Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic II - problem z wyciaraczkami

Featured Replies

Napisano

Witam,

W moim scenicu II z 2004 roku mam problem z wycieraczkami, poprzedni włąściciel (mój ojciec) kupił jakieś zamienniki które podczas wycierania strasznie hałasowły, więć pojechał i kupił oryginalne za 190 zł a one hałasują jeszcze bardziej nie dość że podczas wycierania tarcie jest głośne to przy końcowej fazie wycirania gdy wycieraczki są w pionie to następuje takie duże jakby uderzenie młotkiem o szybę.

Pomocy co moge zrobic miał ktoś coś takiego.

czy wymiana wycieraczek coś da i na jakie ?

golobek

Napisano

>pojechał i kupił oryginalne za 190 zł

icon_eek.gificon_eek.gif aż tyle to chyba w ASO.Ja kupuje zwykłe (chyba grafitowe) wycieraczki w sklepie motoryzacyjnym.Cena coś koło 30lub 40 zł za dwie sztuki i na pół roku mam spokój.Niestety nie pamiętam nazwy icon_rolleyes.gifNa pewno nie polecam tych wynalazków za marketów nono.gif

Napisano

Bo w orginalanach na koncach piorek jak taki plasticzek i on niemilosiernie upierdliwie stuka. Poszukaj tanszych valeo bez tych kapturkow na koncu.

Napisano

> aż tyle to chyba w ASO.Ja kupuje zwykłe (chyba grafitowe) wycieraczki w sklepie

> motoryzacyjnym.

Ty kolego masz stara meganke a kolega golobek ma scenica II i tam sa porabane ramiona wycieraczek i pasuja tylko wycieraczki robione pod ten model frown.gif

Napisano

> tam sa porabane ramiona wycieraczek i

> pasuja tylko wycieraczki robione pod ten model

ale i do niego chyba można kupić normalne (tanie i dobre) wycieraczki?Czy to jest jakiś specyficzny samochód?

Napisano

> ale i do niego chyba można kupić normalne (tanie i dobre) wycieraczki?Czy to jest jakiś

> specyficzny samochód?

Wyraźnie napisałem , że ma nietypowe ramiona wycieraczek i pasują tylko piorą robione pod to auto.

Napisano

> Wyraźnie napisałem , że ma nietypowe ramiona wycieraczek i pasują tylko piorą robione pod to auto.

Dzięki za wyjaśnienie 20.GIF

Napisano

> Bo w orginalanach na koncach piorek jak taki plasticzek i on niemilosiernie upierdliwie stuka.

> Poszukaj tanszych valeo bez tych kapturkow na koncu.

Tańsze Valeo bez tych plasticzków stukają również, a nawet bardziej.

IMHO jest to kwestia luzu na mocowaniu wycieraczek (polączeniu piór i ramion).

Napisano
  • Autor

> Tańsze Valeo bez tych plasticzków stukają również, a nawet bardziej.

> IMHO jest to kwestia luzu na mocowaniu wycieraczek (polączeniu piór i ramion).

no a jak to kolego zrobić masz jakiś manual czy coś w tym stylu ?

Napisano

> no a jak to kolego zrobić masz jakiś manual czy coś w tym stylu ?

Ale ja tego nie naprawiłem, po prostu po wymianie z Valeo oryginalnych na te tańsze zauważylem że stukają przy zmianie kierunku ruchu grinser006.gif

Więc nie ma to wiele wspólnego z plastikami na końcu.

Mi to stukanie nie przeszkadza, nie jest u mnie jakoś dramatycznie głośne...

EDIT: Ale u mnie ten tańsze Valeo nie hałasują "jadąc" po szybie, tylko słychać stuknięcie w najwyższym położeniu.

Na oryginalnych tego stuknięcia nie było.

Napisano

> no a jak to kolego zrobić masz jakiś manual czy coś w tym stylu ?

A juz mi sie przypomnialo ,ze wymienialem tez przegubowe ramie wycieraczki (heheh ktos mi tu wmawial ,ze to niemozliwe).

Niestety jedyna opcja to wymiana na nowe lub dobre uzywane - w ramieniu wyrabiaja sie tulejki i jest masakra...

W fordzie zrobili to tak ,ze jest wieczne a w renault tak ,zeby nabic im kabze.

Napisano
  • Autor

> A juz mi sie przypomnialo ,ze wymienialem tez przegubowe ramie wycieraczki (heheh ktos mi tu

> wmawial ,ze to niemozliwe).

> Niestety jedyna opcja to wymiana na nowe lub dobre uzywane - w ramieniu wyrabiaja sie tulejki i

> jest masakra...

> W fordzie zrobili to tak ,ze jest wieczne a w renault tak ,zeby nabic im kabze.

czyli to nie wina samych piór a całego ramienia tak ?

Napisano

> czyli to nie wina samych piór a całego ramienia tak ?

Niestety frown.gif taki urok tego wozu fajnie sie jezdzi - do czasu frown.gif

Napisano

Mozna juz kupic zamienniki Silbak, mocowanie pasuja. Na alledrogo ok 70pln. W ramieniu wycieracik pasażera są 2 łozyska, spróbuj przesamrowac jakims preparatem typu WD40, albo smarem w płynie, lub wymień je

Napisano

łożyska można (a nawet trzeba) wymienić na nowe. robota nieskomplikowana.

wycieraczki są typu XTRM

Napisano

A znasz może wymiary tego łożyska,bo w moim ta tulejka już padła i prawa wycieraczka nie zbiera dobrze.

Napisano

znam oznaczenie łożyska SKF i można sprawdzić wymiary. niestety nie mam przy sobie tego oznaczenia. wieczorem napiszę

Napisano

SKF 608-2RSH

161413314555.jpg

Napisano

oznaczenia łozysk są zunifikowane- tak sie to chyba pisze:)wystarczy ze kupisz jakiekolwiek DOBRE 608 ZZ i bedzie ok-

ZZ obustronnie zamkniete

Napisano

dokładnie ok.gif

ja podałem takie oznaczenie jakie było oryginalnie

Napisano

Dzięki wielkie. Niech Ci Bóg to bezawaryjną jazdą wynagrodzi. grinser006.gif Byłem dziś w ASO zapytać o to łożysko,to nie mają,proponował mi za to całe ramię za ok. 500 zł. rotfl.gif Byłem też u pana,co handluje głównie częściami do Renault (sprowadza angliki i je rozkładają na części) akurat nie miał już interesującego mnie ramienia,które używane kosztuje ok. 150 zł.Mówił,że bardzo duży popyt na nie jest. smirk.gif

Napisano

samo łożysko SKF kosztuje ok. 11-12 PLN. zamiennik będzie sporo tańszy, wymiana 2 łożysk ok. 15-30 minut więc... zlosnik.gif

popyt jest na ramiona, bo złącza XTRM to jakiś szaleniec wymyślił screwy.gif

Napisano

Na allegro widzę po 7 zł są,ale po sklepach jutro popytam,może będzie na miejscu.Już dzisiaj obczajałem jak to wymienić,problemów z tym nie będzie.

Napisano
  • Autor

> Na allegro widzę po 7 zł są,ale po sklepach jutro popytam,może będzie na miejscu.Już dzisiaj

> obczajałem jak to wymienić,problemów z tym nie będzie.

więc po wymianie jakiegoś manuala zapodaj

pozdro

Napisano

> Na allegro widzę po 7 zł są,

popytaj w sklepach z cześciami AGD, ja zakładam takie łozska na wirniki odkurzaczy, tam sa w zdecydowanej wiekszosci 60-00 lub własnie 608, koszt ok8pln(jakies włoskie), ale jak pisze mrarek kup lepsze najlepiej skf za kilka złotych wiecej i bedzie ok. W serwisie nie handluja takimi rzeczami z prostej przyczyny, lepiej sprzedac całe ramie za kupe kasy niz bzdet za kilka groszy. Po ogladnieci swojego ramienia_ czytaj ramienia scenica zlosnik.gif stwierdzam , że wymiana jest banalna, osoba umiejąca trzymac prawidłowo czujnik udarowy zwany młotkiem zlosnik.gif poradzi sobie w 30 min, acha teraz najważniejsze przy wymianie!!!! ---do łozysk MUSISZ kupic CONAJMNIEJ 4 PIWA!!! bez tego nawet nie zabieraj sie do roboty!!!! 2 przed , jedno w trakcie i 1 po!!

Napisano

dziś kupiłem zamienniki po 13 PLN/szt.

robota nieskomplikowana, ale jak zacząłem wybjać, to złamałem ramię. pad.gif

po prostu pękło, a wcale w nie nie waliłem młotem oslabiony.gif

Napisano

> robota nieskomplikowana, ale jak zacząłem wybjać, to złamałem ramię.

> po prostu pękło, a wcale w nie nie waliłem młotem

Łał. yikes.gifTo musiało boleć.Wsadzili Ci w gips? zlosnik.gif

Napisano

> Łał. To musiało boleć.

ból pieronowy, bo jak jeździć z jedną wycieraczką faint.gif

nie ma się co śmiać kara.gif

Napisano

Nie chcesz czasem ramienia kupić?? zlosnik.gif Bo mam swoje stare na zbyciu. A z łożyskami na razie nie bawię się,bo kupiłem używane,prawie nówka. hehe.gif

Napisano

> ból pieronowy, bo jak jeździć z jedną wycieraczką

> nie ma się co śmiać

Ależ ja się nie śmieję.Wyobrażam sobie, co bym usłyszał w tym momencie. klnie.gifDa się coś uratować,czy został już tylko bankomat?

Napisano

w pon biorę na warsztat do pospawania zlosnik.gif

może się uda. mam dobrego spawacza aluminium

Napisano

> Nie chcesz czasem ramienia kupić?? Bo mam swoje stare na zbyciu. A z łożyskami na razie nie

> bawię się,bo kupiłem używane,prawie nówka.

w pon Ci napiszę grinser006.gif

Napisano

> dziś kupiłem zamienniki po 13 PLN/szt.

> robota nieskomplikowana, ale jak zacząłem wybjać, to złamałem ramię.

> po prostu pękło, a wcale w nie nie waliłem młotem

Nie chce być złosliwy, ale wyraźnie pisałem CO jest potrzebne do wymiany łozysk!!! zapamietac 2 lozyska- 4 browary- zlota zasada, a tak powaznie to współczuje, gnaj do machera co spawa w osłonie argonu i bedzie git

Napisano

> Nie chce być złosliwy, ale wyraźnie pisałem CO jest potrzebne

> do wymiany łozysk!!! zapamietac 2

> lozyska- 4 browary- zlota zasada,

przyznaję - ze względu na ciągłe jazdy samochodem nie skorzystałem WTEDY z browarów oslabiony.gif

> gnaj do machera co spawa w

> osłonie argonu i bedzie git

w pon naprawię - mam zakład, co spawa w aluminum palacz.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Pospawały ładnie pany to ramię?

zrobione. jest super smile.gif

20101115004peknieterami.jpg

20101115004peknieterami.jpg

Napisano
  • Autor

No i jak wymienił ktoś łożyska, jest cisza czy nadal strzela ?

Napisano

ja wymieniłem jedno - drugie nie miało luzów.

po wymianie wycierak pasażera zbiera idealnie i cicho pracuje. jak fabryka nakazała

Napisano

Ja kupiłem używkę,która bardzo dobrze pracuje,więc nie będę się w najbliższym czasie z tym bawił.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.