Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile max oleju w Lacetti 1.8?

Featured Replies

Napisano

Dziś zleciłem wymianę oleju. Dojeżdżam do domu, biorę bańkę z bagażnika a tam z 5 litrów zostało trochę na dnie (mniej niż pół litra) sciana.gif

Sprawdzam poziom na bagnecie chyba ponad max, bo nowy dexos2 jest tak jasny, że prawie go nie widać - tylko czuć.

Po rozmowie telefonicznej jutro jadę do mechanika, ściągnie nadmiar tylko ile skoro prawie go nie widać?

Ściągnąć tyle, żeby w bańce został jeden litr? (wg instrukcji do 1.8 wchodzi 4 litry)

Napisano

Witaj,

Niech zgadnę Towarowa? Mnie ostatnio wlali tam do Aveo całą bańkę jaką przywiozłem 4l, no i teraz mam równo z górną kreską :-/

Na moją uwagę, że do silnika wchodzi w tym modelu 3.5-3.75l - jakoś nikt się nie przejął.

PS: Mi nawet bańki nie dali bo i po co jak była pusta :-) - ale to zobaczyłem dopiero po powrocie do domu.

Pozdrawiam MK

Napisano
  • Autor

> Witaj,

> Niech zgadnę Towarowa?

Nie - Feuvert Jerozolimskie

A przed wymianą się zastanawiałem czy nie powiedzieć żeby wlali 4 litry - ale stwierdziłem, że nie ma takiej potrzeby. Na usprawiedliwienie mechanika jest tylko kolor tego oleju - prawie nie widać go na bagnecie, choć z drugiej strony to skąd wiedział, że już przestać lać?

Napisano

> Nie - Feuvert Jerozolimskie

> A przed wymianą się zastanawiałem czy nie powiedzieć żeby wlali 4 litry - ale stwierdziłem, że nie

> ma takiej potrzeby. Na usprawiedliwienie mechanika jest tylko kolor tego oleju - prawie nie

> widać go na bagnecie, choć z drugiej strony to skąd wiedział, że już przestać lać?

Strasznie lajtowe podejście mechaników (typowy objaw rutyny) ale przelewając olej można zrobić więcej szkód niż chwilowym niskim poziomem. Normalnie gdzie się nie obejrzeć to sporo tych "fachowców" ma takie podejście - normalnie strach auto zostawiać nawet do prostych czynności. Jeśli według instrukcji ma wejść 4 litry to przy wymianie raczej 3.7 - (zawsze minimum zostaje) a skoro wlał prawie 5 to szybko bym nadmiar zlał. (bez problemu można przez korek spustowy odlać)

Napisano
  • Autor

> Strasznie lajtowe podejście mechaników (typowy objaw rutyny) ale przelewając olej można zrobić

> więcej szkód niż chwilowym niskim poziomem. Normalnie gdzie się nie obejrzeć to sporo tych

> "fachowców" ma takie podejście - normalnie strach auto zostawiać nawet do prostych czynności.

> Jeśli według instrukcji ma wejść 4 litry to przy wymianie raczej 3.7 - (zawsze minimum

> zostaje) a skoro wlał prawie 5 to szybko bym nadmiar zlał. (bez problemu można przez korek

> spustowy odlać)

mam nadzieję, ze jak przejadę max 20 km z zawysokim poziomem oleju to nic się nie stanie

Napisano

Sprawdź poziom oleju po dłuższym postoju, np. rano - będzie dobrze widać.

Mnie ostatnio też wlali 4L, do MAX .... ale nie do kreski pod napisem MAX na bagnecie, a do góry napisu MAX, pół litra za dużo. Musiałem odciągnąć. Olej przydał się, wlałem do drugiego auta smile.gif

Napisano

Witam,

To i tak pikuś. Miałem ostatnio niezły ubaw jak mój kolega który b. dba o auto pojechał na wymianę płynu chłodniczego w ramach promocji do Norauto za jedyne 69pln. Mechanik na jego oczach zamiast płynu chłodniczego nalał oleju do układu :-/. Firma długo się tłumaczyła, odessali olej wlali płyn chłodniczy ale niesmak pozostał.

A najlepsze w tym wszystkim to mój kolega, który nad wszystkim czuwał bo to jego ukochane autko ...

Pozdrawiam MK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.