Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ustawienia BRC SQ24 mały problem ;)

Featured Replies

Napisano

Witam, ponieważ zapalił mi się wczoraj czek, muszę jechać do gazownika i zobaczyć co jest grane

sądzę że jak poprzednio, jest to uboga mieszanka icon_rolleyes.gif

co ciekawe zrobiłem od regulacji 7kkm, a od ostatniego czek ponad 15kkm i błąd pojawił się teraz - zimno ? inna mieszanka lpg tzw zimowa ?

może mieć na to wpływ ?

wcześniej po montażu był problem z ubogą mieszanką - po autoadaptacji w programie brc, zrobiłem może 500km i pierwszy błąd, poprawili,

zrobiłem 2kkm i znowu to samo, poprawili - gość stwierdził, że musiał wzbogacić mieszankę ręcznie,

bo ecu jakoś dziwnie reaguje spineyes.gif wzbogacili o kilkanaście procent ! (chyba 12%)

i tak jeździłem wiosnę, lato, międzyczasie zaczęły się min problemy po odpaleniu na noPB - rozjechana mapa benzynowa

(moje domyślenia)

pojeździłem trochę na noPB, poprawiło się, ale nie do końca, potem przyszła pora na przegląd po 15kkm,

powiedziałem co i jak i w innym zakładzie gość powiedział to samo,

dziwnie reaguje i musi zostać wzbogacone, ale zmniejszył o kilka procent

na benzynie się ciut poprawiło, choć idealnie nie jest, ale właśnie po 7kkm pojawił się błąd oslabiony.gif

i teraz nie wiem, niby mogę wrócić do tych kilkunastu procent, ale to znowu pogorszy parametry na noPB icon_rolleyes.gif

co ciekawe błąd wyskakuje jak jadę sobie delikatnie dotykając gaz - np 2krpm i IVbieg

więc gdzieś w tym zakresie, przy małym obciążeniu zubaża i klapa

jest jakieś wyjście ?

brc nie ma możliwości wzbogacenia w danym zakresie obrotów, z tego co wiem są dwa suwaki - wolne obr i jazda

więc jak to ugryźć ?

poza tym auto śmiga idealnie, moc w normie, stabilne obr, przełącza się niezauważenie ok.gif

acha, pacjent to maksiu z podpisu wink.gif

Napisano

> Witam, ponieważ zapalił mi się wczoraj czek, muszę jechać do gazownika i zobaczyć co jest grane

> sądzę że jak poprzednio, jest to uboga mieszanka

> co ciekawe zrobiłem od regulacji 7kkm, a od ostatniego czek ponad 15kkm i błąd pojawił się teraz -

> zimno ? inna mieszanka lpg tzw zimowa ?

> może mieć na to wpływ ?

> wcześniej po montażu był problem z ubogą mieszanką - po autoadaptacji w programie brc, zrobiłem

> może 500km i pierwszy błąd, poprawili,

> zrobiłem 2kkm i znowu to samo, poprawili - gość stwierdził, że musiał wzbogacić mieszankę ręcznie,

> bo ecu jakoś dziwnie reaguje wzbogacili o kilkanaście procent ! (chyba 12%)

> i tak jeździłem wiosnę, lato, międzyczasie zaczęły się min problemy po odpaleniu na noPB -

> rozjechana mapa benzynowa

> (moje domyślenia)

> pojeździłem trochę na noPB, poprawiło się, ale nie do końca, potem przyszła pora na przegląd po

> 15kkm,

> powiedziałem co i jak i w innym zakładzie gość powiedział to samo,

> dziwnie reaguje i musi zostać wzbogacone, ale zmniejszył o kilka procent

> na benzynie się ciut poprawiło, choć idealnie nie jest, ale właśnie po 7kkm pojawił się błąd

> i teraz nie wiem, niby mogę wrócić do tych kilkunastu procent, ale to znowu pogorszy parametry na

> noPB

> co ciekawe błąd wyskakuje jak jadę sobie delikatnie dotykając gaz - np 2krpm i IVbieg

> więc gdzieś w tym zakresie, przy małym obciążeniu zubaża i klapa

> jest jakieś wyjście ?

> brc nie ma możliwości wzbogacenia w danym zakresie obrotów, z tego co wiem są dwa suwaki - wolne

> obr i jazda

> więc jak to ugryźć ?

> poza tym auto śmiga idealnie, moc w normie, stabilne obr, przełącza się niezauważenie

> acha, pacjent to maksiu z podpisu

Proponuje wykasować adaptacje na benzynie , zrobić 100 - 200km na benie, wtedy zrobić autokalibracje i powinno być ok grinser006.gifale wcześnie zczytaj błędy i zobacz od czego wyskoczyło palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Proponuje wykasować adaptacje na benzynie , zrobić 100 - 200km na benie, wtedy zrobić

> autokalibracje i powinno być ok

to ostateczność, niestety nie tak łatwo w tym silniku wykasować mape, zrobiłem ostatnio ok 70km na noPB, plus odłączony wcześniej aku i nadal nie było idealnie, może faktycznie z 200km trza zrobić icon_rolleyes.gif

> wcześnie zczytaj błędy i zobacz od czego wyskoczyło

byłem już u gazownika, błąd jak przewidywałem uboga mieszanka,

i tak jak przypuszczałem, zawsze w tym samym momencie - stałe obr ok 2000 na IVbiegu, prędkość 56km/h, więc ecu zapamiętał tak samo jak ja grinser006.gif

Byłem u p Burdy, przekazałem co i jak i trochę pojeździliśmy po mieście, właśnie w warunkach w jakich wyskakuje błąd

okazało się że na benzynie też zubaża mieszankę w tych warunkach, ale mnie nigdy błędu nie wyrzucił

może to wina rozjechanej mapy benzynowej hmm.gif

na razie coś tam podregulował i zobaczymy, jak błąd znowu się pojawi, to niestety pozostaje to co pisałeś

reset całkowity sterownika LPG i programowanie od zera, bo być może została skopana mapa przy montażu

ale do tego trzeba idealnej mapy benzynowej icon_rolleyes.gif

Napisano

pozostaje Ci raczej reset całkowity sterownika ale od beny, bo to on ma skopaną mapę

Napisano
  • Autor

> pozostaje Ci raczej reset całkowity sterownika ale od beny, bo to on ma skopaną mapę

tylko że to nie takie proste grinser006.gif

chyba tylko aso hmm.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

ogrzewam, bo auto mi się naprawiło hehe.gif

okazało się że jeden z wężyków podciśnienia był ułamany - może przy montażu kara.gif

jak pisałem, auto w sumie jeździło poprawnie, jedynie był problem do 2000rpm, widoczny zwłaszcza na noPB i zimnym silniku

czasem potrafił zgasnąć po odpaleniu, a ruszać trzeba było delikatnie dodając gazu

próbowałem go regulować podczas jazdy, ale sterownik ecu zubażał mieszankę w okolicach 2krpm i wywalało błąd ubogiej mieszanki, więc trzeba było wzbogacać o ok 12%

myślałem że to jest przyczyną rozjechania się mapy i moich problemów na noPB

po podklejeniu wężyka stopniowo problem zanikał, a po ok 200-300km jest już idealnie icon_eek.gif

auto odpala i obroty nawet się nie wahną ok.gif

po dodaniu gazu płynnie przyspiesza od samego dołu ok.gif

(wcześniej przy ostrym dodaniu gazu dostawał czkawki)

nie wiem tylko co naprawiłem spineyes.gif

prawdopodobnie wężyk był od sterowania klapkami w dolocie, duratec ma takie cudo

i z tego co czytałem to właśnie klapki mają dawać dodatkowego kopa przy niskich obr - zawirowanie mieszanki czy coś takiego

ciekawe że na gazie nie ma różnicy, być może za sprawą innego położenia wtryskiwaczy LPG

tak więc LPG nie zepsuło mi auta, co najwyżej partacze przy montażu, ale na to nie mam dowodów icon_rolleyes.gif

pasowało by teraz zrobić teścik na hamowni, prawdopodobnie dołek mocy do 3.5krpm nie będzie już taki duży hmm.gif

283967063-ford_c-max2.jpg

Napisano
  • Autor

> no, ale jaki blad Ci wyskakiwal na komputerze?

nie wyskakiwał grinser006.gif

tzn miałem uboga mieszanka i była to chyba pośrednio wina tego podciśnienia

być może teraz nie trzeba by tak wzbogacać hmm.gif

trzeba by się pobawić znowu softem BRC

ludzie masowo zrzucają to podciśnienie w mondkach, albo wręcz wywalają klapki i ECU milczy

klapki po pewnym przebiegu potrafiły polecieć prosto w cylindry spineyes.gif

Napisano

> nie wyskakiwał

pisales: "ponieważ zapalił mi się wczoraj czek", wiec jak to jest?

Napisano
  • Autor

> pisales: "ponieważ zapalił mi się wczoraj czek", wiec jak to jest?

ok.gif był błąd ubogiej mieszanki, myślałem że pytasz czy wywalało jakiś błąd związany z tym podciśnieniem spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.