Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napięcie akumulatora?

Featured Replies

Napisano

Witam. Dwa lata temu kupiłem do mojego Stilo JTD nową Centrę Futurę, ponieważ oryginalny aku po 6 ciu latach poległ przy -20. Na nowym aku auto odpala bez problemu, jednak ostatnio odczytałem programem FiatEcuScan, że napięcie na wyłaczonym silniku to tylko 11,9 V. Po odpaleniu auta, wzrasta do około 14,1 V. Nie ma nigdy problemu z niedoładowaniem akumulatora, odpalaniem rano itp. Natomiast w trakcie odpalania wyłącza się radio i mocno przygasają światła, sytuacja ma miejsce od nowości tego aku. Moim zdaniem takie napięcie to za mało na naładowany akumulator, zastanawiam się, czy jedna z cel nie jest uszkodzona. Będę wdzięczny za wskazówki.

Napisano

zmierz napięcie miernikiem bez obciążenia zlosnik.gif

w VAGu zeby sie podpiac do centralki silnika, trzeba miec włączony zapłon nie wiem jak we Fiacie ale myśle, ze tez zlosnik.gif

podejrzewam, ze włączony zapłon, świece żarowe(?), pompa paliwa, wszelakie sterowniki etc. moga troszke ciagnac i to moze osłabiać akumulator zlosnik.gif

ale pewnikiem moze być lekko niedoładowany, bo

14.1V jest w miare dobrym napięciem wink.gif

wskazuje na sprawny akumulator

uszkodzona cela to jest ponizej 11V IMHO

Napisano

Kolego, miernik w łapkę, FES zaniża napięcia.

Pozdrawiam BAS

Napisano

miernik panie i jazda...

swoja droga vag zaniza troche wartos pokazywal u mnie po nocy 11,9 faktycznie bylo 12,05 .. przerabialem ostatnio temat i w sumie nadal go przerabiam... u mnie cos zarlo prad okazalo sie ze radio bylo zle podlaczone... w sensie zeby wlaczyc radio nei trzebabylo wlaczac zaplonu.. i na niektorych radiach to przejdze ale moj alpine jak byl wylaczony bral 280 amper palacz.gifhehe.gif podlaczone po stacyjce i problem uciekania pradu rozwiazany ... wazne zeby przy pomiarze wylaczyc wszystkei swiatełecka dmuchawe itp smile.gif

Napisano

> na niektorych radiach to przejdze ale moj alpine

Nie niektórych tylko problem dotyczy właśnie Alpine z tego co czytałem.

> jak byl wylaczony bral 280 amper

Chyba kolega zapomniał o jakimś przecinku, jakby radio wciągało Ci 280A to:

- zakładając, że masz akumulator 60Ah to rozładowałby Ci się po max 12minutach do zera,

- Twój alternator(nie mam pojęcia jaki masz, ale w osobówkach nie słyszałem o większych) daje max 120A => nie dałby rady uciągnąć.

- radio musiałoby coś robić z tym prądem, w praktyce zamieniać go w energię cieplną, miałbyś w samochodzie grzejnik o mocy 280Ax12V=3360W, obstawiam że zanim byś zdiagnozował problem to auto by spłonęło.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie niektórych tylko problem dotyczy właśnie Alpine z tego co czytałem.

malo czytales, brata jvc bralo 140 mA po poprawnym podlaczeniu problemu ni ma smile.gif duzo radii samochdowych pobiera duzo pradu z uwagi na zapamietywane dane ew dodatki itp

> Chyba kolega zapomniał o jakimś przecinku, jakby radio wciągało Ci 280A to:

> - zakładając, że masz akumulator 60Ah to rozładowałby Ci się po max 12minutach do zera,

> - Twój alternator(nie mam pojęcia jaki masz, ale w osobówkach nie słyszałem o większych) daje max

> 120A =- radio musiałoby coś robić z tym prądem, w praktyce zamieniać go w energię cieplną,

> miałbyś w samochodzie grzejnik o mocy 280Ax12V=3360W, obstawiam że zanim byś zdiagnozował

> problem to auto by spłonęło.

> Pozdrawiam BAS

oczywiscie chodzilo mi o mili czyli mA mea culpa zeby.GIFgrinser006.gif

Napisano

> Kolego, miernik w łapkę, FES zaniża napięcia.

U mnie dokładnie -1V.

Napisano

> Natomiast w trakcie odpalania wyłącza się radio i mocno przygasają światła, sytuacja ma

> miejsce od nowości tego aku.

Taka sytuacja ma miejsce w większości samochodów i we wszystkich Fiatach - w czasie kręcenia rozrusznikiem przekaźnik odłącza światła (z wyjątkiem pozycyjnych), oraz zasilanie wycieraczek, dmuchawy, radia itp. żeby cały prąd poszedł do rozrusznika. grinser006.gifok.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Taka sytuacja ma miejsce w większości samochodów i we wszystkich Fiatach - w czasie kręcenia

> rozrusznikiem przekaźnik odłącza światła (z wyjątkiem pozycyjnych), oraz zasilanie

> wycieraczek, dmuchawy, radia itp. żeby cały prąd poszedł do rozrusznika.

mi świateł nie wyłącza reszte tak ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.