Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po załączeniu auta, na zimnym silniku gaśnie, ale... -Norma?

Featured Replies

Napisano

Znowu dośc skomplikowane pytanie:) przedstawie sytuacje ktora pare razy juz mi się zdarzyła...

wchodze sobie do samochodu o godzinie 15, po całonocnej i porannej postojówce na dworze na minusowych temperaturach... no i sobie zapala auto, łapie za pierwszym razem bez problemu wrzucam luz, puszczam sprzęgło i sobie samochod pyka, i pyka.. (ciagle staje w miejscu) włanczam światła, ogrzewanie tyłu, radio (wszystko po kolei w para sekundowym odstepie) i samochod sobie spada na niskie obroty trwa to okolo 2 sekund i gaśnie bez problemu, bez szarpniecia bez niczego, tylko sobie mignie w miedzyczasie lampka z akumulatora i to wszystko tak jakby sie wcale nie chciał zapalić smile.gif...

a znowu jak po zapaleniu np. raz czy dwa razy nacisne lekko pedał gazu czy coś... to juz nie zgaśnie, a po drugie to np. jak załanczam to wszystko i odrazu ruszam to po przejechaniu okolo 30 metrow (potem mam wyjazd na glowna droge) to moge stac i 1 minute to samochod nie gasnie, mimo radia, świateł i ogrzewania.

Czy to jest normalne w UNO, poprzednio woziłem się S. Felicją i S. Fabią, a tam tego wogole nie bylo, jest to dla mnie dziwne zjawisko a wiec pytam czy to norma czy moze?:

-zasłaby akumulator

-czy gdzies gdzie ma byc dostarczane napięcie zamało go dostaje i dlatego gaśnie (chyba za to jest odpowiedzialny alternator, ale chyba sie myle)

a wiec macie jakies rady?

Napisano

> Czy to jest normalne w UNO, poprzednio woziłem się S. Felicją i S.

> Fabią, a tam tego wogole nie bylo, jest to dla mnie dziwne

> zjawisko a wiec pytam czy to norma czy moze?:

> -zasłaby akumulator

> -czy gdzies gdzie ma byc dostarczane napięcie zamało go dostaje i

> dlatego gaśnie (chyba za to jest odpowiedzialny alternator, ale

> chyba sie myle)

> a wiec macie jakies rady?

To nie wina uniaczka tylko tej pogody zlosnik.gif - przy takich mrozach bardzo dużo aku pada - i tak masz szczęście że twój kręci bez problema - w tym tygodniu miałem 5 kientów na nowe akumulatory wink.gif - poprostu akumulator jest osłabiony a ty bierzesz z niego ile się da (włączasz radio światła itd.) wolne obroty mogą wtedy nie wystarczyć - ale dłuższa chwilka pracy alternatora wzdbudzi akumulator i wszysko oki. Przy większych obrotach masz większe ładowanie - i to tyle na ten temat biglaugh.gif

Napisano

> - w tym tygodniu miałem 5 kientów na nowe akumulatory

jak dla ciebie to złoty interes ok.gif

biznes is biznes zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak dla ciebie to złoty interes

> biznes is biznes

tylko ze jak wysiada aku, to po co do mechaniora? jak to potrzeba nowego (doładowywany nie jest taki jakiś normalny smile.gif )

Napisano

> jak dla ciebie to złoty interes

> biznes is biznes

smolbiznes rotfl.gif

Napisano

> tylko ze jak wysiada aku, to po co do mechaniora? jak to potrzeba

> nowego (doładowywany nie jest taki jakiś normalny )

niop -wszystko się prawie zgadza ale weź pod uwagę trzy rzeczy:

1. Ten mechanik musi autko sholować do warsztatu - bo niekiedy ludzie niepotrafią sobie sami wymienić akumulatora (szczególnie panie - i ciężko jest im przynieść akumulator ważący parę kg ze sklepu oddalonego niekiedy o parę km)

2. ten mechanik ma dostęp do hurtowni - i akumulatory przywożą mu do warsztatu na zamówienie zlosnik.gif

3. nie wszyscy ludzie mają pieniądze żeby odrazu kupić nowy akumulator niewiem.gif - a niekiedy dobrze podładowany aku trzyma lepiej niż nowy - bo nawet nowy może okazac się szajsem

a tak na marginesie aku poszły do góry strasznie yikes.gif - nowa Centra 40Ah 180zł sciana.gif

Napisano

> a tak na marginesie aku poszły do góry strasznie - nowa Centra 40Ah

> 180zł

To wszystko przez mrozik, ludzie jek bedą zmuszeni do zakupu to i 200 dadzą byle by auto odpalić!!

Napisano

> To wszystko przez mrozik, ludzie jek bedą zmuszeni do zakupu to i 200

> dadzą byle by auto odpalić!!

właśnie waytogo.gif - wszystko przez ten mróz a firmy rozprowadzające aku to wykorzystują - dlatego takie ceny - prawa rynku są brutalne oslabiony.gif

Napisano

> właśnie - wszystko przez ten mróz a firmy rozprowadzające aku to

> wykorzystują - dlatego takie ceny - prawa rynku są brutalne

idzie odwilż może i cenowa zlosnik.gif

Napisano

> idzie odwilż może i cenowa

oby tak było - może i ja sobie wtedy kupie nowy aku biglaugh.gifrotfl.gif

Napisano

> oby tak było - może i ja sobie wtedy kupie nowy aku

kurka mój jest z maja 98 i tylko w jedna noc a były trzy mroźne po -16 nie odpalił Fiam biglaugh.gif

Napisano

> kurka mój jest z maja 98 i tylko w jedna noc a były trzy mroźne po

> -16 nie odpalił Fiam

a moja Centerka jest ze stycznia 1996 zlosnik.gif - kto da więcej zakrecony.gif

Napisano

> a moja Centerka jest ze stycznia 1996 - kto da więcej

ładny przebieg!!!, tylko pozazdrościć

Napisano
  • Autor

> a moja Centerka jest ze stycznia 1996 - kto da więcej

więcej nie dam, bo maoje autko już jest starszne niż twoj akumulatór, ale mam funkel nowka akumulator od nowości smile.gif..czyli... ten co był na początku, zyje do teraz (96 rocznik, miesiaca nie wiem)

Napisano

> ładny przebieg!!!, tylko pozazdrościć

nio ale już chce się na emeryture wybrać zlosnik.gif - a ja go próbuję reaktywować wink.gif

Napisano

Przed momentem pisałem w innym poście. cytat-Sprawdz też w regulator podciśnienia ( dmuchnij czy jest przelot powietrza - jak tak to źle) lub jak ściągniesz wężyk i jest dziurawy to też może być winny że nie zapala)- można tanio naprawić. Trzy tygodnie temu właśnie coś takiego naprawiłem i przy tych mrozach chciałem sprawdzić czy jeszcze działa po zapaleniu super, zdjąłem z niego wężyk ( gasnął od razu, a przed naprawą nie - było cieplej). Przed naprawą tez palił w garażu do strzału , ale po wyjeździe lubił czasem gasnąć. :Szukajcie sciana.gif, a znajdziecie yay.gif. Teraz -25 stopni pali i nie gaśnie, oraz mniej pali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.