Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szyba tylna w lanosie...

Featured Replies

Napisano

... odfrunęła icon_eek.giffacepalm.gif

Pytanie 1.

Mam w warcie pakiet na szyby, jak to zrobić żeby ubezpieczalnia nie próbowała się wymigać od naprawy.

Pytanie 2. Gdzie najlepiej to naprawić i jak, u kogo - żeby nie była to spartolona robota. Możliwie jak najbliżej Połańca lub Krakowa. Możliwie jak najszybciej, auto jest teraz potrzebne.

pozdro

Napisano
  • Autor

> tzn? po prostu wyleciala? w trakcie jazdy?

tak, nie byłem świadkiem, rodzice zadzwonili że był wielki huk, i po chwili się zorientowali że jej nie ma. Coś jak Colinowi jak kojarzysz, tylko że jechali od niego wolniej dużo ( bo on chyba koło 150 jechał, oni ok 90-100, na prostej drodze, bez wybojów, ? , i druga uwaga - ja NIE MAM spojlera/lotki pad.gif )

Co do cholery wygenerowało taką siłe? niewiem.gif

Napisano

> Mam w warcie pakiet na szyby, jak to zrobić żeby ubezpieczalnia nie próbowała się wymigać od

> naprawy.

Nie miałeś niedawno wymienianej szyby? Bo mogą odmówić pokrycia kosztów np. z tego § OWU:

§ 4

1. WARTA nie odpowiada za szkody:

7) związane z wadą wykonania pojazdu lub jego wadliwą naprawą, a także powstałe

w następstwie użytkowania pojazdu niezgodnie z jego przeznaczeniem lub wskutek

niewłaściwego załadowania i przewożenia ładunku, bagażu,

Pamiętaj też o tym:

§8.

3. WARTA pokrywa koszty naprawy lub wymiany uszkodzonej lub zniszczonej szyby/szyb

we wskazanym przez WARTĘ warsztacie do wysokości faktycznie poniesionych kosztów.

Przedstawiciel WARTY w przypadku wykonania usługi wymiany szyby/szyb używa

jedynie szyb fabrycznie nowych, które nie są szybami oryginalnymi danej marki

pojazdu, posiadających atesty, certyfikaty i homologacje regulowane przepisami prawa,

o tych samych parametrach technicznych, co szyba podlegająca wymianie.

4. Dodatkowo w uzasadnionych przypadkach i po wcześniejszym uzgodnieniu z przedstawicielem

WARTY, WARTA zgodnie z § 10 ust. 5 pokrywa koszty dojazdu przedstawiciela

WARTY do miejsca postoju pojazdu w którym zostanie wykonana naprawa lub

wymiana uszkodzonej lub zniszczonej szyby/szyb oraz pokrywa faktycznie poniesione

koszty parkowania uszkodzonego pojazdu zgodnie z warunkami określonymi

w § 10 ust. 6.

Suma wszystkich wymienionych kosztów pokrywanych przez WARTĘ na jedno zdarzenie

nie może przekroczyć kwoty 2000 zł brutto (z podatkiem VAT).

Najlepiej przeczytaj całe OWU ze zwróceniem szczególnej uwagi na §9:

http://www.warta.pl/img/wiadomosci/nimg/produkty142055.pdf

Napisano
  • Autor

Drogi Liwku, auto kupione przez rodzicow w salonie w 2000r.

Nigdy nie miało przygody z tylną szybą... seria nie ruszana, nie kleiłem jej, ani nie wierciłem, nie montowałem lotek ani spoilerów...

dla mnie szok, mielismy w IKLu jeden taki przypadek dotąd, tak jak pisalem, tylko ze kol. Colin miał lotke .... hmm.gif

Napisano

> Drogi Liwku, auto kupione przez rodzicow w salonie w 2000r.

> Nigdy nie miało przygody z tylną szybą... seria nie ruszana, nie kleiłem jej, ani nie wierciłem,

> nie montowałem lotek ani spoilerów...

To w takim razie przypilnuj żeby zachowana była procedura wymagana przez Wartę (vide OWU). Powinno obejść się bez problemów.

Napisano

Z doswiadczen znajomych. Pekla tylna szyba. Sama. I tak napisal w protokole wlasciciel auta. Szybe wymienil w pospiechu, bo akurat na wakacje jechali i niby mialo byc to pokryte przez ubezpieczyciela. Jakzesz sie zdziwil, gdy wrocil i dostal rachunek do zaplacenia. Nie pamietam o co dokladnie chodzilo, ale zdaje sie, ze polisa nie pokrywala zdazen ze 'samo sie'. Gdyby powiedzial, ze dostal kamieniem, wszystko byloby OK. A tak, zostal z rachunkiem na 2k pln, bo chcial oryginal sick.gif.

Oczywiscie nie namawiam do klamstwa, tylko zwracam uwage, ze moze sie okazac, ze czegos polisa nie pokrywa. Wtedy znacznie tanszym rozwiazaniem jest zamiennik ok.gif

Napisano
  • Autor

> To w takim razie przypilnuj żeby zachowana była procedura wymagana przez Wartę (vide OWU). Powinno

> obejść się bez problemów.

juz zgłoszone, ponoć nie robili problemow, w poniedzialek rodzice mają gdzies podjechac hmm.gif

Zastanawiam sie czy nie skoczyc do domu zeby tego dopilnowac bo zastanawia mnie to zeby... dobrze wykonali naprawe, na oryginalnych czesciach, porządnie wkleili, podpieli ogrzewanie, spryskiwcze, zeby to nie ciekło itp. sprawdzili wycieraczke tylnej szyby której sie dostalo (mozliwa wymiana) no i czy przy takim wyrwaniu mógł ulec uszkodzeniu lakier? chyba nie, ale lepiej dmuchać na zimne zeby mi pozniej nie zaczęła rdzewieć klapa... hmm.gif

Napisano

Jeśli masz specjalne ubezpieczenie szyb(w PZU nazywa się to AutoSzyba za 50zł dostajesz 2000zł) to procedura jest taka:

1. dzwonisz na infolinię PZU/Warty, zgłaszasz szkodę,

2. w ciągu 24h oddzwania ktoś z Auto-glass Jaan i umawiasz się gdzie i w którym ich warsztacie Ci pasuje,

3. jedziesz do ich warsztatu na umówioną godzinę, 2h później wyjeżdżasz sprawnym samochodem.

I na tym sprawa się kończy.

Gdyby to była kolejna szkoda w ciągu trwania tej samej polisy to na miejscu w warsztacie dopłacasz 30% udziału własnego.

Jeśli byłaby to szyba czołowa to dostałbyś NordGlass, jeśli inna szyba(hartowana) to założą Ci taką jaką będą akurat mieli.

Nie masz wpływu na to jaką(jakiej marki) szybę Ci założą, ma mieć identyczne parametry jak tak, która była wcześniej.

Skąd to wiem?

Bo trenowałem temat 2 razy w ciągu 2 miesięcy na początku tego roku, najpierw straciłem szybę czołową a później tylną.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> juz zgłoszone, ponoć nie robili problemow, w poniedzialek rodzice mają gdzies podjechac

Nie powinno byc problemu ok.gif

> Zastanawiam sie czy nie skoczyc do domu zeby tego dopilnowac bo zastanawia mnie to zeby...

> dobrze wykonali naprawe, na oryginalnych czesciach, porządnie wkleili, podpieli ogrzewanie,

> spryskiwcze, zeby to nie ciekło itp. sprawdzili wycieraczke tylnej szyby której sie dostalo

> (mozliwa wymiana) no i czy przy takim wyrwaniu mógł ulec uszkodzeniu lakier?

Kubek, po kolei i powoli. Masz ubezpieczenie szyb czy AC? Bo jak szyby to co ich obchodzi wycieraczka czy uszkodzony lakier? Ogrzewanie juz predzej, ale jak kabel nie jest rozlaczony tylko wyrwany to wg mnie tez nie maja obowiazku tego zrobic.

I co rozumiesz pod pojeciem oryginal? Przeciez Daewoo juz nieistnieje i nie wysla Ci szyby z Korei... Dostaniesz Pilgingtona czy JaanGlasa czy cos w ten desen.

Napisano

> na oryginalnych czesciach,

Zapomnij, chyba że będziesz robił z AC, ale wtedy lecą zniżki.

> porządnie wkleili, podpieli ogrzewanie,

> spryskiwcze, zeby to nie ciekło itp. sprawdzili wycieraczke tylnej szyby której sie dostalo

Poradzą sobie.

> (mozliwa wymiana) no i czy przy takim wyrwaniu mógł ulec uszkodzeniu lakier?

Za wycieraczkę raczej Ci nie zapłacą, chyba że będziesz całość robił z AC, ale wątpię żeby Ci się to opłacało.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zapomnij, chyba że będziesz robił z AC, ale wtedy lecą zniżki.

ok.gif

OWU formułuje to tak:

WARTA pokrywa koszty naprawy lub wymiany uszkodzonej lub zniszczonej szyby/szyb

we wskazanym przez WARTĘ warsztacie do wysokości faktycznie poniesionych kosztów.

Przedstawiciel WARTY w przypadku wykonania usługi wymiany szyby/szyb używa

jedynie szyb fabrycznie nowych, które nie są szybami oryginalnymi danej marki

pojazdu, posiadających atesty, certyfikaty i homologacje regulowane przepisami prawa,

o tych samych parametrach technicznych, co szyba podlegająca wymianie.

Napisano

> Jeśli masz specjalne ubezpieczenie szyb(w PZU nazywa się to AutoSzyba za 50zł dostajesz 2000zł)

Czy OC też trzeba mieć w PZU na dany pojazd, aby skorzystać z tego ubezpieczenia szyb?

Napisano

> Czy OC też trzeba mieć w PZU na dany pojazd, aby skorzystać z tego ubezpieczenia szyb?

Nie wiem, mam pełen pakiet w PZU, pewnie jak się nie ma u nich żadnego ubezpieczenia to składka może być wyższa, ale to tylko moje domysły.

Tu poczytaj.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Mam OC, AC i te szybki, wiadomo ze właśnie ten pakiet dla szyb jest kluczowy, aby nie stracić zniżek, ostatecznie wycieraczkę sam sobie zrobie... zależy mi po prostu aby po naprawie było tak jak przed szkodą, czyli porządnie, a kabelki i wężyki mogli by zrobić, bo to ma związek ze szkodą a pewnie i znają się na tym bo już nie jedną szybe robili zlosnik.gif

Napisano

Hmm... Ale spryskiwacz tylnej szyby w lanosie jest w klapie a nie na szybie, wiec powinien byc caly. EDIT. Dobra, juz widze, ze jest w szybie zlosnik.gif

Ogrzewanie szyby to jeden przewod, wiec o ile faktycznie jest wyrwany to rowniez zadnal filozofia ok.gif

Napisano

miałem już podobna przygodę i chyba nawet opisałem ją na IKL-u. co prawda u mnie szyba wypadła na ...parkingu. a że był to wyjazd w góry i parking pod lasem w czarnej dupie to każdy olałby sprawę i wracał do domu ,zwłaszcza ,że wychodziliśmy na szczyty i powrót planowany był za trzy dni. no ale po co stres jeśli mam AC i nie przejmuję się gdzie zostawiam furacza.Przyczepiłem szybę na taśmie i cieszyłęm się z wyprawy , potem powrót z Beskidów z prędkością 80kmh bez otwierania szyb. szybę zrobiłem w Szybexie na Roździeńskiego w Katowicach od ręi za 100(samo wklejenie.

Taraz to co ważne w temacie - często właściciele Laniego dziwią się jak mogła szyba wypaść , u nas z moją Panną doszliśmy do tego szybko -często jeździmy po Polsce , często załadowani. któreś z Nas zamykało klapę i półeczka w pionie no i wystarcza -klapa się nie zamknie a siła na szybę co najmniej duża , (to samo w przypadku przeładowanego[do góry] bagażnika. pewnie tak yło kilka razy i w końcu szyba powiedziała papa, zwłaszcza ,że w tamten dzień tył miał fulla . Nauczka na przyszłość nie ma przeładowywania nadmiernego bagażnika .

Sorry za " poemat" ale wena była i odrobina czasu :-)

Napisano
  • Autor

> Sorry za " poemat" ale wena była i odrobina czasu :-)

Rzeczywiscie czasem miałem postawioną w półkę w pionie, i chciałem z rozpędu zamknąc, ale żeby to miało wpływ? klapa się nie chciała zamknąć, więc kładłem półeczke i zamykałem, przeładowany był może pare razy, niemniej jednak, jakie siły muszą działać podczas jazdy na te szybe że tak ją wyrywa w czasie jazdy? Bo normalnie powinna wyleciec przy którejs probie zamknięcia np. przeładowanego bagaznika z tego co mówisz...

Zawsze mi się wydawało ze powietrze owiewa samochod, czyzby z tyłu jakiś zasysający tłok się tworzył? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Zawsze mi się wydawało ze powietrze owiewa samochod, czyzby z tyłu jakiś zasysający tłok się

> tworzył?

Patrząc na samochód z boku można go przyrównać do profilu skrzydła, czyli powietrze opływające górą musi pokonać dłuższą drogę niż to dołem. Taka sytuacja powoduje powstanie siły nośnej czyli siły ciągnącej samochód do góry za maskę, dach i tylną szybę. Dodatkowo, szczególnie za kombi i chatbackami tworzy się strefa podciśnienia, która niejako ciągnie samochód do tyłu. Tworzą się tam wiry widoczne w postaci wody rzucanej na tylną szybę. Koniec końców te siły mogą wyciągnąć szybę lub maskę przy odpowiedni dużej prędkości, ale w tym przypadku szyba nie trzymała się widocznie zbyt mocno nadwozia i wystarczyła nieduża prędkość żeby ją wyrwać.

Napisano
  • Autor

Tak tylko, że w moim lanosie HB jadąc w najbardziej masakrycznych warunkach -ulewa, deszcz, śnieg, błoto - wystarczy jechać szybciej niż 40-50kmh a tylna szyba jest sucha i czysta wink.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Foto dla ciekawych 270751858-jezyk.gifwink.gif

ujebany.jpg

czym.jpg

lanos1280.jpg

rurku.jpg

Napisano

> Foto dla ciekawych

Albo źle widzę, albo WOW jeszcze nie widziałem, żeby szyba tak idealnie równo odeszła od kleju.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Co do cholery wygenerowało taką siłe?

zamknięte okna, nawiew w obiegu zamkniętym, muza na full i ktoś puścił bąka... i poszło grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.