Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prosze o pomoc w sprawie ubezpieczenia.

Featured Replies

Napisano

Sprawa wyglada tak.

Potrzebuje zorganizowac ubezpieczenie kilku ciezarowek. Sa to wywrotki zarejestrowane w Irlandii i bedzie tego 30 sztuk. Samochody przyjada do Polski na 2 letni kontrakt. Wlascicielem jest firma Irlandzka i forma ta wynajmie ciezarowki z kierowcami innej firmie. Warunek jest taki ze ubezpieczenie trzeba samemu zalatwic.

Wiem ze legalnie wolno jezdzic po terenie innego kraju tylko przez ograniczony czas. Co w przypadku jezeli sprzet jedzie do Polski na 2 letni kontrakt.

Jest zielona karta ale to obowiazuje tylko przez okreslony kres czasu. Pomijamy zagadnienie ze po roku czasu trzeba bedzie pojechac do Irlandii na przeglad techniczny (bo to tez na tym etapie jest juz kalkulowane).

Znalazlem informacje ze istnieje cos takiego jak "ubezpieczenie graniczne". Wyslalem zapytanie do wielu towarzystw ubezpieczeniowych w PL i delikatnie mowiac rozbraja mnie ich podejsce do sprawy. Mowimy tu o powaznym kontrakcie a delikatnie mowiac zostalem olany. Kilka firm przeslalo mi odpowiedz zupelnie nie pasujaca do mojego zapytania.

Wiem ze ubezpieczenie graniczne mozna wykupic tylko jednorazowo,

Nie ma mozliwosci jego przedluzenia ponad 30 dni.

Dotyczy to tylko samochodow tylko spoza uni.

Najbardziej kompetntna odpowiedz byla z PZU:

W odpowiedzi na Pana pytanie informujemy, iż jeżeli pojazdy te pozostaną zarejestrowane w Irlandii i nie maja przeznaczenia do rejestracji w Polsce, nie można ubezpieczyć danych pojazdów w kraju innym niż miejsce zarejestrowania. Dla tych pojazdów wystarczy ubezpieczenie zawarte w Irlandii. Jeżeli natomiast pojazdu te będą rejestrowane w Polsce, wówczas można zawrzeć roczne ubezpieczenie OC.

Ubezpieczenie graniczne skierowane jest dla pojazdów spoza krajów Europejskich, objętych systemem zielonej karty.

Zapraszamy do korzystania z infolinii Grupy PZU – 801 102 102 (22 566 55 55), oraz strony internetowej www.pzu.pl

Z wyrazami szacunku,

Contact Center PZU

Nie bardzo wiem jak to mozna dalej popchnac. Opcje przerejestrowania i wszekie nie do konca legalne opcje nie wchodza w gre bo to zbyt powazna sprawa.

Jezeli macie jakiekolwiek sugestie to prosze podpowiedzcie mi gdzie szukac. Jezeli znacie ubezpieczalnie ktore by sie tym zajely prosze podeslijcie cokolwiek

Napisano

Ogolnie szczerze watpie abys udalo ci sie znalesc jakakolwike firme ktora takie auta legalnie ubezpieczy bez przerejestrowaywania tego na polskie blachy.

A jesli sa to pojazdy RHD to przerejestrowanie tez raczej zbytnio nie wchodzi w gre.

Powiedz mi natomiast, co stoi na przeszkodzie, zeby jezdzily na irlandzkim ubezpieczeniu?

Tak chyba bedzie najlatwiej.

Napisano

> Sprawa wyglada tak.

> Potrzebuje zorganizowac ubezpieczenie kilku ciezarowek. Sa to wywrotki zarejestrowane w Irlandii i

> bedzie tego 30 sztuk. Samochody przyjada do Polski na 2 letni kontrakt. Wlascicielem jest

> firma Irlandzka i forma ta wynajmie ciezarowki z kierowcami innej firmie. Warunek jest taki ze

> ubezpieczenie trzeba samemu zalatwic.

trzeba je ubezpieczyc w Irlandii

> Wiem ze legalnie wolno jezdzic po terenie innego kraju tylko przez ograniczony czas. Co w przypadku

> jezeli sprzet jedzie do Polski na 2 letni kontrakt.

> Jest zielona karta ale to obowiazuje tylko przez okreslony kres czasu. Pomijamy zagadnienie ze po

Zielona Karta jest dla krajów spoza Unii

> roku czasu trzeba bedzie pojechac do Irlandii na przeglad techniczny (bo to tez na tym etapie

> jest juz kalkulowane).

> Znalazlem informacje ze istnieje cos takiego jak "ubezpieczenie graniczne". Wyslalem zapytanie do

> wielu towarzystw ubezpieczeniowych w PL i delikatnie mowiac rozbraja mnie ich podejsce do

> sprawy. Mowimy tu o powaznym kontrakcie a delikatnie mowiac zostalem olany. Kilka firm

> przeslalo mi odpowiedz zupelnie nie pasujaca do mojego zapytania.

> Wiem ze ubezpieczenie graniczne mozna wykupic tylko jednorazowo,

> Nie ma mozliwosci jego przedluzenia ponad 30 dni.

> Dotyczy to tylko samochodow tylko spoza uni.

> Najbardziej kompetntna odpowiedz byla z PZU:

> W odpowiedzi na Pana pytanie informujemy, iż jeżeli pojazdy te pozostaną zarejestrowane w

> Irlandii i nie maja przeznaczenia do rejestracji w Polsce, nie można ubezpieczyć danych

> pojazdów w kraju innym niż miejsce zarejestrowania. Dla tych pojazdów wystarczy ubezpieczenie

> zawarte w Irlandii. Jeżeli natomiast pojazdu te będą rejestrowane w Polsce, wówczas można

> zawrzeć roczne ubezpieczenie OC.

> Ubezpieczenie graniczne skierowane jest dla pojazdów spoza krajów Europejskich, objętych systemem

> zielonej karty.

> Zapraszamy do korzystania z infolinii Grupy PZU – 801 102 102 (22 566 55 55), oraz strony

> internetowej www.pzu.pl

> Z wyrazami szacunku,

> Contact Center PZU

> Nie bardzo wiem jak to mozna dalej popchnac. Opcje przerejestrowania i wszekie nie do konca legalne

> opcje nie wchodza w gre bo to zbyt powazna sprawa.

PZU wszystko wyjasnilo

> Jezeli macie jakiekolwiek sugestie to prosze podpowiedzcie mi gdzie szukac. Jezeli znacie

> ubezpieczalnie ktore by sie tym zajely prosze podeslijcie cokolwiek

Napisano

> Zielona Karta jest dla krajów spoza Unii

Quote:

Zielona karta nie jest wymagana w przypadku podróżujących po UE, jest jednak międzynarodowo uznawanym dowodem posiadania polisy ubezpieczeniowej i może ułatwić otrzymanie odszkodowania w razie wypadku. Jeżeli nie zabierasz ze sobą zielonej karty, powinieneś mieć przy sobie zaświadczenie o ubezpieczeniu.

Zrodlo.

Czyli ogolnie nie trzeba miec zielonej karty jesli sie podrozuje w ramach UE, ale jesli sie ma, zawsze moze to ulatwic zycie.

Napisano

> Wiem ze legalnie wolno jezdzic po terenie innego kraju tylko przez ograniczony czas. Co w przypadku

> jezeli sprzet jedzie do Polski na 2 letni kontrakt.

W prawie polskim nie ma takiego ograniczenia. Jeśli auto jest własnością podmiotu zagranicznego i jest ubezpieczone, może na obcych blachach jeździć w Polsce ile wlezie.

Temat przećwiczony w teorii i praktyce.

Ubezpieczasz auta w kraju rejestracji.

Napisano
  • Autor

> W prawie polskim nie ma takiego ograniczenia. Jeśli auto jest własnością podmiotu zagranicznego i

> jest ubezpieczone, może na obcych blachach jeździć w Polsce ile wlezie.

> Temat przećwiczony w teorii i praktyce.

> Ubezpieczasz auta w kraju rejestracji.

I tu sie z toba raczej nie moge zgodzic. Nie tak dawno byly nagonki jakto Irlandczycy wyganiali LHD samochody z kraju poniewaz zgodnie z prawem unijnym wolno im bylo jezdzic tylko przez okreslony okres czasu. Trzbe bylo udowadniac chociazby biletem z promu ze sie niedawno przyjechalo.

Tak samo legalnie w UK trzeba samochod przerejestrowac po 3 miesiacach (ale tu sie moge mylic) oplacic lokalne ubezpieczenie i road tax. To ze przepisy sa naginane i nikt tego nie robi to inna sprawa. Niestety mam znalesc rozwiazanie 100% legalne i zgodne z przepisami

Napisano

> I tu sie z toba raczej nie moge zgodzic.

No cóż, Twój problem.

> samochody z kraju poniewaz zgodnie z prawem unijnym wolno im bylo jezdzic tylko przez

> okreslony okres czasu.

To mi pokaż to "prawo unijne".

Określenie to jest używane jak szmata do butów bez konkretów.

> Tak samo legalnie w UK trzeba samochod przerejestrowac po 3 miesiacach (ale tu sie moge mylic)

Ale w UK obowiązuje prawodawstwo UK, w Polsce obowiązuje prawodawstwo polskie.

> inna sprawa. Niestety mam znalesc rozwiazanie 100% legalne i zgodne z przepisami

To rozwiązanie jest w 100% legalne i zgodne z przepisami. "Miałem" kiedyś kilka samochodów w PL na obcych blachach (będących własnością podmiotu zagranicznego) i poza samodzielną analizą przepisów, potwierdziłem to na policji i w wydziale komunikacji UMK

Jedni i drudzy potwierdzili, że w PL nie ma limitu czasowego na przerejestrowanie pojazdu, a kierowca musi posiadać DR i OC.

Zresztą to spójne i logiczne jest, bo w PL nie może zarejestrować samochodu podmiot zagraniczny, a prawo administracyjne nie może zmuszać do wyzbycia się własności.

Nie uda Ci się znaleźć rozwiązania pozwalającego na rejestrację tych samochodów w Polsce (szczególnie jeśli są RHD) bez użycia podmiotu polskiego i przeniesienia własności.

Jeśli masz wątpliwości co do legalności takiego rozwiązania - proponuję Ci zamówienie stosownej opinii prawnej w jakiejś polskiej kancelarii adwokackiej/radcowskiej.

Napisano
  • Autor

> Nie uda Ci się znaleźć rozwiązania pozwalającego na rejestrację tych samochodów w Polsce

> (szczególnie jeśli są RHD) bez użycia podmiotu polskiego i przeniesienia własności.

> Jeśli masz wątpliwości co do legalności takiego rozwiązania - proponuję Ci zamówienie stosownej

> opinii prawnej w jakiejś polskiej kancelarii adwokackiej/radcowskiej.

I tu pojawia sie wyjasnienie:

Samochody wynajmuje Firma A do Firmy B na okres 2 lat.

Zgodnie z prawem Irlandzkim samochod nie musi miec ubezpieczenia jezeli nie jezdzi i jest przechowywany OFF ROAD. Firma A przekazuje w ramach kontraktu firmie B rowniez kierowcow, jest natomiast warunek postawiony firmie B ze ta ma samodzielnie ubezpieczyc sobie samochody zeby legalnie mogly wyjechac na droge (poniewaz samochody sa na parkingu i ubezpieczenie zostalo anulowane). I tu pojawia sie pytanie czy legalne bedzie poruszanie sie po polskich drogach, na Irlandzkim ubezpieczeniu przez okres 2 lat. W gre wchodziloby ubezbieczenie tych ciezarowek w GB (bo jest taka mozliwosc pomimo ze samochody sa zarejestrowane w Irlandii).

Jest to nieco tansze rozwiazanie o ile ciezarowki (zarejestorawne w Irlandii) z Brytyjskim ubezpieczeniem moglyby jezdzic po terenie Polski.

Firma B ma nowootwarty odzial zoologiczny czyli zarejestrowane zostalo B sp z o.o. ze 100% kapitalem zagranicznym.

Nie ma natomiast mowy o przeniesieniu wlasnosci ciezarowek z firmy A

Caly proces musi udbywac sie 100% legalnie i stad potrzebuje dokladne przepisy. Wlasnie dlatego nie chce popierac argumentow powtarzanym "prawem unijnym" tylko potrzebuje dokladne paragrafy na to ze jest to legalne.

Wpaldlo mi jeszcze do glowy napisac do PZMOTU i czekam na odpowiedz.

Chetnie napisal bym bezposrednio do ministerstwa transportu zeby dali jakis papier ale nie wiem do kogo kierowac korespondencje.

Napisano

> I tu pojawia sie wyjasnienie:

> Samochody wynajmuje Firma A do Firmy B na okres 2 lat.

> Zgodnie z prawem Irlandzkim samochod nie musi miec ubezpieczenia jezeli nie jezdzi i jest

> przechowywany OFF ROAD. Firma A przekazuje w ramach kontraktu firmie B rowniez kierowcow, jest

> natomiast warunek postawiony firmie B ze ta ma samodzielnie ubezpieczyc sobie samochody zeby

> legalnie mogly wyjechac na droge (poniewaz samochody sa na parkingu i ubezpieczenie zostalo

> anulowane). I tu pojawia sie pytanie czy legalne bedzie poruszanie sie po polskich drogach, na

> Irlandzkim ubezpieczeniu przez okres 2 lat. W gre wchodziloby ubezbieczenie tych ciezarowek w

> GB (bo jest taka mozliwosc pomimo ze samochody sa zarejestrowane w Irlandii).

> Jest to nieco tansze rozwiazanie o ile ciezarowki (zarejestorawne w Irlandii) z Brytyjskim

> ubezpieczeniem moglyby jezdzic po terenie Polski.

> Firma B ma nowootwarty odzial zoologiczny czyli zarejestrowane zostalo B sp z o.o. ze 100%

> kapitalem zagranicznym.

> Nie ma natomiast mowy o przeniesieniu wlasnosci ciezarowek z firmy A

> Caly proces musi udbywac sie 100% legalnie i stad potrzebuje dokladne przepisy. Wlasnie dlatego nie

> chce popierac argumentow powtarzanym "prawem unijnym" tylko potrzebuje dokladne paragrafy na

> to ze jest to legalne.

> Wpaldlo mi jeszcze do glowy napisac do PZMOTU i czekam na odpowiedz.

> Chetnie napisal bym bezposrednio do ministerstwa transportu zeby dali jakis papier ale nie wiem do

> kogo kierowac korespondencje.

Jeszcze raz kilka rzeczy.

To co napisales wczesniej o czasie pobuty pojazdu zarejestrowanego za granica - to owszem kazdy kraj ma jakis swoj limit.

Np w Irlandii rezydentom tego kraju, nie wolno jezdzic wogole pojazdem zarejestrowanym za granica (np pozyczonym od znajomego), a jesli to jest pojazd sprowadzony przez ta osobe, to ta osoba ma 1 dzien na zarejestrowanie w kraju.

Chore przepisy - no ale co zrobisz - takie sa.

Jednak ten przepis nie dotyczy samochodow nalezacych do zagranicznej firmy wykonujacej uslugi w Irlandii. Wtedy tez chyba jest jakis limit czasy, ale duzo wiekszy.

Jak to wyglada w druga strone to nie wiem do konca, ale w Polsce na 100% nikt sie nie przyczepi do samochodu zagranicznego, bez wzgledu jak dlugo sie tam znajduje, o ile ma ubezpieczenie i przeglad.

Jesli chcesz miec pewnosc co do przepisow, to tak jak pisales - skontaktuj sie z ministerstwem transportu.

Natomiast problem tutaj moze lezec gdzie indziej.

Praktycznie zadna irlandzka firma ubezpieczeniowa nie daje ubezpieczniea ktore byloby wazne za granica dluzej niz 3 miesiace.

Z tego tez powodu, zapewne firma wynajmujaca stawia taki warunek aby ubezpieczenie wykupic w Polsce.

Ale tak jak napisalem ci wczesniej - raczej nie jest to mozliwe - przynajmniej nie zgodnie z prawem.

Jedyny kruczek tutaj, to niedoinformowanie wszystkich z samymi ubezpieczycielami wlacznie. Bo o ile ubezpieczenie comprehensive rzeyczywiscie nie jest oferowane przez zzadnego ubezpieczeyciela na dluzej niz 3 miesiace, tak samo third party jest wazne przez cala dlugosc polisy (czyli rok). Po czym mozna wykupic nastepna na kolejny rok.

I to ze auto jest za granica nie ma znaczenia, bo siedziba firmy jest w Irlandii.

Ja bym poprostu staral sie przekonac firme A, aby wykupila ubezpieczenie third party ktore bedzie wazne rownierz w polsce przez caly okres ubezpieczenia. Niech wezma prawnika aby im sprawdzil na 100% jak to dziala. Przy wynajmie 30 ciezarowek na 2 lata, koszt prawnika to raczej nie bedzie duzy problem. To IMHO bedzie najprostsze i najbardziej zgodne z prawem rozwiazanie.

Napisano
  • Autor

> Ale tak jak napisalem ci wczesniej - raczej nie jest to mozliwe - przynajmniej nie zgodnie z

> prawem.

> Jedyny kruczek tutaj, to niedoinformowanie wszystkich z samymi ubezpieczycielami wlacznie. Bo o ile

> ubezpieczenie comprehensive rzeyczywiscie nie jest oferowane przez zzadnego ubezpieczeyciela

> na dluzej niz 3 miesiace, tak samo third party jest wazne przez cala dlugosc polisy (czyli

> rok). Po czym mozna wykupic nastepna na kolejny rok.

> I to ze auto jest za granica nie ma znaczenia, bo siedziba firmy jest w Irlandii.

> Ja bym poprostu staral sie przekonac firme A, aby wykupila ubezpieczenie third party ktore bedzie

> wazne rownierz w polsce przez caly okres ubezpieczenia. Niech wezma prawnika aby im sprawdzil

> na 100% jak to dziala. Przy wynajmie 30 ciezarowek na 2 lata, koszt prawnika to raczej nie

> bedzie duzy problem. To IMHO bedzie najprostsze i najbardziej zgodne z prawem rozwiazanie.

No i tutaj dochodzi wlasnie do punktu z ktorego wynika warunek stawiany przez firme A.

Ubezpieczenia COMP nie znalezli na okres dluzszy niz 3 miesiace. Niestety jest to wymog bezwarunkowy. Sprzet jest prawie nowy i nikt nie zaryzykuje straty w przypadku kradziezy czy szkody wyniklej z winy kireowcy. Jak napisalem, w momencie szczytowym ma tam byc 40 ciezarowek. Wiem ze sprzet jest 2-4 letni i po zaparkowaniu ich naprawde bedzie to przyciagalo wzrok pewnych srodowisk.

Na gieldzie Autokacika juz umiescilem ogloszenie ze szukam naprawde duzego parkingu

Napisano

> No i tutaj dochodzi wlasnie do punktu z ktorego wynika warunek stawiany przez firme A.

> Ubezpieczenia COMP nie znalezli na okres dluzszy niz 3 miesiace. Niestety jest to wymog

> bezwarunkowy. Sprzet jest prawie nowy i nikt nie zaryzykuje straty w przypadku kradziezy czy

> szkody wyniklej z winy kireowcy. Jak napisalem, w momencie szczytowym ma tam byc 40

> ciezarowek. Wiem ze sprzet jest 2-4 letni i po zaparkowaniu ich naprawde bedzie to przyciagalo

> wzrok pewnych srodowisk.

No to w takim razie moze inaczej.

Niech wykupia samo third party w Irlandii, a w Polsce niech kupia AutoCasco.

Moze tak sie da.

Napisano

> Sprawa wyglada tak.

> Potrzebuje zorganizowac ubezpieczenie kilku ciezarowek. Sa to wywrotki zarejestrowane w Irlandii i

> bedzie tego 30 sztuk. Samochody przyjada do Polski na 2 letni kontrakt. Wlascicielem jest

> firma Irlandzka i forma ta wynajmie ciezarowki z kierowcami innej firmie. Warunek jest taki ze

> ubezpieczenie trzeba samemu zalatwic.

Pytanie zasadnicze:

JAKIE ubezpieczenie ?

OC, czy AC.

OC da się wykupić, bo tu ustawa zabrania zabraniac, kwestia stawek (bardzo zaporowe będą). OC masz zresztą obowiązkowo w każdym kraju UE, więc byłoby to dublowanie polisy - bez sensu.

Ograniczeń czasowych poza terminem samej polisy brak.

AC - praktycznie anabywalne (ćwiczyłem przy podejściu do tematu). Najrozsądniej - ubezpieczyć po tamtej stronie z ewentualnym wykupieniem ryzyka "na pobyt w Polen" i refaktura kosztów - wyjdzie na pewno prościej i taniej, zgrzyt będzie tylko przy ewentualnej likwidacji szkód - trzeba DOKŁADNIE się dowiedzieć po tamtej stronie co i jak.

Temat ćwiczyłem i ćwiczę na bieżąco bo miałem u siebie kilka aut z "nietutejszymi" numerami rej.

Wszystko opierało się o "tamtejsze" ubezpieczenia - OC i AC po stronie zagranicznej. Oczywiście były kiksy przy kontrolach drogowych, bo dokumenty w lekko "barbarzyńskim" języku, ale sam fakt, że w środku w aucie siedzi polskogadający kierowca i nie trzeba łamańców wyczyniać mocno łagodził podejście kontrolerów drogowych.

Aha - istotne.

Podstawowy kwit dla Policji w PL w takim przypadku to UPOWAŻNIENIE do kierowania takim pojazdem.

Możesz nie mieć nic, ważne, żeby UPOWAŻNIENIE było, bo jak nie to "łopaaaaanie, kuniec świata".

Kolizję z udziałem takowego wynalazka też ćwiczyłem :-)

Jak masz pytania dodatkowe to śmiało.

Napisano

> Podstawowy kwit dla Policji w PL w takim przypadku to UPOWAŻNIENIE do kierowania takim pojazdem.

A to już zależy od policjanta. Rozmawiałem z dwoma różnymi komisariatami, oba powiedziały, że upoważnienia nie potrzebują.

Jak jest DR i OC, a auto z UE, to dla nich jest OK.

Napisano

> Pytanie zasadnicze:

> JAKIE ubezpieczenie ?

> OC, czy AC.

> OC da się wykupić, bo tu ustawa zabrania zabraniac,

Chcesz powiedziec ze da sie wykupic OC w Polsce na caly rok na auto zarejestrowane w innym kraju?

> kwestia stawek (bardzo zaporowe będą). OC masz

> zresztą obowiązkowo w każdym kraju UE, więc byłoby to dublowanie polisy - bez sensu.

Obowiazkowe.

Tylko ze to moze oznaczac co innego.

Dla przykladu w PL kazdy zarejestrowany pojazd musi miec OC.

W Irlandii kazdy pojazd ktory porusza sie po drogach publicznych musi miec OC. Takze jak ktos postawi pojazd na parkingu, to OC nie musi byc.

> AC - praktycznie anabywalne (ćwiczyłem przy podejściu do tematu). Najrozsądniej - ubezpieczyć po

> tamtej stronie z ewentualnym wykupieniem ryzyka "na pobyt w Polen" i refaktura kosztów -

Raczej niewykonalne.

Tak jak pisalem wczenisej - nie znajdziesz w Irlandii firmy ubezpieczeniowej ktora da AC na dluzej niz 3 miesiace w ruchu zagranicznym.

> Aha - istotne.

> Podstawowy kwit dla Policji w PL w takim przypadku to UPOWAŻNIENIE do kierowania takim pojazdem.

> Możesz nie mieć nic, ważne, żeby UPOWAŻNIENIE było, bo jak nie to "łopaaaaanie, kuniec świata".

Ale w jego przypadku to maja byc ciezarowki razem z kierowcami, wiec i kierowca bedzie tamtejszy.

Pozatym jesli by wykupil ubezpieczenie w Irlandii, to tylko kierowcy zadeklarowani w polisie beda upowaznieni do prowadzenia takich samochodow.

Napisano

> Jezeli macie jakiekolwiek sugestie to prosze podpowiedzcie mi gdzie szukac. Jezeli znacie

> ubezpieczalnie ktore by sie tym zajely prosze podeslijcie cokolwiek

Jeśli dobrze rozumiem irlandzkie wywrotki mają jeździc w Polsce przez 2 lata, również po drogach publicznych.

1. Sprawa podatku drogowego i przerejestrowania, jak znam polskie realia, odpada. ok.gif Poza tym mamy tu przecież do czynienia z wykonywaniem działalności w innym kraju unijnym - korzystamy ze swobody wykonywania działalności.

2. Kierowcy z Irlandii wypożyczeni z samochodami? to sprawa upoważnienia odpada.

3. Sprawa badania technicznego będzie JAKOŚ załatwiona, jak czytam. zlosnik.gif

4. Ubezpieczenie - jeśli firmy ubezpieczające spedycje (jeżdżące po Kontynencie) i fracht nie chcą (albo robią to zbyt drogo zlosnik.gif) nic zaoferować, to chyba pozostaje pogodzić się z faktem, że... trzeba szukać dalej. grinser006.gif

Napisano

> Chcesz powiedziec ze da sie wykupic OC w Polsce na caly rok na auto zarejestrowane w innym kraju?

Kwestia kasy.

Jak pisałem - stawki zaporowe, zwłaszcza w przypadku samochodu z kierownicą po niewłaściwej stronie.

> Obowiazkowe.

> Tylko ze to moze oznaczac co innego.

> Dla przykladu w PL kazdy zarejestrowany pojazd musi miec OC.

> W Irlandii kazdy pojazd ktory porusza sie po drogach publicznych musi miec OC. Takze jak ktos

> postawi pojazd na parkingu, to OC nie musi byc.

Jeździ -> ma OC -> to OC jest ważne na terenie całej UE.

> Raczej niewykonalne.

> Tak jak pisalem wczenisej - nie znajdziesz w Irlandii firmy ubezpieczeniowej ktora da AC na dluzej

> niz 3 miesiace w ruchu zagranicznym.

na wyjazd na więcej niż 3 m-ce za granicę ?

I to jest problem ?

Se chyba jajca robisz, albo to co najmniej dziwny kraj.

A co robią z samochodami ciężarowymi w ruchu międzynarodowym, gdzie samochód może nie zawijać do portu macierzystego latami ?

> Ale w jego przypadku to maja byc ciezarowki razem z kierowcami, wiec i kierowca bedzie tamtejszy.

> Pozatym jesli by wykupil ubezpieczenie w Irlandii, to tylko kierowcy zadeklarowani w polisie beda

> upowaznieni do prowadzenia takich samochodow.

Skoro to jest problemem, to może jednak zorganizować transport z PL ?

Napisano

> Kwestia kasy.

> Jak pisałem - stawki zaporowe, zwłaszcza w przypadku samochodu z kierownicą po niewłaściwej

> stronie.

Jesli masz jakies dokladniejsze info to poprosilbym chociaz o wskazowke jaka firma udzili cos takiego i jakiego rzedu sa te stawki zaporowe?

Pytam wsumie z czystej ciekawosci.

> Jeździ -> ma OC -> to OC jest ważne na terenie całej UE.

Tak. To sie zgadza.

Tylko ze jak autor watku napisal, wlaciciel ciezarowek chce zrezygnowac z tego OC i chce zeby zostalo wykupione takowe w Polsce. Przypuszczam ze to ze wzgledu na wprowadzenie go w blad przez ubezpieczycieli, ktorzy twierdza ze limit 3 miesiecy dotyczy rownierz OC. Ale takich tam maja specjalistow na infoliniach.

> na wyjazd na więcej niż 3 m-ce za granicę ?

> I to jest problem ?

> Se chyba jajca robisz, albo to co najmniej dziwny kraj.

> A co robią z samochodami ciężarowymi w ruchu międzynarodowym, gdzie samochód może nie zawijać do

> portu macierzystego latami ?

Nie wiem. Moze wogole nie ma takich sytuacji.

To jest maly kraj. Czy dziwny - pod pewnymi wzgledami - a juz napewno pod wzgledem ubezpieczen komunkacjych - bardzo dziwny.

Napisano
  • Autor

PANOWIE

TO JEST KARYGODNE. Delikatnie nowiac zagotowalem. Dostalem okolo 15 odpowiedzi z roznych towarzystw ubezpieczneiowych angryfire.gif

Jedni przecza drugim. Na ich pierwsze odpowiedzi, odpisalem ze o zupelnie co innego pytalem (bo odpowiadali kompletnie nie na temat). Poprzysylali mi kompletnie sprzeczne informacje!!!

Kompetencje i poziom wiedzy pewnych przedstawicieli jest powalajacy. Zapienilem z wscieklosci do tego stopnia ze zamierzam wam opublikowac co odpisali. Bedzie tam wszystko (nazwa ubezpieczyciela, iminiem i nazwiskiem podpisana osoba i wywody).

Prosze o podpowiedz moderatora czy to jest dozwolone

Jeden z kolegow podeslal mi na priva ciekawy kontakt za co bardzo dziekuje i sprawa idzie do przodu. Na razie przegladamy przepisy bo okazuje sie ze sa mozliwosci. Oczywiscie bede informowal co sie bedzie dzialo.

Niezaleznie jeszcze czekam na odpowiedzi z wojewodzkiej komendy policji, PZMOTU i ministerstwa transportu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.