Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kary za brak OC???

Featured Replies

Napisano

Jak to jest z tymi karami?? Kto kontroluje czy ktoś opłacił czy nie OC??

Pytam bo dzisiaj kończy mi się ubezpieczenie i okazało się, że auto które kupiłem w lipcu ( ubezpieczenie w mbanku ) ma nie do końca opłaconą składkę... Zdziwiony zapytałem czy chodzi o drugą ratę?? Okazało się że było płacone w miesięcznych ratach, o czym sprzedający mnie nie poinformował zreszta twierdzil ze ubezpieczenie jest wazne tak jak na kwicie, a i żadnej informacji o zaplacie w ratach na kwitku nie ma.

Stwierdziłem ze jako auto jest ubezpieczone w mbanku to nie bede zmienial ubezpieczyciela. Niestety okazalo sie ze polisa nie przedluzy sie automatycznie bo nie jest oplacona skladka do konca. Tak jak mi poradzono wyslalem zeskanowane wszystkie moje i samochodu dokumenty aby mogli mi przepisac polise i podac kwote oraz nr konta na ktore mam zaleglosc zaplacic ( dokumenty wyslalem ale nie dostalem narazie zadnej odpowiedzi ) Dopiero po tym beda mogli mi zaporoponowac przedluzenie umowy. Przyznam sie szczerze ze z ubezpieczeniem nieco przysnalem, po prostu przypomnialem sobie ze sie konczy dopiero w niedziele. Bylem pewny ze jest do 10 listopada.

Myslalem ze nie bedzie zadnych problemow i polisa automatycznie sie bedzie obowiazywala tak jak to mialem w poprzednich autach i ubezpieczycielach. A tu niestety malo sympatyczna niespodzianka frown.gif

Moje pytanie brzmi jak wybrnac z takiej sytuacji?? Bo jesli nie bedzie kontynuacji OC groza mi jakies kary ktorych wolalbym uniknac.

Mial ktos moze podobny problem?? Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Napisano

> Jak to jest z tymi karami?? Kto kontroluje czy ktoś opłacił czy nie OC??

> Pytam bo dzisiaj kończy mi się ubezpieczenie i okazało się, że auto które kupiłem w lipcu (

> ubezpieczenie w mbanku ) ma nie do końca opłaconą składkę... Zdziwiony zapytałem czy chodzi o

> drugą ratę?? Okazało się że było płacone w miesięcznych ratach, o czym sprzedający mnie nie

> poinformował zreszta twierdzil ze ubezpieczenie jest wazne tak jak na kwicie, a i żadnej

> informacji o zaplacie w ratach na kwitku nie ma.

Bo jest wazne. Ewentualne zaplacone lub nie raty nie mają wpływu na waznosc OC

> Stwierdziłem ze jako auto jest ubezpieczone w mbanku to nie bede zmienial ubezpieczyciela. Niestety

> okazalo sie ze polisa nie przedluzy sie automatycznie bo nie jest oplacona skladka do konca.

Pierwsze słysze yikes.gif Pewnie tak stanowią jakies wewnetrzne przepisy tej firmy. G.... warte w zestawieniu z ustawą smirk.gif

> Tak jak mi poradzono wyslalem zeskanowane wszystkie moje i samochodu dokumenty aby mogli mi

> przepisac polise i podac kwote oraz nr konta na ktore mam zaleglosc zaplacic ( dokumenty

> wyslalem ale nie dostalem narazie zadnej odpowiedzi ) Dopiero po tym beda mogli mi

> zaporoponowac przedluzenie umowy. Przyznam sie szczerze ze z ubezpieczeniem nieco przysnalem,

> po prostu przypomnialem sobie ze sie konczy dopiero w niedziele. Bylem pewny ze jest do 10

> listopada.

> Myslalem ze nie bedzie zadnych problemow i polisa automatycznie sie bedzie obowiazywala tak jak to

> mialem w poprzednich autach i ubezpieczycielach. A tu niestety malo sympatyczna niespodzianka

> Moje pytanie brzmi jak wybrnac z takiej sytuacji?? Bo jesli nie bedzie kontynuacji OC groza mi

> jakies kary ktorych wolalbym uniknac.

> Mial ktos moze podobny problem?? Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

> Pozdrawiam

Napisano

Wg mnie skoro nie wypowiedziałeś OC to musisz mieć kontynuację w mbanku, zapłacisz zaległości z odsetkami i nowe OC plus odsetki od dzisiaj. a swoją drogą czemu Cię nie poinformowali jak zgłaszałeś do nich fakt nabycia auta?

Napisano

Ale w czym problem bo jakos nie moge sie polapac. Polisa konczy sie 10go. Wiec 9 piszesz wypowiedzenie i idziesz ubezpieczyc gdzie indziej. Tyle.

Napisz wypowiedzenie nawet jak Ci Pani na infolini powiedziala ze sie nie przedluzy.

Napisano
  • Autor

> Ale w czym problem bo jakos nie moge sie polapac. Polisa konczy sie 10go. Wiec 9 piszesz

> wypowiedzenie i idziesz ubezpieczyc gdzie indziej. Tyle.

Na samym początku napisałem że polisa kończy się dzisiaj. smile.gif Myslałem, że 10.

> Napisz wypowiedzenie nawet jak Ci Pani na infolini powiedziala ze sie nie przedluzy.

Wiec napisanie wypowiedzenia nic już teraz mi nie da

Napisano

> Pierwsze słysze Pewnie tak stanowią jakies wewnetrzne przepisy tej firmy. G.... warte w

> zestawieniu z ustawą

tyle że ... to akurat prawda hehe.gif

Napisano

> Na samym początku napisałem że polisa kończy się dzisiaj. Myslałem, że 10.

Skoro konczy Ci sie dzisiaj i masz 100% pewnosci, ze Ci nie przedluza to jutro idziesz z rana do jakiegos stasjonarnego ubezpieczyciela i ubezpieczasz od jutra i kontynujacja zachowana.

Napisano

> tyle że ... to akurat prawda

Ponieważ mozesz miec racje to poprosze o jakies przepisy na potwierdzenie tego faktu ok.gif

Tylko zeby to nie były paragrafy mbanku biglaugh.gif

Napisano

> Na samym początku napisałem że polisa kończy się dzisiaj. Myslałem, że 10.

> Wiec napisanie wypowiedzenia nic już teraz mi nie da

Idz na poczte 24h i wyslij dzisiaj wypowiedzenie i tyle. Jutro wykupisz nowe OC.

Napisano

> Idz na poczte 24h i wyslij dzisiaj wypowiedzenie i tyle. Jutro wykupisz nowe OC.

dzisiaj się kończy więc wypowiedzenie mógł złożyć do wczoraj.

Napisano

> Ponieważ mozesz miec racje to poprosze o jakies przepisy na potwierdzenie tego faktu

> Tylko zeby to nie były paragrafy mbanku

ponieważ nie chce mi się szukać nie zrobię tego skromny.gif

Napisano
  • Autor

> dzisiaj się kończy więc wypowiedzenie mógł złożyć do wczoraj.

Ale znalazłem też coś takiego:

Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na

okres 12 miesięcy...

Art. 28. 2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o

którym mowa w ust. 1, jeśli:

1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12

miesięcy.

Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:

1) z upływem okresu, na który została zawarta;

Napisano
  • Autor

Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia

OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy

wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została

zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W

przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia

pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów

mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji

należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z

uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej

taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej

składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

3. W razie nabycia pojazdu mechanicznego zarejestrowanego, którego zbywca wbrew obowiązkowi nie

zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, nabywca jest obowiązany zawrzeć

umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w dniu nabycia pojazdu mechanicznego.

4. W razie zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przez posiadacza

pojazdu mechanicznego niebędącego właścicielem tego pojazdu, prawa i obowiązki tego posiadacza,

wynikające z zawartej umowy ubezpieczenia, przechodzą na właściciela pojazdu mechanicznego z chwilą,

gdy posiadacz utracił posiadanie tego pojazdu na rzecz właściciela. Umowa ubezpieczenia ulega

rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że właściciel pojazdu mechanicznego

wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu na rzecz właściciela. W razie

wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu

mechanicznego na rzecz właściciela. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

5. W razie niewypowiedzenia przez właściciela pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy

pojazdów mechanicznych w terminie, o którym mowa w ust. 4, stosuje się odpowiednio ust. 2.

6. W razie wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w

przypadkach, o których mowa w ust. 1 i 4, posiadacz pojazdu mechanicznego wypowiadający umowę jest

obowiązany do zawarcia nowej umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych najpóźniej

w ostatnim dniu przed rozwiązaniem się umowy wypowiedzianej.

Art. 32. 1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do przekazania nabywcy dokumentów

potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do

powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie

zbycia tego pojazdu i o danych osobowych nabywcy.

2. Skutki wyrządzenia szkody po dniu zbycia pojazdu mechanicznego nie obciążają zbywcy tego

pojazdu.

3. Zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność solidarną wobec zakładu

ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej zakładowi ubezpieczeń za okres do dnia

powiadomienia zakładu ubezpieczeń o okolicznościach, o których mowa w ust. 1.

4. Przepisy ust. 1 i 3 stosuje się do posiadacza pojazdu mechanicznego, o którym mowa w art. 31 ust.

4.

Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:

1) z upływem okresu, na który została zawarta;

2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;

3) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku określonym w art. 29 ust. 3;

4) w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4;

5) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w

okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy -

Prawo o ruchu drogowym;

6) z upływem 3 miesięcy od dnia ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, z uwzględnieniem

art. 474 i art. 476 ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. - Prawo upadłościowe i naprawcze (Dz. U. Nr 60, poz.

535).

Napisano
  • Autor

I najwazniejszy dla mnie artykul :

Art. 28. 1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem

okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została

zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta

następna umowa na kolejne 12 miesięcy, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1,

jeżeli:

1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy lub

w przypadku cofnięcia zakładowi ubezpieczeń zezwolenia na wykonywanie działalności

ubezpieczeniowej w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych

albo

2) w przypadku ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, ogłoszenia lub zarządzenia likwidacji

zakładu ubezpieczeń albo oddalenia wniosku o ogłoszenie upadłości lub umorzenia postępowania

upadłościowego, w przypadku, o którym mowa w art. 98 ust. 2.

3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń kończy się z

upływem okresu 12 miesięcy, z uwzględnieniem art. 33.

Napisano

Jeśli polisa była płatna w ratach i któraś rata nie została zapłacona, to z końcem ważności tej polisy umowa się zakończyła.

W tym przypadku nie zachodzi prawo przechodzenia polisy na następny rok.

I teraz jak nie masz OC to upomni się do ciebie UFG

Do zapoznania się

Kara za brak OC to 500 euro czyli ok 2.050 zł ale masz promocje:

20 % odpowiedniej opłaty - w przypadku gdy okres ten nie przekracza 3 dni,

Napisano
  • Autor

> Jeśli polisa była płatna w ratach i któraś rata nie została zapłacona, to z końcem ważności tej

> polisy umowa się zakończyła.

> W tym przypadku nie zachodzi prawo przechodzenia polisy na następny rok.

> I teraz jak nie masz OC to upomni się do ciebie UFG

> Do zapoznania się

> Kara za brak OC to 500 euro czyli ok 2.050 zł ale masz promocje:

> 20 % odpowiedniej opłaty - w przypadku gdy okres ten nie przekracza 3 dni,

No ok to teraz tak :

kogo beda scigac o zaplacenie zaleglej kwoty jezeli dostali moje dokumenty, i umowe ks z data lipcowa??

Kolejna kwestia czy jezeli zawre w dniu jutrzejszym umowe u innego ubezpieczyciela to czy bede musial oplacic zalegla kwote za poprzednie ubezpieczenie, a jesli tak to czy po takiej oplacie umowa nie zostanie automatycznie wznowiona na kolejne 12 miesiecy??

Napisano

> kogo beda scigac o zaplacenie zaleglej kwoty jezeli dostali moje dokumenty, i umowe ks z data lipcowa??

Miałeś 30 dni po zakupie na rezygnacje z ubezpieczenia.

Będą ciebie ścigać o zapłatę.

> Kolejna kwestia czy jezeli zawre w dniu jutrzejszym umowe u innego ubezpieczyciela to czy bede

> musial oplacic zalegla kwote za poprzednie ubezpieczenie, a jesli tak to czy po takiej oplacie

Twoje aktualne OC jest ważne do dziś do godz 23:59

Jutro zawierając umowe OC agent wpiszę na poliśie godzinę zawarcia tej umowy.

Nie zrezygnowałeś po 30 dniach czyli przyjąłeś ubezpieczenie OC (mBank).

Moim zdaniem powinni składkę re kalkulować na twoje zniżki/zwyżki.

> umowa nie zostanie automatycznie wznowiona na kolejne 12 miesiecy??

Nie bo już wygasła (po północy)

Napisano
  • Autor

> Miałeś 30 dni po zakupie na rezygnacje z ubezpieczenia.

> Będą ciebie ścigać o zapłatę.

Ok z tego co mi mówił gostek przez telefon z mbanku jest to nie za duża kwota jakies 170zl wiec przełkne to.

> Twoje aktualne OC jest ważne do dziś do godz 23:59

> Jutro zawierając umowe OC agent wpiszę na poliśie godzinę zawarcia tej umowy.

Aha czyli tak naprawde bedzie ( krotka bo krotka ) przerwa w ciaglosci ubezpieczenia i moga mi dowalic te 20% z 500EUR kary??

> Nie zrezygnowałeś po 30 dniach czyli przyjąłeś ubezpieczenie OC (mBank).

> Moim zdaniem powinni składkę re kalkulować na twoje zniżki/zwyżki.

> Nie bo już wygasła (po północy)

Z tego co wiem to rekalkulacje robią w momencie jeżeli chcesz aby polisę przepisali na Ciebie. Bo przepisy nie zabraniaja jazdy na polisie z danymi poprzedniego wlasciciela jezeli posiadamy przy sobie umowe KS.

Napisano

> Ok z tego co mi mówił gostek przez telefon z mbanku jest to nie za duża kwota jakies 170zl wiec

> przełkne to.

To już zależy od twojej uczciwości, możesz zapłacić dobrowolnie, możesz czekać aż przyślą ci wezwanie do zapłaty.

> Aha czyli tak naprawde bedzie ( krotka bo krotka ) przerwa w ciaglosci ubezpieczenia i moga mi

> dowalic te 20% z 500EUR kary??

Mogą ale nie muszą, będziesz miał przerwę tylko kilka godzin.

Natomiast patrząc na daty będzie ciągłość.

Ale jakby doszło do najgorszego spróbuj skorzystać z tych formularzy

Napisano
  • Autor

> To już zależy od twojej uczciwości, możesz zapłacić dobrowolnie, możesz czekać aż przyślą ci

> wezwanie do zapłaty.

Jestem z tych co raczej należa do uczciwych, tym bardziej ze wyslalem im dzisiaj umowe KS także mają kiedy auto nabyłem. Szkoda że poprzedni własciciel nie był na tyle uczciwy zeby mi o tym powiedziec ze placil miesieczne raty.

I chyba napisze do nich pismo w zwiazku z tym iz na polisie nie ma wzmianki o tym ze platnosc jest w miesiecznych ratach ( pzu ma wypisane terminy platnosci rat ) wiec nie moglem o tym wiedziec tym bardziej ze to jest pierwsze TU w ktorym mozna placic miesieczne raty. Wydaje mi sie ze to na TU spoczywa obowiązek poinformowania mnie ( w momencie kiedy zbywca przesle umowe KS z moimi danymi do TU ) o dalszym postępowaniu po upłynięciu 30 dni od nabycia pojazdu przeze mnie.

Przez to zrobilo sie cale zamieszanie, bo ja sie nawet nie domyslalem ze moga to byc miesieczne raty a TU tez przez te 4 miesiace sie do mnie nie odezwalo. I w moim mniemaniu jest to nawet celowe wprowadzanie nowego nabywcy samochodu w błąd oraz ponoszenie strat finansowych z tego tytulu. Bo przeciez nie kazdy wie ze w momencie nie oplacenia skladki umowa sie automatyczie nie przedluza... Tutaj przepisy moim zdaniem dzialaja na niekorzysc zarowno TU jak i uzytkownika.

Dziekuje ze troche mi wyjasniles niektore kwestie smile.gif Jutro ide rano ubezpieczyc auto w PZU a pozniej bede dzwonil do mbanku zalatwic z nimi do konca sprawe. I mam nadzieje ze UFG sie do mnie nie przyczepi.

> Mogą ale nie muszą, będziesz miał przerwę tylko kilka godzin.

> Natomiast patrząc na daty będzie ciągłość.

> Ale jakby doszło do najgorszego spróbuj skorzystać z tych formularzy

Nie bardzo wiem ktory by mi pomogl w razie czego??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.