Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerywa poniżej 2800 RPM

Featured Replies

Napisano

Jak jadę, albo przyspieszam na niskich obrotach (poniżej 2800) to mi silnik strasznie przerywa, szarpie i widać spadek obrotów. Jak już dojdzie wskazówka obrotomierza do 3kRPM (a nawet troszkę poniżej) to autko już płynnie pracuje.

Co to może być? Kable WN wymieniałem ze dwa lata temu, podobnie świece (przebieg od tamtego czasu nieduży). Olej, filtr powietrza i oleju wymieniane w zimie zeszłego roku, od kiedy kilka tyś km. zrobiłem.

Z rzeczy które już mają duuuuży przebieg to sprzęgło i rozrząd, ale czy to ma wpływ na takie zachowanie?

Z góry dzięki za pomoc. Nie chciałbym aby kolejne auto się rozsypało wink.gif

Napisano

> Jak jadę, albo przyspieszam na niskich obrotach (poniżej 2800) to mi silnik strasznie przerywa,

> szarpie i widać spadek obrotów. Jak już dojdzie wskazówka obrotomierza do 3kRPM (a nawet

> troszkę poniżej) to autko już płynnie pracuje.

niezależnie od stopnia wciśnięcia pedału gazu?

i czy usterka pojawiła sie nagle czy problem narastał?

Napisano

Jeśli masz 1.0 na jetronic lub gaźniku to podmień od kogoś palec i kopułkę... ja się długo długo męczyłem z takimi objawami i winny był styk "środkowy" na palcu, czyli ten którym z kabla z cewki prąd płynie na palec... efekt, na benzynie się mulił, na gazie szarpał właśnie gdzieś do 2,5-3,0krpm. lampa stroboskopowa pokazała, że sporadycznie zapłon występuje po GMP...

Napisano
  • Autor

> niezależnie od stopnia wciśnięcia pedału gazu?

Jak jest gaz naciśnięty baaardzo delikatnie to nie przerywa, ale jak depnę to przerywa frown.gif

> i czy usterka pojawiła sie nagle czy problem narastał?

Problem narastał.

Napisano

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, bo u mnie są podobne objawy. Na wolnych obrotach silnik pracuje normalnie, nie gaśnie. Gdy ruszam wolno zaczyna gasnąć. Przygazowanie pozwala, aby silnik nie zgasł, ale strasznie szarpie i strzela/stuka z komory silnika. Gdy osiągnę większą prędkość na wyższym biegu objawy mijają, ale dojeżdżając do skrzyżowania mam znowu fobie, że zgaśnie przy ruszaniu i zblokuję ruch. Na gazie i benzynie tak samo.

Przepraszam, że się podpiąłem, ale nie bardzo wiem jak nazwać problem.

Napisano

> Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, bo u mnie są podobne objawy. Na wolnych obrotach silnik

> pracuje normalnie, nie gaśnie. Gdy ruszam wolno zaczyna gasnąć. Przygazowanie pozwala, aby

> silnik nie zgasł, ale strasznie szarpie i strzela/stuka z komory silnika. Gdy osiągnę większą

> prędkość na wyższym biegu objawy mijają, ale dojeżdżając do skrzyżowania mam znowu fobie, że

> zgaśnie przy ruszaniu i zblokuję ruch. Na gazie i benzynie tak samo.

> Przepraszam, że się podpiąłem, ale nie bardzo wiem jak nazwać problem.

Jakie kolega ma przerwy na świacach? Kiedy wym kable WN? W jakim stanie kopułka i palec jeśli występują?

Czy zapłon był przestawiany?

Napisano

> Jakie kolega ma przerwy na świacach? Kiedy wym kable WN? W jakim stanie kopułka i palec jeśli

> występują?

> Czy zapłon był przestawiany?

Świec nie sprawdzałem. Jest to SPI. Kabli nie wymieniałem, zapłonu nie przestawiałem. Czy rzeczy, które podajesz do sprawdzenia mają znaczenie jeśli na biegu jałowym i przy jeździe już na trzecim biegu nie ma negatywnych objawów?

Wiele się tu mówi o kablach WN, jednym to pomaga innym nie, ale czy jeśli one miałyby przebicie nie szwankowałyby przez cały czas?

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz 1.0 na jetronic lub gaźniku to podmień od kogoś palec i kopułkę... ja się długo długo

> męczyłem z takimi objawami i winny był styk "środkowy" na palcu, czyli ten którym z kabla z

> cewki prąd płynie na palec... efekt, na benzynie się mulił, na gazie szarpał właśnie gdzieś do

> 2,5-3,0krpm. lampa stroboskopowa pokazała, że sporadycznie zapłon występuje po GMP...

Jetronic, czyli standardowy wtrysk z "fajerki" ?

A czy ową kopułkę rozdzielacza zapłonu można jakoś przeczyścić? Cóż to jest ten "palec" i "GMP" ?

Napisano

> Jetronic, czyli standardowy wtrysk z "fajerki" ?

> A czy ową kopułkę rozdzielacza zapłonu można jakoś przeczyścić? Cóż to jest ten "palec" i "GMP" ?

W fajerce były 2 rodz wtrysku.

Motronic - w zasadzie pełna automatyka (tak w skrócie)

Jetronic - pół automatyka bo zapłonem dalej rządzi aparat zaponowy.

Palec to jest taki element który kręci się pod kopułką...

GMP to jest górne martwe położenie tłoka...

Napisano
  • Autor

> W fajerce były 2 rodz wtrysku.

> Motronic - w zasadzie pełna automatyka (tak w skrócie)

> Jetronic - pół automatyka bo zapłonem dalej rządzi aparat zaponowy.

Które były w starszych wersjach, a które w nowszych ?

Ja mam z 1997 roku.

> Palec to jest taki element który kręci się pod kopułką...

Czy rozebranie i przeczyszczenie palca z kopułką może coś pomóc ?

> GMP to jest górne martwe położenie tłoka...

Napisano

bodajże w 99 było przejście na mono-motronica smile.gif

Napisano

> bodajże w 99 było przejście na mono-motronica

w styczniu 99r już był

gdzieś mi się o uszy odbiło że w 98 były też?

ale nie wiem czy to prawda

Napisano

Śledzę wątek, ale nie wiem czy odpowiedzi mógłbym zastosować do mego auta.

Dzisiaj zauważyłem, że u mnie dopóki silnik się nie zagrzeje to chodzi bez jakichkolwiek dolegliwości (jak wyjechałem z parkingu to uwierzyłem w cudowne wyzdrowienie crazy.gif ). Poeksperymentowałem trochę i stwierdzam, że jeśli utrzymuję cały czas wysokie obroty przy ruszaniu i zmianie biegów to szarpanie i strzały udaje się wyeliminować (jak u Majkiela).

Czy te fakty rzucają jakieś nowe światło?

Napisano

> w styczniu 99r już był

> gdzieś mi się o uszy odbiło że w 98 były też?

> ale nie wiem czy to prawda

czerwiec 97 to na pewno jetronic

Napisano

> Czy rozebranie i przeczyszczenie palca z kopułką może coś pomóc ?

Może pomóc a nie musi... u mnie nie pomogło, dopiero podmiana kopułki załatwia sprawę (mam trzy w szufladzie na zmiany hehe.gif)

Napisano
  • Autor

> czerwiec 97 to na pewno jetronic

No to na bank mam Jetronic'a. Pierwsza rejestracja samochodu 31.12.1997, więc produkcja na pewno 97.

W weekend może się poprzyglądam temu, bo troszkę wkurzające i niepokojące to przerywanie. Ciekawe jest to, że jak się rozkręci to jedzie, w weekend z rowerami na dachu to z wyprzedzaniem pod górę (i to dość stromą) czy z jazdą zdecydowanie za szybką jak na przewożenie bicykli na dachu, nie było najmniejszego problemu.

Można gdzieś tam wpiąć się miernikiem i coś posprawdzać?

Napisano

> No to na bank mam Jetronic'a. Pierwsza rejestracja samochodu 31.12.1997, więc produkcja na pewno

> 97.

> W weekend może się poprzyglądam temu, bo troszkę wkurzające i niepokojące to przerywanie. Ciekawe

> jest to, że jak się rozkręci to jedzie, w weekend z rowerami na dachu to z wyprzedzaniem pod

> górę (i to dość stromą) czy z jazdą zdecydowanie za szybką jak na przewożenie bicykli na

> dachu, nie było najmniejszego problemu.

> Można gdzieś tam wpiąć się miernikiem i coś posprawdzać?

Mnie jak przyerywał to między 3 a 5 krpm szedł jak szalony, tylko z dołem był problem rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.