Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jumpstarter, urządzenie rozruchowe - czy warto ???

Featured Replies

Napisano

Czy takie urządzenie wspomagające rozruch jest warte zainteresowania ??? Chodzi mi o to aby wspomóc m.in. rozruch diesla w bardzo mroźne poranki. Aku w miarę nowy, naładowany ale czasem gdy temperatura w nocy spadała do -23stC to miałem wrażenie, że aku zaraz zdechnie.

Napisano

Jakiś czas temu w "Motorze" były testy.

Nie warto. Pojemność akumulatora tego urządzenia jest za mała, a na latarkę nieporęczne.

Napisano

> Czy takie urządzenie wspomagające rozruch jest warte zainteresowania ??? Chodzi mi o to aby

> wspomóc m.in. rozruch diesla w bardzo mroźne poranki. Aku w miarę nowy, naładowany ale czasem

> gdy temperatura w nocy spadała do -23stC to miałem wrażenie, że aku zaraz zdechnie.

mam w pracy podobną rzecz:

jakiś tekst

zimą rzecz nieoceniona. Gdy po weekendowym postoju na duzym mrozie nasze diesle mówią "papa", wyciągam z ciepłego biura to ustrojstwo i auta odpalają od strzała. Oczywiście nie ma sensu trzymanie tego urządzonka w aucie na mrozie bo klęknie szybciej niż aku zlosnik.gif

Napisano

> Czy takie urządzenie wspomagające rozruch jest warte zainteresowania ??? Chodzi mi o to aby

> wspomóc m.in. rozruch diesla w bardzo mroźne poranki. Aku w miarę nowy, naładowany ale czasem

> gdy temperatura w nocy spadała do -23stC to miałem wrażenie, że aku zaraz zdechnie.

To nie aku. Jesli jest w dobrym stanie to da rade bez gadania. Po prostu silnik na takim mrozie ma bardzo duze opory (bardzo gesty olej, wszystkie plyny itp.) wiec kreci tak jakby sie bardzo meczyl. Takze jesli Twoj akumulator jest porzadny to raczej odpusc temat.

Napisano

> zimą rzecz nieoceniona. Gdy po weekendowym postoju na duzym mrozie nasze diesle mówią "papa"

hmm mój diesel stał cały tydzień w zimę a poprzednia zima była mroźna, i jakoś zapalił bez problemu grinser006.gif kwestia dobrego aku, świec żarowych i kompresji.

Napisano

> hmm mój diesel stał cały tydzień w zimę a poprzednia zima była mroźna, i jakoś zapalił bez problemu

> kwestia dobrego aku, świec żarowych i kompresji.

Dokladnie. Dobry aku, dobra ropa i nie ma bolu.

Napisano
  • Autor

> To nie aku. Jesli jest w dobrym stanie to da rade bez gadania. Po prostu silnik na takim mrozie ma

> bardzo duze opory (bardzo gesty olej, wszystkie plyny itp.) wiec kreci tak jakby sie bardzo

> meczyl. Takze jesli Twoj akumulator jest porzadny to raczej odpusc temat.

Wg mnie problemem jest to, że auto jeździ dużo po mieście na krótkich odcinkach i częste są cykle start-stop. Więc podejrzewam niedoładowanie aku.

Zresztą poprzedniej zimy zrobiłem test - dzień wcześniej doładowałem aku, w nocy temp poniżej -20stC i auto zapała ok. W ciągu dnia jazda po mieście w trybie wyżej opisanym i następnego poranka już gorzej kręci (aczkolwiek jeszcze bez tragedii). Układ podgrzewania sprawny (świece), ON z markowych stacji z dodanym depresatorem.

Aku to Gigawatt (gwarantem jest Bosch) 74Ah, 680A. Ładowanie poprawne 14,2V pod obciążeniem (światła + wentylator)

Napisano

> mam w pracy podobną rzecz:

> jakiś tekst

> zimą rzecz nieoceniona. Gdy po weekendowym postoju na duzym mrozie nasze diesle mówią "papa",

> wyciągam z ciepłego biura to ustrojstwo i auta odpalają od strzała. Oczywiście nie ma sensu

> trzymanie tego urządzonka w aucie na mrozie bo klęknie szybciej niż aku

To jakoś chyba coś Ci się wydaje.

Mam u siebie takie coś i odpalić to tym można co najwyżej benzynkę, a nie diesla.

Owszem, jeżeli weźmiesz PROFESJONALNY booster to i słonia z niego ubijesz, ale do ceny trzeba dopisać wówczas 1 zero.

Napisano

> To jakoś chyba coś Ci się wydaje.

jakoś mi się nie wydaje. Chyba wiem jakie auta na tym odpalałem, mądralo. zlosnik.gif

1,3 MJ i 1,9MJ dawał bez problemu radę przy kompletnym padzie aku na 20st mrozie.

Napisano

Do małych silników to się sprawdza.

Napisano

> Do małych silników to się sprawdza.

nie łudzę się że autobus tym odpalę ale widocznie sibujek mial na myśli Kraza hehe.gif

Napisano

> nie łudzę się że autobus tym odpalę ale widocznie sibujek mial na myśli Kraza

Ja tym Punto 2FL 1.2 przy -30 reanimowałem i podziałało.

Napisano

> Ja tym Punto 2FL 1.2 przy -30 reanimowałem i podziałało.

to akurat zły przykład. Benzynowe 1,2 odpalisz na bateryjce z zegarka hehe.gif

Napisano

> Wg mnie problemem jest to, że auto jeździ dużo po mieście na krótkich odcinkach i częste są cykle

> start-stop. Więc podejrzewam niedoładowanie aku.

> Zresztą poprzedniej zimy zrobiłem test - dzień wcześniej doładowałem aku, w nocy temp poniżej

> -20stC i auto zapała ok. W ciągu dnia jazda po mieście w trybie wyżej opisanym i następnego

> poranka już gorzej kręci (aczkolwiek jeszcze bez tragedii). Układ podgrzewania sprawny

> (świece), ON z markowych stacji z dodanym depresatorem.

> Aku to Gigawatt (gwarantem jest Bosch) 74Ah, 680A. Ładowanie poprawne 14,2V pod obciążeniem

> (światła + wentylator)

Przy takiej eksploatacji fakt, moze byc wiecznie niedoladowany.

Napisano

> jakoś mi się nie wydaje. Chyba wiem jakie auta na tym odpalałem, mądralo.

> 1,3 MJ i 1,9MJ dawał bez problemu radę przy kompletnym padzie aku na 20st mrozie.

Żadnego zdechłego diesla TYM KONKRETNYM ustrojstwem nie byłem w stanie odpalić.

Za to profesjonalny respirator zawsze dawał radę bez mrugnięcia okiem.

Napisano

> to akurat zły przykład. Benzynowe 1,2 odpalisz na bateryjce z zegarka

Doookładnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.