Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ogrzewaniem

Featured Replies

Napisano

Witam. Wiem, że jak co roku pojawia się ten temat i jest to bolączka fiata mk1. Zacznę od tego, że zostało wymienione już wszystko(nagrzewnica, przewody, układ płukany,termostat,płyn) a układ nie raz odpowietrzany..(choć nigdy powietrza nie było ,ale profilaktycznie)po przebiegu znów odpowietrzany i tak kilka razy, bo bywa, że czasem odrazu nie da rady dokładnie i jaki tego efekt? Owszem, ciepłe powietrze, ale nie gorące. Dodam, że silnik długo się rozgrzewa. Jest tez dziwny objaw który zaobserwowałem...Podczas jazdy, mogę ruszyć i jechać 50km a on niby temperaturę trzyma dobrą, ale wewnątrz grzeje słabo. Gdy postoję...nagrzeje się elegancko i już dalej będzie grzało. Auto posiada instalację gazową. Próbowałem podłączać ją szeregowo jak i równolegle. Nic to nie dało. Nie mam już pomysłu na to auto. "Grzać" zaczyna dopiero jak osiągnie prawie połowę skali(wskaźnik od temperatury). Nie mam już pomysłów niewiem.gif. Przewody są gorące, wszystkie zapadki od nawiewu sprawdzałem i czyściłem wymieniając nagrzewnicę. Jeśli ktoś ma foto jak ma wpiętą w obieg instlację gazową, bardzo bym prosił.

Napisano

Drogi kolego, niestety chyba każdy w odpowiedzi napisze Ci, że nic na to nie poradzisz bo ten typ tak ma 270751858-jezyk.gif nie żebym Ci zabierał nadzieję, ale jak już sam zauważyłeś mk1 ma to na porządku dziennym 270751858-jezyk.gif wszyscy znajomi którzy też mają punto mk1 skarżą się na ten problem, a z silnikiem 1.1 to już szczególnie.. :/

Chociaż przyznam Ci szczerze, że przy instalacji gazowej moje srumto nagrzewa się dużo szybciej wink.gif ale nadal nie grzeje jak sam powiedziałeś gorącym powietrzem :/ Pozostaje chyba tylko na zimę upchać wszystkie możliwe wloty(oczywiście mam na myśli te do komory silnika zeby.GIF ) jakimś kartonem czy innym tworzywem, żeby kropek nagrzewał się troszkę szybciej.. frown.gif

Napisano
  • Autor

Próbowałem i tego. Nic z tego. Dziwne. Kolega w 1.2 ma po wypadku chłodnicę od 1.1. Dużo się przecież nie różni. Pompa wody jest nieco bardziej wydajna, ale kurcze, jak przekręcę go do 7500obr. to i tak nic więc czy pompa jest mniej czy bardziej wydajna, o nie powinno rzutować. Poza tym zimą jak mam pół szyby odmrożonej to jest luksus. To i tak jest poniżej normalnego grzania. Może komuś, komu szyby jednak odmraża podesłał by mi albo wrzucił foto w którym miejscu ma wpiętą instalację gazową. Może tam tkwi problem..

Napisano

Bzdury piszesz. Siostry mk1 ogrzewanie ma rewelacyjne, jest to właśnie 1.1. Gorące powietrze po ok. 2 km jazdy. Co gazu nie ma, ale raczej nie wpływa to za bardzo na temperaturę we wnętrzu.

Do kolegi autora - nie przybywa Ci oleju, nie ubywa płynu ?

Napisano

hmm.. To w sumie pozazdrościć 270751858-jezyk.gif Bo uwierz mi - to naprawdę rzadki przypadek żeby grzało gorącym powietrzem.. U mnie też po ok. 1 do 3 km już leci ciepłe powietrze, ale nie chce lecieć gorące, o to właśnie chodzi, tak samo chodzi też o to koledze który jest autorem tematu smile.gif

Napisano
  • Autor

Nie. Silnik przeszczepiony rok temu z pandy po 50tys km. Uszczelka robiona tego lata, z całą resztą na oryginalnych gratach. Wywalała wodę na zewnątrz. Wszystko jest ok. Olej Mobile 1 10w40. Ani grama choć silnik wykręca 8000tys obr biglaugh.gif . Codzienna jazda między 4-5,5tys.w trasie czasem dostanie pod 7,5 podczas wyprzedzania,ale nie w tym tkwi problem, bo silnik robiony do tego.

Napisano

jeśli jest to spowodowane przez gaz to jest jedna możliwość - wypinasz z układu parownik i robisz jazdę próbną na benzynie - jak będzie ok to wiadomo w którym kierunku trzeba kombinować. Jeśli nie, no to przyczyna leży gdzie indziej.

Napisano
  • Autor

Tylko widzisz. To jedynie mój domysł, bo reduktor jest gorący. Zimą trochę gorzej, ale kurcze..ludzie jeżdzą na gazie i grzeje. Próbowałem szeregowo, równolegle.., odwrotnie obieg (jak sugerowali w serwisie fiata) i kurde nic. Jak jest lipa tak jest lipa. Nie mam co się bawić w odpinanie gazu. Trójniki podpięte zaraz przy nagrzewnicy, ale reduktor jest wyżej więc zgodnie z prawem fizyki najpierw trafia wszystko do nagrzewnicy. Może poprostu ktoś ma prawidłowo wpięte..może w innym miejscu i tu tkwi przyczyna a nie mam czasu na zabawę i dalsze szukanie bo już mnie szlak trafia. Najlepsze jest to że jak postoi godzinę, to jest w środku ukrop..ale jak jadę to nie da rady...Powietrze ciepłe. Niebawem nowe auto, ale zimę musi przetrwać...potem albo go przekręcę albo potnę na żyletki jak to nie ustąpi.

Napisano

Hmm nie jestem specem, ale musi być jakaś wytłumaczalna przyczyna smile.gif Może poproś tutejszych użyszkodników, którzy mają założony gaz o fotki spod maski i porównaj - czasem jeden głupi szczegół a może zmienić b. dużo smile.gif

Napisano

> Bzdury piszesz. Siostry mk1 ogrzewanie ma rewelacyjne, jest to właśnie 1.1. Gorące powietrze po ok.

> 2 km jazdy. Co gazu nie ma, ale raczej nie wpływa to za bardzo na temperaturę we wnętrzu.

> Do kolegi autora - nie przybywa Ci oleju, nie ubywa płynu ?

Nie do konca masz racje, bo reduktor potrafi zabrac sporo ciepla, szczegolnie gdy jest zimno. Praw fizyki nie oszukasz, gaz przy rozprezaniu ma niska temperature i wychladza parownik. A nie zapominaj, ze reduktor przewaznie jest wpinany rownolegle z nagrzewnica i zabiera czesc plynu przeznaczona do ogrzania wnetrza.

Napisano
  • Autor

Po to jest termostat. Domyka obieg i dogrzewa. Poza tym ludzie jeżdżą na gazie i wszystko jest OK więc nie ma co zwalać na reduktor.

Napisano

> Po to jest termostat. Domyka obieg i dogrzewa. Poza tym ludzie jeżdżą na gazie i wszystko jest OK

> więc nie ma co zwalać na reduktor.

facepalm.gif

Teromostat ma zadanie utrzymanie odpowiedniej temperatury silnika i szybsze jego nagrzewanie sie, a nie regulowanie temperatury dla potrzeb ogrzania wnetrza, a jak masz zimno to przewaznie jest on zamkniety zanim silnik osiagnie ponad 80 stopni. Jezdzilem prawie 4 lata PII 1.2, najpierw bez gazu, pozniej zalozylem instalacje IVgen. Po zagazowaniu bylo wyrazne pogorszenie ogrzewania wnetrza. Silnik 1.2 jest maly, do tego wchodzi sporo plynu jak na taka pojemnosc, wiec ogrzewanie ma prawo byc gorsze. Przy silnikach 1.8, 2.0 i wiecej juz nie ma specjalnej roznicy po zagazowaniu.

Napisano
  • Autor

Chłodząc mały układ schładzasz przecież silnik..Termostat domyka, żeby dogrzać/utrzymać stałą temeraturę. To nie jest jakiś oddzielny obieg pobierający ciepło z cholera wie czego zlosnik.gif . Może i ogrzewanie się pogorszyło, ale nie do tego stopnia żeby po przejechaniu 50km dalej szyba zamarzała biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Poza tym dlaczego jak stoję i silnik pracuje na LPG to po dłuższym czasie sie nagrzeje, a w trasie(bez dłuższego postoju) lipa..mimo że temperatura jest OK. Nie wiem jak to wytłumaczyć...

Napisano

> Chłodząc mały układ schładzasz przecież silnik..Termostat domyka, żeby dogrzać/utrzymać stałą

> temeraturę. To nie jest jakiś oddzielny obieg pobierający ciepło z cholera wie czego .

Jak jest zimno, to moze nie dojsc do otwarcia termostatu, jego typowa temperatura pelnego otwarcia to 85-87 stopni, przy 92 zalacza sie wentylator. Ale jak masz maly maly silnik i dodatkowo jeden spory odbiornik ciepla, to samochod moze sie dlugo nagrzewac.

> Może i ogrzewanie się pogorszyło, ale nie do tego stopnia żeby po przejechaniu 50km dalej szyba

> zamarzała

No az tak zle to nie powinno byc.

Napisano

> Poza tym dlaczego jak stoję i silnik pracuje na LPG to po dłuższym czasie sie nagrzeje, a w

> trasie(bez dłuższego postoju) lipa..mimo że temperatura jest OK. Nie wiem jak to

> wytłumaczyć...

Otwarty termostat i podmuch powietrza wychladza silnik poprzez chlodnice. Czasem tez tak sie dzieje, gdy fachowiec zalozy reduktor gdzies z przodu samochodu i podczas jazdy powietrze tez dmucha na niego. Juz widzialem takiego jednego, co zalozyl parownik niedaleko chlodnicy sick.gif

Napisano
  • Autor

Widzisz, zimą wkładałem karton przed chłodnicę. Naprawdę bardzo mały pas był odsłonięty. Temperatura jest ok. Taka jak latem a mimo to czy latem czy zimą...grzeje ten badziew tak samo. Nawet gdyby trzymał 80 stopni to i tka szyba nie powinna zamarzać biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Reduktor założony jest przy kielichu tak, że z tym nie ma problemu. Widzisz..tylko jak już auto postoi i się nagrzeje...to potem jest ok i w -20 ...... Może nie aż tak rewelacyjnie jak podczas postoju ale jest fajnie, ciepło i szyba nie zamarza

Napisano

> Widzisz, zimą wkładałem karton przed chłodnicę. Naprawdę bardzo mały pas był odsłonięty.

> Temperatura jest ok. Taka jak latem a mimo to czy latem czy zimą...grzeje ten badziew tak

> samo. Nawet gdyby trzymał 80 stopni to i tka szyba nie powinna zamarzać

A jak jezdzisz na benzynie jest tak samo??

Napisano
  • Autor

Tak samo... Dlatego też nie obwiniam reduktora. Zważywszy też na to że reduktor jest powyżej nagrzewnicy i odpowietrzników, założyłem odpowietrznik od sieny na samej górze przy reduktorze..bo miałem podejrzenia, że jest powietrze, ale obecnie nie ma takiej możliwości. DO tego przewody są gorące... Ręce mi opadają. Teoretycznie wszystko jest ok..a dalej nie grzeje jak powinno. Dodam, że reduktor też lipnie się grzeje zimą. Ale grzeje...bo po dłuższej jeździe wszystko jest ok. W ogóle bardzo powoli wskazówka wstaje. Termostat dla pewności wymieniany 2x na oryginalny.

Napisano

> Tak samo... Dlatego też nie obwiniam reduktora. Zważywszy też na to że reduktor jest powyżej

> nagrzewnicy i odpowietrzników, założyłem odpowietrznik od sieny na samej górze przy

> reduktorze..bo miałem podejrzenia, że jest powietrze, ale obecnie nie ma takiej możliwości. DO

> tego przewody są gorące... Ręce mi opadają. Teoretycznie wszystko jest ok..a dalej nie grzeje

> jak powinno. Dodam, że reduktor też lipnie się grzeje zimą. Ale grzeje...bo po dłuższej

> jeździe wszystko jest ok. W ogóle bardzo powoli wskazówka wstaje. Termostat dla pewności

> wymieniany 2x na oryginalny.

U mnie problem grzania zniknął po wymianie nagrzewnicy. Na początku też myślałem że zapowietrza się reduktor bo był dość wysoko nad alternatorem ale przy okazji demontażu deski wymieniłem profilaktycznie nagrzewnicę i auto zaczęło normalnie grzać. Stara nagrzewnica była strasznie zasyfiona i to był chyba problem.

Napisano
  • Autor

Jak już pisałem na początku..nagrzewnica jest nowa, przewody, termostat i cała reszta...

Napisano

Jak jest z nadmuchem na szyby? Może przekierowanie powietrza na szyby jest zbyt małe np. zamiast na szyby przez nieszczelności idzie w inne miejsca? U mnie szyby nie zamarzają ale jak jest zimno to czasami muszę zamykać nawiewy na boczne szyby.

Napisano
  • Autor

Co za różnica czy idzie na szyby czy nie? W aucie jest zimno i lipnie grzeje. Dopiero kiedy zamknę obieg z zewnątrz do wewnątrz i dam na 2 albo 3 stopień to jakoś to odmraża że idzie jechać..a nawiew ustawiony tylko na szybę.

Napisano

> Co za różnica czy idzie na szyby czy nie? W aucie jest zimno i lipnie grzeje. Dopiero kiedy zamknę

> obieg z zewnątrz do wewnątrz i dam na 2 albo 3 stopień to jakoś to odmraża że idzie jechać..a

W zimę po niżej 10C daję nawiew na 3 inaczej jest za mało.

Sprawdź jaka jest różnica temperatur na wężach od chłodnicy między powrotem a zasilaniem. Jeżeli jest minimalna to znaczy, że obieg jest prawidłowy.

Napisano

Ja także wymieniałem nagrzewnicę.Pierwsza była za ok 80 zł jakiś tam zamiennik.Było gorzej jak na starej oryginalnej która trochę ciekła.Przed następną zimą zakupiłem nagrzewnicę w ASO - dobre 4 stówy frown.gif poza tym termostat za 100we i samodzielna wymiana.

Powiem ci,że po samej nagrzewnicy widzi się różnicę.Po za tym jest także różnica w termostacie Vernet-a za 30 zł i tego z ASO.Szybsze działanie tj. nagrzewanie na zimnym jak również widać po wskazówce że trzyma temperaturę .Po tych wydatkach jest ciepło a jak chcę to i gorąco.

Gazu nie posiadam.

Peesss;

Podobno są lepsze i gorsze zamienniki nagrzewnic...

Napisano
  • Autor

Podobno. Cóż...miałem chwilkę czasu. Przepiałem układ jak radził gość z ASO. Nagrzwnica odwrotnie a raduktor jak powinien być. Efekt..węże gorące, że nie da się dotknąć. Niby jest ciepło...ale żeby to był ukrop..cięzko powiedzieć. Nagrzewnica jest 4maxa biglaugh.gif ale kurcze...wygląda identycznie i wyglada na zrobioną z tego samego co oryginał. No nic..czekam na zimniejsze dni i sprawdzę, ale i tka wiem że to jeszcze nie to. Odnosnie nagrzewnic, też słyszałem, ale w ASO mechanik powiedział, żebym nie słuchał głupot, bo czy zamiennik czy ich oryginał niczym się nie różnią.

Napisano

Mechanik z ASO to żadna wyrocznia zlosnik.gif niektórzy tutaj zmieniali nagrzewnice na zamienniki, które potem zaczynały ciec, albo inne cuda wianki. O ile pamiętam dyskusje, to zamiennik jednej firmy ma przewagę nad innymi ( nie pamiętam, byś musiał poszukać w archiwum ), a najlepszy jest niestety oryginał, no ale to dużo kasy kosztuje. Cieszę się, że jest lepiej smile.gif

Napisano

> a najlepszy jest niestety oryginał, no ale to dużo kasy kosztuje. Cieszę się, że jest lepiej

Ja wiem czy tak znowu dużo kasy? Ja kupiłem oryginalny Magneti Marelli za 116 zł.

Napisano
  • Autor

I jak się spisuje? Widzę, że masz LPG. Mógłbyś zapodać fotki jak masz wpięty reduktor w wodną i jak to ogólnie wygląda?

Napisano
  • Autor

Dzięki za fotki, ale chodziło mi bardziej o to gdzie i jak wpięta została wodna od reduktora, a nie same go umiejscowienie. Może ewentualnie ktoś napisze. Zastanawiam się też nad opcją szeregowego wpięcia. Podpowiedzcie coś. Cóż..zamówiłem oryginalną nagrzewnicę VALEO, dziś odbieram i zobaczymy jak miewa się teoria zamiennik vs oryginał. Najlepsza jest cena 96zł biglaugh.gif . Sklep motoryzacyjny niedaleko Wołomina jeśli by ktoś potrzebował zapodam dokładne dane.

Napisano

> Dzięki za fotki, ale chodziło mi bardziej o to gdzie i jak wpięta została wodna od reduktora, a nie

> same go umiejscowienie. Może ewentualnie ktoś napisze. Zastanawiam się też nad opcją

> szeregowego wpięcia.

U mnie jest strasznie ciasno więc pewnie fotka podłączenia by i tak nie wyszła. W każdym razie po wymianie nagrzewnicy dmuchawa chodzi na pierwszym biegu a w autku cieplusieńko. Nawet coraz mniej śmierdzi tongue.gif

Napisano
  • Autor

Kurcze, byłem wczoraj po odbiór nagrzewnicy,ale sprzedawca powiedział że dostarczyli mu poobijaną i na poniedziałek będzię idealna. Mam nadzieję, że oryginał to oryginał...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.