Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozważania nad wehikułem za nieduże pieniądze

Featured Replies

Napisano

A więc powolutku (czyli na przestrzeni najbliższego roku) przymierzam się do zmiany samochodu na coś większego.

Kombi, bądź tez hatch(lift)back z dużym bagażnikiem. Klasy B / kompakt.

Kryteria ceny zakupu na razie pomijamy, chociaż to jest to niewątpliwie ważny element. W dalszym opisie napiszę o co mi chodzi, więc wyobrażenie sobie przedziału cenowego nie będzie problemem.

Auto służyłoby do codziennej eksploatacji czyli dojazdy do pracy, na zakupy. Zakładany przebieg roczny to 25 000 km

Idąc dalej tym tropem - koszty eksploatacji możliwie niskie, w tym koszty ewentualnych napraw.

Auto byłoby wykorzystywane przez jedną osobę. Na zakupy, dłuższe wyjazdy przez trzy (2 dorosłych i 1 dziecko - co się z tym wiąże - wożenie ze sobą fotelika, wózka).

Poszukiwany rocznik - nie chciałbym kupować auta starszego niż to co obecnie mam, więc przyjmijmy roczniki 2001/2002 jako początek poszukiwań, raczej wokół tych dat będziemy krążyli.

Przeglądając Alledrogo, Otomoto, Gratkę wyklarował mi się obraz tego, co mogłoby mi się podobać i co dla mnie byłoby użyteczne, więc jedziemy:

- Fiat Stilo MW tutaj raczej bym się skłaniał w stronę silnika 1.9 JTD

- Ford Focus MkI Kombi - jak wyżej - diesel 1.8 TDDI

- Hyundai Elantra - kolega ma diesla, sprowadzony z Włoch od dziadka co nim jeździł tylko na msze i jest bardzo zadowolony,

- Hyundai Matrix,

- Nissan Almera Tino,

- Opel Astra II Kombi - tutaj bym się skłaniał w stronę silnika 1.7 TD

- Opel Meriva - bardzo mi się podoba to auto, raczej w grę wchodzą początkowe roczniki,

- Peugeot 307 SW - trzymają stosunkowo niską cenę,

- Renault Megane I FL Kombi - j.w.

- Seat Cordoba I FL Vario - znalezienie jakiegoś sensownego egzemplarza będzie chyba cudem

- Skoda Fabia I Kombi - z silnikiem m.in. 1.4

- Skoda Octavia I - tutaj też o coś sensownego będzie ciężko

- Mitsubishi Space Star - to auto też mi się podoba.

No to by było na tyle, jeśli chodzi o szybkie przeglądnięcie allegro.

Teraz uwaga co do paliwa - obecne auto spala mi średnio 6,3l/100km benzyny bezołowiowej 95-oktanowej zlosnik.gif co jest jak dla mnie satysfakcjonującym wynikiem. Od następnego auta oczekiwałbym mniej więcej podobnego rezultatu.

Jak widać w powyższym zestawieniu dałem różne przykłady, wygląd zewnętrzny jest dla mnie sprawą drugorzędną.

Może ktoś z szanownej Userii przerabiał temat lub jest na podobnym etapie? Zakładam, że poszukiwanie odpowiedniego egzemplarza trochę mi zajmie, ale myślę że to nie będzie mission impossible. Czasami może to być przypadek lub trochę szczęścia.

Napisano

Na przykład Renault Scenic z dieslem - kupując takiego z realnym przebiegiem w granicach 150-170 kkm jeszcze pojeździsz, miejsca w środku bardzo dużo, bagażnik niczego sobie, auto stosunkowo proste i niekłopotliwe. Drogie części uznałbym za mit, podobnie jak przedstawianą przez niektórych awaryjność. Jak nie lubisz "krzesełkowej" pozycji to z przedstawionych może Megane kombi. Silniki w Renault to będą głównie dCi, ale i dTi się trafi - który lepszy, ciężko jednoznacznie powiedzieć.

Napisano
  • Autor

> czym teraz jeżdzisz?

Suzuki Wagon R+ 1.3 `2001r.

Napisano
  • Autor

> Na przykład Renault Scenic z dieslem

I tutaj się trochę boję - jak Diesel to jak najprostszy zlosnik.gif

Napisano

Hyundai Elantra - kompletnie niedocenione w Polsce i przez to tanie ok.gif

Napisano

> I tutaj się trochę boję - jak Diesel to jak najprostszy

dTi to jest zwykły turbodiesel z wtryskiem bezpośrednim, bez żadnych fajerwerków, a dCi już ma common rail - obydwa bardzo oszczędne. Owszem, trzeba liczyć się z wymianą na przykład przepływomierza, ale silniki są już dość znane, a poza tym za wielki plus uważam brak dwumasowego koła - teraz to w sumie rzadkość. W 1.9 dCi spalanie na trasie jakie mi się udało to nawet 4,4/100, przeważnie wychodzi 4,8-4,9 a w mieście 7,5 - więc całkiem rozsądnie.

Napisano

> roczniki 2001/2002 jako początek poszukiwań, raczej wokół tych dat będziemy krążyli.

Jeśli szukasz 10 letniego diesla, oczekuj przebiegu ok. 300 kkm. Wskazanie licznika oczywiście będzie 150-190, bo tyle oczekuje klient.

Chyba (mimo wszystko) nastawiałbym się na benzynę z lpg. Polecam minivana, może mało popularne i dzięki temu tanie Rezzo/Tacuma ?

Napisano
  • Autor

> Jeśli szukasz 10 letniego diesla, oczekuj przebiegu ok. 300 kkm. Wskazanie licznika oczywiście

> będzie 150-190, bo tyle oczekuje klient.

Ależ oczywiście o tym wiem zlosnik.gif

Dlatego, między wierszami, wyżej jest napisane - szukam auta w jak najlepszym stanie technicznym jak na 10-letniego "sztrucla"

> Chyba (mimo wszystko) nastawiałbym się na benzynę z lpg. Polecam minivana, może mało popularne i

> dzięki temu tanie Rezzo/Tacuma ?

Hmm no nie wiem, w rodzinie mam już dełu smile.gif

Napisano

ad. Matrix

Załatwiłem ojcu pół roku temu takie auto z 2006r z motorem 1.6

Z zewnątrz niepozorne a w środku bardzo! przestronne, z regulowaną tylną kanapą gdzie można powiększyć nieco bagażnik. Siedzi się prosto i wysoko (nie ma wpadania w fotel). Bardzo duża przednia szyba i boczne + pozycja za kierownicą daje dobra widocznośc i uczucie siedzenia w wysokim aucie.

Silnik może nie demoniczny, ale do normalnej jazdy jak najbardziej odpowiada (bujnięcie tego do 180 km/h pewnie trwałoby wieczność)

Z drugiej strony motor prosty w obsłudze i sporo elementów podchodzi z Getza, Accenta, Elantry i innych (np. alternator)

Nie analizowałem spalania więc nie wiem, czy mieści się poniżej 7l w cyklu mieszanym

Napisano

> Ależ oczywiście o tym wiem

> Dlatego, między wierszami, wyżej jest napisane - szukam auta w jak najlepszym stanie technicznym

> jak na 10-letniego "sztrucla"

> Hmm no nie wiem, w rodzinie mam już dełu

bierz łopla Astrę a nie pożałujesz, auto w miare proste w budowie, czesci tanie, kazdy mechanik wszystko przy nim zrobi i nie bedzie miał tam co zepsuć biglaugh.gif

Napisano

Czyli szukasz w budżecie 10-16 KPLN, tak jak wiekszość na AK zlosnik.gif. W tym budżecie kupisz Astrę G z silnikiem 1.7 CDTI z rynku krajowego, bardzo prosty i wytrzymały na polskie drogi samochód. Z nowych diesli chyba najprostsza konstrukcja i najmłodszy rocznikowo. Eksploatacja naprawdę bardzo tania, wiem bo miałem ale z silnikiem 2.0DTI.

Napisano
  • Autor

> Czyli szukasz w budżecie 10-16 KPLN, tak jak wiekszość na AK .

Zakładam ~15 000 PLN, im mniej tym lepiej smile.gif

> W tym budżecie kupisz Astrę G z

> silnikiem 1.7 CDTI z rynku krajowego, bardzo prosty i wytrzymały na polskie drogi samochód. Z

> nowych diesli chyba najprostsza konstrukcja i najmłodszy rocznikowo. Eksploatacja naprawdę

> bardzo tania, wiem bo miałem ale z silnikiem 2.0DTI.

ok.gif

Napisano

> Zakładam ~15 000 PLN, im mniej tym lepiej

To Astra II 1,8+lpg.

No albo dełu (ale już z naklejonymi krzyżykamu) - Rezzo 2.0+lpg - będzie młodsze od astry.

W tym budżecie sadzomiotacza bym sobie jednak darował.

Napisano

> Zakładam ~15 000 PLN, im mniej tym lepiej

Szukaj Fabi Combi SDi (ale bedzie ciezko- jak to z dieslami) jezeli nie diesel to benzynka, bedziesz zadowolony ok.gif

jakby co słuze jazda testowa ok.gif

Napisano

Brakuje moim zdaniem jednego samochodu - Citroen xsara Picasso. Za taka kase nie kupisz auta z taka przestrzenia w srodku, z tak duzym bagaznimiek, tak wygodnego i tak przyzwoicie wyposazonego, w dodatku z prostym 2.0HDi. Wersja Exclusive jest dosc bogato wyposazona, ale Desire daje rownie dobrze rade. Ja bym sie na Twoim miejscu tym autem powaznie zainteresowal.

Napisano
  • Autor

> Szukaj Fabi Combi SDi (ale bedzie ciezko- jak to z dieslami) jezeli nie diesel to benzynka,

> bedziesz zadowolony

> jakby co słuze jazda testowa

Nie wykluczone, że skorzystam ok.gif

Napisano
  • Autor

> Brakuje moim zdaniem jednego samochodu - Citroen xsara Picasso. Za taka kase nie kupisz auta z taka

> przestrzenia w srodku, z tak duzym bagaznimiek, tak wygodnego i tak przyzwoicie wyposazonego,

> w dodatku z prostym 2.0HDi. Wersja Exclusive jest dosc bogato wyposazona, ale Desire daje

> rownie dobrze rade. Ja bym sie na Twoim miejscu tym autem powaznie zainteresowal.

Nie mam jakiegoś strasznego uprzedzenia do aut - może być japońskie, niemieckie, hiszpańskie, jak widać wyżej francuzy biorę pod uwagę ale co do Citroena to mam obawy zlosnik.gif

Poza tym znalezienie zadbanego Picasso chyba będzie problemem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.