Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.9 tdi - prośba o opinie

Featured Replies

Napisano

Witajcie koledzy i koleżanki.

mam prośbę o opinię dotyczącą silników 1.9 tdi (101 km lub 130km), które montowane były w seatach ibiza (model powyżej 2002 roku)

jak jest z awaryjnością, trwałością, eksploatacją tych jednostek?

czy silniki stwarza dużo problemów, czy raczej są to motory bezawaryjne?

czy przebiegi rzędu 200 tysięcy to duży dla nich wysiłek?

no i na co zwracać uwagę przy oględzinach takiego silnika?

z góry dziękuję za pomoc ok.gif

Napisano

> Witajcie koledzy i koleżanki.

> mam prośbę o opinię dotyczącą silników 1.9 tdi (101 km lub 130km), które montowane były w seatach

> ibiza (model powyżej 2002 roku)

> jak jest z awaryjnością, trwałością, eksploatacją tych jednostek?

> czy silniki stwarza dużo problemów, czy raczej są to motory bezawaryjne?

> czy przebiegi rzędu 200 tysięcy to duży dla nich wysiłek?

> no i na co zwracać uwagę przy oględzinach takiego silnika?

> z góry dziękuję za pomoc

Sprawdzone jednostki. 200kkm to dla nich nic specjalnego. Na co zwracać uwagę? nie będę oryginalny jeśli powiem że na to, na co oglądając każdego innego diesla.

Napisano

> 101 km

zrobiłem takim trochę ponad 40 tys. przez 3 lata zlosnik.gif w golfie i usterka mechaniczna jedna, kłopot na autostradzie z zawieszającą się turbiną raz - ale nie powodowało to zatrzymania samochodu, spalanie bardzo przyzwoite - max kapelusz w trasie 4,2 najmniej (na kompie oczywiście), jazda autostradowa długa ze średnią 12-140 to 5,2, max chyba doszło góra do 7, możliwości modyfikacyjne spore, bez modyfikacji daje radę w mieście, poza miastem też, jedynie przy pełnym obciążeniu i pod górę niestety mocy mu brakuje ale da się przeżyć (fajnie byłoby gdyby miał skrzynię 6 ale nie ma - ta 130 powinna mieć), klekot jest ale z opowieści wydawało mi się że będzie strasznie ale też da się przeżyć

Napisano

130tka to świetny silnik, mamy w domu drugie auto z taką jednostką napędową ( pierwszy to była Cordoba, druga to konkretnie zmodowana Fabia RS ).

w cordobie przez 150kkm nastapiła jedna awaria - przerdzewiała gruszka podciśnienia.

w Fabii do tej pory zupełnie nic (110kkm) od 50kkm samochód ma zmienione turbo i zestrojony jest na 203KM. pali jak na taką moc śmiesznie mało paliwa.

główną wadą obu silników jest dźwięk i wibracje, przywołujące raczej skojarzenia z ursusem c-330 niż samochodem skonstruowanym na początku XXI w. wink.gif

Napisano

>101

Żona ma w golfie (motor AXR), przejechane 180kkm jak na mój gust to b.dobry motor, jedyne co się sypnęło to sprzęgiełko alternatora co pociągnęło napinacz paska wielorowkowego (pół roku jazdy z walniętym sprzęgiełkiem), mieliśmy poważniejszą awarię ale to na własne życzenie poleciały pompo-wtryski przez jazdę na kiepskiej "gnojówce". Generalnie ten motor to taki wyrobnik, na brak pary tez nie można narzekać, fakt na autostradzie przydał by się 6 bieg było by ciszej :-)

Napisano

Witam vibra.gif ogółem chce powiedzieć że silniki TDI są najlepsze także nic tylko kupować lać gnojówki i jeździć do oporu nawet po 600tyś.km hehe.gif

Napisano

> Witam ogółem chce powiedzieć że silniki TDI są najlepsze także nic tylko kupować lać gnojówki i

> jeździć do oporu nawet po 600tyś.km

masz coś do powiedzenia, czy tylko trollujesz?

• 2 tygodnie później...
Napisano

1,9 TDi to chyba jeden z najbardziej udanych silników (stary i dobry) koncernu VW. Osobiście jeżdżę już 3 autem z tą jednostką napędową. 1 auto - seat leon 1,9 TDi, 110 KM, teraz jeździ nim mój ojciec, 150 tys przejechane, 8 lat na karku i śmiga (wymieniona ostatnio sztanga od turbiny). 2 auto VW Caddy, 1,9 TDI 105 KM, 330 tys przejechane na 1 turbinie, nic się nie działo poza eksploatacyjnymi sprawami, sprzedany i jeszcze gdzieś śmiga. 3 i obecne auto, VW caddy maxi, 1,9 TDi 105 KM zczipowane na 136 KM, 74 tys km przejechane przez 10 miesięcy i nic się nie dzieje.

Ostatnio chwilkę jechałem VW transporterem T4 też z tym silnikiem, auto ma 440 tys przejechane i śmiga.

Także jeśli silnik był właściwie serwisowany i użytkowany, powinien być długowieczny i bezawaryjny.

Napisano

> czy przebiegi rzędu 200 tysięcy to duży dla nich wysiłek?

Wszystko zależy od tego jak dbał poprzedni właściciel, turbo może już puszczać olej no i ze sprzęgłem różnie bywa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.