Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diagnostyka Lacetti Diesel

Featured Replies

Napisano

Czy z was ktos zna program ktorym mozna zdiagnozowac Lacetti Diesla? Cos pod USB i jakims ciekawym interfejsem graficznym. Wiem na pewno ze musi miec modulacje przez CAN.

Napisano
  • Autor

> Czy z was ktos zna program ktorym mozna zdiagnozowac Lacetti Diesla? Cos pod USB i jakims ciekawym

> interfejsem graficznym. Wiem na pewno ze musi miec modulacje przez CAN.

I co nikt nic nie wie?

Napisano

Wie, wie, tylko pytanie trochę bez sensu, skanery nawet "najlepsze" na rynku za rozsadne pieniądze pozwolą Ci jedynie na sprawdzenie i wykasowanie błędów OBDII czyli tylko i wyłącznie silnika, w ropniaku nie zobaczysz nawet czasów wtrysków, sygnałów czujników itd. o wejściu w ISU (sterownik nadwozia) możesz zapomnieć, również nie dasz rady z systemami bezpieczeństwa czyli ABS, ESP, TCS itd. wiec szkoda kasy na te zabawki. Jedynym urządzeniem nadającym sie do diagnostyki tego auta jest SCAN-100 niestety kosztuje 14 tys zł.

I na tym kończy sie samodzielna diagnostyka.

Napisano
  • Autor

> Wie, wie, tylko pytanie trochę bez sensu, skanery nawet "najlepsze" na rynku za rozsadne pieniądze

> pozwolą Ci jedynie na sprawdzenie i wykasowanie błędów OBDII czyli tylko i wyłącznie silnika,

> w ropniaku nie zobaczysz nawet czasów wtrysków, sygnałów czujników itd. o wejściu w ISU

> (sterownik nadwozia) możesz zapomnieć, również nie dasz rady z systemami bezpieczeństwa czyli

> ABS, ESP, TCS itd. wiec szkoda kasy na te zabawki. Jedynym urządzeniem nadającym sie do

> diagnostyki tego auta jest SCAN-100 niestety kosztuje 14 tys zł.

> I na tym kończy sie samodzielna diagnostyka.

I takiej oczekiwalem. Zastanawialem sie nad kupnem kabla na allegro, ale skoro nie wiele nim zrobie to szkoda chyba kasy.

Napisano

> I takiej oczekiwalem. Zastanawialem sie nad kupnem kabla na allegro, ale skoro nie wiele nim zrobie

> to szkoda chyba kasy.

Pogadaj z kolegą Pamulabem z forum Nubiry. Są rosyjskie komputery dedykowane dla Lacetti, można z nimi zrobić sporo więcej.

Napisano

> I takiej oczekiwalem. Zastanawialem sie nad kupnem kabla na allegro, ale skoro nie wiele nim zrobie

> to szkoda chyba kasy.

Coś konkretnego chciałeś robić, czy tak po prostu?

Jak masz laptopa, to 70 zł na fejs z ELM327 możesz wydać i to i owo jakimś nawet darmowym programem podglądniesz, ale faktycznie nie za wiele.

Napisano
  • Autor

> Coś konkretnego chciałeś robić, czy tak po prostu?

> Jak masz laptopa, to 70 zł na fejs z ELM327 możesz wydać i to i owo jakimś nawet darmowym

> programem podglądniesz, ale faktycznie nie za wiele.

właśnie taki chciałem kupić.

Mam problemy z nagrzewaniem samochodu, i potrzebuje troch informacji bezpośrednio z sterownika, wiec zastanawiałem się nad zakupem takowego kabla.

Napisano
  • Autor

> Normalne w Lacetti (termostat) i w dieslach wszelkich marek

No chybia nie, bo temperatura silnika utrzymuje sie na wlasciwym poziomie, a ja po 30 km trace ogrzewanie w samochodzie. I zeby je odzyskac musze zmienic temp na regulatorze z 24 na 27 stopni.

Obecnie zmienilem polozenie czujnika temperatury wnetrza i widze pogorszenie, wiec chyba on jest winny temu rozregulowanemu ukladowi. Teraz wiec musze znalezc bardziej odpowiedne miejsce, bo oryginalny uklad z rurka idaca w gore pod deske rozdzielcza tez nie jest szczesliwy.

Napisano

> Pogadaj z kolegą Pamulabem z forum Nubiry. Są rosyjskie komputery dedykowane dla Lacetti, można z

> nimi zrobić sporo więcej.

też mam ten ruski, jest super ale w ropniaku niestety większość parametrów będzie pokazywane źle albo wcale...

Napisano

Ale to jest chyba bardziej związane z samym klimatronikiem, niż z temperaturą silnika. Spotkałem się z lepiej zrobionymi układami automatycznej klimatyzacji.

Mnie też denerwuje, że po jakiejś 0,5h spędzonej w aucie z pracującym silnikiem (niezależnie, ile przez ten czas przejadę) zwykle z nawiewów zaczyna iść chłodne powietrze. Z tym, że zwykle mam ustawione 22 deg C.

Napisano
  • Autor

> Ale to jest chyba bardziej związane z samym klimatronikiem, niż z temperaturą silnika. Spotkałem

> się z lepiej zrobionymi układami automatycznej klimatyzacji.

> Mnie też denerwuje, że po jakiejś 0,5h spędzonej w aucie z pracującym silnikiem (niezależnie, ile

> przez ten czas przejadę) zwykle z nawiewów zaczyna iść chłodne powietrze. Z tym, że zwykle mam

> ustawione 22 deg C.

W dieslu okazuje sie ze jest dodatkowe elektryczne 3 stopniowe ogrzewanie. Sterowane jest one przez silnik i teraz chce wiedziec jakie warunki musza byc spelnione zeby sie wlaczyl a kiedy sie wylacza. Niestety w TIS nie ma pol zdania na temat logiki dzialania tego ukladu.

Tak jak pisalem na razie chce zmienic odczyty jakie zbiera ECC dla swojego dzialania. Pomierzylem rezystancje wszystkich czujnikow i sa prawidlowe. Takze pozostaje tylko kwestia jakie wartosci podaja dla funkcji ECC. Na pierwszy plan wzialem czujnik wnetrza i chyba trafilem, bo zmiana jego polozenia zmienila charakterystyke pracy. Zastanawia mnie tylko po co jest ta rurka ktora laczy przod deski rozdzielczej za kierownica i z tej strony jest czujnik, a drugi koniec jest zamocowany na wysikosci gornej czesci nagrzewnicy. Czy wlasnie ten koniec nie zmienia charakterystyki pracy tego czujnika i nie daje na czujnik wyzszej temperatury?

Napisano

Z tego co pamiętam włączało się je ręcznie po włączając klimę. Nawet pomagało... trochę zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam włączało się je ręcznie po włączając klimę. Nawet pomagało... trochę

No to zle pamietasz. Sterowanie tym dogrzewaniem jest całkowicie automatyczne i zalezne jest chyba od temperatury zadanej i temperatury otoczenia. I tej logiki szukam lub sam musze opracowac.

Problem jest jeszcze jeden ze uklad ECC w Lacetti jest poza mozliwosciami diagnostycznymi SCAN-100

Napisano

> No chybia nie, bo temperatura silnika utrzymuje sie na wlasciwym poziomie, a ja po 30 km trace

> ogrzewanie w samochodzie. I zeby je odzyskac musze zmienic temp na regulatorze z 24 na 27

> stopni.

Czyli coś posute wink.gif

> Obecnie zmienilem polozenie czujnika temperatury wnetrza i widze pogorszenie, wiec chyba on jest

> winny temu rozregulowanemu ukladowi. Teraz wiec musze znalezc bardziej odpowiedne miejsce, bo

> oryginalny uklad z rurka idaca w gore pod deske rozdzielcza tez nie jest szczesliwy.

aaa, bo Ty masz automata

W manualu samemu sobie regulujesz - ale Nubiry/Lacetti mają termostat o niskiej temp. otwarcia i raczej zimno jest.

Nie wiem jak w tych dieslach ... ale diesle ogólnie mają większą sprawność i stąd słabe ogrzewanie - dopiero mocne kręcenie powoduje dogrzanie klekota.

A

Napisano

> Ale to jest chyba bardziej związane z samym klimatronikiem, niż z temperaturą silnika. Spotkałem

> się z lepiej zrobionymi układami automatycznej klimatyzacji.

> Mnie też denerwuje, że po jakiejś 0,5h spędzonej w aucie z pracującym silnikiem (niezależnie, ile

> przez ten czas przejadę) zwykle z nawiewów zaczyna iść chłodne powietrze. Z tym, że zwykle mam

> ustawione 22 deg C.

To jest chyba jedyna bolączka Lacetti, że dosyć szybko zaczyna się schładzanie auta w momencie kiedy przydałoby się jego podgrzanie lub chociaż minimalny nawiew z ciepłym powietrzem. Wada polega na tym, że z nóg przekierowywane jest powietrze na tłów.

Napisano

> To jest chyba jedyna bolączka Lacetti, że dosyć szybko zaczyna się schładzanie auta w momencie

> kiedy przydałoby się jego podgrzanie lub chociaż minimalny nawiew z ciepłym powietrzem. Wada

> polega na tym, że z nóg przekierowywane jest powietrze na tłów.

A też tak z drugiej strony nie wiem, czy to nie jest po to, żeby driver nie miał tendencji do usypiania. smile.gif

Napisano

> A też tak z drugiej strony nie wiem, czy to nie jest po to, żeby driver nie miał tendencji do

> usypiania.

Widzę, że nadal nie rozwiązali "problemu" kliamtronika wnoszę po waszych wypowiedziach. Miałem to wcześniej w nubirze (teraz mam manual) i niby działało super ale mimo że automat to działał niezbyt przewidywalnie - dokładnie wedle waszych spostrzeżeń. Czasem w zimie grzał dobrze przy 22 a czasem trzeba było nieracjonalnie podnosić - ale do ogrzewania (nagrzania) przyczepić się trudno. Teraz też w nubirze (lacetti) o dziwo auto nagrzewa mi się jeszcze szybciej ale w sumie nie ma jeszcze mrozów. Nie zanotowałem natomiast żadnych spadków lub zmian temperatury (wskaźnikowo) a to wygląda optymistycznie.

Napisano

> No to zle pamietasz. Sterowanie tym dogrzewaniem jest całkowicie automatyczne i zalezne jest chyba

> od temperatury zadanej i temperatury otoczenia. I tej logiki szukam lub sam musze opracowac.

> Problem jest jeszcze jeden ze uklad ECC w Lacetti jest poza mozliwosciami diagnostycznymi SCAN-100

Dobrze pamiętam. Bo przy włączonej klimie (była ręczna) grzał się sporo szybciej. Chyba, że po prostu klima suszyła powietrze. I tak jednak było to drastycznie wolno. Jeśli tak to albo miałem tę nagrzewnicę popsutą, albo jest nic nie warta.

Napisano

> też mam ten ruski, jest super ale w ropniaku niestety większość parametrów będzie pokazywane źle

> albo wcale...

W nowych wersjach pokazują to samo co na benzynie a nawet wiecej ok.gif

Obsługują protokoły sterowania OBD-2

ISO 9141 / 14230, SAE J1850 VPW, ISO 15765-4 CAN

Napisano

> W nowych wersjach pokazują to samo co na benzynie a nawet wiecej

> Obsługują protokoły sterowania OBD-2

> ISO 9141 / 14230, SAE J1850 VPW, ISO 15765-4 CAN

no nie wiem ja mam wypasiona nowa wersję, i kilka programów, podłączałem do 5 marek z benzyna i widać wszystko, w ropniaku Opel silnik Isuzu - kupa, w fiacie multiJet też kupa w lacetii też nic...

Napisano

> no nie wiem ja mam wypasiona nowa wersję, i kilka programów, podłączałem do 5 marek z benzyna i

> widać wszystko, w ropniaku Opel silnik Isuzu - kupa, w fiacie multiJet też kupa w lacetii też

> nic...

A o czym piszesz bo chyba nie o ''ruskim''nowym kompie.

Chyba dasz radę poczytać? Na dole jest instrukcja obsługi PDF i jego mozliwosci dla diesla. Sprawdz tez ''kontakty'' hehe.gif

http://skaner.com.ua/multitronics/univer...nyx-mashin.html

Napisano

Na Ukrainie kosztuje to równowartość jakichś 500 zł.

A skol'ko u Tebya? smile.gif

Napisano

> Na Ukrainie kosztuje to równowartość jakichś 500 zł.

> A skol'ko u Tebya?

U mienja toże ok 500 pln

Szczególy na prv ok.gif

Napisano

> U mienja toże ok 500 pln

> Szczególy na prv

Ok. Dzięki.

Na razie tylko badam rynek, ze tak się wyrażę.

Jest może opcja takiego kompa na szybę, bo średnio uśmiecha mi się zmieniać radio 2DIN?

Napisano

> Nie, mam jeszce interfejs Elm 327

Z dobrym programem powinien robić też w dieslach.

Napisano

> A o czym piszesz bo chyba nie o ''ruskim''nowym kompie.

A Ty znaju, czy i kiedy on będzie gawarił pa ludzki ?

Może być anglijski.

Napisano

> A Ty znaju, czy i kiedy on będzie gawarił pa ludzki ?

> Może być anglijski.

Możliwości ma to spore. Nie ukrywam, że jestem tym poważnie zainteresowany, nawet mimo russkiy yazyk.

Napisano

> nawet mimo russkiy yazyk.

Zauważyłem, że posiadanie kompa pokładowego zmniejsza zużycie paliwa.

Jakby jeszcze podawał temperaturę i inne dane by było super, ale pa ruskij to ja się z nim chyba nie dogoworim.

Napisano

> Może być anglijski.

Temat był poruszony w rozmowie z rosjanami by wprowadzili j, angielski ale uznali ,że jest to nieopłacalne dla nich - za mały rynek zbytu by wprowadzać takie zmiany

Napisano

> Zauważyłem, że posiadanie kompa pokładowego zmniejsza zużycie paliwa.

> Jakby jeszcze podawał temperaturę i inne dane by było super,

Podaje nie tylko temp. silnika i zewn . - ale to jest skaner i komp w jednym. 200 funkcji - przydatnych połowa bo jest np taxometr.

>ale pa ruskij to ja się z nim chyba

> nie dogoworim.

Już Ci niezle idzie zlosnik.gif

Napisano

> nieopłacalne dla nich

A to jakieś duże koszty są ? Nie można tego jakoś programowo zmienić, w sensie że ktoś przetłumaczy bukwy i wstawi litery jak Pan Bóg przykazał ?

Napisano

> A to jakieś duże koszty są ? Nie można tego jakoś programowo zmienić, w sensie że ktoś przetłumaczy

> bukwy i wstawi litery jak Pan Bóg przykazał ?

Przedstawiłem ich stanowisko - jak i co zrobić to sie nie znam.

Możesz do nich sam napisać po angielsku - już to było robione i chyba z tego forum nawet ktoś pisał?

Kontakt

[email protected]

Napisano
  • Autor

> Może być anglijski.

Nie ma szans, ja juz dwa razy do tego tematu podchodzilem. Sam w kontakcie z firma i przez przedstawiciela z Ukrainy.

Obawiam sie ze w gre wchodza jakies patenty i dlatego nie chca dodac innego jezyka niz rosyjski.

Napisano

> Z dobrym programem powinien robić też w dieslach.

Dobrym to znaczy cfaniaczek.gif

a może kolega coś podeśle bo moje programy niby się łączą, widzą błędy i je kasują ale na tym koniec...

Napisano

> Dobrym to znaczy

Postaram się nie zapomnieć i spytać w czwartkek w pracy kolegę, który bardziej w temacie diagnostyki diesli siedzi. Wiem, że miał sporo różnego rodzaju softu.

Ja kilka programów mam, ale to są darmochy lub demo, w dodatku głównie chyba z amerykańskim rodowodem, więc pod diesla raczej słabo się nadają.

Co testowałeś i w jakim pojeździe? Sprawdziłbym, czy mam to samo, czy coś innego.

Napisano

> Postaram się nie zapomnieć i spytać w czwartkek w pracy kolegę, który bardziej w temacie

Wiesz, już dobrze nie pomietam bo bawiłem sie tym intensywnie z rok temu, było to kilka dostepnych programów zarówno demo jak i komercyjnych i wszystko DUPA..., tz. błędy czyta i tyle czyli mała DUPA zlosnik.gif

Napisano

Czy rzeczywiscie tak trudno napisac soft do obslugi przez laptopa? W czym lezy problem, ze diagnostyka mozliwa jest praktycznie tylko w ASO?

Napisano

> Czy rzeczywiscie tak trudno napisac soft do obslugi przez laptopa? W czym lezy problem, ze

> diagnostyka mozliwa jest praktycznie tylko w ASO?

Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś na końcu wypowiedzi. smile.gif

Protokół EOBD ma być dostępny, żeby dało się stwierdzić w prosty sposób usterki mające wpływ na zanieczyszczenie środowiska. Nigdzie nie jest powiedziane, że każdy producent ma obowiązek "wystawiać" tam wszystkie parametry we/wy sterownika.

Po to są protokoły fabryczne (pod markę) i fabryczne diagnoskopy. Możliwa jest też diagnostyka testerami uniwersalnymi, np. Bosch KTS 650, ale cena takiego urządzenia wynosi zwykle kilkadziesiąt tysięcy złotych. Nie bez powodu z resztą.

Protokoły fabryczne da się oczywiście rozgryźć, jak to zrobili Rosjanie w przypadku np. Lacetti. Taki Multitronics ma dużo większe możliwości diagnostyki niż laptop z fejsem ELM i jakiś Scan_Tool_net.

Napisano

> Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś na końcu wypowiedzi.

> Protokół EOBD ma być dostępny, żeby dało się stwierdzić w prosty sposób usterki mające wpływ na

> zanieczyszczenie środowiska. Nigdzie nie jest powiedziane, że każdy producent ma obowiązek

> "wystawiać" tam wszystkie parametry we/wy sterownika.

> Po to są protokoły fabryczne (pod markę) i fabryczne diagnoskopy. Możliwa jest też diagnostyka

> testerami uniwersalnymi, np. Bosch KTS 650, ale cena takiego urządzenia wynosi zwykle

> kilkadziesiąt tysięcy złotych. Nie bez powodu z resztą.

> Protokoły fabryczne da się oczywiście rozgryźć, jak to zrobili Rosjanie w przypadku np. Lacetti.

> Taki Multitronics ma dużo większe możliwości diagnostyki niż laptop z fejsem ELM i jakiś

> Scan_Tool_net.

Czyli dodatkowy port przy silniku ( tak mam w kia w aveo jest jeden) nie jest uniwersalny i nie jest to oplacalne hmm.gif Swoja droga ciekawe jak bardzo to jest skomplikowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.