Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik krokowy im bliżej miksera tym lepiej?

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie (i panie i transseksualiści - chcę być poprawny politycznie grinser006.gif )

Czy prawdą jest, że krokowiec powinien być możliwie blisko miksera, bo wtedy bezwładność układu jest mniejsza?

I drugie pytanie, czy najlepsza opcją nie byłoby, gdyby cały odcinek reduktor-mikser był jak najkrótszy ?

W moim aucie mam możliwość tak poprowadzić przewody, żeby z reduktora do krokowca było 15 cm a z krokowca do miksera 10 cm

Napisano

2 x TAK

Krokowiec ma być na jak najkrótszym odcinku do układu regulującego - sondy lambda. Reduktor blisko mixera też ma same zalety - szybsza reakcja na zmiany podciśnienia.

Pozdr

Napisano

i wszystko prawda, gaz jest prężny więc duże odległości mogą powodować większe opóźnienia właściwego zadawkowania. Choć nie są to jakieś bardzo znaczące bezwładności. Trochę problemów mogą powodować tworzące się rezonanse ale one mogą zarówno poprawić jak pogorszyć i trudno ocenić kiedy i jak.

Napisano
  • Autor

Zamieszczam rysunek poglądowy. Ocenisz, czy moja koncepcja była słuszna? bow.gif

284308698-lpg.JPG

post-22164-14352510146726_thumb.jpg

Napisano

> Zamieszczam rysunek poglądowy. Ocenisz, czy moja koncepcja była słuszna?

słuszna

Napisano
  • Autor

> słuszna

Gdyby nie to, że krokowiec ma metalowe króćce, to obyłoby się bez węży smile.gif One służą w zasadzie jako "mufa".

PS. Oglądałem instrukcję instalacji LPG do tego konkretnego auta (manual firmy Lovato albo Landi Renzo) i tam każą prowadzić krokowiec tak, jak u mnie na schemacie pierwszym, czyli z użyciem dłuuuugiego dolotu

Napisano

> Gdyby nie to, że krokowiec ma metalowe króćce, to obyłoby się bez węży One służą w zasadzie jako

> "mufa".

> PS. Oglądałem instrukcję instalacji LPG do tego konkretnego auta (manual firmy Lovato albo Landi

> Renzo) i tam każą prowadzić krokowiec tak, jak u mnie na schemacie pierwszym, czyli z użyciem

> dłuuuugiego dolotu

hmm.gifnie wiem dlaczego, może jednak coś wiedzą. Dlatego pisałem o tych rezonansach.

Napisano

> Gdyby nie to, że krokowiec ma metalowe króćce, to obyłoby się bez węży One służą w zasadzie jako

> "mufa".

> PS. Oglądałem instrukcję instalacji LPG do tego konkretnego auta (manual firmy Lovato albo Landi

> Renzo) i tam każą prowadzić krokowiec tak, jak u mnie na schemacie pierwszym, czyli z użyciem

> dłuuuugiego dolotu

Wg mnie w niektórych autach, zbyt duże skrócenie układu mikser-krokowiec-reduktor, może prowadzić do dość sporego falowania obrotów na biegu jałowym, a dłuższa droga prowadzi do pewnego opóźnienia i dzięki temu obroty są równiejsze. Jako przykład podam auto na jednopunktowym wtrysku paliwa, gdzie mikser znajduje się tuż na przepustnicą, wolnymi obrotami steruje silniczek krokowy na dźwigni przepustnicy. Taki układ już sam w sobie powoduje delikatne falowanie obrotów biegu jałowego gdyż silniczek krokowy się otwiera i zamyka i w ten sposób uchyla przepustnicę aby utrzymać dane obroty, gdy jeszcze dodamy do tego prace krokowca od gazu i w jednym czasie przepustnica lekko się przymknie i w tym samym czasie krokowiec od gazu się przymknie obroty spadną. Jeśli ukłąd jest dłuższy nie będzie tak tego czuć bo reakcja będzie opóźniona.

Napisano

zjawisku temu mozna zapobiec ustawiajac mniejsza szybkosc reakcji krokowca na biegu jalowym (ilosc krokow w jednostce czasu). Nie wiem jednak czy wszystkie instalki na to pozwalaja - moja np. tak

Napisano

> zjawisku temu mozna zapobiec ustawiajac mniejsza szybkosc reakcji krokowca na biegu jalowym (ilosc

> krokow w jednostce czasu). Nie wiem jednak czy wszystkie instalki na to pozwalaja - moja np.

> tak

Zgadza się. wink.gif Można tak zrobić, ale właśnie np. prymitywniejsze sterowniki nie mają takich opcji. oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.