Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie gdy schodzi z ssania 16v

Featured Replies

Napisano

Witam

Sytuacja wygląda tak odpalam auto, pochodzi z 10 sekund i gdy ma zejść na jałowe to gaśnie ocb?

Wymieniłem tps, podmieniłem krokowy i map sensor....

pozdro

Napisano

> Witam

> Sytuacja wygląda tak odpalam auto, pochodzi z 10 sekund i gdy ma zejść na jałowe to gaśnie ocb?

> Wymieniłem tps, podmieniłem krokowy i map sensor....

> pozdro

zapomniałeś o najważniejszym czujniku w tym przypadku, czujnik temperatury płynu chłodzącego w kolektorze ssącym zeby.GIF

Napisano

czyli to nie ma tak gasnać ? tongue.gif a ja myślałem ze 16tki tak maja 270751858-jezyk.gif to tez to podmienie u siebie wink.gif

a to ze faluje jak jest zimny to tez dlatego ?;>

Napisano

mi falowal przez nieszczelny dolot i swiece z kablami. po zrobieniu tego uspokoilo sie i falowanie jest niezauwazalne(wczesniej potrafil falowac +- 500obr/min)

Napisano
  • Autor

w sumie to nie sprawdziłem 270751858-jezyk.gif

dzięki zlosnik.gif

Napisano

wlasnie mi tak faluje +/- 500 rpm i jak nie dodam lekko gazu to zgasnie teraz przy tych temperaturach oslabiony.gif a dolot raczej mam szczelny swiece praktycznie nówki jak i kable ;>

Napisano
  • Autor

> zapomniałeś o najważniejszym czujniku w tym przypadku, czujnik temperatury płynu chłodzącego w

> kolektorze ssącym

Wymieniłem czujnik i niestety bez efektów.

Auto odpalone pochodzi na ssaniu wkręci się na obroty ale po jakiś 5~10 sekundach gaśnie

Wydaje mi się że łapie lewe powietrze i przez to gaśnie.

Gdzie w 16v jest czujnik zasysanego powietrza? LiNK

Napisano

znaczy to chyba mowisz o map sensor i on sie znajduje jak patrzysz od przodu auta to po lewej stronie w kolektorze ssacym (plastikowym) ;>

Napisano

odepnij go i zoabcz czy bedzie roznica, a jak przytrzymasz go pedalem gazu na wyzszych to tez gasnie?moze jakies zabezpieczenia przeciw kradzierzy hehe.gif

Napisano
  • Autor

> znaczy to chyba mowisz o map sensor i on sie znajduje jak patrzysz od przodu auta to po lewej

> stronie w kolektorze ssacym (plastikowym) ;

podmieniony na inny i różnicy ni ma frown.gif

Napisano
  • Autor

> odepnij go i zoabcz czy bedzie roznica, a jak przytrzymasz go pedalem gazu na wyzszych to tez

> gasnie?moze jakies zabezpieczenia przeciw kradzierzy

na wyższych pochodzi pochodzi i albo go zalewa albo za dużo paliwa i gaśnie....

Napisano

> Witam

> Sytuacja wygląda tak odpalam auto, pochodzi z 10 sekund i gdy ma zejść na jałowe to gaśnie ocb?

> Wymieniłem tps, podmieniłem krokowy i map sensor....

> pozdro

Ja miałem tak też z rana na zimnym po nocy... odpalałem, wskakiwał na 1300 na moment, spadał na 900, potem 800 chwila i słychać było jak stożek jak jakieś smoczysko zasysa powietrze, i nagle spadało do 500 i 800, 500 i 800 i tak przez chwile aż w końcu spadały obroty tak nisko że gasł. Dopiero jak się nagrzał to się stabilizowało wszystko. Potem to wymieniłem cewki i kable i jakoś od tamtego czasu jest spokój. A teraz jak chłodniej jest to juz wogóle.... to chore 270751858-jezyk.gif i nie wiem czego się poprawiło.. normalnie zapalam i jadę bez czekania ani nic.

Napisano
  • Autor

> Ja miałem tak też z rana na zimnym po nocy... odpalałem, wskakiwał na 1300 na moment, spadał na

> 900, potem 800 chwila i słychać było jak stożek jak jakieś smoczysko zasysa powietrze, i nagle

> spadało do 500 i 800, 500 i 800 i tak przez chwile aż w końcu spadały obroty tak nisko że

> gasł. Dopiero jak się nagrzał to się stabilizowało wszystko. Potem to wymieniłem cewki i kable

> i jakoś od tamtego czasu jest spokój. A teraz jak chłodniej jest to juz wogóle.... to chore i

> nie wiem czego się poprawiło.. normalnie zapalam i jadę bez czekania ani nic.

a przed wymianą cewek sprawdzałeś iskre? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a przed wymianą cewek sprawdzałeś iskre?

Ogólnie rzecz biorąc miałem przebicie na cewce 270751858-jezyk.gif i kopało jak paralizator 270751858-jezyk.gif czy to cewki pomogły.... cholera wie. Może to tylko przy umiarkowanych temp na dworze jest ok, a latem znów bedzie mulił z rańska ;P

Napisano

jak przytrzymam na obortach to nie gasnie wink.gif a tak to faluje od ok 900 do 1700 rpm przez ok 30s z rana jak go pierwszy raz odpale i ja jak jest zimno na zewnatrz confused.gif bo w lecie nie ma tego problemu lekko pofaluje przez ok 5 s i tyle 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Majstry czy sonda miała by tu taki wpływ na prace silnika?

Wczoraj odpaliłem auto i gdy jeszcze było na ssaniu kreciłem nim od 3 do 4 tys obrotów i po chwili zaczynało go dusić aż zgasł. Gdzie tkwi problem?

Podpiąłem go pod kompa i wypluło:

Potencjometr przepustnicy - przerwany

Sonda lambda przerwany

Czujnik temperatury powietrza przerwany

Silnik krokowy przerwany

Przekaźniki zaworu antyparow. przerwany

Czujnik ciśnienia przerwany.

tps kupiłem nowy i lipa,

sondy nie ruszałem

czujnik temperatury - podmieniłem dalej lipa

silnik krokowy podmieniony bez efektów

Co go boli?

Napisano

> Podpiąłem go pod kompa i wypluło:

> Potencjometr przepustnicy - przerwany

> Sonda lambda przerwany

> Czujnik temperatury powietrza przerwany

> Silnik krokowy przerwany

> Przekaźniki zaworu antyparow. przerwany

> Czujnik ciśnienia przerwany.

> tps kupiłem nowy i lipa,

jakiś babol w instalacji, brak masy albo coś podobnego.

czujnik temp. powietrza, mapsensor, TPS mają wspólną masę.

Ale krokowiec nie ma nic wspólnego z innymi czujnikami (w kablach)

może to jednak komp coś nie domaga?

Napisano
  • Autor

> jakiś babol w instalacji, brak masy albo coś podobnego.

> czujnik temp. powietrza, mapsensor, TPS mają wspólną masę.

> Ale krokowiec nie ma nic wspólnego z innymi czujnikami (w kablach)

> może to jednak komp coś nie domaga?

też to brałem pod uwagę, przeglądając schemat to mają wspólną masę i może gdzieś tam leży problem.

Ale czemu wypluło sondę i krokowy?

Wszystko zaczęło się dziać jak zagotował się i nadmiar uciekł przez czwórnik na wężach chłodniczych.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> jakiś babol w instalacji

Okazało się że babol w instalacji do podwójnego przekaźnika

piwo.gif dzięki

Napisano

> Okazało się że babol w instalacji do podwójnego przekaźnika

> dzięki

A wiązke miałeś przerabianą czy dałeś z punto? I powiedz dokładniej co to za babol zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A wiązke miałeś przerabianą czy dałeś z punto? I powiedz dokładniej co to za babol

wiązka silnikowa oczywiście z punto i przy przekaźniku podwójnym był uszkodzony kabel. Raz zwiera raz nie przez co pompa świrowała.

Teraz jest ok auto zachowuje się jak wcześniej.

A co u Ciebie się dzieje?

Napisano

> wiązka silnikowa oczywiście z punto i przy przekaźniku podwójnym był uszkodzony kabel. Raz zwiera

> raz nie przez co pompa świrowała.

> Teraz jest ok auto zachowuje się jak wcześniej.

> A co u Ciebie się dzieje?

Ty u mnie już nic:D była taka faza że z rana na zimnym łapał 1200-1300, chwile tak stał i po chwili obroty spadały do prawie zgasnięcia. I znów w górę, potem dławienie aż w końcu gasł. I dopiero przytrzymanie go na gazie = złapanie temp po kilku minutach przestawał i było ok. Ale od jakiegoś już czasu jest ok zeby.GIF jak gdyby nigdy nic biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Teraz to nie zawsze mi się pompa załącza po przekręceniu kluczyka. Musze drugi raz przekręcić i dopiero się załącza..

Napisano
  • Autor

> Teraz to nie zawsze mi się pompa załącza po przekręceniu kluczyka. Musze drugi raz przekręcić i

> dopiero się załącza..

tu bym sprawdził kable

• 3 tygodnie później...
Napisano

jak odpale go po nocy( ok -9* ogolnie przy ujemnych temperaturach 270751858-jezyk.gif ) to wskoczy odrazu na ok 2,5k rpm tak na ok 2-3s spada i czasem gaśnie czasem nie.... co sprawdzić 270751858-jezyk.gif i czy mozna sprawdzić rezystancje tego niebieskiego czujnika od temp silnika czy sie nie da? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.