inne takie to nie bardzo

> rozumiem na jakiej podstawie ustala się że ma być 60 a nie 50 czy 125, nie rozumiem o co w tym

na podstawie obserwacji. Te cyferki to zakresy w jakich pracuje silnik krokowy czyli przymyka lub otwiera światło przelotu gazu. A kierunek ruchu zależny jest od wskazań sondy lambda - jak ubogo to otwiera jak bogato to przymyka i tak w kółko aby oscylować wokół wartości optymalnej. Wartość PWA dobiera się z reguły pośrodku tych zakresów (choć nie zawsze) i oznacza wartość ustawienia się krokowca w momentach zmian, czyli po starcie, po cut-offe, oraz w czasie niereagowania na sondę (czas grzania w twoim przypadku 5s). Generalnie szybciej pozwala ustawić krokowca w najbardziej optymalnym polożeniu przy nagłych zmianach. Z tym że jak nie masz podłączonego TPS to PWA nic nie daje i pracuje tylko w obrębie max i min co może dawać czasami efekt przymulenia z uwagi na wolniejszy czas reakcji.

> tak jest z grzałką... a myślicie że jest sens zmieniać profilaktycznie sondę w takim starym

> samochodzie z LPG?

sonda to podstawowy czujnik wg którego II gen ustala mieszankę, jak działa źle to cała instalacja działa źle

Napisano

> to dobrze czy źle? ja i tak jade gdzieś tak z 500m na benzynie i włączam LPG... boje sie tylko co

> bedzie w zimie...

Teoretycznie źle smile.gif Niby parownik powinien się choć troszkę zagrzać. Ale ja bym zostawił tak jak jest.

Ode mnie jeszcze mała sugestia. Obroty przełączania na gaz bym podniósł na 2600. Dzięki temu można się przetoczyć gdzieś (albo zrobić mini przygazówkę) bez przełączania na LPG i bez zabawy przełącznikiem. Przydatne w zimie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.