Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

206 skrzypi z tyłu

Featured Replies

Napisano

Witam koledzy.

mam następujący problem w pugu206 (przebieg 98tys) , mianowicie , podczas jazdy jak i przy uciskaniu tyłu coś skrzypi z tyłu , i nie potrafię tego namierzyć , skrzypienie jak jakaś stara sofa zlosnik.gif i co ciekawe nie występuje zawsze , czy zna ktoś przyczyny tego stanu rzeczy?

gwoli ścisłości : nie ma luzów poprzecznych na tylnych kołach , i koła tylko minimalnie są pochylone ;

czyżby to objaw słynnej tylnej belki ?

będę wdzięczny za wszelkie wskazówki

Napisano

> Witam koledzy.

> mam następujący problem w pugu206 (przebieg 98tys) , mianowicie , podczas jazdy jak i przy

> uciskaniu tyłu coś skrzypi z tyłu , i nie potrafię tego namierzyć , skrzypienie jak jakaś

> stara sofa i co ciekawe nie występuje zawsze , czy zna ktoś przyczyny tego stanu rzeczy?

> gwoli ścisłości : nie ma luzów poprzecznych na tylnych kołach , i koła tylko minimalnie są

> pochylone ;

> czyżby to objaw słynnej tylnej belki ?

> będę wdzięczny za wszelkie wskazówki

_______

ja mam to samo w żony 207, podczas jazdy, szcególnie np. pod górkę, takie skrzypienie, ale jak myśle, że to plastiki na tylnej klapie. Auto z 2008 r. 47.000 przebiegu ... i też mnie to denerwuje, ale żona nic nie słyszy i dla niej jest ok ... :-)

Napisano

Tak, może to być objaw padającej belki. U mnie w xsarze koła jeszcze się nie rozkraczyły, ale zaczęło skrzypieć. No i niestety, belka była do robienia.

Napisano

wyglada na poczatek belki w 206 jest ona najdelikatniejsza...

pozdr.

M.

Napisano

> Tak, może to być objaw padającej belki. U mnie w xsarze koła jeszcze się nie rozkraczyły, ale

> zaczęło skrzypieć. No i niestety, belka była do robienia.

Czy belka daje tylko objaw skrzypienia?? U mnie koła prosto, ale po nierównym coś z tyłu stuka i puka, zastanawiam sie czy nie zacząć od amorów.

Skrzypienia zero...

Napisano

W 206 mojego ojca pojawiało się takie skrzypienie - od czasu do czasu - bez żadnej widocznej zależności.

Zrobił dwie rzeczy:

1 - pod zapas w koszu, podlożył trochę wykładziny dywanowej

2 - gumowe osłony na amorkach z tyłu przepsikał silikonem

Skrzypienie ustało. Niestety nie wiadomo czy pochodziło od koła, czy od gum.

Napisano

> Witam koledzy.

> mam następujący problem w pugu206 (przebieg 98tys) , mianowicie , podczas jazdy jak i przy

> uciskaniu tyłu coś skrzypi z tyłu , i nie potrafię tego namierzyć , skrzypienie jak jakaś

> stara sofa i co ciekawe nie występuje zawsze , czy zna ktoś przyczyny tego stanu rzeczy?

> gwoli ścisłości : nie ma luzów poprzecznych na tylnych kołach , i koła tylko minimalnie są

> pochylone ;

Belka skrętna

Napisano
  • Autor

> ja mam to samo w żony 207, podczas jazdy, szcególnie np. pod górkę, takie skrzypienie, ale jak

> myśle, że to plastiki na tylnej klapie. Auto z 2008 r. 47.000 przebiegu ... i też mnie to

> denerwuje, ale żona nic nie słyszy i dla niej jest ok ... :-)

u mnie wcześniej skrzypiał zatrzask tylnej kanapy , jednak to wyraźnie pochodzi z zawieszenia;

nawiasem mówiąc moja także tego skrzypienia nie zauważyła podczas jazdy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zrobił dwie rzeczy:

> 2 - gumowe osłony na amorkach z tyłu przepsikał silikonem

w sumie warto spróbować paru rzeczy

THX

Napisano
  • Autor

> Tak, może to być objaw padającej belki. U mnie w xsarze koła jeszcze się nie rozkraczyły, ale

> zaczęło skrzypieć. No i niestety, belka była do robienia.

poszperałem po necie , i znalazłem info że po regeneracji wstawiane są kalmitki , i co jakiś czas należy smarować łożyska igiełkowe , masz takie coś ?

Napisano
  • Autor

> wyglada na poczatek belki w 206 jest ona najdelikatniejsza...

na forum 206net natrafiłem na ciekawe info że niektórzy profilaktycznie w wahaczach wstawiają kalamitki i smarują owe łożyska , warto takie coś zlecić mechanikowi , czy jednak już w tym momencie regeneracja ?

Napisano

> Czy belka daje tylko objaw skrzypienia?? U mnie koła prosto, ale po nierównym coś z tyłu stuka i

> puka, zastanawiam sie czy nie zacząć od amorów.

> Skrzypienia zero...

Stukanie to raczej nie belka... Mogą to być amortyzatory bądź ich mocowanie. Generalnie w xsarze/306 amortyzatory z tyłu są "wieczne", ale oczywiście jakaś usterka może się trafić. Sam widziałem, jak u znajomego guma z tulei mocującej amortyzator niemal całkiem "wyszła" smile.gif

Napisano

> poszperałem po necie , i znalazłem info że po regeneracji wstawiane są kalmitki , i co jakiś czas

> należy smarować łożyska igiełkowe , masz takie coś ?

Nie, u mnie tego nie ma. Swoją drogą, to łożysko o ile kojarzę to powinno być hermetyczne. Właśnie problemy z uszczelnieniem powodowały, że te łożyska szlag trafiał...

Napisano

> pochylone ;

A jak bardzo są pochylone koła? Bo niestety "rozkraczające" się autko to objaw tylnej belki...

Napisano

> Stukanie to raczej nie belka... Mogą to być amortyzatory bądź ich mocowanie. Generalnie w

> xsarze/306 amortyzatory z tyłu są "wieczne", ale oczywiście jakaś usterka może się trafić. Sam

> widziałem, jak u znajomego guma z tulei mocującej amortyzator niemal całkiem "wyszła"

Dziś żonka jeździła z pasażerami, pojawiło się też skrzypienie. Więc pewnie i amory i belka mnie czekają.

Jutro dzwonię do antałeksu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.