Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana płynu w chłodnicy+odpowietrzenie

Featured Replies

Napisano

Witajcie.Chciałem napisać w już istniejącym wątku,ale jakoś temat o podobnej tematyce zaginął w wirze porządków na forum wink.gif

Posiadam silniczek 1.0,98' rok.Chciałbym wymienić płyn w chłodnicy-gdyż mam wodę oslabiony.gif Czy wystarczy odpiąć wężyk i płyn sam zejdzie?!Nie trzeba nic z bloku spuszczać.Jak ma się potem sprawa odpowietrzenia układu.Czytając na fu.pl było to tak nie bezpośrednio napisane-a dobrym poinstuowaniem nie pogardzę. zlosnik.gif

Serdecznie proszę o porady. Pzdr

Napisano

Odkręć dolny wąż z chłodnicy, odkręć korek zbiorniczka i zejdzie. pozniej przykręć, zalej płynem, odpal motor, zaczekaj aż się zagrzeje i odpowietrz zaworkiem który jest na przewodzie który wchodzi w ścianę grodziową

TU masz manual

Napisano
  • Autor

No dobra-ale jest jeszcze te koreczek przy zbiorniku wyrównawczym-co z tym fantem zrobić należałoby?!

Napisano

> No dobra-ale jest jeszcze te koreczek przy zbiorniku wyrównawczym-co z tym fantem zrobić

> należałoby?!

nic 270751858-jezyk.gif tym się odpowietrza jak nie masz tamtego przy ścianie grodziowej

Napisano

> Serdecznie proszę o porady. Pzdr

Przed odłączeniem dolnego węża od chłodnicy, ustaw pokrętło ogrzewania na max (aby otworzyć zawór nagrzewnicy) i otwórz zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego. Jak już płyn zejdzie, załóż wąż i nalej nowy płyn, zakręć korek zbiorniczka i odpal silnik. Niech pracuje na wolnych obrotach, a Ty kontroluj poziom płynu (uzupełniaj na bieżąco). Korek odkręcaj powoli, aby zeszło ciśnienie z układu. Jak silnik się zagrzeje i otworzy się termostat, to ubędzie dużo płynu (może nawet cały ze zbiorniczka). Uzupełnij i ciesz się jazdą. Kontroluj jeszcze kilka razy poziom płynu.

Napisano

> Przed odłączeniem dolnego węża od chłodnicy, ustaw pokrętło ogrzewania na max (aby otworzyć zawór

> nagrzewnicy)

A taka mala dygresja - jezeli na szybe, mimo skrecenia ogrzewania na minimum, leci cieple powietrze, to znaczy ze zawor jest nieszczelny, tak? Duzo z tym roboty?

Napisano

> A taka mala dygresja - jezeli na szybe, mimo skrecenia ogrzewania na minimum, leci

> cieple

> powietrze, to znaczy ze zawor jest nieszczelny, tak? Duzo z tym roboty?

Zawór jest ok, ale problem w tym, że nie całkiem się zamyka. Winne jest pokrętło, którego zakres nie pokrywa się z zakresem dźwigni zaworu. Efekt jest taki, że pokrętło na max- zawór otwarty na 100%, pokrętło min - zawór zamknięty na 75%. U siebie poprzez regulację pancerza linki ustawiłem tak: pokrętło min - zawór zamknięty 100%, pokrętło max - zawór otwarty na 75%. Regulowałem to mocowaniem pancerza linki przy nagrzewnicy. Pokrętło ustawiłem na min, poluzowałem mocowanie pancerza i zawór domknąłem ręcznie. Dokręciłem mocowanie i w lecie nie dogrzewam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.