Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka pokrywy zaworów

Featured Replies

Napisano

Witam,

w poradzie Mr Solara zlosnik.gif na www.fiatuno.pl jest informacja, że pokrywę zaworów dokręcać kluczem dynamometrycznym. Ponieważ takowego nie posiadam, to czy można dokręcać normalnym i do jakiego momentu, czy też na chamika do oporu?

Napisano

Z "wyczuciem" nie na maxa. I tak bedzie cieklo smile.gif

Napisano

> Witam,

> w poradzie Mr Solara na www.fiatuno.pl jest informacja, że pokrywę

> zaworów dokręcać kluczem dynamometrycznym. Ponieważ takowego nie

> posiadam, to czy można dokręcać normalnym i do jakiego momentu,

> czy też na chamika do oporu?

Jeżeli dokręcamy kluczem dynamometrycznym, to musimy znać ten moment - odszukać jego wartość, aby go ustawić na kluczu (lub odczytać na skali klucza w momencie dokręcania).

Bez klucza dynamometrycznego mozna sobie poradzić tak, że zalecony moment dokręcania (np. 1,5 kGm) przeliczyć w pamięci na siłę, jaką będziemy naciskać klucz o znanej nam długości ramienia; np. mając klucz o całkowitej długości 25cm=0,25m potrzebna siła wyniesie:

1,5kGm : 0,2m = 7,5 kg (przy kluczu 25cm promień działania jest nieco mniejszy, mniej więcej 20cm). A więc kluczem naciskamy niezbyt mocno - zaledwie siłą 7,5 kG.A więc tak, jakby niósł 3/4 wiadra wody.

A normalny chłop moze dociskać klucz siłą 30-40 kG, a jak się dobrze zaprze, to i znacznie więcej.

Moment np. 40 Nm czyli ok. 8kGm (1kG=9,81 N) to dla klucza płaskiego długosci 30 cm siła wyniesie 8kGm:0,25m = 32 kG - a więc już trzeba dość mocno naciskać na ten klucz, bo siłą ok. 30 kG.

Oczywiście - jak sie zaciśnie połączenie momentem, to nic już nie poprawiać. Powodzenia.

Napisano

> Witam,

> w poradzie Mr Solara na www.fiatuno.pl jest informacja, że pokrywę

> zaworów dokręcać kluczem dynamometrycznym. Ponieważ takowego nie

> posiadam, to czy można dokręcać normalnym i do jakiego momentu,

> czy też na chamika do oporu?

Nie widziałem mechanika który by wszystkie śróby kluczem dynamometrycznym przykręcał Jeśli będziesz przykręcał pokrywe np.10 na "patyku" to nie używając przedłużki dokręć mocno a będzie dobrze (oczwiście beż zbędnego siłowania) No niewiem jak ci to powiedzieć to trzeba jednak czuć ale prubuj kiedyś musi być ten pierwszy raz

Napisano

smialo krec zwyklym kluczem. nie na sile zebys nie ukrecil smile.gif

jakbys nie dokrecil to i tak bedzie cieko devil.gif

Napisano

uszczelka jest dobrym wskaznikiem czy odpowiednio przykrecasz, np jak zacznie "wylazic" to mozesz nowa zalatwiac, ja, wstyd przyznac, zmienialem tak trzy razy uszczelke miski olejowej w zastavie (dobrze ze mialem zapas) ale w koncu sie udalo mlot.gif

Napisano

> Z "wyczuciem" nie na maxa. I tak bedzie cieklo

E tam, czasem się uda. Dokręcałem do momentu kiedy stwierdziłem że pewnie starczy i póki co przez prawie 1000 km sucho zlosnik.gif

Napisano

> E tam, czasem się uda. Dokręcałem do momentu kiedy stwierdziłem że

> pewnie starczy i póki co przez prawie 1000 km sucho

u mnie to nawet przez pierwsze 5tys bylo sucho.... grinser006.gif a pozniej i tak zaczelo sie poconko angryfire.gif

ten typ tak ma screwy.gif

Napisano

> u mnie to nawet przez pierwsze 5tys bylo sucho.... a pozniej i tak

> zaczelo sie poconko

> ten typ tak ma

Czyli mam jeszcze czas zlosnik.gif

Poconko to przeżyję, u mnie się prawie ciurkiem lało frown.gif

Napisano

> E tam, czasem się uda. Dokręcałem do momentu kiedy stwierdziłem że

> pewnie starczy i póki co przez prawie 1000 km sucho

No ja robie kilka tysiecy z suchym silnikiem, a potem zaczynaja sie poczatkowo drobne wycieki. Takze nie ciesz sie na zapas zlosnik.gif Polecam nabycie uszczelki w ASO - kilka zl drozsza, ale jakosc lepsza!

Napisano

> No ja robie kilka tysiecy z suchym silnikiem, a potem zaczynaja sie

> poczatkowo drobne wycieki. Takze nie ciesz sie na zapas

Kocham ten klub. Jak tu potrafią człowieka na duchu podnieść rotfl.gif

> Polecam nabycie uszczelki w ASO - kilka zl drozsza, ale jakosc

> lepsza!

Mam awersję do zakupów we wszelkiego rodzaju ASO. W małych sklepikach oryginalne części są często sporo tańsze więc po co przepłacać?

Napisano

> Kocham ten klub. Jak tu potrafią człowieka na duchu podnieść

Prosze bardzo smile.gif

> Mam awersję do zakupów we wszelkiego rodzaju ASO. W małych sklepikach

> oryginalne części są często sporo tańsze więc po co przepłacać?

Ano dlatego, ze nie spotkalem sie w "sklepiku" z taka uszczelka, jaka kupilem w ASO. Roznice widac na pierwszy rzut oka cool.gif

Napisano

> Ano dlatego, ze nie spotkalem sie w "sklepiku" z taka uszczelka, jaka

> kupilem w ASO. Roznice widac na pierwszy rzut oka

Pewnie od sklepiku zależy. Często sprzedają "zamienniki" ale są też takie, które sprzedają to samo co ASO tylko taniej. Na przykładzie lubelskiego ASO Daewoo piszę bo do fiatowskiego jeszcze nie trafiłem. Szukałem swego czasu gratów i trafiłem do ASOsklepu. Ceny były nawet nie najgorsze ale sam sprzedawca mi odradził zakup icon_eek.gif i wysłał do sąsiedniej hurtowni. Okazało się że ASO ma prikaz robienia zakupów centralnie przez jakieś magazyny w Warszawie co podnosiło cenę a hurtownia sobie sprowadzała to samo bezpośrednio od producenta i miała ceny kilkanaście/kilkadziesiąt procent niższe. Najśmieszniejsze jest to że sklep ASO nie mógł kupować towaru w tej hurtowni choć była pod nosem i miała niższe ceny niż Warszawa.

Napisano

> Prosze bardzo

> Ano dlatego, ze nie spotkalem sie w "sklepiku" z taka uszczelka, jaka

> kupilem w ASO. Roznice widac na pierwszy rzut oka

Też właśnie ostatnio pisałem o walce z wyciekiem z pod pokrywy zaworow.

Ostatnio wymieniłem 2razy w ciągu miesiąca

i pupa.gif dalej ciece i ciece grinser006.gif.

Mam starą uszczelkę wymienianą kiedyś w servisie i fakt jest ciut zlosnik.gif grubsza i wyższa.

Tego pewno do szczęścia w tych nowych brakuje a są chyba od rzemieślnika ich cena u mnie w townie 12 złociszy za sztukę.

Napisano

> Też właśnie ostatnio pisałem o walce z wyciekiem z pod pokrywy

> zaworow.

> Ostatnio wymieniłem 2razy w ciągu miesiąca

> i dalej ciece i ciece .

> Mam starą uszczelkę wymienianą kiedyś w servisie i fakt jest ciut

> grubsza i wyższa.

> Tego pewno do szczęścia w tych nowych brakuje a są chyba od

> rzemieślnika ich cena u mnie w townie 12 złociszy za sztukę.

Mozna uszczelke posmarowac dodatkowo silikonem - ja tak mam juz ponad 2 lata i jest dobrze.

Napisano

> Mam starą uszczelkę wymienianą kiedyś w servisie i fakt jest ciut

> grubsza i wyższa.

Uszczelki teraz sa korkowe - ta z ASO byla jednak zrobiona z "drobnoziarnistego" korka, w przeciwienstwie do innych ktore mialem wczesniej. Tamte wygladaly jakby byly wyrzniete z tablicy korkowej zlosnik.gif

Napisano

> Uszczelki teraz sa korkowe - ta z ASO byla jednak zrobiona z

> "drobnoziarnistego" korka, w przeciwienstwie do innych ktore

Pod pokrywę korkowa uszczelka? hmm.gif Ja miałem starą gumową i gumową nową kupiłem. Profilowana do wszystkich wygięć i rowków

Korkowej w takim miejscu sobie szczerze pisząc nie wyobrażam biorąc pod uwagę niepłaski zarówno przekroju jak i całej uszczelki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.