Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzelił komuś rozrząd w 1.4 16V?

Featured Replies

Napisano

Ja po sąsiedzku...

Czy słyszeliście o zerwanych rozrządach w silniku benzynowym 1.4 16V? Zbliżam się do przebiegu 90 tys. km i zastanawiam się nad sensem wymiany rozrządu przy tym przebiegu... Sprawa dotyczy co prawda Bravo, ale silnik jest prawie lub taki sam jak w Stilo.

Konsultowałem się z bratem, który jest kierownikiem ASO (nie Fiat) i doradził mi, że jeżeli nie było szczególnych przypadków zrywania paska, to można jeszcze jeździć... Tu spotkam więcej użytkowników tego silnika z większymi nalotami, więc pozwalam sobie zadać to pytanie!

Napisano

> Ja po sąsiedzku...

> Czy słyszeliście o zerwanych rozrządach w silniku benzynowym 1.4 16V? Zbliżam się do przebiegu 90

> tys. km i zastanawiam się nad sensem wymiany rozrządu przy tym przebiegu.

Nie słyszałem. Zdaje się że w instrukcji podają by robić wymianę co 120tys km lub 6 lat (guma się starzeje). Ja mam zrobione 70tys i też nadal jeżdżę. Myślę że możesz zdjąć obudowę paska i looknąć na jego stan, czasami widać że jego czas się kończy mimo małego przebiegu.

Napisano
  • Autor

> Nie słyszałem. Zdaje się że w instrukcji podają by robić wymianę co 120tys km lub 6 lat (guma się

> starzeje). Ja mam zrobione 70tys i też nadal jeżdżę. Myślę że możesz zdjąć obudowę paska i

> looknąć na jego stan, czasami widać że jego czas się kończy mimo małego przebiegu.

No ja zbliżam się do 90 tys. kilometrów. Czas użytkowania auta to 3 lata.

Napisano

> Ja po sąsiedzku...

> Czy słyszeliście o zerwanych rozrządach w silniku benzynowym 1.4 16V? Zbliżam się do przebiegu 90

> tys. km i zastanawiam się nad sensem wymiany rozrządu przy tym przebiegu... Sprawa dotyczy co

> prawda Bravo, ale silnik jest prawie lub taki sam jak w Stilo.

Mój ojciec w tym roku wymienił (90kkm, 6 lat) - ASO stwierdziło że dla świętego spokoju lepiej zrobić, tym bardziej że w tym silniku to nie są straszne koszty.

Stary zdjęty pasek był "na oko" w stanie idealnym.

> Konsultowałem się z bratem, który jest kierownikiem ASO (nie Fiat) i doradził mi, że jeżeli nie

> było szczególnych przypadków zrywania paska, to można jeszcze jeździć...

A czy jest gotów dać gwarancję na swoje słowa? hmm.gif

Napisano

Luka_01 ostatnio pisał, że to jest silnik bezkolizyjny. Jak ktoś potwierdzi to generalnie możesz dociągnać do tych 120tys smile.gif

Napisano
  • Autor

> Luka_01 ostatnio pisał, że to jest silnik bezkolizyjny. Jak ktoś potwierdzi to generalnie możesz

> dociągnać do tych 120tys

16V bezkolizyjny? Jakby był bezkolizyjny, to raczej pytań bym nie miał...

Napisano
  • Autor

> (...) tym bardziej że w tym silniku to nie są straszne koszty.

800-850PLN w warszawskim ASO z robocizną i materiałami. Bez wymiany pompy wody, a tą chyba tez warto przy tej operacji wymienić...

Napisano

>Ja mam zrobione 70tys i też nadal jeżdżę. Myślę że możesz zdjąć obudowę paska i

> looknąć na jego stan, czasami widać że jego czas się kończy mimo małego przebiegu.

a czasami nie widać bo rolki się kończą a ich się nie oceni na oko.

Napisano

> a czasami nie widać bo rolki się kończą a ich się nie oceni na oko.

Ale wstępnie da się ocenić przynajmniej czy pas nie jest popękany, wypruty, itp. A to już wiele aby się zorientować co do ogólnego stanu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.