Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z ładowaniem ;(

Featured Replies

Napisano

Witam.

Właśnie wróciłem z nocki i kładę się spać z myślą - co znowu się stało mojemu CC... W ogóle jak on może mi takie rzeczy robić kiedy ja go tak lubię i dbam o Niego jak mogę... Ale do rzeczy.

Sprawa wyglądała tak - najpierw gdy silnik przekraczał 4 tys obrotów to zapalała się kontrolka ładowania - dlatego jechałem delikatniej w obawie że może się pogorszyć - no i ? Pogorszyło się. Około 3 km od domu zaczęła się palić już na stałe kontrolka. Szybki rzut oka pod maskę nic nie pokazał - klemy na miejscu, pasek też (z resztą nowy). Co Wy na to ? W ogóle najpiękniejsze jest że dziś już nic nigdzie nie dostanę, jutro już w ogóle - nie mówiąc o poniedziałku... Może jest ktoś w Pozku kto by mi pomógł ?

Pozdro

Napisano

> Witam.

> Właśnie wróciłem z nocki i kładę się spać z myślą - co znowu się stało mojemu CC... W ogóle jak on

> może mi takie rzeczy robić kiedy ja go tak lubię i dbam o Niego jak mogę... Ale do rzeczy.

> Sprawa wyglądała tak - najpierw gdy silnik przekraczał 4 tys obrotów to zapalała się kontrolka

> ładowania - dlatego jechałem delikatniej w obawie że może się pogorszyć - no i ? Pogorszyło

> się. Około 3 km od domu zaczęła się palić już na stałe kontrolka. Szybki rzut oka pod maskę

> nic nie pokazał - klemy na miejscu, pasek też (z resztą nowy). Co Wy na to ? W ogóle

> najpiękniejsze jest że dziś już nic nigdzie nie dostanę, jutro już w ogóle - nie mówiąc o

> poniedziałku... Może jest ktoś w Pozku kto by mi pomógł ?

> Pozdro

miernik w reke i sprwdz czy ladowanie na altku jest

Napisano

mogły sie szczotki na regulatorze skończyć a jak nie to niestety coś z altkiem, diody może.

Napisano
  • Autor

> miernik w reke i sprwdz czy ladowanie na altku jest

Napisałem tak generalnie z żalu że znów coś ... Jak się wyśpię to sprawdzę co tam pokaże miernik...

Napisano

Podłącze się coby nie zakładać nowego wątku ok.gif

Mam podobny problem z ładowaniem z tym że mi kontrolka się żarzy oslabiony.gif Im wyższe obroty to kontrolka zanika, im mniejsze, to się pojawia. Aku kupiony bodajże w lipcu, po regeneracji. Problem jest już od dłuższego czasu. Ładowanie jest jak najbardziej w porządku ok.gif

Był juz już kiedyś wątek o tym ale:

po 1. nie mogłem go odszukać

po 2. jak dobrze pamiętam to urwał się i była cisza.

Czego to może być przyczyna? Regulator napięcia? sam już nie wiem oslabiony.gif

Napisano

a ja z innym zapytaniem wink.gif

3 tygodnie temu zdechł stary aku to kupiłem nowy centre 45Ah. Codziennie jeżdzę ok 5km i na dniach zauważyłem że jakby aku padał. Kontrolka się nie pali nic, ładuje napweno ale czy tego ładowania wystarczy przy tak małym dystansie ???

Napisano

> a ja z innym zapytaniem

> 3 tygodnie temu zdechł stary aku to kupiłem nowy centre 45Ah. Codziennie jeżdzę ok 5km i na dniach

> zauważyłem że jakby aku padał. Kontrolka się nie pali nic, ładuje napweno ale czy tego

> ładowania wystarczy przy tak małym dystansie ???

Przy takich przebiegach to aku w sumie więcej traci niż się ładuje tak naprawde. Sam rozruch pochłania dużo energii a akumulatora.

Napisano

> Podłącze się coby nie zakładać nowego wątku

> Mam podobny problem z ładowaniem z tym że mi kontrolka się żarzy Im wyższe obroty to kontrolka

> zanika, im mniejsze, to się pojawia. Aku kupiony bodajże w lipcu, po regeneracji. Problem jest

> już od dłuższego czasu. Ładowanie jest jak najbardziej w porządku

> Był juz już kiedyś wątek o tym ale:

> po 1. nie mogłem go odszukać

> po 2. jak dobrze pamiętam to urwał się i była cisza.

> Czego to może być przyczyna? Regulator napięcia? sam już nie wiem

U mnie jak się tak działo to regulator był do wymiany

Napisano

> 3 tygodnie temu zdechł stary aku to kupiłem nowy centre 45Ah. Codziennie jeżdzę ok 5km i na dniach

> zauważyłem że jakby aku padał. Kontrolka się nie pali nic, ładuje napweno ale czy tego

Jak np. przy tym słuchasz muzy, masz jakąś tam zabudowę czy cuś, to całkiem możliwe, że się nie doładuje

Napisano

Zmierz jakie masz ładowanie.

Może być tak że będziesz miał za niskie i nie będzie ci doładowywał, zwłaszcza na tak małych odcinkach.

Napisano

> mogły sie szczotki na regulatorze skończyć a jak nie to niestety coś z altkiem, diody może.

Jakby szczotki padły to kontrolka by się nie paliła, nawet przy zgaszonym silniku - jest wpięta szeregowo z uzwojeniem wzbudzenia alternatora. Padają diody albo regulator.

Napisano
  • Autor

> Jakby szczotki padły to kontrolka by się nie paliła, nawet przy zgaszonym silniku - jest wpięta

> szeregowo z uzwojeniem wzbudzenia alternatora. Padają diody albo regulator.

Czyli pewnie diody bo szczotki zmieniałem wraz z regulatorem jakieś 2 miechy temu. Ale tak czy siak Cinq postoi do wtorku pod domem bo nie ma teraz czasu się nim zająć no i kto mi święto się czymkolwiek zajmie...

Napisano

> U mnie jak się tak działo to regulator był do wymiany

U mnie również winny był regulator.

Napisano

Kiedyś w poprzednim cc też przerabiałem ten temat. Wymieniłem szotki z regulatorem i to nic nie pomogło. Stawiam na uszkodzone diody ok.gif

Napisano
  • Autor

A tak juz rozwijając temat to co myślicie - co zrobić w takiej sytuacji żeby się probelmu pozbyć?

Dziś przypadkowo chwyciłem AUTO ŚWIAT PORADNIK ;D i było właśnie o regeneracji altków - napisali jakoś tak wiarygodnie że opyla się kupić profesjonalnie zregenerowany bo kiedyś to lepsze sprzęty robili z lepszych droższych materiałów... Jakby się trochę sprwadzało bo chodzi opinia że w SPI jest bardziej wytrzymały alt niż w MPI (mówiąc to mam na myśli 1.1) przez to że jest cieńsza obudowa która pęka... Tak że co radzicie panowie ? W ogóle kupował ktoś nówkę ? Ile taka przyjemność ? Jak też z kompletną regeneracją ? Ile by wzięli jakbym im na stół swój położyłi poprosił żeby się tym zajęli ?

Napisano

Na allegro są nówki chińskie (niedrogo), Psychik kiedyś pisał że dają radę, no i gwarancja jest ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.