Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Ciekaw jestem dlaczego nie stosuje się w samochodach filtra płynu chłodniczego? Często się słyszy o zamulonych nagrzewnicach czy chłodnicach, a taki filtr mógłby spokojnie rozwiązać ten problem.

A może w jakichś autach są takie filtry, tylko ja o tym nie wiem? Słyszeliście o czymś takim?

Napisano

jak sam tam nie wsypiesz jakiegoś syfu typu uszczelniacz w proszku, to nic się nie zamuli, bez obaw, więc i filtr nie będzie potrzebny.

Napisano

> Ciekaw jestem dlaczego nie stosuje się w samochodach filtra płynu chłodniczego?

Ponieważ zapchanie się (nawet częściowe) takiego filtru oznaczałoby szybkie przegrzanie i zatarcie silnika.

Większość kierowców za serwisowanie/przegląd auta uważa samą wymianę oleju z filtrem, a jeździ dotąd aż auto odmówi jazdy albo coś się w nim urwie. A jak już coś się zepsuje, to oczywiście zwala winę na producenta.

Stąd lepsze jest mniejsze zło w postaci braku tego filtra wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ponieważ zapchanie się (nawet częściowe) takiego filtru oznaczałoby szybkie przegrzanie i zatarcie

> silnika.

> Większość kierowców za serwisowanie/przegląd auta uważa samą wymianę oleju z filtrem, a jeździ

> dotąd aż auto odmówi jazdy albo coś się w nim urwie. A jak już coś się zepsuje, to oczywiście

> zwala winę na producenta.

> Stąd lepsze jest mniejsze zło w postaci braku tego filtra

jakoś mnie to nie przekonuje. Tak samo można powiedzieć o filtrze oleju, że częściowe zapchanie może zmniejszać przepływ oleju, a co za tym idzie jakość smarowania silnika mimo to stosuje się filtry oleju.

W międzyczasie poszukałem trochę na allegro i okazuje się, że w niektórych autach stosuje się jednak filtry płynu chłodniczego, ale z tego co zauważyłem tylko w ciężarowych. Myślę, że w osobowych też zdałoby to egzamin.

aukcja 1

aukcja 2

Napisano

> Tak samo można powiedzieć o filtrze oleju, że częściowe zapchanie

> może zmniejszać przepływ oleju, a co za tym idzie jakość smarowania silnika mimo to stosuje

> się filtry oleju.

Filtr oleju (przynajmniej w autach osobowych) ma "obejście" którym przepływa olej gdy jest jeszcze zimny (gęsty). Dlatego bezpośrednio po uruchomieniu zimnego silnika olej krąży niefiltrowany (!) - bo lepiej smarować olejem nieprzefiltrowanym niż smarować zbyt słabo.

> W międzyczasie poszukałem trochę na allegro i okazuje się, że w niektórych autach stosuje się

> jednak filtry płynu chłodniczego, ale z tego co zauważyłem tylko w ciężarowych. Myślę, że w

> osobowych też zdałoby to egzamin.

Zauważ że ciężarowymi jeżdżą głównie zawodowcy, a osobowymi "różni" (niestety w większości o zerowej kulturze technicznej).

Napisano

> Ciekaw jestem dlaczego nie stosuje się w samochodach filtra płynu chłodniczego? Często się słyszy o

> zamulonych nagrzewnicach czy chłodnicach, a taki filtr mógłby spokojnie rozwiązać ten problem.

układ chłodzenia pracuje w obiegu zamkniętym (podobnie jak układ smarowania biglaugh.gif). jednak w układzie chłodzenia czynnik chłodzący nie ma styczności z elementami ruchomymi, pomiędzy którymi w czasie pracy powstaje tarcie i które w czasie pracy zużywają się wytwarzając "zanieczyszczenia".

płyn sobie krąży w kanałach i magistralach napędzany przez pompę i nie bardzo wiem, co mogło by spowodować jego zabrudzenie mułami i osadami dennymi? no przecież nie woda destylowana... niewiem.gif

mały OT: powszechnie wiadomo, że najgorszy jest dla silnika zimny rozruch, kiedy smarowanie nie jest "idealne". dlaczego zatem nie zastosować małej elektrycznej pompki olejowej (zastępowanej normalną pompą podczas pracy jednostki), która "posmaruje" silnik przed rozruchem...? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.